LIVETEXT Atentat al ISIS-K la Moscova. Bilanțul ajunge la 143 de morți și 115 răniți; FSB a reținut 11 persoane; Putin, discurs televizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puțin 143 persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite vineri seara într-un atac armat urmat de un incendiu uriaş la o sală de concerte de la periferia Moscovei, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI). Putin a anunțat doliu național în Rusia pentru duminică, 24 martie.

UPDATE 21.47 Televiziunea rusă a difuzat sâmbătă imagini de la interogatoriu după arestarea celor patru suspecţi în atacul lansat vineri seara o sală de concerte de la periferia Moscovei, atac soldat cu cel puţin 143 de morţi.

Autorităţile ruse au anunţat sâmbătă arestarea a 11 persoane, între care cei patru presupuşi atacatori, cetăţeni străini, în regiunea Briansk, la graniţa cu Ucraina şi Belarus, potrivit Agerpres.

image png

Canalul public rus Pervy Kanal a difuzat imagini în care suspecţii sunt luaţi de membri ai forţelor de ordine înarmaţi, trei dintre ei având sânge pe faţă. Unul dintre suspecţi avea un bandaj mare alb în jurul capului şi sânge la urechea dreaptă. Detalii aici

UPDATE 21.41 Cel puțin doi dintre autorii atacului de la Crocus au fost uciși, relatează serviciul de știri rusesc al BBC, preluat de Sky News.

BBC citează o sursă familiarizată cu operațiunea de căutare care a declarat că unul dintre atacatori a fost ucis în sala de concerte, în timp ce altul a fost ucis în regiunea Briansk.

Forțele de securitate au oprit o mașină albă în Bryansk, la circa 330 de km sud-vest de Moscova, și au interogat suspecții, a raportat anterior presa rusă.

BBC a precizat că unul dintre morți este un cetățean din Tadjikistan, în vârstă de 30 de ani, care a depășit perioada de ședere de 90 de zile în Rusia în 2018 și a fost obligat de un tribunal să facă o "ieșire independentă controlată" din Rusia.

Celălalt bărbat era tot un cetățean din Tadjikistan, în vârstă de 25 de ani, a relatat BBC, citând pașapoartele celor doi.

UPDATE 19.34 Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a condamnat sâmbătă un act "odios" şi "terorismul sub toate formele sale", la o zi după atacul de periferia Moscovei care s-a soldat cu cel puţin 143 de morţi, potrivit unui ultim bilanţ, relatează Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.

„Transmitem cele mai profunde condoleanţe familiilor şi celor dragi ai celor ucişi şi tuturor celor afectaţi de această crimă odioasă. Condamnăm terorismul sub toate formele sale şi ne exprimăm solidaritatea cu poporul rus care deplânge pierderile umane în urma acestui eveniment atroce", a declarat Blinken, potrivit unui comunicat difuzat sâmbătă de Departamentul de Stat.

Peste 143 de persoane au fost ucise şi 115 rănite vineri seara într-un atac armat urmat de un incendiu uriaş la o sală de concerte de la periferia Moscovei, potrivit celui mai recent bilanț.

UPDATE 19.30 Un spectator la concertul unde a avut loc atacul de la Crocus City Hall din Moscova „l-a neutralizat pe unul dintre teroriști”, potrivit Comitetului de Investigații din Rusia, o autoritate federală de anchetă.

Șeful comitetului a declarat că intenționează să îi înmâneze spectatorului, al cărui nume nu a fost menționat, un premiu departamental, potrivit bcc.com.

Comitetul spune că bărbatul "a dat dovadă de un curaj de neegalat" în timp ce încerca să își protejeze soția când atacatorii au luat cu asalt complexul. Detalii aici

UPDATE 18.31 Serviciile speciale din Belarus au ajutat Rusia să prevină fuga peste graniță a celor care au participat la atacul de vineri seară, a declarat ambasadorul țării la Moscova.

În urma „interacțiunii active” dintre serviciile speciale ale celor două state, s-a reușit împiedicarea fugii teroriștilor „peste granița noastră comună” a declarant ambasadorul Dmitri Krutoi, citat de agenția oficială de presă din Belarus, BELTA, și preluat de CNN.

Autoritățile ruse au declarat că bărbații care ar fi comis atacul asupra complexului Crocus au fost prinși sâmbătă dimineața devreme în Briansk, o mare regiune din sud-vestul Rusiei, care se învecinează cu Ucraina, dar și cu Belarus, fără a preciza locul exact. Capitala regiunii se află la aproximativ 5 ore de mers cu mașina de Moscova. Detalii aici

UPDATE 18.30 O filmare care circulă pe canalele rusești de Telegram ar surprinde arestarea unuia dintre suspecții atacului terorist de vineri la o sală de concerte de la periferia Moscovei. Suspectul ar fi un bărbat de 30 de ani pe nume Rajab Alizade, relatează Meduza.

În filmarea de 24 de secunde, o persoană care poartă camuflaj îl pune pe Alizade de pământ, îi taie urechea dreaptă și apoi îl forțează să o înghită, după care îl lovește. În filmare, Alizade stă întins pe piept, iar mâinile îi sunt legate.

Într-o altă filmare, aparent înregistrată ulterior, partea dreaptă a capului lui Alizade este însângerată și o parte din ureche lipsește. Alte clipuri îi arată capul bandajat, îmbibat de sânge. În înregistrare, vocea cuiva care nu apare spune: „Răspunde cât poți de bine! Sunt chiar aici! Ți-a mai rămas o ureche!”. Detalii aici

UPDATE 17.53 Cei patru presupuşi autori ai atacului lansat vineri seara asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei, revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), sunt "cetăţeni străini", a dat asigurări sâmbătă Ministerul de Interne rus, informează Agerpres.

Cei patru suspecţi, care au fost arestaţi, "sunt toţi cetăţeni străini", a precizat ministerul într-un comunicat, fără a preciza cetăţenia acestora. Presa rusă şi un deputat au declarat anterior că unii dintre suspecţi sunt originari din Tadjikistan, o ţară din Asia Centrală care se învecinează cu Afganistanul şi unde organizaţia Stat Islamic este activă.

UPDATE 17.35 Premierul polonez Donald Tusk a condamnat sâmbătă cu fermitate „atacul brutal” comis vineri seara la periferia Moscovei, soldat cu cel puţin 133 de morţi, exprimându-şi în acelaşi timp speranţa că acesta să nu devină „un pretext” pentru o „escaladare a violenţei”, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Polonia condamnă cu fermitate atacul brutal (...). Suntem cu toţii în doliu pentru familiile victimelor. Sperăm că această teribilă tragedie să nu servească nimănui drept pretext pentru o escaladare a violenţei şi agresiunii", a scris şeful guvernului polonez pe reţeaua de socializare X. Detalii aici

UPDATE 16.42 Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis, sâmbătă, condoleanţe familiilor victimelor atacului terorist de la Moscova, soldat cu moartea a peste 133 de persoane, condamnând „ferm orice formă de terorism şi toate atacurile împotriva civililor”.

România condamnă ferm orice formă de terorism şi toate atacurile împotriva civililor. Condoleanțe familiilor victimelor atacului terorist de la Crocus City Hall din Moscova”, a transmis MAE, într-o postare pe X.

UPDATE 16.33 Gruparea Stat Islamic (SI) a emis o declarație suplimentară în care oferă mai multe detalii despre atacul de vineri asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei, pe care SI l-a revendicat anterior, informează BBC News.

Noile detalii - publicate prin intermediul conturilor grupului SI de pe aplicația de mesagerie Telegram - spun că patru atacatori au fost implicați în atacul mortal și includ o fotografie care pretinde că îi arată pe cei patru atacatori, toți mascați. Actualizarea provine de la postul de știri al grupului Amaq, care a fost, de asemenea, sursa revendicării inițiale.

Niciuna dintre cele două declarații ale Amaq nu a indicat care dintre ramurile regionale ale SI a fost responsabilă pentru atac. Detalii aici

UPDATE 15.49 Propagandista rusă Margarita Simonian, editor-șef al grupului media Rossia Segodnia și al canalului de televiziune RT, a publicat o înregistrare de trei minute care ar arăta interogatoriul unuia dintre cei reținuți sub suspiciunea că ar fi comis un atac terorist în sala de concerte Crocus din apropiere de Moscova. De asemenea, fragmente din videoclip au fost publicate de canalele de Telegram Baza și Shot asociate cu structurile de forță ruse. Autenticitatea înregistrării nu a fost confirmată.

În înregistrare, bărbatul, care este ținut de oameni în uniforme de camuflaj, se prezintă drept Fariduni Shamsiddin, născut în 1998.

În timpul interogatoriului, bărbatul spune că a împușcat oameni în sala Crocus.

Potrivit bărbatului interogat, în urmă cu aproximativ o lună, un anume „asistent al predicatorului” l-a contactat prin rețeaua socială Telegram și i-a oferit bani pentru a comite crima. Nu știe numele și prenumele acestei persoane. Suspectul reținut a spus că i-au promis că îi vor plăti „aproximativ jumătate de milion de ruble”, iar el a primit jumătate din această sumă pe un card bancar. Detalii aici

UPDATE 15.35 Bilanțul atacului de la sala de concerte Crocus a ajuns la 133 de morți, anunță Comitetul de Investigații din Rusia, potrivit BBC News.

În timp ce serviciile de urgență continuă să îndepărteze dărâmăturile de la sala de spectacole, ele continuă să găsească mai multe cadavre, precizează comitetul într-o postare  distribuită pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE 15.00 Publicațiile ruse loiale au primit instrucțiuni de la Administrația Prezidențială Rusă pentru a sublinia posibile „urme ucrainene” în informațiile pe care le dau publicității despre atacul terorist din sala de spectacole Crocus de lângă Moscova.

Despre acest lucru a aflat publicația independentă rusă Meduza de la un angajat al din mass-media rusă de stat. O altă sursă, un angajat al unei publicații loiale Kremlinului, a confirmat această informație.

Informații despre o posibilă „urmă ucraineană” în cazul atacului terorist de la Crocus au fost difuzate de FSB în dimineața zilei de 23 martie. Agenția a spus că, după comiterea crimei, cei patru suspecți plănuiau să treacă granița ruso-ucraineană și „aveau contacte relevante pe partea ucraineană”. Ei au fost reținuți, după cum a raportat FSB, în noaptea de 23 martie în regiunea Briansk, în drum spre graniță. Detalii aici

UPDATE 14.40 Liderul rus Vladimir Putin susține un discurs la această oră, în care a anunțat că duminică, 24 martie, va fi doliu național în Federația Rusă. Putin a mai spus că toti vinovații pentru atacul terorist ar fi fost prinși și vor fi pedepsiți, unii dintre ei încercând să fugă în Ucraina.

Președintele rus a calificat atacul asupra sălii de concerte drept un „act terorist barbar”.

„Dușmanii noștri nu ne vor diviza”, a mai spus el.

„Infractori cu sânge rece și intenționat și-au propus să ucidă, să-i împuște pe cetățenii noștri, copiii noștri, așa cum naziștii au comis cândva masacre în teritoriile ocupate, ei plănuiau să organizeze un spectacol de execuție, un act sângeros de intimidare”, a spus dictatorul rus.

Organizatorii atacului terorist pregăteau o execuție demonstrativă și un act sângeros de intimidare. Federația Rusă îi va identifica și pedepsi pe toți cei care au pregătit atacul terorist. Pe teroriști îi așteaptă doar pedeapsa și uitarea; ei nu au niciun viitor.

Datoria comună a rușilor este acum de a fi împreună ca unul singur, și așa va fi. Nimeni nu poate zdruncina unitatea cetățenilor ruși.

Rusia a devenit întotdeauna și mai puternică în timpul celor mai dificile încercări, și așa va fi și acum. Nimeni nu va putea să semene semințe otrăvitoare de discordie sau panică și în Rusia

Serviciile de informații rusești lucrează pentru a identifica complicii teroriștilor”, a declarat Putin, potrivit unui transcript al discursului său publicat pe canalul de telegram al TASS și preluat de The Guardian.

UPDATE 14.27 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat sâmbătă atacul „inacceptabil” în care au murit peste 115 persoane în Rusia, relatează Agerpres.

Condamnăm cu fermitate acest atac terorist atroce împotriva unor civili nevinovaţi”, a declarat Erdogan la un miting la Ankara.

Terorismul este inacceptabil, indiferent de unde vine sau cine îl comite”, a adăugat el.

UPDATE 13.58 Kievul a negat din nou sâmbătă orice legătură cu atacul mortal de vineri din apropiere de Moscova, soldat cu cel puţin 115 morţi şi revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), după ce serviciile speciale ruse au susţinut că atacatorii aveau contacte în Ucraina şi încercau să fugă acolo când au fost arestaţi, relatează Agerpres.

„Ne-am aşteptat ca versiunea oficialilor ruşi să fie «pista ucraineană»", a scris consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak pe reţeaua de socializare X.

Declaraţiile serviciilor speciale ruse cu privire la Ucraina sunt absolut de neconceput şi absurde. Ucraina nu are nicio legătură cu incidentul", a precizat el.

UPDATE 13.56 Președintele Rep. Moldova, Maia Sandu, a transmis condoleanțe familiilor victimelor atacului terorist de la Moscova, subliniind ca țara sa „condamnă terorismul și orice act de violență împotriva civililor, a oamenilor nevinovați”.

,,Condoleanțe tuturor familiilor celor decedați în atacul terorist de la Moscova. Moldova condamnă terorismul și orice act de violență împotriva civililor, a oamenilor nevinovați”, a scris lidera de la Chișinău pe internet.

UPDATE 13.54 Televiziunile de stat rusești s-au pregătit de trei ori, noaptea trecută, să difuzeze discursul lui Vladimir Putin, în legătură cu atentatul terorist de la Moscova, dar nu l-au primit niciodată, au declarat pentru publicația rusă The Insider surse de la mai multe canale de televiziune.

„De trei ori(!) a existat un semnal pentru preluarea declarației lui VVP (Vladimir Putin, n.r.) și de trei ori preluarea a fost anulată. Alocuțiunea este rescrisă chiar acum”, a declarat noaptea trecută o sursă pentru The Insider. În practica posturilor de televiziune ruse, discursul înregistrat de Kremlin este distribuit la nivel central pe servere pentru a fi difuzat. Detalii aici

UPDATE 12.39 Germania şi Marea Britanie au condamnat sâmbătă „atacul terorist” de vineri de la Moscova, care a făcut cel puțin 115 morţi şi a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Într-o postare pe reţeaua socială X, cancelarul german Olaf Scholz a condamnat "teribilul atac terorist asupra unor spectatori nevinovaţi la un concert la Moscova", scrie Agerpres.

"Gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor şi de toţi răniţii", a adăugat Scholz. Detalii aici

UPDATE 12.24 Într-o țară în care forțele speciale anti-terorism alungă de pe internet comentatorii care au spus ceva greșit despre Putin sau au scris despre Bucea, teroriștii se vor simți mereu liberi“, scrie Ruslan Leviev, Fondator al Conflict Intelligence Team, după sângerosul atac de la sala de concerte de la periferia Moscovei.

„Autoritățile au ratat cel mai mare atac terorist de după cel de la Nord-Ost, dar folosesc camere pentru a identifica și găsi persoane care au venit la înmormântarea lui Navalnîi, iar persoanele LGBT sunt recunoscute ca o organizație extremistă internațională. Și, bineînțeles, vor profita de tragedia care s-a întâmplat pentru a se răsplăti cu o creștere a puterilor și o întărire a aparatului represiv în raport cu cetățenii care nu pot fi decât oprimați”, spune Leviev, citat de Meduza.io. Mai multe detalii aici

UPDATE 12.10 Bilanțul morților a crescut la 115, potrivit agenției ruse TASS, care transmite că, potrivit datelor Comisiei de anchetă, mai multe cadavre au fost descoperite în urma degajării resturilor rămase în urma incendiului de la sala de concerte Crocus.

Potrivit guvernatorului regiunii, operaţiunile de căutare a victimelor sub dărâmături vor dura câteva zile, scrie Agerpres.

"Echipele de salvare lucrează 24 de ore din 24 la faţa locului (...) Alte douăzeci de cadavre au fost găsite sub dărâmături. Munca va continua cel puţin alte câteva zile", a scris guvernatorul Andrei Vorobiov pe Telegram, la scurt timp după ce a fost anunţat noul bilanţ de 115 morţi.

Potrivit NEXTA, 28 de cadavre au fost găsite într-o toaletă a sălii de concerte, iar alte 14 corpuri au fost descoperite pe scările de evacuare.

UPDATE 12.00 Într-o știre specială dedicată atacului terorist din sala de concerte Crocus, postul rusesc NTV a difuzat un videoclip fals în care Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, ar fi confirmat implicarea Ucrainei în cele întâmplate, scrie publicația rusă de opoziție „Meduza”.

Emisiunea a fost difuzată în jurul orei unu dimineața la Moscova (în jurul miezului nopții, ora Bucureștiului). Prezentatorul a făcut următoarea introducere la videoclip: „Implicarea regimului de la Kiev în atacul terorist din suburbiile Moscovei a fost confirmată public la televizor de către secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Oleksi Danilov”.

ntv deepfake danilov jpeg

În clip, Danilov spune: „Este distractiv astăzi la Moscova, cred că este foarte distractiv. Vreau să cred că le vom aranja mai des o asemenea distracție.” „Meduza” a publicat o captură de ecran a acestui videoclip, clipul poate fi găsit și pe canalul Telegram al unei alte publicații de opoziție rusă, ASTRA. Detalii aici

UPDATE 11.36 Potrivit martorilor oculari din sala de concerte Crocus City Hall din nord-vestul Moscovei, atacatorii au incendiat auditoriul, iar focul s-a extins rapid, distrugând partea superioară a clădirii și podeaua. În primele momente oamenii au crezut că zgomotele fac parte din spectacol.

În sala de concerte Crocus City Hall din nord-vestul Moscovei atacată de teroriști înarmați cu mitraliere erau și copii care participau la un concurs de dans, relatează serviciul rusesc BBC care citează doi martori oculari ai atacului terorist.

Un corespondent al RIA Novosti a relatat că cel puțin trei persoane au deschis focul din arme automate. După aceea, a spus el, au aruncat o grenadă sau o bombă incendiară, care a declanșat un incendiu. Oamenii din hol s-au întins pe podea și, după 15-20 de minute, au început să se târască afară.

Martorii oculari au declarat pentru Moscow 24 că stăteau la mezanin și au auzit împușcături. Când au început să coboare, și-au dat seama că se trăgea mai jos. Alți martori au povestit că la auzul împușcăturilor s-au întins pe podea, dar apoi, când și-au dat seama că toată lumea urcă, au început și ei să urce. „Trageau din toate părțile, în tot ce mișca”, a spus un martor ocular. Citește aici mărturii tulburătoare ale supraviețuitorilor

UPDATE 10.51 Directorul FSB, Alekander Bortnikov, a raportat președintelui rus Vladimir Putin despre reținerea a 11 persoane, inclusiv toate cele patru persoane suspectate de comiterea unui atac terorist la Sala de concerte Crocus, transmite Interfax, citând serviciul de presă de la Kremlin.

Bortnikov i-a raportat lui Putin că FSB lucrează la identificarea complicilor terorişti, relatează serviciul de presă al Kremlinului.

Oamenii legii care investighează atacul terorist cred că atacatorii au pregătire militară sau airsoft, scrie Kommersant. Detalii aici

Kalașnikov folosit în atacul de vineri Foto EPA EFE
Kalașnikov folosit în atacul de vineri Foto EPA EFE

UPDATE 10.50 Două persoane suspectate că au comis vineri atacul mortal din apropiere de Moscova au fost reţinute în regiunea rusă Briansk în urma unei urmăriri cu maşina, a anunţat sâmbătă parlamentarul Alexander Kinştein pe Telegram, potrivit Reuters.

Detalii aici

UPDATE 10.30 Noul bilanț anunțat de autoritățile ruse indică cel puțin 93 de morți, informează agenția rusă de presă TASS. „În acest moment s-a stabilit că numărul morților este de 93 de persoane. Numărul morților va mai crește. Conform datelor preliminare, cauzele morții au fost rănile prin împușcare și intoxicarea cu fumul rezultat în urma incendiului”, scrie TASS citând serviciul de presă al Comitetului de Investigații al Rusiei.


Statul Islamic, care a vizat în mod repetat Rusia, a susţinut pe unul dintre conturile sale de Telegram că luptătorii săi "au atacat o mare adunare (...) în împrejurimile capitalei ruse Moscova", scrie Agerpres.

Organizaţia jihadistă a susţinut că, după atac, comandoul său "s-a întors la bază în siguranţă".

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a denunţat anterior un "atentat terorist sângeros" şi o "crimă monstruoasă". Ucraina a negat rapid orice responsabilitate, dând vina chiar pe serviciile secrete ruseşti.

Potrivit ministrului rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko, 115 persoane sunt spitalizate, inclusiv cinci copii. Şaizeci de adulţi şi un minor dintre răniţi sunt în stare gravă.

Asaltul, despre care mass-media rusă au început să relateze în jurul orei 20:15 la Moscova (17:15 GMT), a fost efectuat de mai mulţi indivizi înarmaţi la Crocus City Hall, o sală de concerte situată în Krasnogorsk, la periferia nord-vestică a capitalei ruse.

Jurnaliştii AFP au văzut clădirea cuprinsă de flăcări, fum negru ieşind din acoperiş şi o prezenţă puternică a poliţiei şi a serviciilor de urgenţă.

"Mai sunt câteva focare, dar incendiul a fost aproape stins. Echipele de salvare au reuşit să intre în sala" unde acoperişul s-a prăbuşit, a precizat guvernatorul regional al Moscovei, Andrei Vorobiov, pe Telegram.

Lucrările de curăţare au început la faţa locului "şi vor dura toată ziua", a spus el în cursul dimineţii, adăugând că 477 de membri ai echipelor de intervenţie au fost trimişi la faţa locului.

Nu au fost oferite informaţii cu privire la numărul de persoane potenţial prinse în interior.

"Chiar înainte de început (începutul concertului - n.r.), dintr-o dată am auzit mai multe rafale de mitralieră şi ţipătul teribil al unei femei. Apoi multe ţipete", a povestit pentru AFP Alexei, un producător muzical care se afla în vestiar în momentul atacului.

El a spus că a văzut "mişcări teribile de mulţimi" de spectatori care încercau să scape.

Potrivit unui jurnalist de la agenţia de ştiri de stat RIA Novosti, indivizi în camuflaj au intrat la parterul sălii de concerte şi au deschis focul şi au aruncat "o grenadă sau o bombă incendiară, care a provocat un incendiu".

Flăcările s-au extins la aproape 13.000 de metri pătraţi ai clădirii înainte ca focul să fie controlat, conform serviciilor de urgenţă.

Preşedintele Vladimir Putin, care a fost informat "din primele minute" despre atac, potrivit Kremlinului, le-a urat victimelor însănătoşire rapidă şi le-a mulţumit medicilor, după ce a primit rapoartele de la şefii forţelor de ordine şi serviciilor de salvare. El nu a vorbit încă public.

Comisia de Anchetă a publicat o înregistrare video care îi arată pe anchetatori lucrând în holul sălii de concerte, unde pot fi văzute o armă automată şi încărcătoare de muniţie.

Canale de ştiri Baza şi Mash de pe Telegram, care au reputaţia de a fi apropiate de forţele de securitate, au publicat videouri care arată cel puţin doi bărbaţi înarmaţi avansând în holl şi alte înregistrări în care se văd cadavre şi grupuri de oameni grăbindu-se spre ieşire.

Alte imagini arată spectatori ascunzându-se în spatele scaunelor sau ieşind din sala de concerte.

Conform Ministerului rus al Situaţiilor de Urgenţă, pompierii au reuşit să evacueze aproximativ 100 de persoane din subsolul sălii.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat anularea tuturor evenimentelor publice din acest weekend. Principalele muzee şi teatre din capitală şi-au anunţat închiderea.

Mai multe alte regiuni ruseşti au informat, de asemenea, că au anulat toate evenimentele publice de sâmbătă şi duminică în semn de solidaritate.

Măsuri sporite de securitate au fost puse în aplicare, potrivit televiziunii ruse, inclusiv pe aeroporturile din Moscova şi în alte oraşe mari din ţară.

Atacul a avut loc la un concert al trupei rock ruse Piknik.

Casa Albă a declarat că "se gândeşte la victimele teribilului atac". UE şi Spania s-au declarat "şocate". Preşedintele francez Emmanuel Macron, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Consiliul de Securitate şi multe alte ţări au condamnat atacul.

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis sâmbătă "condoleanţe" lui Vladimir Putin, dând asigurări că Beijingul "sprijină ferm eforturile guvernului rus de a menţine securitatea şi stabilitatea" în Rusia.

Un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, a declarat că Ucraina, care se confruntă cu o ofensivă militară rusă de doi ani, "nu are absolut nimic de-a face" cu atacul.

Legiunea Libertăţii din Rusia, o unitate de luptători ruşi anti-Kremlin aflată în spatele mai multor incursiuni armate la graniţa rusă în ultimele luni, a negat, de asemenea, orice implicare.

Serviciile de informaţii militare ucrainene au acuzat "serviciile speciale ruse" că se află în spatele atacului asupra Moscovei pentru a "învinovăţi" Ucraina şi a provoca "escaladarea" şi "extinde" asaltul asupra vecinului său.

Ambasada SUA în Rusia şi-a avertizat cetăţenii în urmă cu două săptămâni că "monitorizează îndeaproape informaţii conform cărora extremiştii au planuri iminente de a viza adunări mari la Moscova, inclusiv concerte".

Casa Albă a declarat că SUA au împărtăşit informaţiile cu autorităţile ruse.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite