Stiri despre bnm

  562 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • BNM atenţionează populaţia să nu divulge nimănui datele cardului bancar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM atenţionează populaţia să nu divulge nimănui datele cardului bancar

  Banca Naţională a Moldovei atenţionează că orice informaţie cu privire la cardurile bancare este privată şi nu trebuie comunicată nimănui, nici chiar reprezentanţilor băncilor. Avertizarea vine în contextul unor mesaje false difuzate pe aplicaţii precum Viber, WatsApp, Telegram etc., în numele băncii centrale, transmite IPN.

 • Guvernatorul BNM: Este cert că până la finele anului nu va fi semnat noul program cu FMI
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Guvernatorul BNM: Este cert că până la finele anului nu va fi semnat noul program cu FMI

  Guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, este convins că până la finele anului nu va fi semnat noul program cu FMI. Potrivit lui, din cauza unor iniţiative nefaste precum anularea Legii privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat sau altfel spus „Legea miliardului”, Fondul Monetar Internaţional (FMI) va fi nevoit să facă un pas înapoi.

 • Profitul în sistemul bancar moldovenesc, în descreştere
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Profitul în sistemul bancar moldovenesc, în descreştere

  În primele 9 luni ale anului 2020, sectorul bancar s-a caracterizează prin creşterea activelor, creditelor, fondurilor proprii, depozitelor persoanelor fizice şi depozitelor persoanelor juridice. Potrivit BNM, sectorul dispune de un nivel înalt de lichiditate, iar calitatea portofoliului de credite s-a deteriorat nesemnificativ. Profitul obţinut în primele 9 luni a înregistrat o descreştere faţă de perioada similară a anului 2019, transmite IPN.

 • Igor Dodon: Trebuie să depreciem un pic moneda naţională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Dodon: Trebuie să depreciem un pic moneda naţională

  Igor Dodon este de părere că moneda naţională trebuie să fie depreciată pentru a favoriza exporturile şi a da un impuls economiei. În opinia sa, astăzi „Banca Naţională nu procedează corect, pentru că nu sunt motive să crească preţurile, tarifele la energia electrică, termică, pentru că ele scad”, transmite IPN.

 • BNM va avea competenţe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM va avea competenţe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar

  Banca Naţională va deţine competenţe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar. Mai exact, BNM va licenţia, autoriza, emite avizul pentru înregistrarea de stat, va reglementa şi supraveghea activitatea asigurătorilor, reasigurătorilor şi a intermediarilor în asigurări sau în reasigurări. Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege votat în lectură finală în Parlament, transmite IPN.

 • Activele oficiale de rezervă ale BNM, în creştere
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Activele oficiale de rezervă ale BNM, în creştere

  Activele oficiale de rezervă au constituit 3 285,51 milioane de dolari la sfârşitul lunii iulie. Cifra este în creştere cu 91,96 milioane de dolari în comparaţie cu 30 iunie 2020, când acestea au însumat 3 193,55 milioane de dolari, transmite IPN.

 • BNM a decis să dedice medicilor o monedă de argint
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM a decis să dedice medicilor o monedă de argint

  Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei  (BNM) a decis emiterea unei monede comemorative dedicate lucrătorilor din domeniul sănătăţii, cu denumirea: „Medicul meu – eroul meu” şi, în acest scop, invită cetăţenii să propună concepte pentru elaborarea design-ului acesteia. Anunţul este făcut pe pagina oficială a BNM, transmite IPN.

 • Mai mulţi angajaţi ai BNM, cercetaţi penal pentru abuz în serviciu. Aceştia ar fi încercat să ajute un grup de acţionari să preia controlul unei bănci
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mai mulţi angajaţi ai BNM, cercetaţi penal pentru abuz în serviciu. Aceştia ar fi încercat să ajute un grup de acţionari să preia controlul unei bănci

  Patru angajaţi cu funcţii de conducere din cadrul Băncii Naţionale sunt cercetaţi penal de CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de abuz în serviciu. Funcţionarii sunt bănuiti că ar fi încercat să ajute un grup de acţionari ai unei bănci comerciale din Republica Moldova să preia controlul asupra entităţii bancare, cauzând daune în proporţii deosebit de mari altor acţionari.

 • BNM: Răspândirea coronavirusului induce surse suplimentare de presiuni dezinflaţioniste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM: Răspândirea coronavirusului induce surse suplimentare de presiuni dezinflaţioniste

  La această etapă, răspândirea coronavirusului induce surse suplimentare de presiuni dezinflaţioniste asupra nivelului preţurilor de consum. În acest fel, informaţia cu privire la rata anuală a inflaţiei în lunile ianuarie şi februarie, precum şi evenimentele conturate după runda de prognoză precedentă denotă riscul unei traiectorii inferioare celei publicate în Raportul asupra inflaţiei nr. 1.

 • Dorin Drăguţanu va petrece încă 30 de zile după gratii. Judecătorii au admis demersul procurorilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dorin Drăguţanu va petrece încă 30 de zile după gratii. Judecătorii au admis demersul procurorilor

  Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, a admis în mod integral demersul procurorilor, prelungind cu încă 30 de zile mandatul de arestare preventivă pe numele fostului guvernator BNM Dorin Drăguţanu, dar şi a unui actual şef de directie BNM. De asemenea, a fost prelungit cu încă o lună şi termenul de deţinere în arest la domiciliu al fostului viceguvernator BNM.

 • BNM oferă flexibilitate băncilor în abordarea agenţilor economici cu credite
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM oferă flexibilitate băncilor în abordarea agenţilor economici cu credite

  Băncile licenţiate vor avea dreptul să amâne sau să modifice termenele de scadenţă a plăţilor sau sumele plăţilor scadente până pe 30 iunie 2020 la creditele acordate agenţilor economici. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei, transmite IPN.

 • BNM explică în ce cazuri titularilor de card bancar li se aplică comisioane
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM explică în ce cazuri titularilor de card bancar li se aplică comisioane

  Titularilor de card bancar li se aplică comisioane doar când are loc o conversie monetară la achitarea cu cardul sau, în unele cazuri, pentru retragerile de numerar. Suplimentar, beneficiarii plăţii nu au dreptul să perceapă comision de la titularul cardului pentru achitarea cu acest instrument de plată. Precizarea se conţine într-un răspuns al Băncii Naţionale a Moldovei pentru Agenţia de presă IPN.

 • 30 de zile de arest pentru viceguvernatorul BNM Ion Sturzu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  30 de zile de arest pentru viceguvernatorul BNM Ion Sturzu

  Instanţa a decis plasarea în arest preventiv pe un termen de 30 de zile a viceguvernatorului Băncii Naţionale Ion Sturzu, la solicitarea procurorilor. Hotărârea a fost emisă miercuri, 11 martie, de Judecătoria municipiului Chişinău, sediul Ciocana. Informaţia a fost confirmată pentru IPN de către purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru.

 • Dorin Drăguţanu, pus sub învinuire în dosarul fraudei bancare. Procurorii vor solicita ca fostul guvernator al BNM să fie arestat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dorin Drăguţanu, pus sub învinuire în dosarul fraudei bancare. Procurorii vor solicita ca fostul guvernator al BNM să fie arestat

  Fostul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) Dorin Drăguţanu a fost pus sub învinuire de către procurori în dosarul privind frauda bancară (furtul miliardului). Procurorii urmează să solicite în instanţă un mandat de arestare preventivă pe numele lui Drăguţanu. Acesta este acuzat de escrocherie şi spălare de bani.

 • Procuratura Anticorupţie desfăşoară acţiuni de urmărire penală la BNM
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Procuratura Anticorupţie desfăşoară acţiuni de urmărire penală la BNM

  Procuratura Anticorupţie desfăşoară în această dimineaţă, 5 martie, acţiuni de urmărire penală la sediul Băncii Naţionale a Moldovei. Solicitată de IPN, Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, a declarat că acţiunile au loc în contextul investigaţiilor în dosarul fraudei bancare.

 • Raport BNM: Anul 2018 a fost unul al schimbării radicale a sistemului bancar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Raport BNM: Anul 2018 a fost unul al schimbării radicale a sistemului bancar

  Anul 2018 a fost unul reuşit pentru activitatea Băncii Naţionale, instituţia făcând paşi importanţi ce au dus la schimbarea radicală a sistemului bancar. Declaraţia aparţine guvernatorului BNM, Octavian Armaşu, şi a fost făcută pe 17 iulie, la prezentarea raportului anual la şedinţa Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului. Potrivit raportului, băncile sunt mai bine guvernate, fiind eliminate riscurile unor noi fraude, transmite IPN.

 • Inflaţia în Republica Moldova va constitui 5,1% în anul 2019 şi 6,5% în 2020
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Inflaţia în Republica Moldova va constitui 5,1% în anul 2019 şi 6,5% în 2020

  Prognoza inflaţiei pe termen mediu prevede o sporire a ratei inflaţiei până la sfârşitul anului curent şi revenirea în apropierea ţintei începând cu anul 2020. Inflaţia va constitui 5,1% în anul 2019 şi 6,5% în 2020. Decompoziţia prognozei inflaţiei denotă dominaţia componentelor preţurilor la produsele alimentare şi a inflaţiei de bază pe tot orizontul de prognoză.

Modifică Setările