Condamnat să trăiască cu doar 17% din plămâni. Statul român nu se arată interesat să trateze un pacient diagnosticat cu o boală gravă acum 5 ani

Condamnat să trăiască cu doar 17% din plămâni. Statul român nu se arată interesat să trateze un pacient diagnosticat cu o boală gravă acum 5 ani

Ieşeanul care are nevoie urgentă de transplant de plămâni nu ştie încă dacă procedura medicală îi va fi decontată de statul român. Mugurel Amariţei nu a primit niciun răspuns de la Ministerul Sănătăţii cu privire la decontarea transplantului într-o clinică din străinătate prin intermediul formularului E112.

Anexarea Crimeei a aruncat în aer toate normele care ancorau ordinea europeană de după Războiul Rece. Moscova forţează o nouă arhitectură de securitate care să impună de facto „finlandizarea“ Estului rămas în afara NATO şi a UE. Experta ruso-americană Lilia Shevtsova a discutat cu FPR despre „rinocerizarea” Rusiei sub Putin.

luna trecuta · comentarii (49)

Am trăit să o vedem şi pe asta! Timp de aproape o jumătate de secol, România era o prezenţă redutabilă în competiţiile internaţionale de gimnastică. Mai exact, este vorba de 48 de ani, adică din 1968, de la Jocurile Olimpice de la Mexico City. Anul acesta, la Rio, din păcate nu vom mai auzi comentatorii admirând performanţa „fetelor noastre de aur”.

luna trecuta · comentarii (2)

Cititor împătimit şi neapărat al prozei, nu pot să nu recunosc faptul că şi pentru mine cea de-a doua jumătate a veacului XX – şi încă şi azi - a fost dominată de descoperirea şi victoria realismului magic marquezian, opera întreagă a scriitorului sud-american impunând şi făcând să strălucească din nou arta povestirii, arta de a povesti viaţa.

luna trecuta · comentarii (0)

De câte ori am trecut pe drumul dinspre Braşov şi Feldioara, am simţit cum ochii îmi fug hipnotic după o mogâldeaţă rotundă, un bust de divă tolănită pe spate şi văzută din profil. De fapt, e vorba de cel mai înalt vârf din Perşani care, fiindcă arată ca un deal mare şi izolat (definiţia din DEX pentru cuvântul „măgură“) şi pentru că şade deasupra oraşului Codlea, a primit numele de Măgura Codlei.

luna trecuta · comentarii (0)

Pe tema refugiaţilor, Europa are iluzia că şi-a pus, eficient, un garou. În acest moment, Turcia nu face altceva decît să-şi forţeze propria intrare în paradisul „dobitoacelor de neam mare“, fiind misionată să le ţină în limburile ei pe nefericitele „potăi”, aspirante la tărîmul făgăduinţei. Destul de încolţiţi, leii se învîrt, panicaţi, în cuşca lor aurită. O fabulă despre Europa „morală“.

luna trecuta · comentarii (26)

22 aprilie 1909 este considerată ca fiind data la care s-au descoperit gazele naturale în România. În fapt, este data la care în urmă cu 107 ani, s-a produs o puternică erupţie de gaz, în timpul forajelor pentru descoperirea sărurilor de potasiu, care a anulat ipoteza că în scoarţa terestră există doar acumulări mici, neînsemnate de gaze şi care nu merită să fie exploatate.

luna trecuta · comentarii (1)

Sub masca realizării unui preţ scăzut pentru populaţie, unii furnizori – folosindu-se de modul în care se stabileşte preţul reglementat al gazelor în România, cu ajutorul firmelor „căpuşă” a căror acţionari sunt tot furnizorii – îşi externalizează profituri importante realizate pe pe spatele populaţiei şi în detrimentul statului.

acum 2 luni · comentarii (7)

Taximetristul e nervos de dimineaţă. „Pe unde să vă duc, doamnă, că e blocat tot oraşul! Merg jumate de Iaşi ca să duc clienţii unde-mi cer, ei ţipă la mine că vreau să-i fur şi că o iau special pe traseele mai lungi. Am crezut că scăpăm de pelerini măcar de azi, că s-a terminat cu Sfânta, dar au rămas tot aici. Au lăsat ăştia moaştele şi astă-noapte afară, ca să mai facă nişte bani. Pai, ce, le strică încă vreo cinci mii de euro?”.

acum 7 luni · comentarii (78)

„Scrisoare Deschisă către ieşeni, ăia care m-aţi votat ca proştii de trei ori. Dragii mei cretini şi isterici, înainte de toate, vă rog să primiţi scuzele mele, în care, vă spun de pe acum, nu cred nici eu. Dar, chiar şi aşa, vă rog să le primiţi, la fel cum aţi înghiţit ca fraierii, timp de 12 ani, toate minciunile pe care vi le-am îndrugat.

acum 1 an · comentarii (19)

Multe tâmpenii s-au răspândit, dragi români, în ultimele zile, pe plaiurile mioritice. Cazul primarului de Iaşi, care şi-a spionat, ameninţat şi bătut fosta iubită, folosindu-şi slugile din Poliţia Locală şi banii cetăţenilor de rând, a scos din nou toată mizeria politico-jurnalisto-coruptă de sub preşul ţărişoarei.

acum 1 an · comentarii (30)

„Ştii ce mi-o făcut? Mi-o trimis doi borfaşi la masă, eram cu un tip şi din ăştia, prieteni ai Cordunenilor, şi i-o zis să plece într-o oră din Iaşi, că fata asta nu e singură”. Sună bine, nu? O fi cool, onorată instanţă, să-ţi vină nişte golani la masă, în buricul târgului, să-ţi spună să dispari rapid din oraş? Din oraşul lor!

acum 1 an · comentarii (130)

Imaginaţi-vă că aţi intra într-un oraş al României sosind acolo cu aşteptările create de cartea de istorie. Cam aşa am intrat eu în Sibiu în anul 2007, când oraşul era capitală culturală europeană. Nu puteţi avea acum această şansă, aşa că vă ofer, cu ochii minţii, drept propunere, oraşul în care locuiesc, Iaşi.

acum 2 ani · comentarii (9)

În urmă cu două zile, dl Gheorghe Nichita, primarul cu care ne-a „blagoslovit” în 2003, cu vreo şase luni înainte de termenul alegerilor locale, dl Constantin Simirad (în schimbul poziţiei de ambasador al României în Cuba, primit la schimb de la PSD), a avut o nouă (şi, aş garanta, nu va fi ultima!) ieşire comică. Prin care demonstrează, cu asupra de măsură, că nu este politician.

acum 2 ani · comentarii (2)

Matei nu mă mai ţine de mână. E mare. Băiat mare! Zburdă-n stânga mea. Zburd şi eu cu el, într-un joc imaginar pe care doar noi doi îl ştim. Mergem spre Sfântă. Îmi povesteşte despre misiuni posibile şi imposibile, despre eroi din lumi numai de el ştiute, despre cât de tare e, mamă, jocul ăsta!

acum 3 ani · comentarii (92)