Cafeaua în cantităţi mari produce oboseală. Ce mineral esenţial este eliminat din organism
0Potasiul este un mineral esenţial pentru păstrarea sănătăţii inimii. Hipoglicemia (nivelul scăzut de zahăr din sânge) produce pierderi de potasiu, la fel şi posturile lungi şi diareea severă. Cafeaua în exces are acelaşi efect, iar pe acest fond apare oboseala.
„Un nivel corect de potasiu în organism (4,7 g pentru adulţi- echivalentul a 10 banane) este esenţial pentru ca inima noastră să bată aşa cum trebuie“, explică John Day, cardiolog american la Intermountain Medical Center Heart Institute Murray, Utah. Dacă aceste nivel este fie prea mare, fie prea mic atunci apare riscul tulburărilor de ritm cardiac.
Stresul fizic sau mental pot duce la o deficienţă de potasiu, la fel şi un nivel scăzut al zahărului în sânge – hipoglicemie. Posturile lungi, diareele severe, alcoolul, cantitatea mare de cafea pot fi de asemenea cauze ale deficitului de potasiu, pe acest fond instalându-se oboseala.
Potrivit dr. Day o dietă bogată în potasiu ajută la reducerea tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte gândirea prin trimiterea de oxigen către creier.
Cele mai bune surse naturale de potasiu sunt citricele, pepenele galben, cartoful, roşiile, legumele cu frunze verzi, seminţele de floarea-soarelui, bananele, fasolea albă, iaurtul degresat şi dovleacul.
Exemple de legume şi fructe şi conţinutul lor în potasiu
Cartof mediu – 926 mg
Spanac – o jumătate de cană gătit – 290 mg
Dovleac – o jumătate de cană gătit – 280 mg
Roşii – o jumătate de cană proaspete – 210 mg
Boabe de soia – o jumătate de cană – 440 mg
Banana – 420 mg
Piersici -380 mg
Portocale – 237 mg
Excesul de potasiu este în mod normal eliminat de rinichi. Persoanele cu insuficienţă renală nu ar trebui să consume alimente bogate în potasiu şi nici să ia suplimente minerale.