Cu mandatul de premier pe masă. Guvernul își asumă răspunderea în fața Parlamentului pe reforma bugetară și fiscală

0
Publicat:

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că Puterea nu va veni cu OUG-uri pentru reforma fiscală și bugetară, ci își va angaja răspunderea în fața Parlamentului, ceea ce înseamnă că își pune mandatul de șef al Executivului pe masă, în cazul în care Opoziția vine cu o moțiune de cenzură.

Ședința plenului reunit al Parlamentului României, în care Camera Deputaților și Senatul României votează pentru învestirea guvernului Marcel Ciolacu, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin

Așa cum am promis de la început, acest Guvern e Guvernul României, în această logică vom pune România pe primul loc. Avem nevoie de o Românie decentă și echitabilă pentru toți. Pentru asta, trebuie să oprim debandada bugetară. Trebuie să facem un sistem fiscal echitabil pentru toată lumea. Și trebuie să luptăm în mod real cu evaziunea. Risipa bugetară, evaziunea și ocolirea taxelor, cumulate sunt frâna care țin pe loc dezvoltarea României. Nu mai putem continua așa! Miliarde de euro ajung în buzunarele unor șmecheri sau sunt risipite cu instituții care se calcă pe picioare în loc să fie folosite pentru drumuri, spitale și școli. S-a terminat. Discuțiile din ultimele săptămâni au arătat clar că avem nevoie de reforme profunde”, a afirmat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Am văzut și vociferări, chiar și atacuri din partea unor ipocriți, care au uitat ce obligații au pus cu mâna lor în PNRR și acum le critică. Vă spun că nu mă sperie nimic. Nu voi ceda un milimetru, indiferent de presiunile celor din sistem. Voi merge până la capăt pentru a tăia risipa și pentru ca toți să plătească ceea ce se cuvine în această țară. Reforma statului trebuie să fie profundă și ireversibilă. La fel cum nu mai poate fi o regulă pentru cei bogați și companiile privilegiate și alta pentru oamenii obișnuiți care muncesc din greu. Nu mai merge așa. Și, da, dacă îmi permiteți, aș vrea să iau puțin de la noi, cei cu putere de muncă și de la cei care fac foarte mulți bani pentru a da și la pensionarii care au muncit o viață și la cei aflați în nevoie. Cred că acesta este modul corect în care un stat trebuie să se comporte față de cetățenii săi”, a completat premierul.

De aceea, vreau să anunț că Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală și cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială. Trebuie să separăm apele și românii să vadă cine vrea cu adevărat să facă reforme și să ducă această țară înainte și cine se opune și luptă pentru privilegii și pentru bogați. Eu cred că aceasta este calea și vă anunț că voi merge înainte cu fermitate”, a conchis liderul de la Palatul Victoria.

Procedura privind angajarea răspunderii

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege”, prevede Constituția. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în și e strânsă majoritatea.

Dacă Guvernul nu a fost demis , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite