Guvernatorul BNM: Este cert că până la finele anului nu va fi semnat noul program cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, este convins că până la finele anului nu va fi semnat noul program cu FMI. Potrivit lui, din cauza unor iniţiative nefaste precum anularea Legii privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat sau altfel spus „Legea miliardului”, Fondul Monetar Internaţional (FMI) va fi nevoit să facă un pas înapoi.

Totodată, eventualele negocieri cu FMI vor fi mult mai dificile. Precizarea a fost făcută în cadrul unui interviu acordat presei, transmite IPN.

Potrivit guvernatorului, între acţiunile ce urmau să fie îndeplinite de către autorităţile naţionale, după ce în luna iulie 2020 autorităţile Republicii Moldova şi reprezentanţii FMI au agreat la nivel de experţi un Program de reforme economice, s-a înscris modificarea cadrului legislativ pentru consolidarea independenţei Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi numirea de către Parlament a noilor viceguvernatori ai BNM.

Candidatura lui Alexandru Savva pentru funcţia respectivă a fost propusă parlamentului încă în luna mai 2020, după ce un post de viceguvernator a devenit vacant. Ulterior, după ce mandatele altor doi viceguvernatori au expirat în luna iulie a acestui an, a fost propus Parlamentului candidaturi pentru aceste funcţii. Toţi candidaţii sunt foarte buni specialişti, asigură guvernatorul BNM. El spune că sunt persoane integre, responsabile, capabile să muncească în interesul statului şi în beneficiul cetăţenilor. Până acum, Parlamentul nu a aprobat toate candidaturile.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite