FOTO  Troiţele şi crucile de hotar din piatră din Olt, abandonate: „Vorbim despre elemente palpabile ale istoriei“ 0

Troiţele şi crucile de hotar din piatră sunt acele monumente care delimitau teritoriile până acum mai bine de o sută de ani. De asemenea, aceste elemente culturale mai aveau şi rolul de a reaminti anumite evenimente considerate importante la un anumit moment dat. Unele dintre acestea au fost ridicate acum peste 500 de ani, iar azi sunt într-o fază avansată de degradare, existând riscul dispariţiei lor.

FOTO  Troiţele şi
crucile de hotar din piatră din Olt, abandonate: „Vorbim despre elemente palpabile ale istoriei“ Vezi comentarii 0

FOTO Secţia pediatrică de recuperare neuromotorie a Spitalului Judeţean Slatina, ajutată de Clubul Rotary cu aparatură medicală

FOTO Secţia pediatrică de recuperare neuromotorie a Spitalului Judeţean Slatina,
ajutată de Clubul Rotary cu aparatură medicală

Pacienţii ce frecventează secţia de recuperare neuromotorie pentru copii din cadrul Spitalului Judeţean Slatina au la dispoziţie, mai nou, aparatură medicală nouă primită cadou de la filiala autohtonă a Clubului Rotary. Conducerea filialei locale a clubului a organizat, joi – 3 septembrie, o conferinţă de presă, prilej de a face cunoscut gestul lor şi de a-i îndemna şi pe alţii să le urmeze exemplul.

Centurile ocolitoare pentru Slatina şi Balş prind contur. Reabilitarea podului Olt de la Slatina, scoasă la licitaţie într-o săptămână

Centurile ocolitoare
pentru Slatina şi Balş prind contur. Reabilitarea podului Olt de la Slatina,
scoasă la licitaţie într-o săptămână

Proiectele referitoare la amenajarea a două şosele ocolitoare pentru oraşele Slatina şi Balş încep să se contureze tot mai mult. Astfel, Guvernul ar urma să aprobe chiar în cursul acestei luni cele două proiecte astfel încât să poată fi demarate din acest an procedurile pe care le impun asemenea lucrări. De asemenea, tot luna aceasta va fi scos la licitaţie şi proiectul de reabilitare a podului peste râul Olt de la marginea Slatinei.

Jandarmii olteni primesc Drapelul de Luptă

Jandarmii olteni primesc Drapelul de Luptă

Un eveniment deosebit urmează a avea loc la Slatina la finele acestei săptămâni. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt va primi Drapelul de Luptă în cadrul unei manifestări militare grandioase ce va avea loc sâmbătă – 5 septembrie, pe bulevardul Alexandru Ioan Cuza, pe platoul din faţa sediului Prefecturii Olt.

VIDEO  Instruire ”de imagine” înaintea anului şcolar cu primarii şi directorii unităţilor şcolare de la Olt

VIDEO  Instruire ”de imagine” înaintea anului şcolar cu primarii şi directorii
unităţilor şcolare de la Olt

Primarii şi directorii şcolilor şi grădiniţelor din judeţul Olt au fost chemaţi la Slatina, miercuri – 2 septembrie, pentru a participa la o şedinţă unde urma să fie dezbătute măsurile necesare pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a procesului instructiv-educativ în noul an şcolar. Ceea ce ar fi trebuit să fie o şansă pentru expunerea adevăratelor probleme şcolare s-a transformat într-o şedinţă plicticoasă.

Decizie controversată: tânăra din Slatina care şi-a ucis doi prieteni plonjând cu maşina în râul Olt, condamnată „cu suspendare”

Decizie controversată: tânăra din Slatina care şi-a
ucis doi prieteni plonjând cu maşina în râul Olt, condamnată „cu suspendare”

Simona Lixăndroiu (22 ani), din Slatina, acuzată că a provocat un accident de circulaţie în aprilie 2014 soldat cu moartea a doi prieteni după ce a plonjat cu maşina în râul Olt, a scăpat de închisoare. Condamnată iniţial de Judecătoria Slatina la doi ani şi zece luni închisoare cu executare, ea a scăpat definitiv, după o contestaţie la Curtea de Apel Craiova, cu o pedeapsă de trei ani cu suspendare.

Cinematograful ”Victoria” din Slatina îşi prelungeşte agonia pe termen nelimitat

Cinematograful ”Victoria”
din Slatina îşi prelungeşte agonia pe termen nelimitat

Reabilitarea cinematografului ”Victoria” din Slatina, deschis în anii ’70 în incinta vechiului Club al subofiţerilor şi închis în anii 2000, se amână pe termen nelimitat. Autorităţile locale sunt nevoite să pună punct, cel puţin deocamdată, planului de a moderniza cinematograful menţionat mai sus şi plasat în perimetrul Centrului Istoric al Slatinei după ce o firmă a contestat în instanţă rezultatul licitaţiei.

Rezultate BAC 2015 de toamnă Olt. Rata de promovare este de 25,06%

Rezultate BAC
2015 de toamnă Olt. Rata de promovare este de 25,06%

Rezultate BAC 2015 de toamnă. Rezultatele parţiale de la a doua sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an au fost afişate marţi – 1 septembrie, în jurul orei 14.00. Rata de promovare de la a doua sesiune a Bacalaureatului în judeţul Olt relevă că doar un sfert dintre absolvenţii clasei a XII-a prezenţi au reuşit să depăşească probele restante.

FOTO  Punct de încasare a birurilor din Slatina deschis în satul-cartier Clocociov

FOTO  Punct de încasare a birurilor din Slatina deschis
în satul-cartier Clocociov

Primăria Slatina a deschis, marţi – 1 septembrie, un nou punct de lucru pentru încasarea taxelor şi impozitelor în zona satului Clocociov de la marginea oraşului. Necesitatea unei asemenea măsuri a fost luată pentru a veni în ajutorul locuitorilor din această parte a oraşului, oamenii fiind nevoiţi să solicite un taxi pentru a ajunge la punctul principal de încasare a birurilor locale.

Cei patru violatori ai adolescentei din Rusăneşti-Olt, trimişi în judecată

Cei
patru violatori ai adolescentei din Rusăneşti-Olt, trimişi în judecată

Cei patru tineri din judeţul Olt care, la jumătatea lunii iunie, au violat o adolescentă din comuna Rusăneşti pe un câmp de lângă oraşul Caracal, au fost trimişi în judecată. Procurorii Parchetului Militar Bucureşti, care au preluat cercetarea penală deoarece unul dintre tineri este militar, au decis trimiterea în judecată pentru viol a celor menţionaţi, iar dosarul se află acum la Tribunalul Olt.

Record de amenzi aplicate de poliţiştii rutieri olteni în weekend

Record de
amenzi aplicate de poliţiştii rutieri olteni în weekend

Weekend încărcat pentru agenţii Poliţiei Rutiere Olt care au ”stat” pe străzile din judeţ în perioada menţionată. Iar infracţiunile rutiere nu au fost singurele descoperite de agenţii rutieri, alte fapte penale fiind stabilite pe alte domenii de activitate verificate în perioada weekend-ului trecut. În total, a fost aplicat un număr record de amenzi.

Inedit: la Slatina reapar patrulele rutiere ”pioniereşti”

Inedit: la
Slatina reapar patrulele rutiere ”pioniereşti”

Autorităţile locale din Slatina au fost de acord cu o propunere mai veche a elevilor din cadrul unităţilor şcolare din localitate care, în urmă cu doi ani, au venit cu propunerea reînfiinţării vechilor patrule rutiere şcolare de circulaţie. Consilierii locali au aprobat un proiect în acest sens chiar zilele trecute şi acestea vor putea fi din nou văzute pe străzile Slatinei din această toamnă.

Potcoava, oraşul-comună din Olt: blocuri cu două etaje, căruţe cu cai, apă din fântână. „Suntem vai de capul nostru, nu e nicio diferenţă între noi şi orice sat!“

Potcoava, oraşul-comună din Olt: blocuri cu două etaje, căruţe cu cai, apă din fântână. „Suntem vai de capul nostru, nu e nicio diferenţă între noi şi orice sat!“

Oraşul Potcoava, atestat istoric în urmă cu 600 de ani, este cel mai mic oraş din judeţul Olt. A trecut de la statutul de comună, la cel de oraş, în anul 2004. Are o „surburbie“ alcătuită din cinci sate, în total Potcoava numărând aproape 5.800 de suflete. Speranţele potcovenilor că vor trăi mai bine dacă vor fi oraş s-au năruit însă rapid şi, acum, atât locuitorii, cât şi edilul, ar vrea să revină la statutul de comună.

Mitingul preconizat pentru 6 septembrie e o piesă răsuflată pe scena politică moldovenească, deşi pare bine regizată. Actorii, în mare parte nedebutanţi, îşi vor juca rolurile în faţa unei mulţimi disperate şi manipulate, iar scenariştii vor urmări tot spectacolul de la distanţă, din „turnul lor de fildeş” de la Frankfurt.

acum 19 ore · comentarii (5)

Să nu ne lăsăm păcăliţi de faptul că PSD, sub conducerea - fie şi interimară – a lui Liviu Dragnea, pare să-şi fi învăţat lecţia amară primită anul trecut şi începe să fie altceva decât îl ştim. Aceasta e doar o aparenţă, iar dovada incontestabilă - şi neruşinată – este  viitoarea numire a lui Ilie Sârbu ca vicepreşedinte la Curtea de Conturi.

Se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti două importante manifestări festivaliere care înnobilează Capitala României. Voi menţiona mai întâi- ordinea este una declarat subiectivă, ţinând de priorităţile şi preferinţele mele strict personale- Festivalul de Teatru NETA, organizat, în principal, de Teatrul Naţional din Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Culturii.

acum 13 ore · comentarii (3)

La vremea când Victor Ponta era demascat ca plagiator mi-am permis să remarc (doar pe Andrei Pleşu l-am mai auzit mai târziu cu remarci apropiate) că nu e un caz normal de plagiat acela în care candidatul copiază de la membrii comisiei, care îi dau titlul şi pretind că totul e în regulă, şi că asta e o greşeală de sistem, chiar mai mult decât de persoană.

acum 2 zile · comentarii (0)

Salut poziţia umanitară a Patriarhiei BOR; apreciez atitudinea echilibrată a guvernului şi a prim-ministrului; aştept ca Administraţia Prezidenţială să se pronunţe în spiritul celor afirmate de Preşedintele Germaniei; deplâng atitudinea inumană a fostului preşedinte Traian Băsescu.

acum 13 ore · comentarii (41)

Aparent Uniunea Europeană se află în faţa unei crize fără de precedent în ceea ce priveşte afluxul de emigranţi. Pe de cealaltă parte demografia spaţiului european este una dezastruoasă, cu atât mai mult în statele germanice. În realitate criza emigranţilor s-ar putea să aducă numeroase beneficii pentru o Uniune Europeană blocată într-o paradigmă economico-demografică.

acum 2 zile · comentarii (31)

Nu mai este o situaţie de criză. Nu mai este o dilemă umanitară. Este, fără niciun fel de îndoială, cea mai mare bătălie pe care o poartă Europa aceasta a noastră, pe fronturi multiple, cu ce arme are la îndemână, nu multe, cam vechi, şi un Stat Major în derută, dar, foarte important, cu voinţa politică de a găsi o soluţie.

acum 3 zile · comentarii (65)

Cu o zi înainte de reuniunea oficială, lucrurile păreau să meargă în direcţia cea bună. Politicienii şi diplomaţii au jucat chiar un meci de fotbal. De o parte s-a aflat echipa botezată Fotbal Club UE, în care s-a remarcat ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, iar de cealaltă - o selecţionată care şi-a luat numele Viitorul UE, în care cei mai activi au fost premierul macedonean Gruevski şi ministrul de Externe kosovar.

acum 2 zile · comentarii (23)

“Enescu nu poate fi cântat în ţara lui!” – a titrat o televiziune “de ştiri”. De fapt, nu despre asta era vorba, dar dă bine la popor să bagi exclamaţii de-astea cu iz patriotic. Chestiunea e în realitate pur tehnică, dar în cultura şi în societatea românească astfel de probleme sunt abordate emoţional. Şi apoi lăsate baltă.

Nu multă lume gustă muzica de cameră, iar cvartetele sunt o specie considerată pe nedrept ca fiind cam ermetică. În realitate, deseori, muzica unui cvartet de corzi seamănă destul de mult cu o simfonie pentru o orchestră de corzi. Numai că este o simfonie mai densă şi necesită concentrare din partea spectatorului.

acum 2 zile · comentarii (0)

Atunci când faci un lucru cu pasiune, orice vis devine posibil. Puţini tineri din România îndrăznesc să viseze, măcar, că ar putea ajunge într-o zi să studieze la o universitate prestigioasă din Marea Britanie, cum este Oxford University, asemenea unor personalităţi marcante din lumea ştiinţei, a literaturii sau a politicii.

acum 3 zile · comentarii (0)

…este sintagma care ar menţiona, în gândul meu, această revenire cu totul specială a celebrei formaţii corale camerale, în spaţiul public. Nu, nu este unica apariţie a Madrigal-ului în ultima vreme, în anii din urmă. Dar este cea mai semnificativă, aducându-mi aminte de marile momente ale formaţiei petrecute cu decenii în urmă, sub conducerea regretatului maestru Marin Constantin.

acum 2 zile · comentarii (0)

Nu cred că există în cultura românească din ultimii 200 de ani, o personalitate artistică mai populară ca George Enescu, despre care s-au exprimat la superlativ o pleiadă de suverani şi prinţi, diplomaţi şi miniştri, savanţi şi oameni de ştiinţă, personalităţi artistice (literaţi, pictori, sculptori, cineaşti, actori, compozitori, interpreţi), melomani şi admiratori din diverse structuri sociale, oameni politici de toate culorile.

Ce trebuie să facă părinţii la botez. Evenimentele importante din viaţa noastră necesită o implicare pe măsură. Există însă riscul ca imperativul „să facem!“ să se transforme în interogativul „ce facem“, atunci când nu suntem bine informaţi. Sau, mai rău, să facem ce nu trebuie din lipsă de cunoaştere. Aşadar, ca părinte, ce trebuie să fac la Botezul copilului meu?

acum 2 zile · comentarii (51)

În vara lui 2008, după cîţiva ani în care am umblat prin ţară pentru selecţia Festivalului Naţional de Teatru, mi-am făcut ceva bagaje şi am fugit la Sinaia. Acolo unde amintirile mele minunate îmi crează sentimentul intimităţii profunde şi reale. Oboseala şi un soi de tristeţe, poate unele dezamăgiri mă însoţeau nezgomotos.

Calendaristic, am intrat în toamnă, o toamnă care se anunţă lungă şi fiebinte pentru societatea românească în ansamblul ei. Pe lângă indicele termometrelor care anunţă în continuare temperaturi caniculare, vom vedea cât de tare ne va afecta pe fiecare dintre noi seceta politică şi calamităţile umane care guvernează şi gestionează România. Deocamdată, semnele nu sunt tocmai încurajatoare.

acum 2 zile · comentarii (1)

Informaţiile despre fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, pe care DNA le lasă să se scurgă în presă, oficial sau neoficial, au acaparat întreaga ţară de mai bine de o săptămână. După ce, zilele trecute, a apărut ştirea potrivit căreia demnitarul ar fi ascuns la prieteni aproape o sută de tablouri semnate de pictori renumiţi, românul de rând a rămas perplex. Aşa ceva nici în filme nu a văzut.

acum 5 luni · comentarii (6)
Postari Recente