FOTO  Misterele unor catacombe descoperite în 2007 care au pus pe jar un oraş întreg din Oltenia 0

Municipiul Slatina deţine unul dintre cele mai bine conservate cartiere de clădiri istorice de după 1850 din ţară. În tentativa de a resuscita acest perimetru, autorităţile locale au investit sume imense în ultimii ani, prilej cu care au ieşit la iveală lucruri îngropate nu doar în pământ, ci şi în istorie. Un beci subteran descoperit atunci sub actualul parc “Eugen Ionescu” din localitate a aprins imaginaţia specialiştilor şi nu numai.

FOTO  Misterele unor catacombe descoperite în 2007 care au pus pe jar un oraş întreg din Oltenia Vezi comentarii 0

FOTO  Scutul american antirachetă de la Deveselu prinde contur

FOTO  Scutul american
antirachetă de la Deveselu prinde contur

Sistemul american de apărare ce se ridică la marginea comunei Deveselu, judeţul Olt, în incinta unei baze militare, prinde contur văzând cu ochii. Clădirea scutului antirachetă are acum formă, dar mai este de muncă în special la interior, unde va fi amplasată aparatura electronică, dar şi la hangarul rachetelor. Costul realizării sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu este suportat integral de Statele Unite.

Slătinenii, chemaţi de Primărie la discuţii să afle pe ce le vor fi cheltuiţi banii în 2015

Slătinenii,
chemaţi de Primărie la discuţii să afle pe ce le vor fi cheltuiţi banii în 2015

Locuitorii municipiului Slatina sunt invitaţi de reprezentanţii Primăriei, luni – 2 februarie, la o întâlnire cu principalii factori de decizie ai instituţiei în vederea dezbaterii bugetului pe anul curent. Slătinenii interesaţi de proiectele autorităilor locale în oraş, dar şi de modul în care se vor cheltui banii publici anul acesta, sunt aşteptaţi de la ora 11.00, la Casa Căsătoriilor de pe Dealul Grădişte.

Jaf cu năbădăi la o benzinărie din Vişina: au alimentat maşina şi "au uitat" să plătească

Jaf cu năbădăi la o benzinărie din Vişina: au alimentat maşina şi

Doi tineri pot ajunge după gratii după ce au fost identificaţi de către oamenii legii că, în ziua de joi – 29 ianuarie, au condus un autoturism fără să aibă dreptul şi, mai mult, au alimentat cu combustibili de la o benzinărie din Vişina-Olt, apoi au vrut să fugă de la faţa locului fără să mai achite contravaloarea carburantului. Cei doi tineri sunt cercetaţi în stare de libertate.

Virgil Mazilescu, scriitorul care a murit din dragoste: „Rodica. Rodica. De ce m-ai părăsit?”

Virgil Mazilescu, scriitorul care a
murit din dragoste: „Rodica. Rodica. De ce m-ai părăsit?”

Dacă întrebi un specialist în literatură ce scriitor din judeţul Olt i-a atras atenţia, acesta îţi va spune cu siguranţă, în afară de numele lui Eugen Ionescu, şi pe cel al lui Virgil Mazilescu. Scriitor, poet, eseist şi traducător născut în oraşul Corabia, acesta şi-a lăsat definitiv amprenta asupra literaturii nu doar prin stilul său aparte, dar şi prin destinul tragic ce ar putea fi oricând subiectul unui scenariu de film.

Traian Zorzoliu, condus pe ultimul drum

Traian
Zorzoliu, condus pe ultimul drum

Creatorul primului parc neolitic din Europa amenajat în oraşul Drăgăneşti-Olt, dar şi iniţiatorul reconstituirii unei cetăţi dacice în aceeaşi localitate – proiect unic în Europa aflat în derulare, a fost condus, joi – 29 ianuarie, pe ultimul drum. Cortegiul funerar a străbătat întreg oraşul Drăgăneşti-Olt. Sute de persoane, rude, cunoscuţi sau necunoscuţi, au ţinut să fie alături de el pentru a-şi lua rămas-bun.

Angajaţii Primăriei Caracal din “Lotul Anghel”, ţinuţi din amânare-n amânare

Angajaţii
Primăriei Caracal din “Lotul Anghel”, ţinuţi din amânare-n amânare

Dosarul în care Gheorghe Anghel, unul dintre cei mai longevivi edili din ţară după ce a condus timp de 22 de ani Primăria oraşului Caracal, este acuzat de fals intelectual, delapidare şi abuz în serviciu alături de alţi 13 foşti şi actuali angajaţi ai instituţiei menţionate, a fost iarăşi amânat. Tribunalul Olt a decis, la termenul de joi – 29 ianuarie, că se impune o nouă amânare după ce una dintre inculpate a născut.

VIDEO  Şefii Consiliului Judeţean Olt promit tardiv finalizarea cetăţii dacice de la Drăgăneşti-Olt

VIDEO  Şefii Consiliului Judeţean Olt promit tardiv finalizarea cetăţii dacice de la Drăgăneşti-Olt

Opera de căpătâi a profesorului Traian Zorzoliu, respectiv reconstituirea unei cetăţi dacice de acum 2.000 de ani la marginea oraşului Drăgăneşti-Olt, va fi dusă la bun sfârşit. Cel puţin aceasta este promisiunea tardivă a diriguitorilor Consiliului Judeţean Olt, cei care i-au promis de la început profesorului Zorzoliu, decedat la începutul acestei săptămâni, sprijin total şi neprecupeţit în acest sens.

VIDEO  Unitate militară din Slatina, desfiinţată pentru a face loc unui cartier nou

VIDEO  Unitate
militară din Slatina, desfiinţată pentru a face loc unui cartier nou

La Slatina se află în fază avansată una dintre cele mai ambiţioase acţiuni ale municipalităţii de după 1990. Este vorba despre demolarea clădirilor fostei Unităţi Militare 01217 din localitate, al cărei teren de 11,7 hectare a devenit proprietatea autorităţilor locale în 2012. Zi după zi, clădirile aflate în perimetrul menţionat sunt puse la pământ de utilaje grele. În maximum cinci ani, aici va fi amenajat cel mai nou cartier al urbei.

Percheziţii în Balş la suspecţi de evaziune fiscală cu medicamente pentru cancer

Percheziţii în Balş la suspecţi de evaziune fiscală cu medicamente pentru cancer

Ofiţeri din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a Inspectoratului General al Poliţiei Române, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, au efectuat, miercuri – 28 ianuarie, o acţiune în oraşul Balş pentru destructurarea unei reţele infracţionale acuzate de săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală în comercializarea de medicamente.

Fănica Anghel, soţia lui Bercea Mondial, a fost eliberată din închisoare

Fănica
Anghel, soţia lui Bercea Mondial, a fost eliberată din închisoare

Fănica Anghel, soţia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu’, a scăpat de închisoare. Nevasta interlopului a fost eliberată condiţionată după ce comisia de specialitate i-a aprobat cererea depusă de către aceasta zilele trecute. Ea a fost condamnată alături de soţul ei, în 2014, la un an de închisoare cu executare pentru mărturie mincinoasă într-un caz unde Bercea a fost acuzat că a încercat să-şi omoare un nepot.

Un lucru pare să fi fost uitat în apriga dezbatere care a urmat asasinării caricaturiştilor de la „Charlie Hebdo” (şi, din păcate, şi a unor poliţişti sau simpli cetăţeni nevinovaţi). Se ştie că ideile Luministe, care au condus la Revoluţia din 1789, au fost îndreptate contra obscurantismului religios, mai exact, contra creştinismului şi a bisericii.

În ultimele zile a revenit pe agenda publică tema finanţării partidelor politice. Unii o abordează ipocrit, alţii o abordează naiv, unii cu bună credinţă, alţii cu interese ascunse. În rândurile care urmează ne-am propus să explicăm puţin care sunt mizele acestei dezbateri şi în ce măsură se poate schimba ceva cu adevărat prin „voinţă politică”.

Politica nu mai e ce-a fost. Nu mai asigură imunitate, nu mai e calea sigură spre îmbogăţire fără teamă de lege. Aşa că îi sfătuiesc pe şmecheri să se lase de politică şi să lase locul celor care ar dori să facă ceva pentru această ţară, dar nu prea au avut loc de sforari şi de combinatori. Cum DNA curăţă scena de figurile sinistre ale tranziţiei, sper ca acest lucru să-i descurajeze pe potenţialii imitatori.

acum 2 zile · comentarii (11)

Preşedintele Klaus Iohannis are o tactică puternică, dar strategia sa este neclară. Victor Ponta are o strategie vizibilă, însă poartă un război pe două fronturi şi tactica sa este all over the place.  Miza reală este percepţia publică, ce narativ va avea câştig de cauză: Iohannis-cuceritorul sau Ponta-supravieţuitorul?

acum 2 zile · comentarii (25)

De 25 de ani două lucruri sunt stabile: Isărescu şi faptul că suntem cei mai săraci din Uniunea Europeană. În toată această perioadă guvernatorul Băncii Naţionale ne-a adus de două ori în pragul incapacităţii de plată, dar ce e mai grav e că a facilitat şi sprijinit Băncile în a-i îndatora pe români în nişte condiţii inadminisibile.

acum 2 zile · comentarii (0)

După 1989, în redacţia revistei România literară, au început să vină în vizită scriitori, artişti, oameni cultură români aflaţi până atunci în străinătate: Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Matei Călinescu, Matei Vişniec, Gabriela Melinescu, Bujor Nedelcovici ş.a. Printre ei −  marele actor, regizor şi scenograf  Liviu Ciulei.

Decizia CCR privind participarea elevilor la ora de religie obligă Parlamentul la modificarea prevederii neconstituţionale. În esenţă, Curtea a decis că solicitarea scrisă de a nu participa la ora de religie este neconstituţională. Parlamentul are la dispoziţie câteva variante pentru rezolvarea situaţiei.

acum 3 zile · comentarii (129)

În recent apăruta carte „Triburile – O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la Generaţia Facebook“, profesorul Vasile Dâncu dedică un capitol relaţiei dintre sexul frumos şi politică. Sub titlul inspirat „Oglindă pentru nevestele politicienilor”, reputatul sociolog de la Cluj face o analiză extrem de interesantă  a tipologiei femeii prezente in ”establishment”-ul politic românesc.

acum 4 zile · comentarii (8)

În contextul în care literatura şi cultura italiană nu sunt foarte frecventate de publicul cultivat, a apărut în centrul Bucureştiului Librăria italiană Pavesiana, din entuziasmul doamnei Mara Chiriţescu, traducătoare şi italienistă pasionată. Se pot răsfoi şi cumpăra cărţi, sau sta în fotoliu la o vorbă, la o cafea, cu iubitorii ţării lui Dante, Eco şi Veronesi.

acum 2 zile · comentarii (1)

O legitate nescrisă a economiei spune că excesele se răzbună: cu cât câştigul este prea mare faţă de potenţial, cu atât va fi şi pierderea, prea mare. Acum, la două săptămâni de la declanşarea „crizei francului“, marii câştigători din anii 2006-2008 ai creditării în valute exotice – bancheri şi clienţi – riscă să se transforme, de-a valma, în mari perdanţi. Riscă, am putea spune, un faliment în stil elveţian.

acum 2 zile · comentarii (0)

Notam, în comentariul de joia trecută, că băncile au fost obligate, în activitatea de creditare, să respecte cu stricteţe normele BNR. Iar astfel de norme, îndeosebi cele menite să reglementeze creditele în valută, au fost elaborate în serie începând din 2003. Debutul a fost însă făcut, de fapt şi de drept, în 1998.

acum 2 zile · comentarii (5)

În volumul „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni” (p. 55), istoricul american Larry Watts menţionează faptul că este semnificativ faptul că ,,peste 25.000 din cei 37.000 de turişti sovietici care au considerat România locul preferat pentru vizite sau tranzit, în cele două săptămâni anterioare revoluţiei din decembrie 1989, au ales să nu mai plece timp de aproape un an

acum 3 zile · comentarii (38)
Postari Recente