Cezar-Paul Bădescu, în dialog cu Vasile Ernu la FILIT: „Eu am o problemă cu ideea de stânga atunci când susţine că masele nu pot greşi“

Cezar-Paul Bădescu, în dialog cu Vasile Ernu la FILIT: „Eu am o problemă cu ideea de stânga atunci când susţine că masele nu pot greşi“

În prima zi a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT), în seria de întâlniri "Scriitori în centru" din Casa FILIT aflată în faţa Palatului Culturii, scriitorii Monica Peetz, din Germania, Cezar-Paul Bădescu şi Vasile Ernu au răspuns curiozităţilor publicului şi au dialogat între ei, pornind de la propriile scrieri sau de la realitatea social-politică.

Asasinarea lui Virgil Săhleanu: directorul eliberat cere redeschiderea dosarului. “M-am întâlnit cu procurorul de caz, nu merită nici măcar un scuipat”

Asasinarea lui Virgil Săhleanu: directorul eliberat cere redeschiderea dosarului. “M-am întâlnit cu procurorul de caz, nu merită nici măcar un scuipat”

Fostul director al fabricii Tepro, condamnat după ce ar fi pus la cale uciderea liderului de sindicat Virgil Săhleanu, susţine că va cere redeschiderea dosarului în baza căruia a executat mai bine de 10 ani de închisoare. Acesta insistă că este nevinovat şi că împotriva sa ar fi fost fabricate probe de către ex-procurorul Ioan Ciofu, cu care s-a întâlnit în închisoare în timp ce magistratul executa o pedeapsă pentru luare de mită.

Presa dezbate pe toate feţele cazul Turcescu. Şantaj, afirmă unii. Joc operativ, susţin alţii. Scenetă pe nimic concret, mascaradă, delir mistic, dramoletă cu acte false, se aude ici-colo. Pare că nimeni nu ia în calcul o ipoteză cred, pe cât de absurdă, pe atât de plauzibilă: încercarea de a ieşi din jocul presant al presei politice, folosindu-se de... Biserică şi Armată. Că tot sunt în topul încrederii românilor. Pe scurt: dacă s-a convertit?

acum 9 zile · comentarii (40)

Cert este că Robert Turcescu susţine din toate puterile că a jucat un rol dublu, de ofiţer acoperit şi de jurnalist. El face acest lucru în ciuda suporterilor  şi colegilor săi care se străduiesc din toate puterile să demonstreze că nu e adevărat ceea ce însuşi Turcescu susţine despre propria sa carieră.

acum 9 zile · comentarii (84)

Reţeta pentru a se împuşca în picior a companiei Facebook, în special – şi a oricărei companii pe val din mediul online de azi – e simplă: revenirea la modelul de afaceri din anii ’80, cu taxă pe conţinut sau pe acces, adică pe acele lucruri pe care utilizatorii s-au obişnuit să le primească gratuit, pe care consideră că „se cuvine” să le primească gratuit şi pe care le pot găsi, cu uşurinţă, gratuit în altă parte.

acum 9 zile · comentarii (1)

Poate că întotdeauna v-aţi dorit să vizitaţi locuri din lume de care doar aţi auzit, sau cel mult aţi avut ocazia să le vedeţi în fotografii. Proiectul Around the world 4k îi invită pe toţi iubitorii de frumos într-o călătorie video de neuitat în jurul lumii. Cine porneşte cu noi, departe ajunge! Şansa de a vizita de la distanţa peste 70 de ţări în doar 16 luni este a dumneavoastră.

acum 9 zile · comentarii (6)

Referendumul din Scoţia nu a închis o problemă, ci a deschis calea spre o largă reformă constituţională în Marea Britanie. Dacă rezultatul referendumului ar fi fost pozitiv, s-ar fi format un nou subiect de drept internaţional şi s-ar fi încheiat un tratat bilateral între Marea Britanie şi Scoţia care ar fi precizat regulile succesiunii.

acum 9 zile · comentarii (21)

Vin alegerile prezidenţiale peste noi şi ca de fiecare dată trebuie să mergem să votăm Împotriva cuiva. Cel mai probabil că şi de această dată va fi la fel, dar dincolo de trecutul fiecăruia dintre candidaţi este nevoie ca noul preşedinte să ştie şi să facă anumite lucruri.

acum 9 zile · comentarii (7)

Ce puteţi să faceţi ca să scăpaţi de dependenţa de Internet? În primul rând, trebuie să recunoaşteţi, măcar faţă de dvs., că aveţi o problemă. Nu ajută cu nimic să ascundeţi faptul că aveţi o problemă – şi, dimpotrivă, a ascunde problema şi a vă minţi sunt alte semnale de alarmă care arată prezenţa dependenţei.

acum 10 zile · comentarii (1)

Unele călătorii încep doar cu o hartă şi o legendă. Călătorul nu are mereu răbdare cu hărţile, uneori le ia drept înşelătoare şi le învinovăţeşte pentru alegerea unei căi greşite, dar are în schimb încredere în legende. Grecia este un amalgam de legende, mituri şi pietroaie laolaltă. Dacă ajungi însă în Skiathos, te crezi în paradis şi treci cu vederea peisajul arid şi pietros.

acum 10 zile · comentarii (0)

Ce are acum Europa în comun ca formulă care să semene cumva cu un serviciu comun de informaţii? Am auzit din ce în ce mai des întrebarea deoarece ea vine pe un fond evident de gol instituţional în domeniu, ponderea cvasi-exclusivă rămânând în continuare în zona competenţelor naţionale.

acum 10 zile · comentarii (2)

Pe lîngă politică, jurnalistul francez Éric Naulleau mănîncă literatură pe pîine şi taie în carnea vie a scriitorilor vedetă, sacrosancţi în Franţa. Mi-a dat întîlnire la cafeneaua Le Cannibale, într-un cartier deconcertant din nord-estul Parisului. Soarbe un ceai şi citeşte Limonov, Le livre de l’eau, un autor mai mult decît politic incorect.

acum 10 zile · comentarii (12)

Viitorul presedinte al României a propus vineri la Alba Iulia (moment/spaţiu simbolic) Unirea tuturor Românilor. Pilonii economici incluşi în Proiectul de Ţară definit vineri certifică intenţia de a continua trendurile pozitive din ultimii ani şi se bazeaza pe potenţialul de convergenţă ridicat al României spre nivelurile medii ale modernităţii europene.

acum 10 zile · comentarii (2)

În urmă cu două zile, dl Gheorghe Nichita, primarul cu care ne-a „blagoslovit” în 2003, cu vreo şase luni înainte de termenul alegerilor locale, dl Constantin Simirad (în schimbul poziţiei de ambasador al României în Cuba, primit la schimb de la PSD), a avut o nouă (şi, aş garanta, nu va fi ultima!) ieşire comică. Prin care demonstrează, cu asupra de măsură, că nu este politician.

acum 3 luni · comentarii (2)

Matei nu mă mai ţine de mână. E mare. Băiat mare! Zburdă-n stânga mea. Zburd şi eu cu el, într-un joc imaginar pe care doar noi doi îl ştim. Mergem spre Sfântă. Îmi povesteşte despre misiuni posibile şi imposibile, despre eroi din lumi numai de el ştiute, despre cât de tare e, mamă, jocul ăsta!

acum 12 luni · comentarii (92)
Postari Recente