Banca centrală din Moldova încearcă să diminueze pagubele produse de „furtul miliardului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul din Republica Moldova examinează miercuri un proiect de lege al Ministerului Finanţelor prin care Banca Naţională a Moldovei (BNM) ar urma să redirecţioneze o parte din profit în buget pentru a reduce povara datoriei generată de „furtul miliardului” şi plătită acum din bugetul de stat, deci de cetăţeni.

Anunţul a fost făcut luni, 17 februarie de premierul Ion Chicu după întâlnirea cu preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanăi şi preşedintele Igor Dodon, cel care a vorbit pentru prima dată despre această alternativă. Preşedintele susţinea că ar fi vorba de 6 miliarde de lei din cele 25 de miliarde pe care guvernul s-a obligat să le restituie din buget Băncii Naţionale până în 2041, inclusiv dobânda de 5%.

Economişti, precum Sergiu Gaibu de la Expert Grup, atrag atenţia că scopul Băncii Naţionale nu este de a face câştig, motiv pentru care sunt ani cu profit şi ani cu pierderi, acoperite tot din bugetul de stat.

„Scopul Băncii Naţionale nu este de a face profit, poate fi un rezultat colateral la obiectivele-cheie pe care le are Banca Naţională de a interveni şi a gestiona masa monetară. De aceea să mizăm pe un profit constant şi o valoare constantă în ceea ce priveşte acumulările nu este prea rezonabil„ a explicat Sergiu Gaibu într-un interviu cu Europa Liberă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite