Europarlamentarul Eugen Tomac propune un mini Schengen: România, Bulgaria și Grecia să desființeze frontierele

0
Publicat:

Liderul Partidului Mișcarea Populară (PMP) propune crearea unui mini Schengen prin desființarea granițelor dintre România, Bulgaria și Grecia. O idee similară are și un europarlamentar bulgar, însă între România și Bulgaria.

Eugen Tomac propune un mini Schengen FOTO: Facebook
Eugen Tomac propune un mini Schengen FOTO: Facebook

Chestionat în cadrul unei intervenții pentru B1 cât de posibil este un mini Schengen, europarlamentarul a subliniat că țările în cauză trebuie să notifice Comisia Europeană și ulterior să desființeze frontierele.

„Cred că imediat după decizia Consiliului JAI de anul trecut, decizia nedreaptă prin care ne-a fost respinsă intrarea din cauza Austriei şi Olandei, prima persoană care a venit cu acest scenariu a fost colegul meu dl eurodeputat Marian-Jean Marinescu, care a spus că cele două guverne pot face foarte uşor notifica Comisia Europeană şi desfiinţa frontierele între statele noastre”, a explicat Eugen Tomac la B1, potrivit News.ro.

Europarlamentarul a punctat că acest demers, susținut și în Bulgaria, trebuie implementat imediat: „Aş merge mult mai departe, aş propune ca România, Bulgaria şi Grecia să desfiinţeze frontierele între ele pentru că nimeni nu ne poate îngrădi acest drept, trebue doar notificată Comisia. Cred că acest demers pe care-l susţin şi colegii din Bulgaria trebuie implementat imediat”.

Liderul PMP a subliniat că autoritățile austriece mint când invocă ca motiv pentru extinderea Schengen nefuncționarea sistemului.

„Guvernanţii austrieci mint cum nu s-a mai întâmplat în Europa, când spun că se opun extinderii Schengen deoarece sistemul nu mai funcţionează, dar la Consiliul JAI de anul trecut au votat pentru includerea Croaţiei în acest Spaţiu, iar Croaţia a aplicat mult mai târziu decât România, în 2021”, a adăugat europarlamentarul.

Idee similară în Bulgaria

Europarlamentarul bulgar Andrei Novakov susține că Austria este singura care blochează în prezent aderarea la Schengen și precizează că granițele dintre România și Bulgaria ar trebui să cadă dacă cele două țări nu sunt acceptate până la Crăciun.

„Problema privind admiterea noastră în Schengen nu mai este în Olanda, ci în Austria. Acolo vor avea loc alegeri și unii au nevoie de mesaje mai sexy, de genul „noi îi vom opri, ca să dormiți voi liniștiți”. Somnul liniștit în Austria nu depinde de aderarea noastră la Schengen, dimpotrivă”, a precizat oficialul bulgar pentru Nova News, citat de 24Chasa și Rador, preluat de G4Media

Europarlamentarul a precizat că acțiunile comune ale Bulgariei cu România ar facilita construirea unui pod și punerea în funcțiune a unui bac pe Dunăre.

Austria continuă să se opună

Ministrul austriac de Interne a reafirmat poziția Austriei privind extinderea spațiului Schengen. Gerhard Karner a punctat că sistemul Schengen ca întreg nu funcționează și din acest motiv nu este oportună extinderea acestuia.

„Poziția mea am formulat-o foarte clar cu 10 zile în urmă. Poziția noastră este că sistemul Schengen ca întreg nu funcționează de aceea nu suntem deschiși pentru deschiderea acestuia. Sunt controale de frontieră între Germania si Austria, între Austria și Slovenia. În Germania s-a discutat despre control de frontieră la frontiera cu Polonia. Este un semnal clar că sistemul ca întreg nu funcționează și de aceea consider ca o extindere nu este oportună la momentul actual”, a declarat Gerhard Karner într-o conferință de presă cu ministrul Cătălin Predoiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite