Alexandru Slusari: Primul care se face vinovat de frauda bancară este Dorin Drăguţanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea fraudei bancare, Alexandru Slusari, susţine că prima persoană care se face vinovată de frauda din sistemul bancar este fostul guvernator al Băncii Naţionale Dorin Drăguţan, transmite IPN.

În opinia lui, schema furtului, din punct de vedere juridic, a fost propusă anume de Dorin Drăguţan. Ulterior, trebuie să răspundă pentru acţiunile şi inacţiunile sale Guvernul Leancă cu miniştrii de atunci Anatol Arapu şi Andrian Candu. Declaraţiile au fost făcute în platoul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8.

Alexandru Slusari susţine că atunci când s-a început procedura de atac raider nu doar asupra sistemului bancar, dar şi asupra sistemului de asigurări, atacatorii încă nu ştiau care va fi finalul acestui joc. „Apetitul venea pe parcurs. Adică, pe cât ei observau impotenţa instituţiilor statului sau pe măsură ce aceste instituţii erau treptat capturate, apetitul creştea. Şi de la ideea luării sub control a Băncii de Economii, au ajuns la devalizarea a trei bănci. De la asta au ajuns la ideea resurselor valutare de la Banca Naţională ca, până la urmă, toate aceste furturi să fie împachetate şi puse pe umerii cetăţenilor în sumă dublă”, a declarat politicianul.

Potrivit lui Alexandru Slusari, schema fraudei, din punct de vedere juridic, a fost propusă de fostul guvernator al Băncii Naţionale, Dorin Drăguţan, a fost susţinută de Andrian Candu, pe atunci ministru al economiei, garanţiile au fost semnate de fostul ministru al finanţelor Anatol Arapu, iar hotărârea Guvernului de acordare a garanţiilor de stat a fost semnată de fostul premier Iurie Leancă. „De la Procuratură mi s-a comunicat că este regândită cauza penală începând cu august 2019 şi pe aceste fapte este pornit dosar penal şi toate materialele Comisiei sunt anexate la acesta”, a afirmat preşedintele Comisiei.

În opinia lui, primul care se face vinovat de întreaga fraudă bancară şi primul care trebuie tras la răspundere este fostul guvernator Dorin Drăguţan. După el, la răspundere trebuie tras Guvernul Leancă pentru că a acordat garanţii de stat fără control în cele trei bănci fraudate. „Atunci când voi veniţi şi spuneţi că trei bănci n-au lichidităţi, bani nu sunt şi în trei săptămâni noi vedem că ies 25 de miliarde de lei din ţară, ce e asta?”, se întreabă deputatul.

Totodată, Alexandru Slusari spune că a solicitat de la Procuratură informaţii despre presupusa implicare a firmei soţului preşedintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, în furtul miliardului. „Dat fiind faptul că există interes public, astăzi Comisia a expediat demersul către organele de drept vizavi de această firmă pretins asociată cu soţul Zinaidei Greceanîi”, a afirmat politicianul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite