Locuitorii din Paşcani tremură de frig. Primăria se află pe lista rău-platnicilor din cauza cărora E.ON nu mai furnizează gaz în oraş

Locuitorii din Paşcani tremură de frig. Primăria se află pe lista rău-platnicilor din cauza cărora E.ON nu mai furnizează gaz în oraş

Locuitorii din Paşcani au rămas de câteva zile fără apă caldă şi riscă să rămână fără căldură la iarnă din cauza facturilor restante la gaz de peste 1,4 milioane de lei. Printre rău-platnici se numără organizaţia locală a PDL, Primăria Paşcani, Casa Judeţeană de Pensii şi Direcţia Generală de Finanţe Publice.

Cei mai buni elevi români sunt ‘’furaţi’’ de mirajul străinătăţii. 45 de universităţi din lume vin la Iaşi ca să-şi prezinte ofertele

Cei mai buni elevi români sunt ‘’furaţi’’ de mirajul străinătăţii. 45 de universităţi din lume vin la Iaşi ca să-şi prezinte ofertele

Astăzi se organizează la Iaşi RIUF – Târgul Internaţional de Universităţi, iar 45 de instituţii de învăţământ superior din 10 ţări îşi prezintă ofertele de studiu. Numai anul acesta, 100 de tineri foarte bine pregătiţi din Iaşi, majoritatea olimpici, au preferat să studieze peste hotare. Sunt licee de elită unde 1 din 10 absolvenţi studiază în afară.

Imperiul clanului Corduneanu este aproape de prăbuşire. Interlopii pot ajunge în puşcărie de Sfânta Parascheva

Imperiul clanului Corduneanu este aproape de prăbuşire. Interlopii pot ajunge în puşcărie de Sfânta Parascheva

După cinci ani în care s-au judecat aproape 100 de termene dosarul de crimă organizată al clanului Corduneanu, unul dintre cele mai importante de acest gen din ţară, a rămas, pentru prima dată, în pronunţare. Interlopii au cerut instanţei să fie achitaţi, în timp ce procurorii îi vor după gratii. Decizia va veni de Sfânta Parascheva, pe 14 octombrie.

Cum a murit Institutul „Cantacuzino” din Iaşi, locul în care s-a inventat Polidinul şi vaccinul anti-holeric. Povestea uitată a laboratorului geniilor din Medicină

Cum a murit Institutul „Cantacuzino” din Iaşi, locul în care s-a inventat Polidinul şi vaccinul anti-holeric. Povestea uitată a laboratorului geniilor din Medicină

Filiala ieşeană a Institutul Cantacuzino, centrul de cercetare în care s-a inventat şi brevetat Polidinul, şi-a închis porţile în octombrie 2013, după 62 de ani de la înfiinţare. Decizia a fost luată de Consiliul de Administraţie al institutului de la Bucureşti şi de Ministerul Sănătăţii ca urmare a lipsei de investiţii. În perioada de glorie a institutului, acum abandonat şi în stare de paragină, se produceau milioane de fiole de Polidin.

Asistentele medicale plătesc bani grei ca să poată munci în străinătate. „În ţara noastră nu câştigăm un salariu decent“

Asistentele medicale plătesc bani grei ca să poată munci în străinătate. „În ţara noastră nu câştigăm un salariu decent“

Aproape 300 de asistente care au absolvit Şcoala Potliceală Sanitară din Iaşi în perioada 1978-2009 au făcut cursuri de revalorizare ca să poată munci peste hotare. O directivă a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene dată la începutul acestui an prevede ca toate asistentele din promoţiile respective să-şi completeze studiile dacă vor ca drepturile lor să fie recunoscute în ţările UE.

Cum poţi afla dacă ai moştenit o formă de cancer: singurul departament din România care identifică de timpuriu teribila boală ascunsă

Cum poţi afla dacă ai moştenit o formă de cancer: singurul departament din România care identifică de timpuriu teribila boală ascunsă

Într-o familie în care bunica şi mama au suferit de cancer mamar, urmaşele trebuie să-şi facă investigaţii amănunţite pentru evaluarea riscului de a moşteni boala, care se încadrează în denumirea de diagnostic molecular. Rezultatul acestor teste nu este o condamnare, ci trebuie privit doar ca un semnal de alarmă, spun specialiştii.

Săptămâna trecută propuneam un experiment de gândire: cum ar fi dacă România ar accepta să primească peste o sută de mii de refugiaţi? Am primit aproape optzeci de răspunsuri. Astăzi, îi invit pe aceiaşi şi pe alţii să privim la cele scrise şi să tragem concluziile, adică să gândim despre ce am gândit. Sau, cum se spune în cărţile de psihologie, să ne activăm funcţia reflexivă.

acum 5 zile · comentarii (30)

În absenţa votului prin corespondenţă, este aproape sigur că  persoanele care îl blochează azi vor da socoteală justiţiei în 2017 pentru acest blocaj, aşa cum dau azi organizatorii alegerilor din diaspora din 2014.   Victor Ponta declară că organizarea votului pentru diaspora a fost o decizie politică greşită, o proastă  organizare, pentru care a plătit politic prin pierderea alegerilor.

acum 5 ore · comentarii (14)

Everest are peisaje care-ţi taie răsuflarea, e nemaipomenit filmat, urmăreşte (din câte înţeleg) destul de aproape evenimentele din aprilie-mai 1996, pornind de la câteva cărţi publicate ulterior de supravieţuitori ai dezastrului (cea mai cunoscută este Into Thin Air, a jurnalistului Jon Krakauer) şi ridică o serie de probleme morale.

acum 9 ore · comentarii (3)

Aproape 9 din 10 români înscrişi la examenele Cambridge English: Key (KET) reuşesc să promoveze examenul după cum reiese din raportul statistic al calificativelor obţinute anul trecut, publicat de Cambridge English Language Assessment (CELA). La limba germană situaţia e complet diferită: doar jumătate reuşesc să dovedească nivelul necesar de cunoştinţe.

acum 12 ore · comentarii (0)

Statul Islamic a mai amputat un monument important din trupul inestimabil de preţios al cetăţii Palmira, pulverizând zilele trecute celebrul Arc de Triumf clasat în patrimoniul mondial UNESCO. Ceea ce a rezistat timp de peste două mii de ani a devenit praf şi pulbere în câteva clipe, arătându-ne cât de dezastruoasă poate fi combinaţia „ură, arme şi prostie" instrumentalizată de fanatismul aşa-zis religios.

Nu mică mi-a fost mirarea când mi-au căzut ochii pe textul lui Nicolae Manolescu pe tema „femei, feminitate, feminism”. Cunoscându-l pe autor drept un intelectual – prin definiţie, capabil de empatie şi nuanţare – am fost frapat de text din două perspective: incoerenţa logică şi, mai grav, mascarea sub un limbaj aparent afectuos a unor stereotipuri la adresa femeilor, specifice unor persoane cu mai puţine pretenţii de la propriile idei.

Asta a adus la rampă, în cea de a treia ediţie a sa, recenta competiţie organizată de Opera bucureşteană! Diversitate timbrală, caractere vocale diferite, şcoli diferite în ce priveşte arta cântului, entuziasm cuceritor, stângăcii ale tinereţii, talent şi dăruire în adresare. Asta a adus pe scenna Operei bucureştene, cea de a treia ediţie a competiţiei.

luna trecuta · comentarii (0)

Dacă eu ca părinte sunt în general un părinte bun şi implicat, dar uneori mai ţip la copilul meu, cum repar după aceea situaţia aşa încât el să simtă mereu că îl iubesc? Este în regulă să greşim faţă de copil! Fiindcă avem instrumente pentru a repara şi fiindcă după o durere care e vindecată, relaţia devine şi mai puternică. Iar iubirea şi mai mare. Eu sunt cel mai bun părinte pentru copilul meu – aşa aş vrea să începem să simţim.

luna trecuta · comentarii (0)

Nu mi se întâmplă prea des să plec de la spectacole, oricât de nedătătoare de satisfacţii ar fi ele. Iar atunci când am luat decizia să plec, aceasta a fost urmată, firesc, de interdicţia autoimpusă de a nu mă pronunţa în scris despre ceea ce am văzut doar parţial. Cu toate că ştiu foarte bine că rare sunt situaţiile în teatru în care ceva ce începe prost se redresează radical pe parcurs şi ajunge să se termine chiar bine.

luna trecuta · comentarii (1)

Am preluat în titlu deviza de campanie a festivalului de teatru independent Undercloud respectând ideea de unicitate pe care mizează organizatorii şi pe care se întemeiază această iniţiativă devenită tradiţie. A fost iniţial o idee temerară, căci acum 8 ani când a luat fiinţă Undercloud statutul teatrelor independente nu era atât de consolidat cum e astăzi, iar susţinătorii oficiali şi nu doar, erau puţini.

acum 2 luni · comentarii (0)

La o vârstă la care alţi confraţi ar fi depus demult armele, Profesorul universitar dr. Valeriu Râpeanu, cu o masă de lucru încă bogată în lucrări care îşi aşteaptă rândul la tipografie şi cu proiecte ambiţioase, ne oferă prilejul de a-l saluta iarăşi în ipostaza de cel mai de seamă istoric literar al nostru,

acum 2 luni · comentarii (0)

„Scrisoare Deschisă către ieşeni, ăia care m-aţi votat ca proştii de trei ori. Dragii mei cretini şi isterici, înainte de toate, vă rog să primiţi scuzele mele, în care, vă spun de pe acum, nu cred nici eu. Dar, chiar şi aşa, vă rog să le primiţi, la fel cum aţi înghiţit ca fraierii, timp de 12 ani, toate minciunile pe care vi le-am îndrugat.

acum 5 luni · comentarii (19)

Multe tâmpenii s-au răspândit, dragi români, în ultimele zile, pe plaiurile mioritice. Cazul primarului de Iaşi, care şi-a spionat, ameninţat şi bătut fosta iubită, folosindu-şi slugile din Poliţia Locală şi banii cetăţenilor de rând, a scos din nou toată mizeria politico-jurnalisto-coruptă de sub preşul ţărişoarei.

acum 5 luni · comentarii (30)

„Ştii ce mi-o făcut? Mi-o trimis doi borfaşi la masă, eram cu un tip şi din ăştia, prieteni ai Cordunenilor, şi i-o zis să plece într-o oră din Iaşi, că fata asta nu e singură”. Sună bine, nu? O fi cool, onorată instanţă, să-ţi vină nişte golani la masă, în buricul târgului, să-ţi spună să dispari rapid din oraş? Din oraşul lor!

acum 5 luni · comentarii (130)

Imaginaţi-vă că aţi intra într-un oraş al României sosind acolo cu aşteptările create de cartea de istorie. Cam aşa am intrat eu în Sibiu în anul 2007, când oraşul era capitală culturală europeană. Nu puteţi avea acum această şansă, aşa că vă ofer, cu ochii minţii, drept propunere, oraşul în care locuiesc, Iaşi.

acum 11 luni · comentarii (9)

În urmă cu două zile, dl Gheorghe Nichita, primarul cu care ne-a „blagoslovit” în 2003, cu vreo şase luni înainte de termenul alegerilor locale, dl Constantin Simirad (în schimbul poziţiei de ambasador al României în Cuba, primit la schimb de la PSD), a avut o nouă (şi, aş garanta, nu va fi ultima!) ieşire comică. Prin care demonstrează, cu asupra de măsură, că nu este politician.

acum 1 an · comentarii (2)

Matei nu mă mai ţine de mână. E mare. Băiat mare! Zburdă-n stânga mea. Zburd şi eu cu el, într-un joc imaginar pe care doar noi doi îl ştim. Mergem spre Sfântă. Îmi povesteşte despre misiuni posibile şi imposibile, despre eroi din lumi numai de el ştiute, despre cât de tare e, mamă, jocul ăsta!

acum 2 ani · comentarii (92)