Activele oficiale de rezervă ale BNM, în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
s

Activele oficiale de rezervă au constituit 3 285,51 milioane de dolari la sfârşitul lunii iulie. Cifra este în creştere cu 91,96 milioane de dolari în comparaţie cu 30 iunie 2020, când acestea au însumat 3 193,55 milioane de dolari, transmite IPN.

Potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 45,85 milioane de dolari. Este vorba şi despre intervenţiile pe piaţa valutară internă sub formă de cumpărări de valută – 30,00 milioane de dolari.

La creştere a contribuit înregistrarea celei de-a doua tranşe de împrumut în favoarea Ministerului Finanţelor debursată de Comisia Europeană, în numele UE, în cadrul programului de asistenţă macrofinanciară, în valoare de 22,96 milioane de dolari. De asemenea, a contribuit înregistrarea creditelor şi a granturilor în favoarea Ministerului Finanţelor pentru proiecte investiţionale – 10,17 milioane de dolari.

Printre factorii ce au contribuit la majorarea se numără şi intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licenţiate – 8,18 milioane de dolari, veniturile din gestionarea rezervelor valutare – 2,01 milioane de dolari, precum şi intrările nete în contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistenţă Externă – 0,62 milioane de dolari etc.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plăţile aferente serviciului datoriei publice externe – 14,57 milioane de dolari, precum şi de plăţile Ministerului Finanţelor – 13,08 milioane de dolari. Scăderea a fost determinată şi de reevaluarea valorilor mobiliare menţinute în portofoliul de investiţii – 0,88 milioane de dolari.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite