FOTO  Cel mai vechi cinematograf din Slatina, reabilitat cu bani norvegieni. Cum va arăta cinematograful la finalul lucrărilor 0

Cinematograful „Victoria”, primul din Slatina, deschis în anii ’70 într-una dintre cele mai vechi clădiri din muncipiu ridicate la începutul secolului XX, va fi „readus” la viaţă până în aprilie 2016 cel târziu. Acesta va fi redenumit în „Atelierul Intercultural Victoria” şi va avea o multiplă funcţionalitate: sală de cinema, sală de spectacole/teatru, sală pentru expoziţii, şedinţe sau dezbateri publice.

FOTO  Cel mai
vechi cinematograf din Slatina, reabilitat cu bani norvegieni. Cum va arăta
cinematograful la finalul lucrărilor Vezi comentarii 0

FOTO  Cele mai vechi oraşe din România. Istoria de 25 de secole a cetăţilor Callatis şi Tomis. Sighişoara, cetatea atestată la 1280 sub numele de „Castrum Sex“

FOTO  Cele mai vechi oraşe din România. Istoria de 25 de secole a cetăţilor Callatis şi Tomis. Sighişoara, cetatea atestată la 1280 sub numele de „Castrum Sex“

Chiar dacă nu ocupă un loc în clasamentul celor mai bătrâne oraşe din lume, oraşele din ţara noastră au, totuşi, o vechime considerabilă. Potrivit istoricului slătinean Marin Scurtu, printre cele mai vechi aşezări urbane de pe teritoriul ţării noastre se numără: Sighişoara, Sibiu, Constanţa şi Mangalia.

Povestea cârciumarului din Slatina care l-a făcut pe Caragiale să scrie „Amicii”, una dintre capodoperele sale. Cum au apărut celebrele replici din scenetă

Povestea cârciumarului din Slatina care l-a făcut pe Caragiale să scrie „Amicii”, una dintre capodoperele sale. Cum au apărut celebrele replici din scenetă

Puţini ştiu, dar cunoscutul dramaturg Ion Luca Caragiale a fost inspirat să scrie sceneta “Amicii” de către un cârciumar din Slatina. La acel  moment, Caragiale se afla la începuturile succesului său şi era mai mult om de afaceri, fiind chiar el patron de berărie. Poposind în Slatina pentru a vedea reprezentanţia piesei sale “O noapte furtunoasă”, Caragiale a ajuns, de aici, să fie inspirat în a scrie sceneta “Amicii”.

FOTO  Slătioara, paradisul verde de lângă Slatina

FOTO  Slătioara,
paradisul verde de lângă Slatina

Comuna Slătioara se află la o aruncătură de băţ de capitala judeţului Olt, Slatina. Tocmai de aceea, mulţi dintre locuitorii urbei şi-au ridicat aici case, mai ales că localitatea rurală beneficiază deja de facilităţi ale secolului XX care în majoritatea comunelor judeţului sunt încă la stadiul de vis: gaze naturale, reţea  de apă şi canalizare. Iar localitatea se dezvoltă de la un an la altul.

Cum sunt oltenii şi oltencele? Ei - glumeţi şi aprigi la mânie, ele - înflăcărate şi rele de gură? Mituri analizate de specialişti

Cum sunt oltenii şi
oltencele? Ei - glumeţi şi aprigi la mânie, ele - înflăcărate şi rele de gură? Mituri analizate de specialişti

Locuitorii din zona de centru-sud a ţării au imaginea încetăţenită a unor persoane puse mai mereu pe glumă, care vorbesc mai repede şi mai tare decât ceilalţi, mercantili şi aprigi la mânie. Oltencele, de asemenea, sunt apreciate de unii, temute de alţii pentru temperamentul lor aprig. Specialiştii spun că explicaţia unor asemenea trăsături de caracter vine din istorie.

FOTO  Mărţişoarele au împânzit Slatina

FOTO  Mărţişoarele au împânzit Slatina

Cu câteva zile înainte de ziua de 1 Martie, arterele principale ale Slatinau au fost asaltate deopotrivă de către comercianţii de mărţişoare şi simplii clienţi. Bulevardul Alexandru Ioan Cuza este deja aproape impracticabil pe trosonul aflat vizavi de Cuptorul de Aur. Produsele ce pot fi cumpărate sunt de toate culorile şi pentru toate buzunarele.

FOTO  Inedit la Slatina: lansare caritabilă de carte la Biblioteca Judeţeană "Ion Minulescu"

FOTO  Inedit la Slatina: lansare caritabilă de carte
la Biblioteca Judeţeană

Foaierul Bibliotecii Judeţene “Ion Minulescu” din Slatina a găzduit, marţi – 24 februarie, un eveniment cum mai rar a fost organizat aici. Este vorba despre lansarea unei cărţi de poezii scrisă de o autoare localnică, care a promis toate încasările ajutorării unui coleg grav bolnav. Cartea a fost lansată la pachet cu un CD ce conţine poezii ale autoarei recitate de aceasta, pe melodii interpretate de colegul către care vor merge încasările.

Percheziţii ale mascaţilor la patroni din Balş suspectaţi de spălare de bani

Percheziţii ale
mascaţilor la patroni din Balş suspectaţi de spălare de bani

Efective ale autorităţilor au efectuat, în această dimineaţă, o serie de percheziţii pe rata oraşului Balş în cadrul unei acţiuni ce a urmărit destructurarea unei reţele bănuite de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Persoanele implicate au fost duse la audieri la sediul Poliţiei Olt din Slatina. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională suspectată s-ar ridica la peste 3.600.000 lei.

Destinul scriitorului corăbian Virgil Mazilescu, frânt din cauza alcoolului

Destinul scriitorului corăbian Virgil
Mazilescu, frânt din cauza alcoolului

Poet, eseist şi traducător, Virgil Mazilescu este unul dintre cei mai reprezentativi scriitori originari din judeţul Olt. Născut pe malulul Dunării, la Corabia, acesta a fost, ca mai toţi marii scriitori, o fire excentrică, preferând să fie catalogat mai mult ca un poet calitativ decât unul cantitativ. Nu a scris mult, dar ce a lăsat în urmă dovedeşte talentul rarisim al unei scriituri cum nu mai întâlnim azi.

Complicii crimei asupra sportivului Cristi Gălbenuşe s-au plictisit de gratii şi vor în arest la domiciliu

Complicii crimei asupra sportivului Cristi Gălbenuşe s-au plictisit de gratii şi vor în
arest la domiciliu

Procesul în care trei tineri din Slatina sunt cercetaţi pentru uciderea sportivului Cristian Gălbenuşe, vara trecută, în incinta pub-ului “Vintage”, şi-a consumat un nou episod luni – 23 februarie. De data aceasta, cei doi complici au autorului faptei au cerut instanţei să fie eliberaţi din arest, unde se află din toamna trecută, şi plasarea în arest la domiciliu. Judecătorul se va pronunţa marţi în acest sens.

Oltenii, adevăraţii urmaşi ai Romei. Explicaţiile specialiştilor pentru temperamentul „vulcanic şi plin de pasiune“ al oltenilor

Oltenii,
adevăraţii urmaşi ai Romei. Explicaţiile specialiştilor pentru temperamentul „vulcanic şi plin de pasiune“ al oltenilor

Faptul că Oltenia, zona de sud a teritoriului României din prezent, s-a aflat sub stăpânire romană mai mult decât celelalte teritorii ale ţării nu este mai o noutate. Acest lucru a lăsat urme adânci în trăsăturile de caracter ale locuitorilor Olteniei de azi, văzuţi acum de unii specialişti ca moştenitorii autentici ai romanilor. De la tradiţii, la limbă, port popular şi temperament, totul pare a indica temeinicia acestei idei.

Bursă a locurilor de muncă la Slatina, luni şi marţi

Bursă a
locurilor de muncă la Slatina, luni şi marţi

Absolvenţii de liceu din Slatina şi nu numai, fără diplomă de bacalaureat, dar care vor să se angajeze, sunt aşteptaţi să participe la o bursă a locurilor de muncă dedicată lor. Acţiunea va avea loc în incinta hotelului „Bulevard Prestige” de lângă sediul Prefecturii Olt, luni şi marţi, între orele 10.00-16.00.

Radu Bădica, istoria unui domnitor uitat. A condus Ţara Românească doar trei luni, dar a ţinut-o departe de turci

Radu Bădica, istoria unui domnitor uitat. A condus Ţara
Românească doar trei luni, dar a ţinut-o departe de turci

Fiul natural al lui Radu cel Mare şi frate vitreg cu Radu de la Afumaţi, Radu Bădica este unul dintre domnitorii “uitaţi” ai Ţării Româneşti. Nu există multe date despre el, iar cele ce au apărut sunt contradictorii. A condus Ţara Românească doar trei luni, între noiembrie 1523 – ianuarie 1524. Deşi a domnit doar trei luni, Radu Bădica a reuşit să păstreze ordinea în ţară şi, mai ales, a reuşit să nu lase ţara pe mâna turcilor.

60 de elevi ai liceului „Gheorghe Şincai” din Cluj Napoca au fost sancţionaţi cu notele scăzute la purtare, iar doi dintre ei au fost mutaţi la alt liceu, pentru nişte glume făcute pe seama profesorilor. Nu, nu-i o ştire din 1984 şi nu l-au supărat pe Ceauşescu, ci e vorba de anul 2015 şi nişte profesori nervoşi pentru că nu-s văzuţi precum nişte idoli de elevii lor.

acum 2 zile · comentarii (82)

Preşedintele  Klaus Johannis a plecat joi într-o vizită oficială la Berlin. În cadrul discuţiilor oficiale purtate împreună cu şeful guvernului german, doamna Angela Merkel, i s-a ridicat problema semnării unui tratat de bază "româno-moldovean", adică acel tratat pe care diplomaţia română afirmă ferm că nu îl va semna, deşi el este gata redactat şi parafat la Chişinău.

acum 2 zile · comentarii (26)

Victor Ponta reaminteşte întrucâtva de Adrian Mutu. Oportunităţi nenumărate în carieră, expunere media enormă, speranţe multe şi realizări puţine, impresariaţi de oameni puternici şi cu influenţă care termină invariabil în puşcărie. La care se adaugă escapadele nepotrivite venite în momentele de cădere. Diferenţă majoră constă în faptul că Victor Ponta nu a bătut nici un ospătar până acum.

acum 3 zile · comentarii (20)

Cu glas mieros şi căutându-şi cu grijă cuvintele, în aşa fel încât acestea să fie cât mai puţin contondente pentru auditoriu, premierul Ponta a trasat la bilanţul DNA o directivă către procurori şi judecători. O directivă care arată, o dată în plus, cât de inutile i-au fost studiile juridice, başca doctoratul.

acum 3 zile · comentarii (55)

Victor Ponta nu poate să-şi depăşească reflexele mimetice. Am mai avut un personaj ilustru care mai întâi îţi gâdea un cap în gură, aşa ca-n port la ore târzii, după care venea şi-şi cerea public scuze. Pe Băsescu îl prindea cumva. Ponta a simţit nevoia să înceapă partea de şedinţă de guvern destinată presei, fără a fi obligat de nimeni, cu un autodenunţ.

acum 3 zile · comentarii (1)

Susţinut de Klaus Iohannis şi criticat de Traian Basescu, Eduard Hellvig va afla în perioada imediat următoare dacă va fi votat pentru a prelua conducerea Serviciului Român de Informaţii. Deşi ne-am aflat în tabere diferite anul trecut, în campania electorală, asta nu ma opreşte să remarc faptul că, în prezent, Eduard Hellvig poate fi o opţiune bună pentru conducerea acestei instituţii.

acum 3 zile · comentarii (5)

Tanti Maria se pregăteşte să moară. E abandonată de mult pe patul unui spital botezat pe nedrept de nebuni. Şi tot de mult şi-a rătăcit şi minţile prin viaţa asta urâtă, maică, mai urâtă ca moartea. E lăsată acolo cu dreptul să respire, trântită pe-o saltea mâncată de toţi viermii, acoperită cu un cearşaf croit din pungi, că nu se poate, doamnă!, să o schimbăm de zece ori pe zi! Aici nu-i la hotel, aici e la spital!

acum 4 zile · comentarii (65)

Începutul de an 2015 şi toate scandalurile de corupţie aflate în prezent sub lupa DNA ne dau motive să credem că, peste un an, la viitorul bilanţ, lista prezentată de procurorul-şef Kovesi să fie şi mai lungă. Există însă câteva aspecte peste care nu trebuie să trecem cu vederea. Şi o schimbare fundamentală în modul de lucru al instituţiei.

acum 4 zile · comentarii (2)

A.V.: De ce aţi fost urât, domnule? D.S.: La noi, domnule Vartan Arachelian, la noi a curs sânge, totuşi!... România este una din ţările în care a curs sânge, în care s-a plătit foarte scump ideea de libertate, au fost victime, iar victimele nu s-au terminat în zilele de decembrie ’89, pentru că tăvălugul unei vendete care a apărut imediat, exact cu mijloacele cu care se dusese vendeta cu 40 de ani în urmă şi la care eu asistasem

acum 2 zile · comentarii (0)

Rătăcit în dulceaţa poftelor pântecului, îmbătat de narcisismul izvorât din contemplarea propriei false înţelepciuni, prin care speră să cucerească universul, nebun amant al libertăţii fără limite, omul „modern” îşi refuză orice efort care ar aduce chiar şi o biată umbră de semerenie asupra idolului în care, orgolios, şi-a transformat fiinţa.

acum 4 zile · comentarii (45)

Intre şarja suculentă şi melancolia bonomă, ultima producţie a primei scene lirice a ţării se situează din punct de vedere scenic-regizoral la nivelul spectacolelor caselor de operă cu bun renume; este aspectul cu care ne-a obişnuit în bună parte, în ultima vreme, managementul instituţiei.

acum 4 zile · comentarii (0)
Postari Recente