Băncile centrale din Republica Moldova şi România au încheiat un nou acord de cooperare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drapel România Moldova

Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi Banca Naţională a României (BNR) au încheiat, astăzi, 11 iunie, un nou acord de cooperare. Potrivit BNM, necesitatea semnării a fost dictată de faptul că acordul precedent, semnat în 2001, nu mai corespunde noului context, marcat de multiplele reforme din sectorul bancar, aliniate la cele mai bune practici, care să răspundă actualelor rigori şi provocări, transmite IPN.

Astfel, noul document propune o abordare mai aprofundată în afirmarea eforturilor ambelor părţi pentru dezvoltarea sistemelor financiar-bancare conform standardelor europene. Acesta vizează domenii precum: licenţierea şi supravegherea băncilor; licenţierea şi supravegherea prestatorilor de servicii de plată şi a emitenţilor de monedă electronică; infrastructurile pieţei financiare; prevenirea şi combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului; operaţiunile cu numerar; gestiunea situaţiilor de criză etc. De asemenea, BNM şi BNR vor putea coopera şi în alte domenii de interes reciproc atunci când o astfel de cooperare va fi necesară şi posibilă pentru exercitarea atribuţiilor celor două autorităţi.

În cadrul evenimentului de semnare a acordului, guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, a menţionat că, pe parcursul anilor, colaborarea cu BNR a avut o contribuţie remarcabilă la dezvoltarea sectorului financiar-bancar din Republica Moldova. „În special, suntem foarte recunoscători colegilor de la BNR, care alături de colegii de la banca centrală a Regatului Ţărilor de Jos, au oferit o asistenţă valoroasă în cadrul proiectului Twinning finanţat de Uniunea Europeană pentru consolidarea capacităţii BNM în domeniul reglementării şi supravegherii bancare. Acest sprijin a contribuit la alinierea legislaţiei bancare a Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene, la implementarea eficientă a noului cadru legal şi dezvoltarea capacităţilor de supraveghere în cadrul BNM”, a spus guvernatorul.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, noul acord urmăreşte dezvoltarea şi extinderea cooperării inclusiv prin schimb de informaţii, pentru a promova siguranţa şi buna funcţionare a sistemelor financiar-bancare din Republica Moldova şi din România. „Valorile europene reflectate de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, pe care Republica Moldova l-a semnat în luna iunie 2014, se regăsesc şi în parcursul şi progresele Băncii Naţionale a Moldovei, ca urmare a numeroaselor proiecte de dezvoltare a capacităţilor, prin strânsă colaborare cu BNR şi alte bănci centrale”, a spus guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Potrivit BNM, semnarea acordului cu BNR se înscrie în eforturile BNM de a dezvolta cooperarea cu autorităţile din alte state responsabile de reglementarea şi supravegherea sectorului financiar-bancar. În anul 2020, BNM a încheiat memorandumuri de înţelegere în domeniul supravegherii bancare cu Banca Centrală Europeană şi cu Banca Centrală a Ungarei, iar în anul 2019 BNM a devenit parte semnatară la Memorandumul de cooperare între Autoritatea Bancară Europeană şi autorităţile de supraveghere bancară din Europa de Sud-Est.

În anul 2018, Autoritatea Bancară Europeană a evaluat pozitiv regimul de confidenţialitate aplicat de Republica Moldova în domeniul supravegherii bancare, ceea ce facilitează schimbul de informaţii dintre BNM şi autorităţile de supraveghere bancară din Uniunea Europeană.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite