INTERVIU Roxana Ota, doctor în muzică, formatoare de pianişti de geniu: „Când vorbim de performanţă, nu merge cu bombonele, ci cu muncă şi dăruire”

INTERVIU Roxana Ota, doctor în muzică, formatoare de pianişti de geniu: „Când vorbim de performanţă, nu merge cu bombonele, ci cu muncă şi dăruire”

Roxana Ota a obţinut, alături de elevii săi, peste 200 de premii internaţionale sau naţionale naţionale la competiţiile de pian. Într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul”, Roxana Ota vorbeşte despre sacrificiile pe care copiii, dar şi familiile lor, trebuie să le facă pentru a face performanţă în muzică, despre cum îşi susţine statul român olimpicii dar şi despre condiţia artistului român.

Medic iatroistoriograf: „Fotografiile de istoria medicinei arată ce se întâmpla când oamenii nu se vaccinau“

Medic iatroistoriograf: „Fotografiile de istoria medicinei arată ce se întâmpla când oamenii nu se vaccinau“

Pasiunea pentru istoria medicinei l-a determinat pe medicul ieşean Richard Constantinescu să caute prin Arhivele Naţionale şi prin bibliotecile universitare documente care surprind începutul şi evoluţia medicinei în spaţiul românesc. A descoperit astfel fotografii de o valoare culturală deosebită, dar şi dovezi care au puterea de a contracara orice teorie neştiinţifică privind ineficienţa vaccinurilor.

Turneul de afurisire al emisarilor de la Muntele Athos. Cine sunt cei patru călugări care merg prin ţară şi blestemă şefii BOR după Sinodul din Creta

Turneul de afurisire al emisarilor de la Muntele Athos. Cine sunt cei patru călugări care merg prin ţară şi blestemă şefii BOR după Sinodul din Creta

Patru călugări din Muntele Athos susţin luna aceasta mai multe conferinţe prin ţară, toate organizate de simpatizanţi ai discursului împotriva Sinodului din Creta. Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, monahii nu au binecuvântarea mănăstirilor din care fac parte pentru a exprima public un punct de vedere despre Sinodul din Creta, afirmaţiile pe care le lansează exprimând strict opinia lor personală.

Spectacolul burlesc „Autorităţile şi posedata de la raclă“. Explicaţiile ilare ale jandarmilor care au condus „bolnava“ la moaşte

Spectacolul burlesc „Autorităţile şi posedata de la raclă“. Explicaţiile ilare ale jandarmilor care au condus „bolnava“ la moaşte

O femeie de aproximativ 30 de ani care avea un comportament asociat în general persoanelor presupus posedate a fost transportată, peste rând, direct la racla Sfintei Parascheva. Modul de acţiune al jandarmilor a fost blamat de o parte a opiniei publice, care a acuzat că autorităţile nu ar fi trebuit să o transporte pe pretinsa posedată la raclă ci într-o zonă în care să nu deranjeze ordinea publică.

Înţepătură fatală. Un ieşean şi-a pierdut viaţa după ce a fost înţepat de un ţânţar purtător al virusului West Nile

Înţepătură fatală. Un ieşean şi-a pierdut viaţa după ce a fost înţepat de un ţânţar purtător al virusului West Nile

Un ieşean a murit după ce a fost infectat prin înţepătură de ţânţar cu virusul West Nile. Bărbatul a decedat după două săptămâni în care a stat internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi. Alte patru persoane din judeţ sunt înregistrate oficial cu acelaşi virus, după înţepături de ţânţari.

Despre existenţa regeluiui Mihai am aflat la 23 august 1944. Eram foarte mică, dar îmi amintesc de bucuria celor din jur care spuneau, „uite, regele Mihai ne-a scăpat de nemţi, acum suntem cu englezii şi americanii” (despre ruşi s-a vorbit mai târziu când, la începutul lui septembrie, au ajuns la Arad de unde sunt). Pentru familia mea a scăpa de nemţi a însemnat că am supravieţuit, dar aceasta este altă poveste.

acum 3 luni · comentarii (69)

Cu câteva luni în urmă, pe baza unui set de informaţii care parveneau pe linie diplomatică la Bruxelles, vă anunţam că se prefigura cu certitudine finalizarea procesului de normalizare a relaţiilor dintre Turcia şi Israel, acum confirmându-se procesul similar dintre Turcia şi Rusia, marcat prin vizita pe care Preşedintele Erdogan o va face pe 9 august la Sankt Petersburg.

acum 3 luni · comentarii (31)

D-na Gabriela Vrânceanu-Firea a spus, din poziţia de Primar al General al Capitalei, că ar vrea să nu mai fie închise străzile pentru evenimente culturale, pentru că se blochează circulaţia, iar asta „nu se întâmplă în nicio capitală europeană”. O enervase că Şoseaua Kiseleff era închisă.  Apoi a revenit, într-o conferinţă de presă, spunând că era vorba doar despre concertele din Piaţa Constituţiei. Cum o dăm, tot prost iese.

acum 4 luni · comentarii (26)

Ţara de „doctori”, din România s-ar putea să fie zguduită din temelii dacă se va judeca fără părtinire, cinstit, pe baze ştiinţifice şi legale. Dacă se va merge până la capăt, cum ar fi normal, ar trebui să vedem „Geniile” cu doctorate rămaşi fără diplomele, titlurile şi privilegiile obţinute fraudulos. Plagiatorii ar fi trimişi în judecată pentru furt intelectual. Oare Codul Penal prevede încadrări şi pedepse pentru plagiate?

acum 4 luni · comentarii (1)

Taximetristul e nervos de dimineaţă. „Pe unde să vă duc, doamnă, că e blocat tot oraşul! Merg jumate de Iaşi ca să duc clienţii unde-mi cer, ei ţipă la mine că vreau să-i fur şi că o iau special pe traseele mai lungi. Am crezut că scăpăm de pelerini măcar de azi, că s-a terminat cu Sfânta, dar au rămas tot aici. Au lăsat ăştia moaştele şi astă-noapte afară, ca să mai facă nişte bani. Pai, ce, le strică încă vreo cinci mii de euro?”.

acum 1 an · comentarii (78)

„Scrisoare Deschisă către ieşeni, ăia care m-aţi votat ca proştii de trei ori. Dragii mei cretini şi isterici, înainte de toate, vă rog să primiţi scuzele mele, în care, vă spun de pe acum, nu cred nici eu. Dar, chiar şi aşa, vă rog să le primiţi, la fel cum aţi înghiţit ca fraierii, timp de 12 ani, toate minciunile pe care vi le-am îndrugat.

acum 1 an · comentarii (19)

Multe tâmpenii s-au răspândit, dragi români, în ultimele zile, pe plaiurile mioritice. Cazul primarului de Iaşi, care şi-a spionat, ameninţat şi bătut fosta iubită, folosindu-şi slugile din Poliţia Locală şi banii cetăţenilor de rând, a scos din nou toată mizeria politico-jurnalisto-coruptă de sub preşul ţărişoarei.

acum 1 an · comentarii (30)

„Ştii ce mi-o făcut? Mi-o trimis doi borfaşi la masă, eram cu un tip şi din ăştia, prieteni ai Cordunenilor, şi i-o zis să plece într-o oră din Iaşi, că fata asta nu e singură”. Sună bine, nu? O fi cool, onorată instanţă, să-ţi vină nişte golani la masă, în buricul târgului, să-ţi spună să dispari rapid din oraş? Din oraşul lor!

acum 2 ani · comentarii (130)

Imaginaţi-vă că aţi intra într-un oraş al României sosind acolo cu aşteptările create de cartea de istorie. Cam aşa am intrat eu în Sibiu în anul 2007, când oraşul era capitală culturală europeană. Nu puteţi avea acum această şansă, aşa că vă ofer, cu ochii minţii, drept propunere, oraşul în care locuiesc, Iaşi.

acum 2 ani · comentarii (9)

În urmă cu două zile, dl Gheorghe Nichita, primarul cu care ne-a „blagoslovit” în 2003, cu vreo şase luni înainte de termenul alegerilor locale, dl Constantin Simirad (în schimbul poziţiei de ambasador al României în Cuba, primit la schimb de la PSD), a avut o nouă (şi, aş garanta, nu va fi ultima!) ieşire comică. Prin care demonstrează, cu asupra de măsură, că nu este politician.

acum 2 ani · comentarii (2)

Matei nu mă mai ţine de mână. E mare. Băiat mare! Zburdă-n stânga mea. Zburd şi eu cu el, într-un joc imaginar pe care doar noi doi îl ştim. Mergem spre Sfântă. Îmi povesteşte despre misiuni posibile şi imposibile, despre eroi din lumi numai de el ştiute, despre cât de tare e, mamă, jocul ăsta!

acum 3 ani · comentarii (92)