Greva din educație continuă. Sindicatele au respins oferta Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greva generală din Educaţie continuă, propunerea Guvernului privind creşterea salariilor cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic şi cu 400 de lei pentru personalul nedidactic din învăţământ fiind respinsă de sindicalişti, au anunţat, miercuri seara, liderii federaţiilor sindicale din Educaţie.

Foto Inquam Photos
Foto Inquam Photos

UPDATE 21.24 Cele două mari federații sindicale din educație au emis un comunicat de presă comun în care anunță respingerea ofertei Guvernului și continuarea grevei.

„Mesajul colegilor care sunt în grevă este clar: Greva continuă!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație «SPIRU HARET», în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu acepte oferta Guvernului.

Oferta a fost discutată cu sindicatele teritoriale, care la rândul lor au consultat membrii de sindicat. Majoritatea membrilor de sindicat, care sunt în grevă, a votat pentru continuarea acțiunii de protest“, scrie în comunicatul semnat de Simion Hăncescu și Marius Nistor.

image

UPDATE 20.46 Guvernul anunță că va adopta totuși OUG prin care mărește salariile de la 1 iunie, conform ofertei făcute miercuri după-masă. Textul ordonanței a fost pus în transparență decizională și ar urma să fie adoptat în ședința executivului de joi, 1 iunie,

***

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“, a anunţat, după discuţiile de miercuri seară de la Guvern, că ultima ofertă, transmisă în teritoriu în cursul zilei, a fost respinsă de sindicaliștii pe care îi reprezintă.

„Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizaţiile noastre judeţene şi ale municipiului Bucureşti ne-au spus foarte clar că ea se respinge. În acest moment am convocat, în regim de urgenţă, Colegiul liderilor Federaţiei Spiru Haret pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte. În momentul de faţă greva continuă“, a anunțat Marius Nistor.

Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a declarat că oferta de miercuri a Executivului este un pas înainte, dar nu este suficient, iar sindicaliștii pe care îi reprezintă au decis ca greva să continue.

„Eu am avut deja şedinţă cu liderii, liderii judeţeni au respins oferta, au spus că este un pas împortant înainte. Ei nu sunt de acord ca cu eşalonarea pe trei ani a măririi salariului debutanților şi cu acea sumă acordată de la 1 iulie, dar au cerut să consulte proiectul de ordonanță. Membrii de sindicat vor vedea proiectul de ordonanţă mâine (joi, n.r.) şi decizia le aparţine membrilor de sindicat. Membrii au început greva, ei decid dacă se opresc”, a explicat Simion Hăncescu.

Mai mult, liderul sindical a subliniat că ”aşa cum la Sănătate s-a găsit soluţia să se dea într-o singură tranşă mărirea, aşa vor şi salariaţii din învăţământ”.

Hăncescu a mai spus că există încă timp pentru negocieri, datorită minivacanței de Rusalii, câmnd elevii oricum nu ar fi mers la școală: „Sunt 5 zile de libere, mai este până marţi, să avem răbdare!”

Totodată, liderul de sindicat a explicat că majorarea salarială de la 1 iunie este una, iar grila de salarizare este altceva:

Va intra în vigoare de la 1 ianuarie, dar oamenii au spus «vrem integral să se aplice, nu 40 la sută», cum a promis Guvernul. Oamenii au spus clar că nu vor vouchere, i-aţi auzit strigând în piaţă. Decizia aparţine Guvernului, vom vedea ce măsuri va lua. Am înţeles că sunt hotărâţi (membrii Guvernului, n.r.)  să dea ordonanţă, mâine. Oamenii decid, nu noi. În acest moment, greva continuă”, a concluzionat președintele FSLI.

Care era oferta Guvernului

Guvernul anunțase anterior că e dispus să dea o ordonanță de urgență prin care are loc mărirea cu 1.000 de lei brut a salariilor personalului didactic și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic

Cele două sume menționate, de 1.000 de lei pentru personalul didactic și 400 de lei pentru personalul nedidactic, sunt sume brute, ceea ce inseamnă că pentru o mărire brută de 1000 de lei, un profesor va primi în mână circa 580 de lei. Pentru o mărire brută cu 400 de lei, echivalentul net, în mână, este de circa 210 lei.

Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.”, a transmis Guvernul miercuri după-amiază.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite