BNM, îngrijorată faţă de modul de instrumentare a cauzei penale împotriva unor angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a Moldovei îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de acţiunile procesuale de percheziţii şi a modului de instrumentare a unei cauze penale recent intentate împotriva unor angajaţi cu funcţii-cheie, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al instituţiei se menţionează că dosarul vizează o hotărâre a BNM luată în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Memorandumului cu FMI, în contextul procesului de reformare a sistemului bancar, desfăşurat în ultimii aproape patru ani de Banca Naţională. Scopul este de a asigura transparentizarea acţionariatului, o guvernare corporativă sănătoasă în bănci şi un cadru de reglementare necesar pentru afirmarea unui sector bancar stabil.

BNM precizează că îşi exercită un mandat complex care urmăreşte protejarea interesului public. Măsurile de supraveghere sunt fundamentate pe evaluări calitative şi judecată profesională de o complexitate deosebită ale angajaţilor BNM, susceptibile de interpretări divergente de către persoanele vizate de actul de supraveghere, precum şi de terţe persoane şi autorităţi.

Conform legii, BNM este singura autoritate în măsură să se pronunţe asupra considerentelor de oportunitate, a evaluărilor şi analizelor calitative care stau la baza emiterii actelor sale privind aplicarea sancţiunilor, măsurilor sancţionatoare şi a altor măsuri.

Procedurile judiciare şi pre-judiciare de orice natură, indiferent de soluţia finală, îndreptate împotriva BNM sau angajaţilor acesteia, au un puternic efect descurajator asupra BNM şi de intimidare a angajaţilor săi în exercitarea cu bună-credinţă a atribuţiilor funcţionale de evaluare a riscurilor, se menţionează în comunicat.

În legătură cu aceasta şi având în vedere că hotărârea BNM este în vigoare şi beneficiază de prezumţia legalităţii, iar instituţia şi angajaţii săi au cooperat pe deplin cu ancheta, acţiunile organului de urmărire penală ar putea fi percepute ca o ingerinţă în competenţa exclusivă a BNM de evaluare şi supraveghere a acţionariatului bancar, fapt inadmisibil inclusiv din perspectiva separării puterilor în statul de drept. 

Instituţia  subliniază că asemenea acţiuni împiedică personalul unei bănci centrale să îşi exercite atribuţiile în mod adecvat şi reduce capacitatea instituţiei de a asigura supravegherea, transparenţa şi stabilitatea sectorului bancar.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite