BNM: Inflaţia de bază va fi relativ stabilă până la finele anului viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inflaţia de bază va fi relativ stabilă până la finele anului viitor, după care va spori spre sfârşitul orizontului de prognoză. Ritmul anual de creştere a preţurilor produselor alimentare va accelera până în primul trimestru al anului viitor.

Ipotezele privind mediul extern presupun o cerere externă redusă, o creştere treptată a cotaţiilor la materiile prime şi deprecierea dolarului SUA. Prognozele se regăsesc în raportul Băncii Naţionale a Moldovei asupra inflaţiei, din luna august, transmite IPN.

În raport se menţionează că, începând cu a doua jumătate a anului 2021, va avea o tendinţă descendentă până spre finele orizontului de prognoză. Ritmul anual al preţurilor reglementate va descreşte până în primul trimestru al anului viitor, ulterior va avea o tendinţă nesemnificativă de creştere. Ritmul anual al preţurilor la combustibili va fi în creştere până în trimestrul III 2021, stabilizându-se ulterior.

Potrivit BNM, în trimestrul II 2020 rata anuală a inflaţiei a continuat traiectoria descendentă de la începutul anului curent diminuându-se de la 5,9% în luna martie până la valoarea de 4,3% în luna iunie şi menţinându-se, astfel, în intervalul de 5% ±1,5 p.p. Această evoluţie a fost susţinută de scăderea contribuţiilor pozitive din partea preţurilor la produsele alimentare, a celor la combustibili şi a inflaţiei de bază.

Spre finele trimestrului II 2020, în contextul precondiţiilor de majorare a preţurilor la produsele de panificaţie, dar şi a unor condiţii agrometeorologice nefavorabile pentru unele culturi agricole, s-au conturat anumite presiuni inflaţioniste din partea preţurilor la produsele alimentare care ar putea să se manifeste şi în perioada următoare. Totodată, acestea vor fi atenuate, de presiunile dezinflaţioniste asociate cererii interne care vor continua în perioada următoare în contextul impactului COVID-19.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite