Cel mai bun obicei pentru o digestie corectă. Medic: „Protejează de lăcomie. Vă săturați cu mai puțină mâncare”

0
Publicat:

Mestecatul îndelungat este un element care ne protejează de lăcomie- nu doar digestia e ajutată, ci și senzația de sațietate, care se instalează mai rapid, explică dr. Mihaela Bilic. Acesta este cel mai bun obicei pentru o digestie corectă.

Alimentele trebuie mestecate încet și mult FOTO Shutterstock
Alimentele trebuie mestecate încet și mult FOTO Shutterstock

Într-o postare pe pagina sa de socializare, nutriționistul explică de ce este important să mestecîm îndelungat fiecare aliment.

Digestia începe în gură...... Și ăsta este motivul pentru care înțelepții budiști ne sfătuiesc să mestecam până și apa!

Rolul masticației este multiplu: reduce dimensiunea bucăților de mâncare ca să putem să le înghițim, umidifiază și înmoaie alimentele, fragmentează fibrele și facilitează acțiunea salivei, care are rol în digestia glucidelor. Doar la gândul mâncării, înainte de a introduce prima îmbucătură în gură, glandele salivare încep să secrete salivă.

Există 2 tipuri de salivă: cea produsă în partea anterioară a gurii, cu rol de umidificare a alimentelor și cea produsă în fundul gurii, mai vâscoasă, destinată lubrifierii pasajului spre esofag. Saliva conține enzime numite amilaze care declanșează digestia chimică a glucidelor încă din cavitatea bucală”, arată specialistul.

„Să mesteci de 20-30 de ori fiecare înghițitură”

În continuare, medicul arată ce procese au loc în timpul masticației, dar și de ce este foarte important să mestecâm încet alimentele.

„Lanțurile lungi de amidon din pâine, paste făinoase, cartofi sau orez încep să fie fragmentate în molecule mai mici de glucoză. Această primă etapă a digestiei, care se realizează în gură, este esențială și indispensabilă- să mesteci de 20-30 de ori fiecare înghițitură de mâncare este cel mai bun obicei pentru o digestie corectă. În plus mestecatul îndelungat este un element care ne protejează de lăcomie- nu doar digestia e ajutată, ci și senzația de sațietate, care se instalează mai rapid. “Pierdeți timp” mestecând, veți constata cu surprindere că vă săturați cu mai puțină mâncare”, spune nutriționistul Mihaela Bilic,

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite