Stiri despre bnm

  583 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • BNM: Măsurile luate sunt pentru a ţine piept valului de scumpiri
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM: Măsurile luate sunt pentru a ţine piept valului de scumpiri

  Valul de scumpiri internaţionale la resursele energetice şi la produsele alimentare a avut un impact major asupra preţurilor din Republica Moldova, de aceea acţiunile Băncii Naţionale a Moldovei sunt necesare pentru a ţine piept acestora şi pentru a evita consecinţele mult mai dureroase pe termen lung, precizează instituţia într-un comunicat de presă.

 • Octavian Armaşu: Creditarea populaţiei R. Moldova a atestat o creştere foarte rapidă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Octavian Armaşu: Creditarea populaţiei R. Moldova a atestat o creştere foarte rapidă

  În anii precedenţi, dar şi mai recent, creditarea populaţiei a atestat o creştere foarte rapidă. S-a majorat şi creditarea de consum, precum şi creditarea ipotecară pentru procurarea imobililor. Despre aceasta spune guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, care precizează că în aceste condiţii se conturează riscuri de supra îndatorare a populaţiei, transmite IPN.

 • Opoziţia propune demiterea guvernatorului BNM
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Opoziţia propune demiterea guvernatorului BNM

  Fracţiunea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor propune Parlamentului să aprecieze activitatea conducerii Băncii Naţionale a Moldovei ca fiind ineficientă, cu acordarea votului de neîncredere. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost prezentat în plen după audierea guvernatorului Octavian Armaşu, la propunerea BCS, transmite IPN.

 • Guvernatorul BNM, în Parlament: Activele oficiale de rezervă rămân la un nivel destul de înalt
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Guvernatorul BNM, în Parlament: Activele oficiale de rezervă rămân la un nivel destul de înalt

  Pe data de 30 martie, activele oficiale de rezervă au constituit 3,426 miliarde de dolari. Cifra este în scădere cu 647 de milioane comparativ cu nivelul maxim din octombrie 2021, când a însumat 4,73 miliarde de dolari. Potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, această scădere s-a produs pe fundalul a două şocuri externe, iar în contextul acestora, instituţia a intervenit cu mai multe măsuri, transmite IPN.

 • Natalia Gavriliţa: De nivelul inflaţiei răspunde BNM, rolul Guvernului este să crească veniturile populaţiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Natalia Gavriliţa: De nivelul inflaţiei răspunde BNM, rolul Guvernului este să crească veniturile populaţiei

  Războiul din ţara vecină contribuie la majorarea preţurilor, întrucât Republica Moldova a fost nevoită să renunţe la importurile din Ucraina în favoarea produselor mai scumpe din alte state. O spune premierul Natalia Gavriliţa potrivit căreia majorarea galopantă a preţurilor este un fenomen caracteristic întregii regiuni, pe care Executivul nu-l poate influenţa, notează IPN.

 • BNM scumpeşte leul ca să ţină în frâu scumpirile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM scumpeşte leul ca să ţină în frâu scumpirile

  Banca Naţională a Moldovei a majorat rata de politică monetară cu 2 puncte procentuale la 12,50% anual. Totodată, banca centrală a crescut şi ratele pentru creditele şi depozitele overnight cu câte 2 puncte procentuale la 10,50% şi, respectiv, 12,50%, informează IPN.

 • BNM îndeamnă cetăţenii să se informeze din surse oficiale şi credibile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM îndeamnă cetăţenii să se informeze din surse oficiale şi credibile

  Banca Naţională a Moldovei îndeamnă cetăţenii să se informeze din surse oficiale şi credibile pentru a evita luarea unor decizii care, pe fondul emoţiilor, pot fi nechibzuite. Informaţiile veridice cu privire la sectorul bancar pot fi găsite pe pagina web a BNM, precum şi pe site-urile celor 11 bănci licenţiate în Republica Moldova, care oferă detalii şi despre operaţiunile de schimb valutar la zi, transmite IPN.

 • Reacţia BNM la activitatea unităţilor de schimb valutar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reacţia BNM la activitatea unităţilor de schimb valutar

  Banca Naţională a Moldovei (BNM) lansează iniţierea consultărilor cu instituţiile din Ucraina pentru a găsi o soluţie pentru refugiaţii ucraineni deţinători de hrivne. În acest proces vor fi implicate şi băncile licenţiate din Moldova pentru a identifica soluţia în cel mai scurt timp posibil, astfel încât eventualele stocuri de hrivne să poată fi transportate în Ucraina pentru a fi convertite în valută liber convertibilă, transmite IPN.

 • Băncile din R. Moldova funcţionează în regim de lucru obişnuit şi stabil
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Băncile din R. Moldova funcţionează în regim de lucru obişnuit şi stabil

  În contextul evenimentelor din Ucraina, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a comunicat că sectorul bancar al Republici Moldova rămâne stabil, robust şi rezilient. Acesta dispune de lichidităţi suficiente care să asigure continuitatea funcţionării sale în regim de lucru obişnuit.

 • Partidul „ŞOR” cere sa fie alocat, din rezerva BNM, un ajutor unic de 10.000 de lei pentru cetăţeni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Partidul „ŞOR” cere sa fie alocat, din rezerva BNM, un ajutor unic de 10.000 de lei pentru cetăţeni

  Partidul „ŞOR” propune alocarea de către Guvern a unui ajutor unic în valoare de 10 mii de lei, pentru a-i ajuta pe oameni să depăşească mai uşor criza economică care a lovit Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de deputatul fugar Ilan Şor Potrivit lui, de această alocaţie urmează să beneficieze în jur de un milion de oameni, printre care pensionari, familiile sărace şi cele cu mulţi copii.

 • Constantin Şchendra, numit viceguvernator la BNM
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Constantin Şchendra, numit viceguvernator la BNM

  Constantin Şchendra a fost numit viceguvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, membru al Comitetului executiv, pe un termen de şapte ani. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat joi, 4 noiembrie, de Parlament, transmite IPN.

 • BNM explică oscilaţiile de curs valutar din ultimele luni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM explică oscilaţiile de curs valutar din ultimele luni

  Deprecierea relativă a leului moldovenesc faţă de euro din ultimele luni, în general, se explică prin aprecierea euro faţă de dolarul SUA, precum şi faţă de alte valute pe pieţele internaţionale. Totodată, se observă şi o tendinţă de stabilizare a acestui trend în ultima perioadă, transmite IPN.

 • Băncile centrale din Republica Moldova şi România au încheiat un nou acord de cooperare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Băncile centrale din Republica Moldova şi România au încheiat un nou acord de cooperare

  Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi Banca Naţională a României (BNR) au încheiat, astăzi, 11 iunie, un nou acord de cooperare. Potrivit BNM, necesitatea semnării a fost dictată de faptul că acordul precedent, semnat în 2001, nu mai corespunde noului context, marcat de multiplele reforme din sectorul bancar, aliniate la cele mai bune practici, care să răspundă actualelor rigori şi provocări, transmite IPN.

 • Expert-Grup: Contractarea de către Guvern a unui credit de la BNM este ilegală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Expert-Grup: Contractarea de către Guvern a unui credit de la BNM este ilegală

  Contractarea de către Guvern a unui credit de la Banca Naţională a Moldovei (BNM), de până la 20 miliarde de lei, aşa cum a propus Igor Dodon, este ilegală. Articolul 41 din Legea cu privire la BNM specifică în mod expres interdicţia creditării statului. O notă de poziţie în acest sens a fost emisă de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, transmite IPN.

 • BNM, despre anunţul lui Dodon privind necesitatea ca BNM să ofere statului un împrumut de 15 miliarde de lei: Va duce la creşterea preţurilor şi la sărăcirea populaţiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM, despre anunţul lui Dodon privind necesitatea ca BNM să ofere statului un împrumut de 15 miliarde de lei: Va duce la creşterea preţurilor şi la sărăcirea populaţiei

  Banca Naţională a Moldovei a reacţionat la declaraţiile liderului PSRM, Igor Dodon, care a propus modificarea legii, de către Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale, aşa încât să fie posibil ca BNM să ofere statului un împrumut de 10 - 15 miliarde de lei, pentru sprijinirea economiei şi populaţiei în situaţia actuală de criză.

 • Guvernatorul BNM: Codurile şi parolele de pe cardul bancar nu trebuie divulgate nimănui
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Guvernatorul BNM: Codurile şi parolele de pe cardul bancar nu trebuie divulgate nimănui

  La efectuarea plăţilor fără numerar, persoanele nu trebuie să divulge niciun cod şi nicio parolă de pe card, nici chiar angajaţilor băncii. În ultimul timp, tot mai mulţi moldoveni plătesc cu cardul bancar, a menţionat astăzi, 22 martie, Octavian Armaşu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, la lansarea Săptămânii Internaţionale de Educaţie Financiară, care are loc în perioada 22-26 martie, transmite IPN.

 • BNM atenţionează populaţia să nu divulge nimănui datele cardului bancar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM atenţionează populaţia să nu divulge nimănui datele cardului bancar

  Banca Naţională a Moldovei atenţionează că orice informaţie cu privire la cardurile bancare este privată şi nu trebuie comunicată nimănui, nici chiar reprezentanţilor băncilor. Avertizarea vine în contextul unor mesaje false difuzate pe aplicaţii precum Viber, WatsApp, Telegram etc., în numele băncii centrale, transmite IPN.

 • Guvernatorul BNM: Este cert că până la finele anului nu va fi semnat noul program cu FMI
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Guvernatorul BNM: Este cert că până la finele anului nu va fi semnat noul program cu FMI

  Guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, este convins că până la finele anului nu va fi semnat noul program cu FMI. Potrivit lui, din cauza unor iniţiative nefaste precum anularea Legii privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat sau altfel spus „Legea miliardului”, Fondul Monetar Internaţional (FMI) va fi nevoit să facă un pas înapoi.

 • Profitul în sistemul bancar moldovenesc, în descreştere
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Profitul în sistemul bancar moldovenesc, în descreştere

  În primele 9 luni ale anului 2020, sectorul bancar s-a caracterizează prin creşterea activelor, creditelor, fondurilor proprii, depozitelor persoanelor fizice şi depozitelor persoanelor juridice. Potrivit BNM, sectorul dispune de un nivel înalt de lichiditate, iar calitatea portofoliului de credite s-a deteriorat nesemnificativ. Profitul obţinut în primele 9 luni a înregistrat o descreştere faţă de perioada similară a anului 2019, transmite IPN.

 • Igor Dodon: Trebuie să depreciem un pic moneda naţională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Dodon: Trebuie să depreciem un pic moneda naţională

  Igor Dodon este de părere că moneda naţională trebuie să fie depreciată pentru a favoriza exporturile şi a da un impuls economiei. În opinia sa, astăzi „Banca Naţională nu procedează corect, pentru că nu sunt motive să crească preţurile, tarifele la energia electrică, termică, pentru că ele scad”, transmite IPN.

 • BNM va avea competenţe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  BNM va avea competenţe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar

  Banca Naţională va deţine competenţe de supraveghere a sistemului financiar non-bancar. Mai exact, BNM va licenţia, autoriza, emite avizul pentru înregistrarea de stat, va reglementa şi supraveghea activitatea asigurătorilor, reasigurătorilor şi a intermediarilor în asigurări sau în reasigurări. Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege votat în lectură finală în Parlament, transmite IPN.

Modifică Setările