Stiri despre bnm

  534 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Raport BNM: Anul 2018 a fost unul al schimbării radicale a sistemului bancar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Raport BNM: Anul 2018 a fost unul al schimbării radicale a sistemului bancar

  Anul 2018 a fost unul reuşit pentru activitatea Băncii Naţionale, instituţia făcând paşi importanţi ce au dus la schimbarea radicală a sistemului bancar. Declaraţia aparţine guvernatorului BNM, Octavian Armaşu, şi a fost făcută pe 17 iulie, la prezentarea raportului anual la şedinţa Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului. Potrivit raportului, băncile sunt mai bine guvernate, fiind eliminate riscurile unor noi fraude, transmite IPN.

 • Inflaţia în Republica Moldova va constitui 5,1% în anul 2019 şi 6,5% în 2020
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Inflaţia în Republica Moldova va constitui 5,1% în anul 2019 şi 6,5% în 2020

  Prognoza inflaţiei pe termen mediu prevede o sporire a ratei inflaţiei până la sfârşitul anului curent şi revenirea în apropierea ţintei începând cu anul 2020. Inflaţia va constitui 5,1% în anul 2019 şi 6,5% în 2020. Decompoziţia prognozei inflaţiei denotă dominaţia componentelor preţurilor la produsele alimentare şi a inflaţiei de bază pe tot orizontul de prognoză.

 • BNM propune reducerea comisioanelor la achitarea cu cardul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM propune reducerea comisioanelor la achitarea cu cardul

  Banca Naţional a Moldovei propune reducerea comisioanelor aplicate de prestatorii de servicii de plată în cazul achitării prin intermediul cardului bancar. Într-un proiect de hotărâre a Comitetului executiv al BNM se propune ca valoarea maximă a unui comision perceput în cazul plăţilor spre bugetul naţional să fie de 0,5%, transmite IPN.

 • BNM facilitează accesul agenţilor economici la finanţarea bancară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM facilitează accesul agenţilor economici la finanţarea bancară

  Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a aprobat, în şedinţa de vineri, 5 aprilie, un nou regulament cu privire la expunerile mari, precum şi modificări la Regulamentul privind tranzacţiile băncilor cu persoanele afiliate. Deciziile au fost luate cu scopul de a facilita accesul sectorului real la finanţare din partea băncilor licenţiate, se spune într-un comunicat de presă al instituţiei, citat de IPN.

 • Octavian Armaşu: Raportul Kroll 2 nu se află la Banca Naţională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Octavian Armaşu: Raportul Kroll 2 nu se află la Banca Naţională

  Guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, susţine că raportul Kroll 2, care se referă la investigarea fraudei bancare, a fost ridicat de la BNM imediat după ce a fost prezentat de compania Kroll, iar Banca Naţională nu deţine acest raport, transmite IPN.

 • Armaşu: Sectorul de creditare
nebancară este în proces de transformare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Armaşu: Sectorul de creditare nebancară este în proces de transformare

  Convieţuirea pe aceeaşi piaţă a instituţiilor bancare şi nebancare de credit este un fenomen absolut natural, care actualmente este în proces de transformare, consideră guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu. Potrivit lui, organizaţiile nebancare de credit, datorită dimensiunilor mici, dar şi a profilului mai sporit de risc, au o flexibilitate mai mare, costuri de procesare mai mici şi de obicei, o mărime mai mică a creditelor.

 • Octavian Armaşu: Recuperarea banilor din băncile în lichidare este în plină derulare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Octavian Armaşu: Recuperarea banilor din băncile în lichidare este în plină derulare

  Procesul recuperării mijloacelor financiare din cele trei bănci în lichidare este în plină derulare. Din data retragerii licenţelor, 16 octombrie 2015, şi până la 30 noiembrie 2018, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au încasat 1.698, 8 milioane de lei, inclusiv 421,6 milioane lei – sumă obţinută în cadrul unui dosar penal.

 • Programul băncilor din R.Moldova în perioada sărbătorilor de iarnă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Programul băncilor din R.Moldova în perioada sărbătorilor de iarnă

  Pe 24, 25 şi 31 decembrie, dar şi pe 1,7 şi 8 ianuarie, declarate oficial zile de odihnă, Banca Naţională a Moldovei va avea regim de muncă închis. Acelaşi grafic de lucru îl vor avea şi majoritatea băncilor licenţiate din Republica Moldova, cu excepţia unor subdiviziuni, transmite IPN.

 • Octavian Armaşu, noul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Octavian Armaşu, noul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei

  Octavian Armaşu este guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, începând cu 30 noiembrie, după demisia lui Sergiu Cioclea. Parlamentul a votat numirea ministrului finanţelor la şefia BNM în şedinţa de joi, 30 noiembrie, transmite IPN.

 • Când va fi numit noul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Când va fi numit noul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei

  Candidatul potrivit pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei urmează să fie identificat, astfel încât, până la sfârşitul săptămânii viitoare, până la sfârşitul mandatului actualului legislativ, să fie numit un guvernator la BNM. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, transmite IPN.

 • Demisia lui Sergiu Cioclea, o manevră a lui Vlad Plahotniuc în blocarea totală a anchetei privind furtul miliardului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Demisia lui Sergiu Cioclea, o manevră a lui Vlad Plahotniuc în blocarea totală a anchetei privind furtul miliardului

  Demisia guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, este încă o manevră a oamenilor lui Vlad Plahotniuc, în blocarea totală a anchetei, în cazul furtului miliardului de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM). După patru ani de zile, investigaţiile furtului miliardului nu oferă răspunsuri, ci doar ridică mai multe semne de întrebare în ceea ce priveşte prejudiciul, scrie jurnaliştii.ro, citat de Adevărul.

 • Economistul Viorel Gârbu: Demisia lui Sergiu Cioclea este o noutate negativă pentru sectorul bancar din Moldova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Economistul Viorel Gârbu: Demisia lui Sergiu Cioclea este o noutate negativă pentru sectorul bancar din Moldova

  Demisia guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, este o noutate negativă pentru sectorul bancar. Guvernatorii nu se schimbă ca mănuşile, este o funcţie care durează mult timp. De această părere este expertul economic Viorel Gârbu, exprimată în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de a postul de televiziune TV8, transmite IPN.