BNM facilitează accesul agenţilor economici la finanţarea bancară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a aprobat, în şedinţa de vineri, 5 aprilie, un nou regulament cu privire la expunerile mari, precum şi modificări la Regulamentul privind tranzacţiile băncilor cu persoanele afiliate. Deciziile au fost luate cu scopul de a facilita accesul sectorului real la finanţare din partea băncilor licenţiate, se spune într-un comunicat de presă al instituţiei, citat de IPN.

Astfel, Regulamentul cu privire la expunerile mari prevede o nouă modalitate de calcul a valorii expunerilor mari. Aceasta înseamnă că băncile vor avea posibilitatea să aloce mai multe fonduri pentru finanţarea proiectelor agenţilor economici prin credite bancare, concomitent încadrându-se în limitele reglementate. În acelaşi timp, noul regulament va stimula băncile să creeze produse bancare noi şi atractive pentru economia reală.

La fel, este menţionat faptul că modificările în Regulamentul cu privire la tranzacţiile băncii cu persoanele sale afiliate, transpun aceiaşi modalitate de calcul a valorii expunerilor ca şi pentru expunerile mari. Totodată, au fost perfecţionate caracteristicile de identificare a persoanelor afiliate de către Banca Naţională în cadrul activităţii de supraveghere, cu scopul de a evita calificarea neîntemeiată a afiliaţilor.

Amendamentele au fost posibile datorită faptului că sectorul bancar a devenit unul stabil şi rezilient. În procesul de aprobare, ambele regulamente au fost consultate cu sectorul bancar şi partenerii de dezvoltare.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite