Mai mulţi angajaţi ai BNM, cercetaţi penal pentru abuz în serviciu. Aceştia ar fi încercat să ajute un grup de acţionari să preia controlul unei bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru angajaţi cu funcţii de conducere din cadrul Băncii Naţionale sunt cercetaţi penal de CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de abuz în serviciu. Funcţionarii sunt bănuiti că ar fi încercat să ajute un grup de acţionari ai unei bănci comerciale din Republica Moldova să preia controlul asupra entităţii bancare, cauzând daune în proporţii deosebit de mari altor acţionari.

Potrivit ordonanţei de începere a urmăririi penale, au fost identificate bănuieli rezonabile că, în perioada anilor 2018-2019, persoane publice şi cu funcţie de demnitate publică din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei, acţionând în mod vădit pentru favorizarea unui grup de acţionari ai Băncii de Finanţe şi Comerţ SA, care îşi dorea preluarea controlului asupra băncii vizate, ignorând informaţii cunoscute şi interpretând abuziv situaţiile de fapt şi de drept, au creat condiţii si pregătit acte cu informaţii denaturate ce au servit drept temei pentru emiterea abuzivă a Hotărârii nr. 15 a Comitetului executiv BNM din 11 ianuarie 2019 cu privire la acţiunea concentrată a unor acţionari ai Băncii de Finanţe şi Comerţ SA, urmată de suspendarea unor drepturi aferente calităţii de acţionar şi obligarea înstrăinării unor acţiuni, în termen de 3 luni.

Actele administrative menţionate au adus atingere drepturilor de proprietate a mai multor acţionari care, cumulativ, deţineau 35,15 % din acţiunile Băncii de Finanţe şi Comerţ SA, calificat de persoanele fizice şi juridice de natură să producă un prejudiciu material în proporţii deosebit de mari ce depăşeşte suma de 123 milioane lei, dat fiind înstrăinarea forţată a acţiunilor, la un preţ vădit diminuat preţului de piaţă.

Astfel, din actul de sesizare şi materialele acumulate, rezultă o bănuială rezonabilă de folosire de către persoane publice şi cu funcţie de demnitate publică a situaţiei de serviciu, acţiuni care au cauzat daune drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, în interesul unor terţe persoane, adică de comitere a infracţiunii prevăzute la art. 327 lit. b) şi b1) Cod penal al RM - abuzul în serviciu.

CNA şi procurorii anticorupţie au operat joi, 16 iulie, acţiuni de urmărire penala în privinţa celor patru angajaţi ai BNM in vederea acumulării materialului probator în prezenta cauză penală. Funcţionarii sunt cercetaţi în stare de libertate, iar pana la o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei de judecată, aceştia beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite