Opoziţia propune demiterea guvernatorului BNM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Armasu
Octavian Armasu

Fracţiunea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor propune Parlamentului să aprecieze activitatea conducerii Băncii Naţionale a Moldovei ca fiind ineficientă, cu acordarea votului de neîncredere. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost prezentat în plen după audierea guvernatorului Octavian Armaşu, la propunerea BCS, transmite IPN.

După audierea guvernatorului, vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Vlad Batrîncea, a declarat că singurul lucru pe care ol face BNM este „sterilizarea masei băneşti, majorarea de aproape patru ori a ratei de creditare, ceea ce ucide ce se mai mişcă în ţară”. Potrivit lui, BNM apără interesele băncilor comerciale.

„Republica Moldova este astăzi campion pe continent la capitolul inflaţie. Iată cât de profesionist muncesc cei din conducerea BNM”. „Dânşii luptă cu inflaţia nemonetară cu metode monetare”, a mai spus Vlad Batrîncea.

Deputatul a propus că fie constatată o diminuare alarmantă a activelor oficiale de rezervă ale statului – în valoare de peste 650 de milioane de dolari. În opinia sa, această diminuare nu a fost justificată de către guvernatorul BNM. „Urmare a audierilor, Parlamentul apreciază activitatea conducerii BNM fiind una ineficientă şi îi acordă vot de neîncredere”, a citat Batrîncea din proiectul de hotărâre.

Potrivit lui, în condiţiile în care „nu s-a cristalizat o opinie”, dar şi în contextul vizitei misiunii FMI, proiectul urmează să fie transmis în comisia de specialitate ca aceasta să-l examineze, iar apoi să vină cu propuneri.

Ulterior, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că agenda a fost epuizată, şedinţa fiind declarată închisă.

În timpul audierilor parlamentare, guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, a declarat că pe data de 30 martie activele oficiale de rezervă au constituit 3,426 miliarde de dolari. Cifra este în scădere cu 647 de milioane comparativ cu nivelul maxim din octombrie 2021, când a însumat 4,73 miliarde de dolari. Potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, această scădere s-a produs pe fundalul a două şocuri externe, iar în contextul acestora, instituţia a intervenit cu mai multe măsuri. În prezent, activele oficiale de rezervă rămân a fi la un nivel destul de înalt pentru a face faţă provocărilor asociate cu instabilitate geopolitică şi post-pandemică.   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite