Inflaţia în Republica Moldova va constitui 5,1% în anul 2019 şi 6,5% în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prognoza inflaţiei pe termen mediu prevede o sporire a ratei inflaţiei până la sfârşitul anului curent şi revenirea în apropierea ţintei începând cu anul 2020. Inflaţia va constitui 5,1% în anul 2019 şi 6,5% în 2020. Decompoziţia prognozei inflaţiei denotă dominaţia componentelor preţurilor la produsele alimentare şi a inflaţiei de bază pe tot orizontul de prognoză.

Preţurile reglementate vor avea un şoc temporar, pe când majorarea preţurilor la carburanţi va fi una nesemnificativă. Datele au fost prezentate joi, 16 mai, de către guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Guvernatorul a menţionat că majorarea ratei anuale a inflaţiei a fost cauzată de evoluţia preţurilor la produsele alimentare, care au înregistrat o creştere de 3,8% în luna martie 2019 şi 4,5% în luna aprilie 2019. Recolta bună din anul precedent în Republica Moldova şi în regiune a generat reducerea preţurilor la produse alimentare în vara-toamna 2018. Odată cu înviorarea pieţelor de export şi diminuarea stocurilor în 2019, trendul preţurilor la produse alimentare s-a inversat atât pe plan intern, cât şi extern. Potrivit guvernatorului, creşterea preţurilor la produse alimentare nu este un fenomen caracteristic doar Republicii Moldova.

Dinamica ascendentă a Indicelui Preţurilor de Consum, cauzată de preţurile la produse alimentare şi inflaţia de bază, a fost temperată, în principal, de reducerea preţurilor reglementate. După o evoluţie ascendentă pronunţată în anul 2017, rata anuală a preţurilor reglementate a consemnat o dinamică descendentă în anul 2018, continuată şi în perioada ianuarie-aprilie 2019.  În luna martie şi aprilie 2019, preţurile reglementate s-au micşorat cu 2,3% faţă de lunile corespunzătoare din anul 2018.

Octavian Armaşu a menţionat că prognoza inflaţiei este bazată pe presupunerea că tarifele vor fi ajustate în a două jumătate a anului 2019. Ritmul de creştere a preţurilor reglementate va spori semnificativ, dar cu o revenire la nivelul de 0,9 – 1,3% în a doua jumătate a anului 2020. Ritmul de creştere a preţurilor produselor alimentare va fi pe palier ascendent în anul 2019, reflectând continuarea ajustărilor de pe piaţa internaţională şi locală,  cu o inversare a trendului în anul 2020. Ritmul de creştere a preţurilor la combustibil va avea o traiectorie descendentă pe întreaga perioadă de prognoză.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite