Povestea celor două partituri originale ale lui George Enescu ajunse în arhiva Filarmonicii Banatul

Decizia unuia dintre colaboratorii lui George Enescu din Franţa a făcut ca România să beneficieze de o serie dintre obiectele personale care au aparţinut maestrului. La decesul acestuia, o valiză aparţinând compozitorului sosea la Bucureşti. Înăuntru, câteva dintre partiturile lui Enescu, o parte încă neterminate. Două dintre acestea au ajuns, cu noroc, în arhiva Filarmonicii Banatul Timişoara

„Suntem dispuşi, dacă este nevoie, să-i facem pe români să simtă cum este să trăieşti în minoritate“. Un citat din Sógor Csaba care a provocat scandal. Mai interesant e că citatul complet, care nu s-a scurs în presă, nu se referea doar la români, ci şi la... francezi. Mai jos vedeţi TOT ce a spus despre români europarlamentarului UDMR în discursul său.

acum 17 zile · comentarii (121)

De ceva vreme, nu prea multă, ce-i drept, îmi place ţara mea! Mi-a înviat sentimentul acela că da, dom’le, hai, că nu-i totul pierdut! Că n-om fi noi umiliţi, prostiţi şi furaţi până închidem ochii! Că n’or să ne mai calce pe grumaz, la infinit, toate hienele astea comunistoide până-n măduva oaselor, puii ăştia de nomenclaturişti, parveniţii ăştia ieşiţi de prin cele mai infecte cotloane ale ţărişoarei.

acum 11 zile · comentarii (102)

„Uneori, foarte rar, închid televizorul. Ies din pielea mea, din capul meu şi din gândurile mele şi intru într-o lume paralelă în care înţeleg totul, înţeleg mai ales că ne pierdem vremea cu lucruri care nu contează, că aproape nimic din ce facem nu are legătură cu noi. Tare păcat, totuşi, că nu învăţ nimic“.

acum 23 zile · comentarii (32)

De la o vreme încoace, oameni foarte bogaţi intră în competiţia pentru putere din ţări ex-comuniste şi câştigă. Într-adevăr, după ce miliardarul Bidzina Ivanişvili s-a impus, în octombrie 2012, în scrutinul legislativ din Georgia, milionarul Andrei Kiska a ieşit învingător în cursa prezidenţială din Slovacia, pe 29 martie 2014.

acum 10 zile · comentarii (57)

Întrebarea din titlu a fost punctul de plecare pentru o cercetare postdoctorală pe care am întreprins-o în anii din urmă şi ale cărei rezultate se regăsesc între copertele celui mai recent volum pe care l-am publicat, „Ipostaze ale ideologiei în teoria politică“, la Editura Polirom din Iaşi, cu o Prefaţă de Dan Pavel, carte din care redau aici câteva fragmente introductive.

acum 10 zile · comentarii (1)

“Duceţi toţi aceşti prea mari copilaşi undeva departe şi ridicaţi-le o casă, un locşor numai al lor”. Când scria aceste caustice versuri, la începutul anilor ’80, Roger Waters făcea o mare nedreptate unor oameni de stat precum Margaret Thatcher, Ronald Reagan, Menahem Begin sau chiar Leonid Brejnev. Vedea-l-aş pe basistul de la Pink Floyd ce-ar mai compune dacă ar trăi acum, în România...

acum 17 zile · comentarii (22)

Zilele trecute am citit cartea profesorului Barry Buzan (London School of Economics), „Oamenii, statele şi frica“, apărută în limba română la Editura Cartier. Am stabilit să facem un interviu. Cum tehnic lucrurile nu ne-au permis, am rugat-o pe Paula Erizanu, autoarea volumului „Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o“, studenta profesorului Buzan, să facă ea interviul. Îl puteţi citi mai jos.

acum 11 zile · comentarii (44)

Astăzi se împlinesc 103 ani de la naşterea lui E.M.Cioran unul dintre  ,,marii români“ care fac parte din panteonul valorilor universale. Din păcate, de Cioran ne aducem aminte când ne lăudăm cu ,,românii care au uimit occidentul“, aşa cum, la fel, ne lăudăm cu cei 0,01% olimpici de aur ai şcolii noastre, altfel ,,bine situată“ pe ultimele locuri la testele Pisa... După festivism, restul e tăcere.

acum 11 zile · comentarii (26)

Orice activitate extraşcolară, indiferent că se derulează în timpul anului şcolar sau în timpul săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” implică alocarea unor fonduri. În aproape toate cazurile, aceste cheltuieli cad pe seama elevilor, respectiv a părinţilor şi diriginţilor, pentru că şcoala nu are suficiente fonduri pentru toate aceste activităţi, iar cei care adoptă voluntariatul sunt foarte puţini.

acum 12 zile · comentarii (91)

Originar din Polonia, a venit în ţară pentru un schimb de experienţă Erasmus, în cadrul ASE Bucureşti, care a durat un an. 10 ani mai târziu, Grzegorz Grabowski sau Greg (cum îi spun prietenii) a ajuns să promoveze România către prietenii lui străini şi spune că nu se gândeşte să se mai mute de aici.

acum 12 zile · comentarii (15)

Una dintre cele mai simpatice piese ale regretatului Dumitru Solomon se cheamă Zăpezile de altădată. Scrisă cândva, prin anii ’70, piesa e povestea unei fete şi a unui băiat ce se întâlnesc undeva, întâmplător, se îndrăgostesc la nebunie unul de celălalt, se căsătoresc, beneficiază de atenţia binevoitoare a socrilor şi părinţilor din dotare şi sfârşesc prin a  se plictisi la nebunie unul de celălalt.

acum 11 zile · comentarii (0)

Săptămâna aceasta am împlinit un an de când locuiesc în Bucureşti. Aşteptam ziua respectivă de vreo două luni, ca pe un soi de aniversare ciudată, însă mi-am adus aminte de ea abia seara târziu. Mă întorceam de la lucru, ieşisem de la metrou şi nu mai nimeream să deschid umbrela, să răspund la telefon şi să alerg spre autobuz. Atunci „m-a lovit“: acum un an ajungeam în Gara de Nord cu două trolere şi un vagon de speranţă.

acum 6 luni · comentarii (17)
Postari Recente