Lucrul pe care nu trebuie să îl faci dacă vrei să-ți păstrezi rinichii sănătoși: „Poate provoca daune ireversibile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiceiurile proaste care poate avea un impact negativ asupra sănătății rinichilor, arată Parade, care prezintă opiniile unor experți cu privire la cel mai rău lucru pe care îl poți face pentru rinichii tăi.

Obiceiurile nesănătoase afectează și rinichii. FOTO Shutterstock
Obiceiurile nesănătoase afectează și rinichii. FOTO Shutterstock

Dacă mâncarea de tip fast-food face parte din stilul tău de viață, rinichii tăi te imploră să te oprești, sunt de părere experții.

„Cel mai rău lucru pe care îl poți face pentru a-ți afecta rinichii este să ai o dietă constant proastă, care include alimente bogate în sare și fast-food-uri", spune, pentru Parade, Dr. Koshy Abraham, MD, nefrolog certificat la Fort Worth Renal Group.

Există mai multe aspecte din cauza cărora mâncarea fast-food și alimentele sărate sunt dăunătoare pentru sănătatea rinichilor. Din cauza conținutului bogat de sare, organismul reține apă, ceea ce poate solicita rinichii în timp. Din cauza retenției de apă, inima ar putea pompa mai greu sângele, ceea ce va crește tensiunea arterială. Dacă ai risc de diabet, acesta poate crește, deoarece diabetul poate deteriora vasele de sânge din rinichi, ceea ce va crește, de asemenea, tensiunea arterială. Soluția este o dietă sănătoasă, care poate ajuta la ameliorarea și, eventual, la prevenirea tuturor acestor probleme.

„Două treimi din cazurile de boală renală cronică se datorează hipertensiunii arteriale și diabetului. Ignorarea acestor doi factori principali poate provoca daune ireversibile rinichilor dumneavoastră", avertizează Dr. Abraham.

Alte moduri în care poți face rău rinichilor tăi

O serie de alte lucruri aparent inofensive pot să îți afecteze rinichii pe termen lung.

„De obicei, nu este vorba de un singur lucru, ci de o combinație", spune Dr. Jennifer Linehan, MD, urolog certificat și profesor asociat de urologie și oncologie urologică la Saint John's Cancer Institute din cadrul Providence Saint John's Health Center din Santa Monica, California.

Pe lângă deshidratare, o problemă evidentă și gravă pentru sănătatea rinichilor, Dr. Linehan vorbește de o altă cauză despre care se discută mai puțin.

„Văd mai mulți pacienți pe an care au făcut leziuni semnificative la rinichi cu prea mult ibuprofen. Acest medicament limitează fluxul sanguin către rinichi și, în timp, poate avea efecte pe termen lung", explică specialista.

Moduri prin care își poți menține rinichii sănătoși

Iată ce recomandă Dr. Linehan și Dr. Abraham pentru o funcționare la capacitate maximă a rinichilor: evitarea alimentelor procesate, evitarea pe termen lung a AINS (aspirină, ibuprofen etc.), evitarea pe termen lung a medicamentelor cu inhibitori ai pompei de protoni (utilizate adesea pentru refluxul acid și ulcer), controlul tensiunii arteriale, menținerea hidratării cu un consum suficient de apă, ținerea sub control a diabetului (dacă ai), o dietă sănătoasă și săracă în sare (cum ar fi dieta mediteraneană), efectuarea de exerciții fizice în mod regulat și menținerea unei greutăți în limite normale.

Dacă sunteți deosebit de preocupat de sănătatea rinichilor, poți lua un supliment de ulei de pește omega-3, recomandă dr. Linehan.

 Dr. Abraham subliniază că dacă ceva este bun pentru sănătatea ta cardiovasculară, sunt șanse ca acesta să fie benefic și pentru rinichii tăi: „Sănătatea rinichilor și a inimii merg mână în mână".

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite