BNM propune reducerea comisioanelor la achitarea cu cardul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Banca Naţional a Moldovei propune reducerea comisioanelor aplicate de prestatorii de servicii de plată în cazul achitării prin intermediul cardului bancar. Într-un proiect de hotărâre a Comitetului executiv al BNM se propune ca valoarea maximă a unui comision perceput în cazul plăţilor spre bugetul naţional să fie de 0,5%, transmite IPN.

Proiectul stabileşte valorile maxime ale comisioanelor aplicate în funcţie de marca şi categoria cardurilor de plată. Astfel, valoarea maximă a comisionului de servicii perceput comercianţilor în cazul cardului de debit şi al cardului de credit personale va fi de 0,5% începând cu 1 noiembrie 2019. Este vorba despre operaţiunile destinate bugetelor componente ale bugetului public naţional. În cazul operaţiunilor efectuate cu utilizarea fizică a cardului, în orice destinaţie, valoarea maximă a comisionului perceput comercianţilor va fi pentru cardul de debit 1,8% (din 1 ianuarie 2020) şi 1,5% (din 1 ianuarie 2021), iar pentru cardul de credit  – 1,2% (din 1 ianuarie 2022).

Potrivit autorilor, prezentele valori nu se aplică în cazul cardurilor de plată de afaceri (business), precum în cazul retragerilor de numerar de la bancomate sau de la ghişeul unui prestator de servicii de plată. Acestea nu se vor aplica nici în cazul operaţiunilor de plată executate cu utilizarea virtuală a cardului de plată sau a dispozitivului asemănător, cu excepţia operaţiunilor destinate bugetelor componente ale bugetului public naţional.

Obiecţiile, sugestiile şi recomandările pe marginea proiectului de decizie, supus consultării publice, pot fi expediate până pe data de 16 mai, pe adresa poştală: bd. Grigore Vieru nr.1, MD-2005, mun. Chişinău. Concomitent, pot fi comunicate pe adresa electronică: Victor.Susu@bnm.md. 4.         Prevederile punctelor 2 şi 3 intră în vigoare la data de 1 iulie 2019.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite