Expert-Grup: Contractarea de către Guvern a unui credit de la BNM este ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lei moldovenesti

Contractarea de către Guvern a unui credit de la Banca Naţională a Moldovei (BNM), de până la 20 miliarde de lei, aşa cum a propus Igor Dodon, este ilegală. Articolul 41 din Legea cu privire la BNM specifică în mod expres interdicţia creditării statului. O notă de poziţie în acest sens a fost emisă de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, transmite IPN.

Experţii îndeamnă politicienii să apeleze la surse legale şi fezabile pentru finanţarea programelor de suport al populaţiei şi firmelor, atât de necesare şi aşteptate, în special în contextul noilor restricţii şi a stării de urgenţă.

Potrivit  "Expert-Grup", un eventual împrumut din partea BNM statului, în special în proporţii atât de mari (circa 10% din PIB), va crea presiuni inflaţioniste, va deprecia moneda naţională, va submina creşterea economică, va duce la reducerea locurilor de muncă şi înrăutăţirea condiţiilor de trai ale populaţiei. Un asemenea împrumut va obliga banca centrală să tipărească lei, fapt ce va duce la creşterea volumului de lei în economie fără nici o acoperire, cauzând presiuni pe moneda naţională. Pentru a stabiliza situaţia, BNM va fi nevoită să sterilizeze acest exces de lichidităţi prin înăsprirea politicii monetare şi vânzare de valută străină din contul rezervelor valutare. Aceasta va acutiza criza economică în care se află Republica Moldova, care se va solda cu pierderea a zeci de mii de locuri de muncă şi falimentarea a mii de întreprinderi.

Împrumutul, potrivit „Expert-Grup”, va afecta şi mai mult imaginea Republicii Moldova în faţa potenţialilor creditori sau investitori, atât din ţară, cât şi peste hotare, ceea ce va face şi mai dificilă atragerea de finanţări în condiţii avantajoase şi atragerea de investiţii, străine şi locale.

Iniţiativa va genera pierderi la bugetul de stat. Pe fundalul creşterii riscurilor de ţară, dar şi a unei politici monetare mai restrictive, pentru a reduce volumul de bani fără acoperire din economie, vor creşte costurile împrumuturilor contractate de Guvern. Aceasta va duce, în mod imediat, la creşterea dobânzilor aferente valorilor mobiliare de stat la care Ministerul Finanţelor recurge permanent pentru a refinanţa împrumuturile contractate anterior, precum şi pentru a finanţa deficitul bugetar. Respectiv, va creşte costul de deservire a datoriei de stat, ceea ce înseamnă că sute de milioane de lei, în loc să fie direcţionate spre investiţii sau plăţi sociale, vor fi cheltuite pentru plata dobânzilor ridicate aferente datoriei de stat. De asemenea, va fi afectată capacitatea BNM să menţină stabilitatea macrofinanciară a ţării şi va fi subminată independenţa băncii centrale.

BNM, în poziţia s-a publicată recent, nu susţine ideea creditării directe a statului, din motivul ilegalităţii acesteia şi riscurilor macroeconomice asociate. Prin urmare, o eventuală forţare a băncii centrale să crediteze Guvernul, inclusiv sub pretextul stării de urgentă, ar reprezenta o imixtiune directă în activitatea autorităţii monetare, fiind încălcat principiul independenţei băncii centrale sub influenţă politică.

 În context, "Expert-Grup" me nţioneazăcă o sumă de bani similară (circa 20 miliarde MDL) poate fi mobilizată fără riscuri macroeconomice prin relaxarea politicii monetare prin reducerea normei rezervelor obligatorii de la nivelul actual de 30% (pentru moneda naţională şi valută străină) şi creşterea emisiilor de valori mobiliare de stat. Pe măsura epuizării eventuale a lichidităţilor în sistemul bancar, BNM ar putea procura valori mobiliare de stat pe piaţa secundară (să utilizeze mai activ operaţiunile de tip REPO), în vederea susţinerii Guvernului în finanţarea programului anti-criză. Totodată, pentru canalizarea lichidităţilor din sistemul bancar în economia reală, este necesară emiterea de garanţii de stat pentru creditele care finanţează fluxul de numerar acordate companiilor a căror activitate a fost sistată de măsurile restrictive stabilite pentru perioada situaţie excepţionale, îmbunătăţirea relaţiilor cu partenerii de dezvoltare fapt ce va permite contractarea resurselor externe.

Propunerea ca statul să ia un împrumut de la Banca Naţională a Moldovei a fost făcută de fostul preşedinte, Igor Dodon, la o emisiune TV. Potrivit liderului PSRM, cu aceşti bani statul ar putea ajuta cetăţenii şi agenţii economici în perioada stării de urgenţă.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite