Trucuri care te ajută să reduci consumul de carne. Alimente sănătoase și delicioase pe care să le incluzi în dietă

0
Publicat:

Este cunoscut faptul că un consum de carne roșie, mai mult de 3 zile pe săptămână, creează probleme de sănătate. Există însă câteva trucuri simple care te ajută să reduci cât mai mult carnea din alimentație.

Există alimente care pot înlocui cu succes carnea FOTO Shutterstock
Există alimente care pot înlocui cu succes carnea FOTO Shutterstock

Cele mai noi recomandări sugerează că nu ar trebui depășite 70 de grame de carne pe zi. Iată trei moduri prin care puteți reduce cantitatea de carne din dietă.

1. Înlocuiți total sau parțial carnea din diferite rețete

Carnea poate fi înlocuiăa cu succes de ingrediente vegetale valoroase din punct de vedere nutrițional, arată catena.ro. De exemplu, într-un sos pentru paste bolognese, carnea tocată poate fi înlocuită cu ciuperci tăiate cubulețe, cu granule de soia sau cu vinete. Dovleceii, conopida, cartofii dulci, sfecla roșie și morcovii sunt legume perfecte care înlocuiesc o bucată de carne din tocăniță.

De asemenea, delicioasele sarmale pot conține foarte puțină carne și mai mult diverse legume, ciuperci sau „carne” de soia. Cei cărora le palc burgerii sunt sfătuiți să pregătească chiftele din fasole roșie sau linte și doar puțină carne.

2. Folosiți carnea doar pentru aromă

Un alt truc simplu care ajută la reducerea consumului de carne, dar care păstrează aroma acesteia este legat de cantitatea pe care o adăugați în mâncare. „Încercati s-o tratați ca pe un alt ingredient, nu ca pe elementul central al mesei. De exemplu, câteva bucățele de bacon pot daaromî deosebită unui sos pentru paste sau unei tocănițe. Gustul „umami”, specific cărnii, se poate obține și din alimente mai puțin dăunătoare: măsline, roșii uscate, ciuperci, sos de soia, alge, puțină brânză fermentată etc”, arată sursa citată mai sus.

3. Consumați proteine din surse vegetale

Printre acestea se numără: soia, fasolea, lintea, năutul, nucile, semințele, cerealele. Pentru că proteinele se absorb puțin mai greu din surse vegetale, este indicat să consumați alimente proteice vegetale cât mai variate și în cantitate mai mare. Nu vîă gândiți la calorii. O sută de grame de linte are numai 100 de kilocalorii, pentru că boabele uscate rețin foarte multă apă prin fierbere și caloriile se diluează. Printre cele mai sănătoase surse vegetale de proteine amintim lintea (foarte ușor de digerat), derivatele din soia, quinoa (care este o pseudocereală), arahidele și semințele de dovleac.

Cât de des ar trebui să consumăm carne roșie? Riscul uriaș la care ne expunem, potrivit specialiștilor

Carnea roșie eprezintă, în general, o parte semnificativă a dietei umane. Cu toate acestea, în ultimele decenii, au existat tot mai multe dezbateri cu privire la cât de sănătoasă este și la riscurile la care ne expunem atunci când o consumăm în exces.

Specialiștii vin cu avertizări serioase cu privire la riscurile la care ne expunem, dacă nu suntem atenți la cantitatea de carne roșie pe care o includem în alimentația noastră zilnică.

Un studiu recent a atras atenția asupra riscurilor pe care le implică consumul excesiv de carne roșie. Se pare că aceasta poate crește semnificativ riscul de a dezvolta diabet. Concret, consumul regulat de carne roșie a fost asociat cu o creștere cu 62% a riscului de a dezvolta diabet.

Riscurile consumului excesiv

Boli cardiovasculare: Consumul excesiv de carne roșie, în special de carne procesată, cum ar fi șuncă sau cârnăciori, a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Grăsimile saturate din carne pot crește nivelul de colesterol LDL (colesterolul „rău”) din sânge, crescând astfel și riscul de ateroscleroză și boli de inimă.

Cancer: Organizațiile de sănătate din întreaga lume au avertizat că există dovezi semnificative care leagă consumul excesiv de carne roșie de riscul crescut de cancer colorectal. Substanțele chimice prezente în carne, în special în carnea procesată, pot duce la mutații ale celulelor și inflamații cronice care favorizează dezvoltarea cancerului.

Diabet de tip 2: Un consum ridicat de carne roșie a fost asociat și cu un risc crescut de diabet de tip 2. Grăsimile saturate din carne pot afecta sensibilitatea celulelor la insulină, contribuind la dezvoltarea diabetului.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite