OUG pentru creșterea salariilor profesorilor cu 1.000 de lei brut, ultima ofertă a Guvernului pentru sindicaliști

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse din Coaliție au precizat că Guvernul e dispus să dea o ordonanță de urgență prin care are loc mărirea cu 1.000 de lei brut a salariilor personalului didactic și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic

Liderii Coaliției au venit cu o nouă propunere FOTO Inquam Photos
Liderii Coaliției au venit cu o nouă propunere FOTO Inquam Photos

Cele două sume menționate, de 1.000 de lei pentru personalul didactic și 400 de lei pentru personalul nedidactic, sunt sume brute, ceea ce inseamnă că pentru o mărire brută de 1000 de lei, un profesor va primi în mână circa 580 de lei. Pentru o mărire brută cu 400 de lei, echivalentul net, în mână, este de circa 210 lei.

Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.”, arată Guvernul, într-un comunicat de presă

„În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.”,  mai arată sursa citată. 

La întrevederea cu liderii sindicali au fost prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca,  la Palatul Victoria.

Liderii de sindicat susțin că varianta de acum este una „îmbunătățită” față de discuțiile anterioare. Cei trei lideri de sindcat prezenți, Marius Nistor, Anton Hadăr și Hăncescu, a precizat faptul că urmează ca propunerea Guvernului ar urma să fie înaintată membrilor de sindicat, pentru a putea să revină la Palatul Victoria cu un răspuns. 

Iohannis a cerut Guvernului să se înțeleagă cu sindicatele

Președintele României a venit cu precizări despre discuția purtată cu liderii Coaliției și ministra Educației, Ligia Deca, fiind stabilit faptul că trebuie continuate negocierile până când acestea vor răspunde solicitărilor venite de la profesorii protestatari.

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 31 mai 2023, la Palatul Cotroceni, discuții cu liderii coaliției de guvernare, Președintele Partidului Național Liberal, Premierul Nicolae Ciucă, și Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, pe tema grevei din sistemul de învățământ. La întâlnire a mai participat și ministrul Educației, Ligia Deca. În cadrul discuțiilor au fost analizate revendicările Federațiilor sindicale din educație și posibilele soluții care să conducă la încetarea grevei profesorilor și la reînceperea cursurilor”, arată comunicatul Administrației Prezidențiale.

Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța menținerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situația actuală. Astfel, negocierile vor fi reluate imediat și vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice. Președintele României le-a solicitat liderilor coaliției să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat”, mai punctează sursa citată.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite