Iulian Bunila Autorul articolului
Citesc mai târziuAdaugă articolul în arhiva ta.

Militarii români, la începutul Primului Război Mondial: porneau la luptă în opinci, în sunetul goarnei, ca în Războiul de Independenţă

Militarii români, la începutul Primului Război Mondial: porneau la luptă în opinci, în sunetul goarnei, ca în Războiul de Independenţă

La izbucnirea Primului Război Mondial, pe plan intern, România era o ţară cu standarde mult inferioare celor occidentale, nu numai din punct de vedere social şi economic, ci şi militar. În primul an al campaniei, înainte ca ostaşii români să beneficieze de sprijinul misiunii militare a Franţei, Armata Română lupta ca la 1877, în sunet de goarnă, cu pieptul înainte, împotriva unor arme moderne.

Idee de turism în perioada sărbătorilor: vizită printre ultimii locuitori ai satelor părăsite

Idee de turism în perioada sărbătorilor: vizită printre ultimii locuitori ai satelor părăsite

Cu o îmbrăţişare, o vorbă bună, un mic dar, viaţa bătrânilor din satele izolate s-ar însenina în această perioadă a sărbătorilor. Ciprian Chiriac, un ghid din comuna Colţi, spune că turiştii care vin în zona sa pentru aşezările rupestre şi muzeul chihlimbarului ar avea timp pentru a merge şi în câteva cătune aflate în pragul dispariţiei, pentru descoperi ”istoria rurală” direct de la ultimii locuitori ai comunităţilor care dispar.

Suporterii buzoieni, invitaţi să vină cu jucării la meciul de handbal dintre HC Buzău 2012 şi Minaur Baia Mare

Suporterii buzoieni, invitaţi să vină cu jucării la meciul de handbal dintre HC Buzău 2012 şi Minaur Baia Mare

Buzoienii sunt invitati, miercuri seară, în număr cât mai mare la ultimul meci din acest an al grupării Handbal Club Buzău 2012. Echipa de handbal masculin din Buzau va întâlni, în Sala sporturilor „Romeo Iamandi”, formaţia Minaur Baia Mare. Înaintea meciului, spectatorii vor avea ocazia să ajute familii defavorizate prin donarea de jucării şi hăinuţe pentru cei mici.

VIDEO Jefuiau TIR-uri care circulau cu 100 de kilometri pe oră. Banda hoţilor „acrobaţi” a fost prinsă pe centura Buzăului

VIDEO Jefuiau TIR-uri care circulau cu 100 de kilometri pe oră. Banda hoţilor „acrobaţi” a fost prinsă pe centura Buzăului

Se urcau cu picioarele pe capota autoturismului, se apropiau de camioanele vizate pentru a fi prădate şi, după ce descuiau uşile remorcii, începeau să golească încărcătura. Ultimul jaf al unei grupări periculoase, din Ilfov şi Ialomiţa, s-a produs azi-noapte, pe E85. O cameră montată în spatele unui TIR prădat de grupare a surprins modalitatea de acţiune extrem de riscantă, săvârşită în timp ce maşinile circulau cu peste 90 de kilometri pe oră.

Misiunea comandoului de cercetaşi din Buzău, în timpul revoltei din Timişoara: identificarea şi capturarea liderilor

Misiunea comandoului de cercetaşi din Buzău, în timpul revoltei din Timişoara: identificarea şi capturarea liderilor

S-au scurs 29 de ani de când revolta timişorenilor a aprins Revoluţia ce avea să schimbe soarta României. Protestele violente şi demonstraţiile desfăşurate începând cu 16 decembrie 1989 au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceauşescu. Armata a intervenit, iniţial pentru înăbuşirea mişcării de la Timişoara, un comando de cercetaşi din Buzău primind atunci misiunea de a culege informaţii şi de a-i captura pe liderii revoltei.

VIDEO Pesta porcină africană închide târguri, dar nu opreşte comerţul cu porci direct din grajd. Ce poţi să păţeşti dacă nu eşti atent ce carne cumperi

VIDEO Pesta porcină africană închide târguri, dar nu opreşte comerţul cu porci direct din grajd. Ce poţi să păţeşti dacă nu eşti atent ce carne cumperi

Crescătorii de porci din Buzău, judeţ în care au fost depistate cazuri de pestă porcină africană, vând animalele fără nicio garanţie asupra sănătăţii. Autorităţile sanitar-veterinare atrag atenţia celor care comercializează porci că au anumite obligaţii, având în vedere numărul mare de focare de pestă porcină din ţară.

Premierul Dăncilă a ţinut miercuri, în Parlament, un discurs privind ambiţiile României în perioada celor şase luni cât va exercita preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Mesajul central a fost de unitate, bună-înţelegere, consens şi decenţă. Totuşi, ca să nu rămână doar o vorbărie goală, ceva a lipsit: premierul nu a spus ce oferă în schimb.

acum 15 ore · comentarii (45)

Miercuri seara. Ziua aceea din săptămână în care disperarea şi speranţa sunt egale, deci se anulează, aşa încât nu mai simţi nimic. Plouă. Aşteptăm tramvaiul 36, cu gâturile mai lungi cu vreo 3-4 centimetri decât într-o zi normală. Plouă pe noi la capătul Bucureştiului, iar acoperişul metalic, îngust, montat anul acesta în staţie, nu poate adăposti nici măcar un câine foarte mic.

acum 2 ore · comentarii (3)

Reunit în şedinţă plenară la Strasbourg, Parlamentul European a adoptat, marţi 11 decembrie, o rezoluţie care cere admiterea României şi Bulgariei în zona Schengen. Documentul a avut o majoritate confortabilă, cu 514 voturi pentru, 107 împotrivă şi 38 de abţineri.

acum 2 zile · comentarii (17)

Curtea de Justiţie a UE a decis că Marea Britanie poate anula unilateral cererea de ieşire din Uniune. Acest lucru înseamnă că tabăra „Remain“ îşi va intensifica lobby-ul pentru un nou referendum, punând presiune pe Guvernul May, care este el însuşi împărţit între „Brexiteers” şi „Remainers”.

acum 3 zile · comentarii (5)

Sâmbătă seara a avut loc, la galeria Atelier 35 din Şelari 13 (Centrul Vechi), vernisajul expoziţiei de grup „Sanguinaccio Dolce: Kitchen for a despicable ruse“, curator Carmen Casiuc. Una dintre lucrări, aparţinând controversatului şi provocatorului grup timişorean Baraka, aflat la primul eveniment în Bucureşti, a stârnit deja reacţii de o violenţă extremă, mergând până la telefoane de ameninţare şi ameninţări scrise pe Facebook cu moartea.

acum 3 zile · comentarii (15)

Manifestaţii de amploare şi violente au loc în Franţa, pretextul fiind creşterea preţurilor la carburanţi. România are la moment unul din cele mai ridicate tarife, deşi este în coada clasamentului salariilor din Uniunea Europeană şi deţine şi cele mai mari rezerve de hidrocarburi din spaţiul comun.

acum 4 zile · comentarii (16)

Ultimele declaraţii ale doamnei Andronescu par ale unei persoane picată din stele. „Doar 25% dintre absolvenţii de profil tehnologic reuşesc să susţină Bacalaureatul”. „Rezultatul elevilor în 2018, 55.000 de elevi nu au luat măcar cinci la Evaluare”. Ce să credem, că nu s-a uitat până acum pe statisticile de la examene? Că nu ştia ce ştia tot satul? Ne-am întors în epoca ipocriziei şi minciunii.

acum 4 zile · comentarii (43)

Pentru a înţelege ce se întâmplă în Franţa, este nevoie a cunoaşte natura mişcării „vestelor galbene“. Este dificil a califica această mişcare de protest spontană care s-a extins pe întreg teritoriul Franţei şi care a început prin a avea o revendicare concretă, transformată în prezent în mai multe revendicări, din ce în ce mai diverse.

acum 9 zile · comentarii (30)

PSD-ALDE nu mai are majoritatea în Camera Deputaţilor,în urma plecării a patru parlamentari la partidul lui Victor Ponta. Fostul premier se declară dispus să negocieze un vot pentru debarcarea Guvernului Dăncilă, dar cu condiţia ca postul de premier să nu revină lui Ludovic Orban. Dar nu despre asta este vorba, în primul rând.

acum 10 zile · comentarii (20)

După campania referendum, consacrarea „Catedralei Mântuirii Neamului“ constituie noul gest de răspicată recunoaştere a triumfului neoliberalismului in România. Trist, dar adevărat, după ce se va lăsa praful propagandei naţionalist-creştine ce domină politica de sistem de azi, adevărata semnificaţie a zidirii cu mari eforturi financiare a acestui edificiu va ieşi la iveală.

acum 17 zile · comentarii (18)
Postari Recente