BNM, despre anunţul lui Dodon privind necesitatea ca BNM să ofere statului un împrumut de 15 miliarde de lei: Va duce la creşterea preţurilor şi la sărăcirea populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Nationala a Moldovei

Banca Naţională a Moldovei a reacţionat la declaraţiile liderului PSRM, Igor Dodon, care a propus modificarea legii, de către Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale, aşa încât să fie posibil ca BNM să ofere statului un împrumut de 10 - 15 miliarde de lei, pentru sprijinirea economiei şi populaţiei în situaţia actuală de criză.

Într-un comunicat emis de BNM se menţionează că „pentru depăşirea crizei economice, susţinerea agenţilor economici şi a populaţiei în condiţiile pandemiei, executivele din mai multe ţări recurg la împrumuturi interne sau externe. În Republica Moldova atragerea resurselor interne de către executiv este prevăzută de lege şi Banca Naţională, în calitate de agent fiscal al statului, plasează regulat valori mobiliare de stat (VMS) şi obligaţiuni de stat pe piaţa primară.

Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei interzice acordarea oricărei asistenţe financiare statului si organelor acestuia. Creditarea statului sau a businessului este asigurată de instituţiile financiare bancare şi cele nebancare. În prezent, în sectorul bancar există suficiente lichidităţi.

BNM a asigurat existenţa unui nivel înalt de lichidităţi în bănci, anume pentru a crea condiţii pentru creditarea businessului şi a Ministerului Finanţelor, şi, prin urmare, acestea sunt disponibile pentru necesităţile economiei.  Astfel, se asigură echilibrul macromonetar şi se creează condiţii pentru creditarea economiei.

Orice împrumut de la BNM pentru stat ar însemna o emisie suplimentară de monedă, care ar duce la creşterea inevitabilă a preţurilor şi, în consecinţă la sărăcirea populaţiei, fiind afectate cele mai vulnerabile pături ale societăţii.

Totodată, este important de menţionat, că mijloacele de pe conturile Ministerului Finanţelor obţinute sub formă de asistenţă financiară externă (credite şi granturi) sunt incluse în activele oficiale de rezervă. Ministerul Finanţelor utilizează liber aceste mijloace, inclusiv după conversia în moneda naţională, pentru cheltuieli bugetare şi derularea proiectelor investiţionale.

De asemenea, BNM precizează că activele oficiale de rezervă sunt gestionate de banca centrală pentru susţinerea balanţei de plăţi şi, după caz, reglarea dezechilibrelor acesteia, pentru a menţine încrederea în moneda naţională şi în economia naţională în general.

BNM menţine rezervele valutare la un nivel adecvat. Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei prevede că BNM „menţine rezervele internaţionale la un nivel care în viziunea sa este adecvat pentru realizarea politicii monetare şi valutare a statului.” Suficienţa acestora se apreciază, conform practicilor internaţionale, cu ajutorul mai multor indicatori, între care, acoperirea unei perioade adecvate de import şi gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt. Momentan, aceşti indicatori arată un grad înalt de adecvare a rezervelor valutare. Acest fapt vorbeşte despre rezilienţa economiei noastre la situaţii de criză.

Utilizarea rezervelor valutare în afara scopurilor pentru care sunt menite, pe lângă efectele negative legate de politica monetara, poate să declanşeze alte şocuri, care să amplifice presiunile asupra rezervelor valutare. Această situaţie nu este deloc binevenită, în special acum, când avem nevoie de rezerve valutare solide, în condiţiile crizei globale existente.

Convertirea rezervelor valutare şi utilizarea acestora pe plan intern ar duce imediat la creşterea preţurilor, fiindcă pentru aceeaşi unitate de valută ar fi emise încă o dată unităţi monetare naţionale la cursul de schimb corespunzător. Totodată, ar avea loc şi o depreciere cauzată de reducerea credibilităţii monedei naţionale, cu o consecutivă valutizare a economisirilor populaţiei şi o ulterioară creştere a preţurilor – inflaţie.

Drept urmare, orice împrumut de la BNM acordat statului sau utilizarea rezervelor valutare în alte scopuri, ar submina credibilitatea ţării, ar afecta economia şi ar pune în dificultate financiară cetăţenii.”

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite