Cum pune Ungaria piedici extinderii Schengen. Sute de traficanți de persoane, eliberați de autoritățile de la Budapesta
0Până la începutul lunii august, 1.385 de traficanți de persoane străini au fost eliberați din închisorile maghiare, anunță portalul 24Hu, care citează Comandamentul Național al Penitenciarelor (BvOP). Motivul: îngrijirea deținuților costă prea mult.
„Traficanții de persoane străini continuă să fie eliberați din închisorile maghiare, potrivit datelor transmise ziarului nostru de Comandamentul Național al Penitenciarelor (BvOP). La sfârșitul lunii mai, am scris despre faptul că 606 traficanți de persoane străini străini au putut părăsi un total de 26 de instituții penale după ce guvernul a prelungit detenția pentru reintegrare. BvOP a anunțat la acea vreme că se așteaptă să fie eliberați alți 202 deținuți. La momentul informării, erau în total 808 cetăţeni străini care au fost condamnaţi şi expulzaţi, care au săvârşit doar trafic de fiinţe umane”, arată 24.Hu.
Ca răspuns la o altă interpelare a 24.hu, BvOP a scris că până la 4 august, 1.385 deținuți de naționalitate străină, au intrat în custodie de reintegrare. Există așadar o diferență de 577 de persoane între datele furnizate la sfârșitul lunii mai și începutul lunii august.
Potrivit legislației, dacă poliția constată că condamnatul nu a părăsit teritoriul Ungariei în termen de 72 de ore de la începerea detenției de reintegrare sau s-a întors pe teritoriul Ungariei, acea persoană este arestată și dusă la cel mai apropiat penitenciar.
„În acest caz, detenția de reintegrare încetează, iar persoana condamnată trebuie să execute restul pedepsei cu închisoarea, iar în acest caz nu mai foate fi liberată condiționat”, mai arată sursa citată.
Ca răspuns la o întrebare scrisă, secretarul de stat de Interne Bence Rétvári a dezvăluit anterior că, pentru a efectua inspecții în mod eficient, Departamentul Operațiuni al Direcției Generale de Poliție a ORFK a dezvoltat o aplicație informatică, cu ajutorul căreia a fost posibil ca personalul serviciului public să interogheze condamnații plasați în arest pentru reintegrare prin aplicația Nova.mobil. Însă aplicația menționată nu este potrivită pentru urmărire și stabilire a locației, ceea ce ridică semne de întrebare privind utilitatea acesteia.
Mai puține paturi decât persoane
Potrivit informațiilor de către BvOP celor de la 24Hu, pe 4 august, „închisorile din Ungaria aveau 18.142 de paturi, fiind reținute 18.282 de persoane. Adică cu 142 mai mult decât numărul de locuri care sunt disponibile oficial. Dacă la aceasta adăugăm prizonierii care au fost deja eliberați, atunci ar putea exista o supraaglomerare de ordinul a miilor. Am aflat, de asemenea, că 1.116 deținuți sunt încă reținuți pentru trafic de persoane, dar cei mai mulți dintre ei sunt probabil închiși pentru alte infracțiuni, așa că este puțin probabil să plece mai devreme”.
Sursa citată mai notează că Austriei, „desigur că nu-i place eliberarea traficanților de ființe umane”. Totuși, ministrul de Interne Sándor Pintér „și-a asigurat colegul austriac că criminalii eliberați în Ungaria nu merg la ei, ci în Serbia”.
Cancelarul austriac susține în continuare că sistemul Schengen nu funcționează. 122.000 de cereri de azil a avut Austria anul trecut, dintre care 75% neinregistrate, a spus Karl Nehammer, ceea ce arată că sistemul de protecție a frontierelor este în continuare nefuncțional. Precizările au fost făcute în cadrul întrevederii cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, joi.
La nivel european sunt mai multe piedice privind extinderea Schengen, una din ele fiind și poziționarea Olandei față de Bulgaria în condițiile în care batavii sunt acum și fără guvern.