BNM oferă flexibilitate băncilor în abordarea agenţilor economici cu credite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile licenţiate vor avea dreptul să amâne sau să modifice termenele de scadenţă a plăţilor sau sumele plăţilor scadente până pe 30 iunie 2020 la creditele acordate agenţilor economici. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei, transmite IPN.

BNM menţionează într-un comunicat de presă că modificarea termenelor menţionate nu va avea ca efect clasificarea în mod automat a creditelor respective  într-o categorie mai dură decât cea existentă la data adoptării prezentei hotărâri.

Decizia se referă la persoanele juridice cărora le-a fost afectată temporar situaţia financiară ca urmare stării de urgenţă şi consecinţelor economice generate de COVID-19.

Măsurile vor putea fi aplicate în mod individual de fiecare bancă, conform reglementărilor interne şi a prevederilor contractuale cu debitorii respectivi, inclusiv capacitatea de plată a acestora. Astfel, agenţii economici vor trebui să notifice argumentat banca la care se deservesc despre dificultatea temporară de plată.

În context, băncile în continuare vor fi obligate să evalueze în mod prudent calitatea creditelor şi să identifice orice situaţie de improbabilitate de plată a debitorilor. La fel, băncile vor asigura în continuare gestionarea eficientă şi prudentă a tuturor riscurilor în vederea menţinerii stabilităţii situaţiei lor financiare.

https://www.ipn.md/ro/bnm-ofera-flexibilitate-bancilor-in-abordarea-agentilor-economici-cu-7966_1072502.html

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite