Patru semne care arată că suntem deshidratați. Ce riscăm dacă nu bem suficientă apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de recomandările privind numărul de ore de somn și de exerciții fizice recomandate pentru o viață sănătoasă, nu există un sfat standard cu privire la cantitatea de apă pe care trebuie să o bem. Astfel, este important să știi care sunt semnele care îți arată că ești hidratat.

Experții spun că deshidratarea este mai frecventă decât suprahidratarea. Foto: Arhivă
Experții spun că deshidratarea este mai frecventă decât suprahidratarea. Foto: Arhivă

Medicii consideră că examinarea urinei este una dintre cele mai bune modalități de a afla dacă aportul de lichide este optim. Sigur, poate părea un pic cam scârbos, dar este eficient, relatează Parade

În cazul în care eliminați urină de culoare galben pai sau limpede, atunci probabil că beți suficientă apă", a afirmat David Cutler, medic de familie certificat la Providence Saint John's Health Center. 

Culoarea urinei îți va indica, de asemenea, dacă trebuie să mărești cantitatea de lichide. „Dacă urina este închisă la culoare sau tulbure, ar trebui să vă măriți aportul de apă", a afirmat Cory Fisher, specialist în medicină de familie la Cleveland Clinic. 

Benedict Ifedi, medic specialist în medicină de familie și medicină sportivă la Memorial Hermann, adaugă că urina de culoare portocalie cu un miros urât este, de asemenea, un mod al corpului tău de a spune: „Am nevoie de H2O". 

Pe lângă culoare și miros, un alt mod de a afla dacă ești hidratat este frecvența urinară. 

Beți suficientă apă dacă urinați la fiecare câteva ore în timpul zilei", susține Dr. Jared Braunstein, internist certificat de către consiliul medical al Medical Offices of Manhattan și colaborator al labfinder.com. 

Alte semne că ești hidratat 

Urina nu este unicul indiciu că bei suficientă apă.  

„Majoritatea oamenilor își pot da seama dacă consumă suficientă apă dacă organismul lor poate produce lichid, cum ar fi saliva, transpirația și urina", spune Dr. Cutler. 

Dr. Ifedi adaugă că persoanele care consumă suficientă apă vor observa următoarele

  • Pielea este elastică 
  • Au o energie bună și o recuperare normală după un efort fizic intens, cum ar fi exercițiile fizice 
  • O tensiune arterială normală 
  • Ritm cardiac normal 

Semne că consumi prea puțină sau prea multă apă 

Experții spun că deshidratarea este mai frecventă decât suprahidratarea, dar ambele pot apărea, așa că este esențial să acorzi atenție semnalelor oferite de organism. „Ascultă-ți corpul pentru a afla de câtă apă ai nevoie, nu oamenii de pe rețelele de socializare", a explicat dr. Fisher. 

Semne ale deshidratării, conform dr. Fisher: 

  • Dureri de cap 
  • Ritm cardiac crescut 
  • Crampe musculare 
  • Constipație 

Deși este greu să te suprahidratezi, este posibil - și riscant. „Suprahidratarea  va dilua mineralele, în special sodiul, din corpul vostru", spune dr. Cutler. 

Nivelurile scăzute de sodiu din sânge, așa-numita hiponatremie, pot duce la greață, vărsături, dureri de cap și confuzie. Dacă hiponatremia devine mai severă, poate duce la somnolență, iritabilitate, crampe musculare, slăbiciune, convulsii, comă și chiar moarte". 

Cum să te hidratezi suficient 

Pe lângă faptul că trebuie să îți asculți corpul, medicii spun că există câteva sfaturi de top pentru a te asigura că bei cantitatea de apă de care are nevoie corpul tău: „Luați cu voi o sticlă de apă și reumpleți-o pe tot parcursul zilei și beți apă la mese în loc de băuturi zaharoase", spune dr. Braunstein. 

Nu ignorați celelalte surse din care putem lua apă care ne ajută să ne satisfacem nevoile de lichide, cum ar fi fructele și legumele", afirmă dr. Ifedi. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite