BNM: Măsurile luate sunt pentru a ţine piept valului de scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bnm

Valul de scumpiri internaţionale la resursele energetice şi la produsele alimentare a avut un impact major asupra preţurilor din Republica Moldova, de aceea acţiunile Băncii Naţionale a Moldovei sunt necesare pentru a ţine piept acestora şi pentru a evita consecinţele mult mai dureroase pe termen lung, precizează instituţia într-un comunicat de presă.

În condiţiile în care şocurile inflaţioniste sunt resimţite mai puternic în ţări cu economii mici şi deschise, precum e cea a Republicii Moldova (respectiv inflaţia este mai persistentă), este nevoie de aplicat în continuare măsuri de politică monetară restrictive. Banca Naţională a Moldovei reiterează că, de rând cu celelalte bănci centrale, a decis să promoveze o politică monetară menită să asigure stabilitatea financiară, transmite IPN.

Toate economiile lumii sunt afectate de cele două crize care s-au suprapus: pandemia şi războiul din Ucraina. Măsurile BNM sunt întreprinse cu scopul de a proteja pe viitor economiile şi veniturile cetăţenilor, în mod implicit recuperarea economică a ţării noastre”, se subliniază în comunicatul de presă.

BNM va monitoriza atent procesul inflaţionist, inclusiv factorii, riscurile şi incertitudinile asociate, şi va ajusta instrumentele de politică monetară la momentul oportun, pentru îndeplinirea obiectivului fundamental de asigurare şi menţinere a stabilităţii preţurilor.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite