Armaşu: BNM va aplica toate măsurile necesare pentru a aduce inflaţia la nivelul de 5%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Armaşu
Octavian Armaşu

Banca Naţională va utiliza toate instrumentele de politică monetară şi va aplica toate măsurile necesare pentru a aduce într-un termen mediu inflaţia la nivelul de 5%, spune guvernatorul Octavian Armaşu. Potrivit lui, în contextul economic al Republicii Moldova, acest nivel creează condiţii optime pentru creşterea şi dezvoltarea economică şi bunăstarea cetăţenilor, transmite IPN.

„Este obiectivul nostru principal şi toate instrumentele BNM sunt utilizate exact pentru a atinge acest nivel de 5%, ţinând cont de modul în care va evolua situaţia în piaţă. În funcţie  de evoluţiile economice ulterioare  vom ajusta corespunzător şi instrumentele de politică monetară”, a declarat şeful BNM într-un interviu pentru presă.

Prin politica monetară restrictivă BNM creează condiţii care să încurajeze comportamentul de economisire în detrimentul celui de consum imediat. Este evident că inflaţia înaltă încetineşte creşterea economică şi erodează din puterea de cumpărare a cetăţenilor. În condiţiile unei politici monetare restrictive, din partea guvernului este necesară o politică fiscală expansionistă care să aibă o componentă socială puternică pentru a-i susţine anume pe oamenii mai vulnerabili.

„Economia este în proces de adaptare şi ajustarea se va finaliza atunci când se va ajunge la o inflaţie în coridorul de 5% +/-1,5 puncte procentuale. Iată atunci vom putea spune că toate devierile interne din economie s-au ajustat şi economia este într-un echilibru nou. Până atunci suntem în tranziţie, în proces de ajustare care, da, este dureros, dar este necesar pentru a evita o inflaţie persistentă, şi, respectiv, o situaţie mai gravă în viitor”, a menţionat guvernatorul.

BNM a majorat rata de bază la 18,5% cu scopul ca rata la depozite să continue să crească. Tot cu această miză sunt şi deciziile de majorare a rezervelor obligatorii. „În felul acesta vrem să stimulăm economisirea, să determinăm băncile să facă depozitele în lei mai atractive prin creşterea de rate. Am avut la acest subiect discuţii cu reprezentanţii băncilor.  În prezent, sectorul bancar este rezilient şi economiile cetăţenilor sunt în siguranţă. Datele statistice arată că deponenţii preferă în continuare să deţină depozitele în moneda naţională, ceea ce reflectă încrederea populaţiei în aceasta”, a mai spus Octavian Armaşu.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite