Patriarhia a reacţionat, în cele din urmă, pe tema violului de la Vaslui. Ce cred şefii BOR că se ascunde în spatele tragediei

Patriarhia a reacţionat, în cele din urmă, pe tema violului de la Vaslui. Ce cred şefii BOR că se ascunde în spatele tragediei

Patriarhia Română îşi exprimă îngrijorarea faţă de promovarea tot mai insistentă în mass-media şi în mediul virtual a pornografiei, violenţei, limbajului trivial, precum şi faţă de tendinţa de relativizare a demnităţii persoanei, a instituţiei familiei şi a relaţiilor de respect reciproc între persoane, afirmă biroul de presă al instituţiei.

Un puşti de 11 ani şi alţi doi minori s-au ales cu dosare penale după ce i-au furat unei adolescente portofelul şi un smartphone

Un puşti de 11 ani şi alţi doi minori s-au ales cu dosare penale după ce i-au furat unei adolescente portofelul şi un smartphone

Trei tineri cu vârstele de 11, 15 şi respectiv 17 ani, din Galaţi s-au ales cu dosar penal după ce au furat un portofel şi un telefon mobil. Aceştia au profitat de faptul că o adolescentă s-a ridicat de pe bancă pentru a primi felicitările prietenilor şi i-au sustras portofelul şi telefonul lăsate pe bancă, după care s-au deplasat spre faleza Dunării.

Satul unde violul aduce voturi. Tatăl unui tânăr care a violat în grup o copilă de 14 ani a fost ales primar: „Ci treabî ari primaru’ cu violu’ lu’ ficior-su’?”

Satul unde violul aduce voturi. Tatăl unui tânăr care a violat în grup o copilă de 14 ani a fost ales primar: „Ci treabî ari primaru’ cu violu’ lu’ ficior-su’?”

Sătenii par mai degrabă înclinaţi să o judece pentru imoralitate pe fata violată, decât să-i condamne pe violatori. Cât despre alegerea ca primar al tatălui violatorului, oamenii folosesc o busolă morală mai greu de înţeles în lumea civilizată: „Păi, şî ci treabî ari primaru’ cu violu’ lu’ ficior-su’?”

Încă din primele articole postate pe adevarul.ro am susţinut ideea că polarizarea socială, ca diferenţă dintre bogaţi şi săraci, a început în primele zile de după 1989. În acest sens, îl invocam pe „rechinul” miliardar George Sörös, care, chiar cu referinţă la România, spunea că cine nu s-a urcat în primele trei luni în „trenul capitalismului”, nu îl mai poate ajunge din urmă.

Vreau să încep prin a-ţi spune un adevăr pe cât de dur, pe atât de util. Prevenţia în cazul cancerului la sân este momentan o utopie - această boală nu poate fi prevenită. 1 din 8 femei de pe Planetă va dezvolta boala pe parcursul vieţii, iar cancerul de sân nu este discriminatoriu - nu alege după vârstă, culoare sau statut social. Dar TU poţi să alegi!

După alegerea lui Liviu Dragnea în poziţia de preşedinte interimar al PSD, cred că mulţi se aşteptau la un linşaj mediatic din partea celor care de ani de zile îi critică pe social-democraţi. Până la urmă să alegerea unui condamnat - chiar dacă în primă instanţă, pe tatăl baronilor, dă muniţie criticilor cât pentru sute de articole şi dezbateri TV. Surprinzător pentru unii, lucrurile nu s-au întâmplat aşa.

Până la 12 ani am crescut într-un sat mic din Moldova, undeva între Bârlad şi Târgu Bujor. În perioada aceea am prins electrificarea, când a ajuns şi în satul nostru şi am înlocuit patru lămpi cu gaz cu un singur bec, asfaltarea - acelaşi singur drum asfaltat ca şi acum, de altfel, care trece prin marginea satului -, trecerea de la mersul în căruţă până la Târgu Bujor la camionul cu prelată şi apoi la rată,

Valul de arestări şi trimiteri în judecată a preşedinţilor de consilii judeţene şi a subordonaţilor acestora din comisiile de achiziţii publice pentru acordarea unor contracte pe bani publici în mod discreţionar a evidenţiat cât de răspândită şi obişnuită este practica folosirii de firme favorite pentru contracte de infrastructură.

Mi-am luat o pauză de o săptămînă undeva, în afara capitalei. Într-o bună zi, mă duc pînă la Sibiu şi, ca întotdeauna în ultimii mulţi ani, trec pragul Librăriei Humanitas. Iau la rînd toate rafturile, cumpăr cîteva cărţi, zic la revedere şi plec, bucuros de achiziţie. A doua zi, mi se trimite o postare pe blog, din care aflu că vizita mea la librărie a provocat o dramă multiplă.

acum 2 zile · comentarii (161)

De la Adam şi Eva, acest Alfa şi Omega al relaţiilor sexuale, există o regulă clară: în tot acest proces de asigurare a reproducerii biologice a speciei umane, bărbatul trebuie să seducă femeia pentru a ajunge în pat cu ea: „[..] atrasă vei fi către bărbatul tău şi el te va stăpâni“ (Facerea, 3.16). Asta mi-a rămas întipărit în memorie de la o lecţie de religie din gimnaziu, când un preot a suplinit absenţa profesoarei de la clasă.

acum 2 zile · comentarii (17)

În timpuri în care consultările democratice şi referendumurile pe tot felul de teme sunt la ordinea zilei, politicienii ar trebui ca, democratic, să urmeze voinţa exprimată a cetăţenilor europeni. Ei cer direct, prin cea mai mare petiţie din istoria UE, o protecţie extinsă a naturii. “Dacă nu e stricată, nu o repara!”.

acum 2 zile · comentarii (0)

După vreo doi ani de la lansarea primei ediţii la editura Baroque Books & Arts, a apărut, în sfârşit, şi versiunea electronică a volumului Cortez de Marius Constantinescu, de data aceasta fiind vorba de a doua ediţie, la editura Humanitas (18,81 RON la elefant.ro, 4,99 EUR pe iTunes, indisponibilă încă pe Google Play Books).

acum 9 ore · comentarii (0)

În timp ce coaliţia militară condusă de SUA împotriva Statului Islamic face tot posibilul să împingă Turcia în prima linie a conflictului din Siria, regimul Erdogan a găsit scuza perfectă pentru a demara cea mai amplă operaţiune militară împotriva kurzilor, singurii care ţin piept expansiunii jihadiste.

Până la urmă, nimic nou sub soare. Acum vreo 30 de ani, democraţia americană a fost lovită de un val de indignare legat de declaraţiile unui candidat la Senat, care acuza sistemul de falsă religiozitate. Situaţia de peste Ocean seamănă perfect cu fenomenul românesc al falsei atitudini pro-monarhice,

acum 2 luni · comentarii (82)

O anomalie de preţ remarcată în Galaţi chiar înainte de ultima scumpire ar putea fi indiciul că şi consumatorii au un cuvânt de spus. Fiindcă situaţia nu este una nouă, ci se perpetuează de la ultima ieftinire majoră încoace, ar putea fi demosntraţia că nu doar comercianţii stabilesc preţul, dar şi concurenţa acerbă, ajutată de cumpărători.

acum 3 luni · comentarii (0)