Guvernatorul BNM consideră inacceptabilă retragerea rezervelor valutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armaşu, consideră inacceptabilă retragerea rezervelor valutare pentru lucrări de modernizare şi infrastructură, scenariu sugerat de preşedintele Igor Dodon, transmite IPN.

Solicitat, într-o conferinţă de presă, să comenteze declaraţiile unor experţi care au spus că un astfel de scenariu ar duce la majorarea ratei inflaţiei cu două cifre, guvernatorul BNM a spus că o eventuală retragere a unor resurse din rezervele valutare ar avea acelaşi efect ca şi anularea valorilor mobiliare de stat. Mai exact, se va ajunge în situaţia de emisie monetară neacoperită.

„Emisia monetară neacoperită duce la consecinţe ca o inflaţie mare, o depreciere a leului şi alte condiţii nefaste care vor lovi în primul rând, sigur că, în oamenii cu veniturile cele mai modeste”, a spus Octavian Armaşu.

Guvernatorul a insistat că nici legea nu prevede acest lucru. Octavian Armaşu spune că a avut discuţii cu şeful statului la subiectul dat, care l-a asigurat că nu există aşa intenţii. „Probabil a fost o interpretare, o discuţie care, poate, nu s-a aşezat bine în spaţiul public, dar m-a asigurat că aşa intenţie, de a retrage rezervele, nu există”, a menţionat Octavian Armaşu.

La 31 ianuarie 2019, activele oficiale de rezervă au constituit 2 908,56 milioane de dolari, în descreştere cu 86,63 milioane de dolari în comparaţie cu 28 decembrie 2018, când acestea au însumat 2 995,19 milioane de dolari.

https://www.ipn.md/ro/guvernatorul-bnm-considera-inacceptabila-retragerea-rezervelor-valutare-7966_1071284.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite