Iasmina, o fetiţă infestată cu HIV în spital în anii '90, cazul care a pus România pe prima pagina a ziarelor lumii, readus în opinia publică de AP – imagini de arhivă

Iasmina, o fetiţă infestată cu HIV în spital în anii '90, cazul care a pus România pe prima pagina a ziarelor lumii, readus în opinia publică de AP – imagini de arhivă

Associated Press a publicat, zilele trecute, un material video brut cu una dintre ştirile care au şocat opinia publică internaţională în anii ’90: cazul Iasmina, o fetiţă din Iaşi infestată cu HIV în spital şi a cărei luptă cu instituţiile statului român a fost prezentată de marile publicaţii ale lumii.

Dacă premierul Victor Ponta îşi tot face bilanţuri peste bilanţuri, cu reuşite nemaipomenite, mai ales în economie, să ilustrăm şi noi, printr-o altă listă, aceste „performanţe” mirobolante. Nu de altceva, dar mai sunt şi cetăţeni oneşti şi inteligenţi, care ştiu să înţeleagă şi compare cele două tipuri de bilanţuri.

acum 21 ore · comentarii (42)

Politica moldovenească e ca o tablă de şah, pe care periodic se face câte o mutare. Din 2009 se dispută aceeaşi partidă, cu aceeaşi jucători, doar piesele se mai schimbă: unele sunt eliminate, altele sunt scoase la înaintare. Ultimele evoluţii, însă, ar trebui să ne pună în gardă, fiindcă nu se respectă nici măcar regulile jocului.

acum 21 ore · comentarii (1)

Sărăcia şi incertitudinea zilei de mâine explică multe, dar nu şi împietrirea într-un mit pe care tocmai experienţa directă l-a prăbuşit irevocabil. Este vorba de mitul „bunului organizator”: om cu studii mediocre, provenind din ambientul fostului regim, considerat aprioric mai capabil să rezolve nevoile de zi cu zi ale oamenilor, decât „intelectualul” de factură occidentală, dar desprins, chipurile, de viaţa reală.

acum 2 zile · comentarii (3)

Luni voi depune la Parlament un proiect de modificare a Codului Penal prin care violatorii şi pedofilii să fie pedepsiţi cu până la 25 de ani de închisoare.  Propunerea legislativă a fost supusă dezbaterii publice în mediul online, dar şi în mass media, întrunind un sprijin cvasi-unanim şi atrăgând susţinerea unui număr record de cetăţeni români. Femeile şi copiii din România trebuie să poată trăi în siguranţă.

acum 2 zile · comentarii (6)

Linia este o noţiune a geometriei, care, luată la figurat, poate avea mai multe înţelesuri. Unul dintre ele este cel de „tendinţă” sau „trend”, cum i se spune mai nou. Tot în geometrie, linia poate fi una dreaptă, iar atunci ea merge la infinit. Dar, linia poate fi şi una curbă, iar în acest caz ea poate genera diverse figuri.

acum 2 zile · comentarii (11)

Pentru a patra oară consecutiv, Lanto Communication privilegiază melomanii bucureşteni la vreme de arşiţă. Festivalul Internaţional „Vară magică”, conceput să se desfăşoare pe parcursul a aproape şase săptămâni, 8 iulie – 17 august, în forma a opt concerte simfonice şi camerale, beneficiază de bagheta organizatorică a unui inimos promotor, Dorin Ioniţă.

acum 2 zile · comentarii (0)

De câte ori ne gândim la România şi nu simţim un regret şi o oarecare nostalgie? De ce la noi nu este ca la alţii? De ce nu funcţionăm şi noi după reguli clare, stabilitate, progres, consolidare, funcţionalitate. De ce nu suntem şi noi la nivelul de percepere şi dezvoltare ca cei din vest sau nord. De ce la noi majoritatea dezbaterilor sunt sterile.

acum 2 zile · comentarii (33)

Fiecare episod al dramei greceşti intensifică vehemenţa spectatorilor, indiferent de tabăra în care s-au poziţionat. Pentru că, şi de această dată, ispita „baricadei” se dovedeşte irezistibilă. Se rostogolesc clişee, lozincile ţin loc de argumente, părerile sunt categorice. De pildă: grecii sunt leneşi, sunt corupţi şi n-au strâns îndeajuns cureaua. Trei teze false ori cel puţin discutabile.

acum 3 zile · comentarii (14)

Mai sunt destule zile de vară în faţă cu temperaturi adesea greu de imaginat, aşa că soluţiile de răcorire a încăperilor sunt încă extrem de utile. Sigur că după o furtună zdravănă se mai reduc gradele în termometre, dar asta nu înseamnă că şi aerul devine cu mult mai respirabil. Pe stradă tot e zăpuşeală, iar în casă cu greu păstrezi un ambient plăcut dacă nu dai drumul la o instalaţie de aer condiţionat.

acum 3 zile · comentarii (2)

„Scrisoare Deschisă către ieşeni, ăia care m-aţi votat ca proştii de trei ori. Dragii mei cretini şi isterici, înainte de toate, vă rog să primiţi scuzele mele, în care, vă spun de pe acum, nu cred nici eu. Dar, chiar şi aşa, vă rog să le primiţi, la fel cum aţi înghiţit ca fraierii, timp de 12 ani, toate minciunile pe care vi le-am îndrugat.

acum 3 luni · comentarii (18)

Multe tâmpenii s-au răspândit, dragi români, în ultimele zile, pe plaiurile mioritice. Cazul primarului de Iaşi, care şi-a spionat, ameninţat şi bătut fosta iubită, folosindu-şi slugile din Poliţia Locală şi banii cetăţenilor de rând, a scos din nou toată mizeria politico-jurnalisto-coruptă de sub preşul ţărişoarei.

acum 3 luni · comentarii (30)

„Ştii ce mi-o făcut? Mi-o trimis doi borfaşi la masă, eram cu un tip şi din ăştia, prieteni ai Cordunenilor, şi i-o zis să plece într-o oră din Iaşi, că fata asta nu e singură”. Sună bine, nu? O fi cool, onorată instanţă, să-ţi vină nişte golani la masă, în buricul târgului, să-ţi spună să dispari rapid din oraş? Din oraşul lor!

acum 3 luni · comentarii (130)

Imaginaţi-vă că aţi intra într-un oraş al României sosind acolo cu aşteptările create de cartea de istorie. Cam aşa am intrat eu în Sibiu în anul 2007, când oraşul era capitală culturală europeană. Nu puteţi avea acum această şansă, aşa că vă ofer, cu ochii minţii, drept propunere, oraşul în care locuiesc, Iaşi.

acum 9 luni · comentarii (9)

În urmă cu două zile, dl Gheorghe Nichita, primarul cu care ne-a „blagoslovit” în 2003, cu vreo şase luni înainte de termenul alegerilor locale, dl Constantin Simirad (în schimbul poziţiei de ambasador al României în Cuba, primit la schimb de la PSD), a avut o nouă (şi, aş garanta, nu va fi ultima!) ieşire comică. Prin care demonstrează, cu asupra de măsură, că nu este politician.

acum 1 an · comentarii (2)

Matei nu mă mai ţine de mână. E mare. Băiat mare! Zburdă-n stânga mea. Zburd şi eu cu el, într-un joc imaginar pe care doar noi doi îl ştim. Mergem spre Sfântă. Îmi povesteşte despre misiuni posibile şi imposibile, despre eroi din lumi numai de el ştiute, despre cât de tare e, mamă, jocul ăsta!

acum 2 ani · comentarii (92)
Postari Recente