VIDEO Cum se joacă copiii imigranţilor. Pietrele de pe linia ferată şi gunoaiele din plastic sunt transformate în jucării

VIDEO Cum se joacă copiii imigranţilor. Pietrele de pe linia ferată şi gunoaiele din plastic sunt transformate în jucării

Imaginile care ilustrează criza imigranţilor nu sunt numai despre refugiaţii care fug de poliţie şi care încearcă să treacă prin gardul de sârmă ghimpată sau dorm rupţi de oboseală pe unde apucă. Imagini aparte oferă copiii refugiaţilor care cad „la datorie” după drumul istovitor, dar şi copiii care încă găsesc energie să se joace în timp ce părinţii lor se odihnesc.

În urmă cu mai bine de trei ani, povesteam de la Thessaloniki scena de mai jos. Pe atunci, imaginarul colectiv al românilor era legat doar de farmecul vacanţelor din Grecia. Acum, toată greierimea română îşi face selfies colective pe care scrie: „Noi, furnicile, sîntem revoltate!“ Apoi le plimbă de la cîrciumă la televiziune şi înapoi. Simt nevoia să postez şi eu această imagine din vremurile bune ale Greciei.

acum 27 zile · comentarii (2)

Am examinat adesea mersul economiei româneşti în ultimul deceniu. Am căutat, între altele, să explic criza de lichiditate din 2008-2009 şi pericolul ca, deşi datoria publică era mica (14% din PIB în 2008) să se producă o criză de insolvenţă. Ca reducerea dezechilibrelor structurale foarte mari (deficit extern în special) era obligatorie în condiţiile date.

acum 27 zile · comentarii (9)

Două lucruri ştim sigur despre români: că sunt născuţi poeţi şi că sunt inteligenţi! În general, îmi sună prost suficienţa patriotică, în numele căreia ne auto-proclamăm ca „elită” a lumii. Îmi sună la fel de prost şi filosofia defetistă de tipul „ca la noi la nimenea”. Oricum, nu cred că este prudent să practicăm cuantificarea unor calităţi care, prin definiţie, nu sunt cuantificabile.

acum 8 zile · comentarii (151)

Clubul Militar Român de Reflecţie Euroatlantică este un think tank ofensiv, informal, cu o afirmare mediatică, care promovează interesul naţional al României, de stat membru al comunităţii euroatlantice, independent, suveran, a cărui integritate teritorială trebuie apărată, chiar cu preţul vieţii. A doua reuniune, de interes general, a Clubului Militar Român, s-a deosebit de prima prin nu puţinele schimburi de replici, între unii participanţi.

acum 12 zile · comentarii (11)

În condiţiile în care nimeni nu ştie ce se petrece la Opera Naţională Bucureşti, unde scena a fost cârpită recent pentru (cel puţin) a patra oară, dar găurile au rămas, iar ştăngile din „pod” au tot căzut peste solişti, unii având chiar şi semne pe faţă „ca amintire”, unii au dorit cu încăpăţânare să se organizeze ediţia a III-a Concursului

acum 7 zile · comentarii (0)

Bine aţi venit la ştirile din Iadul Capitalist! Veşti bune pentru viitorii angajaţi: „ Pentru ei nu va mai exista conceptul de lucru timp de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Se va lucra de la distanţă, pot fi concepute forme de contracte în funcţie de obiective anuale care trebuie îndeplinite, dar nu va mai conta dacă angajatul lucrează de acasă, lucrează noaptea, sâmbăta sau duminica“.

acum 2 luni · comentarii (13)

La 20 de kilometri de Paris, în inima vastei păduri de la Écouen, străluceşte una dintre cele mai impresionante bijuterii ale arhitecturii franceze renascentiste, un castel maiestuos care prin dorinţa celebrului scriitor André Malraux (Ministru al Culturii în timpul preşedenţiei generalului de Gaulle) a fost transformat în Muzeul Naţional al Renaşterii. Unicul muzeu francez de artă consacrat acestei perioade.

acum 8 zile · comentarii (0)

M-am trezit într-o noapte în sunetul plăcut al lemnelor aruncate pe jăratic. Pâr-pâr-pâr. Apoi, legând în mintea mea acest sunet de nişte voci bărbăteşti uşor răstite, mi-am zis: „Eh, băieţii din cartier fac grătar la parter“. Am mai dormit vreo 20 de secunde, apoi am sărit în picioare: la parter ardea Terasa Fericirii, un bar de cartier în care îşi oblojesc rănile spirituale toţi bărbaţii trecuţi de 45 de ani de pe bulevard

acum 5 zile · comentarii (17)

Eşecul lui Victor Ponta în politica românească este una dintre cele mai mari drame pe care le puteam avea în acest moment. Un personaj tânăr, care părea talentat pentru politică şi care nu dădea semne că şi-ar fi dorit mai mult decât i se cuvine s-a transformat într-unul dintre cei mai dispreţuiţi politicieni din ultimii 25 de ani. În el s-au strâns toate frustrările unei întregi generaţii.

acum 2 luni · comentarii (73)

„Emiratele Arabe Unite au depus cerere pentru a adera la UN COPUOS (Comitetul Naţiunilor Unite pentru Utilizarea Spaţiului în Scopuri Paşnice) şi mă bucur că voi coopera cu EAU în cadrul acestui comitet”, a declarat Dumitru Prunariu în timpul participării la Forumul pe Probleme de Spaţiu şi Sateliţi care a avut loc la Abu Dhabi  în perioada  25-27 mai 2015.

acum 3 luni · comentarii (0)

O tânără stafie politică bântuie de ceva vreme politica românească. Râsul cinic cu care ne-a oripilat ani de-a rândul începe acum să i se transforme în rânjet de vietate vicleană ce nu vrea să arate cât este de lovită. Mersul legănat de şmecher de cartier a fost înlocuit de mersul în cârje, pentru ca lumea să creadă că e vorba de umbra unui mare erou venit de pe frontul salvării naţionale.

acum 2 luni · comentarii (20)

În aceste zile sângeroase de vară, când îmi bubuie capul de la şocul, stupoarea şi indignarea provocate de atentatele (câte la număr?!) comise cu atâta cruzime de Statul Islamic, îmi vine să mă ascund pe o insulă în mijlocul oceanului şi să scriu despre cele mai frumoase ocazii pe care am avut şansa să le trăiesc în ultima vreme. Cu gândul la Shakespeare, aş da oricând regatul meu de furie pe o Madonă renascentistă…

acum 2 luni · comentarii (3)

Săptămâna aceasta am împlinit un an de când locuiesc în Bucureşti. Aşteptam ziua respectivă de vreo două luni, ca pe un soi de aniversare ciudată, însă mi-am adus aminte de ea abia seara târziu. Mă întorceam de la lucru, ieşisem de la metrou şi nu mai nimeream să deschid umbrela, să răspund la telefon şi să alerg spre autobuz. Atunci „m-a lovit“: acum un an ajungeam în Gara de Nord cu două trolere şi un vagon de speranţă.

acum 2 ani · comentarii (17)