Propagandista lui Putin a publicat fragmente cu presupusul interogatoriu al unui bărbat reținut după atacul terorist de la Crocus. „De ce ai împușcat? Pentru bani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propagandista rusă Margarita Simonian, editor-șef al grupului media Rossia Segodnia și al canalului de televiziune RT, a publicat o înregistrare de trei minute care ar arăta interogatoriul unuia dintre cei reținuți sub suspiciunea că ar fi comis un atac terorist în sala de concerte Crocus din apropiere de Moscova. De asemenea, fragmente din videoclip au fost publicate de canalele de Telegram Baza și Shot asociate cu structurile de forță ruse. Autenticitatea înregistrării nu a fost confirmată.

În înregistrare, bărbatul, care este ținut de oameni în uniforme de camuflaj, se prezintă drept Fariduni Shamsiddin, născut în 1998.

În timpul interogatoriului, bărbatul spune că a împușcat oameni în sala Crocus.

„- Ce ai făcut ieri la Crocus?

În „Crocus” am împușcat oameni.

- Ce ai făcut la Crocus?

- Am împușcat.

- Pentru ce?

- Pentru bani.”

Potrivit bărbatului interogat, în urmă cu aproximativ o lună, un anume „asistent al predicatorului” l-a contactat prin rețeaua socială Telegram și i-a oferit bani pentru a comite crima. Nu știe numele și prenumele acestei persoane. Suspectul reținut a spus că i-au promis că îi vor plăti „aproximativ jumătate de milion de ruble” (puțin peste 5.000 de dolari, n.r.), iar el a primit jumătate din această sumă pe un card bancar.

Suspectul mai susține că „ei” (probabil clienții) i-au furnizat arme și i-au spus și locul unde să omoare oameni. Răspunzând la o întrebare clarificatoare despre cine i s-a ordonat să omoare, bărbatul a spus: „Nu contează pe cine ucizi”.

Bărbatul a declarat că a venit în Rusia din Turcia.

Margarita Simonian a publicat un alt videoclip cu presupusul suspect de atac terorist, numindu-l „liderul ghouls”. În înregistrare, bărbatul vorbește tadjikă.

Nu există nicio confirmare că videoclipul îi arată de fapt pe suspecții din atac.

FSB-ul rus susține că i-a reținut pe toți cei patru suspecți în atacul terorist de vineri 22 martie de la sala Crocus. Arestările ar fi avut loc în regiunea Briansk în noaptea de 23 martie.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei susține că teroriștii care au deschis focul ieri în centrul comercial al Primăriei Crocus au vrut să fugă în Ucraina. Andri Iusov, un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne și Comunicațiilor al Ucrainei, a răspuns la aceasta, spunând într-un comentariu pentru „RBK Ucraina” că aceasta este o prostie care vizează „oamenii sincer ignoranți sau populația rusă zombificată”.

„Pentru a-mi imagina că după mai bine de doi ani de invazie pe scară largă, teroriştii se îndreaptă spre regiunile de frontieră, care sunt în prezent cele mai saturate de forţe de securitate, servicii speciale şi de fapt armată, cred că comentariile de aici sunt de prisos”, a spus el.

Iusov a explicat că regimul rus încearcă să tragă o urmă ucraineană în această poveste și o face „din primele minute după ce a avut loc acest atac terorist”.

Ministerul Afacerilor Externe al Tadjikistanului a calificat informațiile despre implicarea cetățenilor săi în împușcăturile de la sala de concerte Crocus de lângă Moscova ca fiind false.

„Partea tadjikă nu a primit confirmare de la autoritățile oficiale ale Rusiei cu privire la informațiile false care circulă în prezent despre implicarea cetățenilor din Tadjikistan în atacul terorist. În acest sens, solicităm să ne bazăm pe informațiile oficiale distribuite de organele de stat ale Rusiei”, se arată în mesaj.

Ministerul Afacerilor Externe a adăugat, de asemenea, că răspândirea informațiilor inexacte poate dăuna cetățenilor din Tadjikistan care se află în prezent în afara țării.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite