Profesoara care refuză meditaţiile private şi pregăteşte la clasă mediciniştii încă din primul an de liceu. „Fac experimente povestite, pentru că nu avem materiale“

Profesoara care refuză meditaţiile private şi pregăteşte la clasă mediciniştii încă din primul an de liceu. „Fac experimente povestite, pentru că nu avem materiale“

Doina Elena Gosav, profesoară de chimie în Vaslui, îşi pregăteşte elevii în funcţie de specializarea pe care şi-au ales-o, dar şi conform aspiraţiilor lor universitare. Refuză meditaţiile private şi îşi instruieşte elevii pentru admiterea la Medicină încă din primul an de liceu.

„Iadul femeilor”, „Acesta este un război”, „Bine aţi venit în Gilead” (o trimitere către statul distopic imaginat  de M. Atwood în „Povestea sluijitoarei”), „Aveţi mâinile pline cu  sânge” sunt doar câteva dintre mesajele polonezelor care protestează împotriva unui stat imoral, sadic şi pregătit să îşi instituie monopolul asupra corpurilor femeilor.

„Statele suportă diferit măsurile de risc şi sancţiunile, e un efect de naţionalizare şi autonomizare, într-un fel separatist, împotriva visului european. Văd cum vechile graniţe şi graniţele din interiorul graniţelor reapar ca nişte nervuri, împânzind harta Europei. Şi apoi chiar dacă vom circula pe străzi, trebuie să fim conştienţi că zidurile şi barierele, sau distanţele, s-au mutat undeva, înapoia pielii.”

Alegerile prezidenţiale care vor avea loc duminică în R.Moldova reprezintă un test pentru firava democraţie a statului frate de peste Prut, într-un context dificil marcat de pandemia de COVID-19 şi de factorul geopolitic, prezent la toate alegerile desfăşurate în Republica Moldova.

acum 2 zile · comentarii (10)

Duminică, 1 noiembrie 2020, în Republica Moldova se vor desfăşura alegerile prezidenţiale. Dintre cei 8 candidaţi înscrişi în cursa electorală, în turul doi al alegerilor, în 15 Noiembrie, vor intra Maia Sandu şi Igor Dodon. Datorită diferenţei reduse dintre cei doi candidaţi, fiecare vot este foarte important. Iar sutele de mii de moldoveni din străinătate pot decide cine va fi viitorul preşedinte al Republicii Moldova.

acum 2 zile · comentarii (11)

Anul 2020 a devenit reper pentru istoria umanităţii din motive medicale, iar faptul că tot acum au loc alegerile prezidenţiale în Statele Unite face ca borna deceniului II să fie importantă şi din motive politice. Anii-reper în istoria umanităţii au însă conotaţii extinse, ceea ce obligă la o minimă examinare a perspectivelor viitorului, iar o primă perioadă de analiză este aceea a unui deceniu.

acum 2 zile · comentarii (4)

La cei 79 de ani ai săi, fostul şef al guvernului de la Chişinău se regăseşte la masa sa de scris, unde se confesează, celor interesaţi, în rânduri dense în informaţii, viziuni surprinzătoare şi amintirea unor clipe din trecutul său, care confirmă cât de mari au fost presiunile imperiale estice asupra trăitorilor din republicile foste sovietice, obligaţi să ţină fruntea în pământ, pentru a trăi.

acum 2 zile · comentarii (31)

Ne apropiem de primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova de duminică, 1 noiembrie. Cum toate sondajele de opinie şi comentatorii apreciază certitudinea relativă a turului doi de scrutin – va avea loc pe 15 noiembrie între Maia Sandu şi Igor Dodon – se ridică întrebarea de ce să se ducă votanţii la urne în primul tur?

acum 2 zile · comentarii (9)

Cred că pe 6 decembrie trebuie să alegem cu mintea. Ştiind exact ce îşi propun partidele, ce oameni aduc în faţă, în parlament, guvern, în fruntea instituţiilor esenţiale. Nu emoţional, visceral, în funcţie de cât scandal fac în campania electorală. De aceea sunt necesare analizele programelor de guvernare, şi sper să citesc cât mai multe evaluări făcute de analişti, fiecare pe domeniul său de activitate.

acum 2 zile · comentarii (10)

În colecţia „Cărţi esenţiale”, consacrată de Editura Hoffman literaturii române de ieri şi de azi (colecţie realizată inspirat împreună cu un post de televiziune şi un cotidian, iniţiativă despre care vom mai vorbi), a apărut de curând un nou roman, semnat de laureatul Premiului Academiei, Ştefan Mitroi, sub titlul „Tatăl fiilor mei”,

acum 2 zile · comentarii (0)

Cei care au cumpărat, din bani publici, dezinfectantul falsificat, fără să facă niciun demers pentru a verifica (din lene, din incompetenţă sau din interes) ceea ce cumpără, sunt nişte ucigaşi. Nu bacteriile ucid în spitale, ci corupţia. Şi batista de pe ţambal, căci de ani de zile se ştie ce se întâmplă, dar instituţiile statului, anesteziate politic, se fac că nu văd.

acum 5 ani · comentarii (2)

Modelele tembele îndelung hăulite la televizor au dat roade. Nu mai contează preotului milostiv, pomana oferită cu discreţie sau binefăcătorul anonim. Societatea modernă a reuşit să facă modele din inşi precum Gigi Becali, care cumpără imagine pozitivă cu acte de milostenie ostentative, transmise în direct, la ore de maximă audienţă.

acum 5 ani · comentarii (6)

Văzută dinspre reprezentanţii societăţii civile româneşti, criza europeană a refugiaţilor nu seamănă de nicio culoare cu „filmul” trăit de o bună parte din migraţia românească. Şi nu vorbesc aici de migraţia aceea admirabilă, care a apucat calea străinătăţii pentru a munci pe brânci, pentru o plată pe măsură, ci de ceilalţi.

acum 5 ani · comentarii (12)

Vrem, nu vrem, asistăm la o adevărată avalanşă de scandaluri în Sănătatea românească. Nimic nu pare să mai meargă, iar lucrurile nu ţin doar de mentalitate, oricât de mult s-ar căzni unii să ne facă să credem că ar fi de vină pentru balamuc doar năravurile proaste din sistem.

acum 5 ani · comentarii (5)

Până la urmă, nimic nou sub soare. Acum vreo 30 de ani, democraţia americană a fost lovită de un val de indignare legat de declaraţiile unui candidat la Senat, care acuza sistemul de falsă religiozitate. Situaţia de peste Ocean seamănă perfect cu fenomenul românesc al falsei atitudini pro-monarhice,

acum 6 ani · comentarii (82)
Postari Recente
Modifică Setările