Raport BNM: Anul 2018 a fost unul al schimbării radicale a sistemului bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Armasu

Anul 2018 a fost unul reuşit pentru activitatea Băncii Naţionale, instituţia făcând paşi importanţi ce au dus la schimbarea radicală a sistemului bancar. Declaraţia aparţine guvernatorului BNM, Octavian Armaşu, şi a fost făcută pe 17 iulie, la prezentarea raportului anual la şedinţa Comisiei economie, buget şi finanţe a Parlamentului. Potrivit raportului, băncile sunt mai bine guvernate, fiind eliminate riscurile unor noi fraude, transmite IPN.

„Republica Moldova, pe parcursul anului 2018, a marcat o expansiune economică robustă. Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere de 4%, determinată în mare măsură de sporirea activităţii investiţionale. Inflaţia s-a menţinut la nivel scăzut pe parcursul anului şi a constituit în medie 3%, fiind cu 3,6 puncte procentuale inferioară celei din 2017”, se arată în raport.

În raportul BNM se mai arată că, după criza bancară din Republica Moldova, moneda naţională a cunoscut o perioadă de apreciere, iar activele oficiale de rezervă au ajuns la suma de 2995 milioane USD (în decembrie 2018), ceea ce a dus la o stare de confort financiar.

Printre succesele BNM, Octavian Armaşu a enumerat şi faptul că băncile din Republica Moldova au cea mai înaltă rată de credite în monedă naţională din regiune. A scăzut substanţial şi numărul creditelor neperformante, acestea ajungând la 12,5% la finalul anului 2018 şi la 10,5% în prezent.

La sfârşitul anului 2018, datoria de stat a Republicii Moldova a constituit 52 012,5 milioane lei, reprezentând 27,4% din PIB. Datoria externă brută a Republicii Moldova, pe parcursul anului 2018, s-a majorat cu 4,8% în valoare nominală, dar a scăzut  cu 7,4 puncte procentuale relativ la PIB datorită creşterii PIB-ului.

În raportul BNM se mai arată că, în anul 2018, 69% din exporturile Republicii Moldova au fost direcţionate către Uniunea Europeană, România fiind cea mai mare piaţă de desfacere a produselor moldoveneşti, în timp ce importurile din UE au ajuns la 50%.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite