Asociaţia „Galaţi, oraşul meu” propune reabilitarea centrului istoric: „Ne lipseşte sentimentul de apartenenţă faţă de acest oraş”

Asociaţia „Galaţi, oraşul meu” propune reabilitarea centrului istoric: „Ne lipseşte sentimentul de apartenenţă faţă de acest oraş”

O mână de oameni pasionaţi de istoria locală şi mari iubitori ai Galaţiului încearcă zi de zi să schimbe în bine soarta unui oraş care pare că şi-a pierdut identitatea şi farmecul de odinioară. Bogdan-Radu Brînzan, preşedintele Asociaţiei „Galaţi, oraşul meu” a stat de vorbă cu reporterii „Adevărul” despre aceste demersuri, precum şi despre proiectul de suflet care implică reabilitarea centrului istoric şi valorificarea turistică a acestuia.

Povestea de viaţă a lui Dumitru Checais, cel mai mare dansator român, care a influenţat tânăra generaţie interbelică

Povestea de viaţă a lui Dumitru Checais, cel mai mare dansator român, care a influenţat tânăra generaţie interbelică

Atunci când dansa, Trixy părea că se înfăşoară într-o plasă aurie, iar plutirile, căderile erau ireal de dulci şi fără de sunet, aşa cum frumos îi descria Nina Cassian actul artistic. Dumitru Checais este şi astăzi emblema dansului românesc, iar limbajul său artistic a fost mereu imposibil de imitat. Astăzi, sala de balet a Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi îi poartă numele.

Ambasada Rusiei a difuzat un clip în care ni se cam bate obrazul că habar n-avem care e istoria adevărată. Ni se spune cum au luptat împreună armata sovietică şi armata română pentru independenţa Europei şi industrializarea României şi cum s-a reconstruit România, economic şi social, cu ajutorul Uniunii Sovietice.

acum 16 minute · comentarii (0)

Mulţi comentatori politici, unii adversari ai preşedintelui, alţii nu, consideră, analizând coportamentul lui Klaus Iohannis, că şeful statului este prea desprins de treburile ţării sau că nu se implică suficient. A devenit destul de răspândită impresia că preşedintele Iohannis ar fi un ficus la Cotroceni. Chiar aşa să stea lucrurile?

acum 1 ora · comentarii (1)

Ultimele zile au dat posibilitatea tuturor analiştilor cu ştiinţă de carte să răstoarne abordările superficiale ale jurnaliştilor de senzaţional pentru care întâlnirea Putin-Erdogan sau Kerry-Lavrov înseamnă de fiecare dată un târg fără drept de apel şi o schimbare fundamentală în relaţiile dintre părţi. Ei bine, e şi o săptămână de validare a trendurilor relevante din relaţiile internaţionale, dar şi a complexităţii abordărilor dintre actori.

acum 7 ore · comentarii (13)

Frica de „şoroşism” naşte în România monştri, iar bau-baul pe care îl tot vântură fostul premier Ponta şi alţii din categoria conspiraţioniştilor naţionalişti devine extrem de nociv. Dacă scotocim în cotloanele îmbâcsite ale Internetului românesc, vom găsi zeci de site-uri unde teoriile conspiraţiei sunt promovate ca nişte adevăruri demonstrate ştiinţific. Toţi cultivă un tip de ură aflată la limita antisemitismului şi un mod primitiv de a gândi.

acum 7 ore · comentarii (53)

Cei care au cumpărat, din bani publici, dezinfectantul falsificat, fără să facă niciun demers pentru a verifica (din lene, din incompetenţă sau din interes) ceea ce cumpără, sunt nişte ucigaşi. Nu bacteriile ucid în spitale, ci corupţia. Şi batista de pe ţambal, căci de ani de zile se ştie ce se întâmplă, dar instituţiile statului, anesteziate politic, se fac că nu văd.

acum 5 luni · comentarii (2)

Modelele tembele îndelung hăulite la televizor au dat roade. Nu mai contează preotului milostiv, pomana oferită cu discreţie sau binefăcătorul anonim. Societatea modernă a reuşit să facă modele din inşi precum Gigi Becali, care cumpără imagine pozitivă cu acte de milostenie ostentative, transmise în direct, la ore de maximă audienţă.

acum 8 luni · comentarii (6)

Faptul că românii tineri şi cu forţă intelectuală au descoperit că izolarea lor de România zombizată este o eroare, înseamnă, de fapt, semnul că s-a atins masa critică. Categoric, aşa nu se mai poate! Este semnalul că trebuie schimbat ceva. Mai exact tot: clasă politică, societate civilă (care a ajuns o anexă a clasei politice) şi, mai ales mentalităţile.

acum 11 luni · comentarii (0)

Un ministru cu demnitate (nu doar demnitar de conjunctură) şi-ar fi dat demisia dacă ar fi fost implicat într-un abuz în urma căruia ar fi murit un om. Ar fi luat a treia cizmă de pe raftul de la manutanţă şi şi-ar fi tras una-n dos cu ea. Nu şi Gabriel Oprea, care-şi consultă busola morală doar în oglindă, loc în care, se ştie, lucrurile se văd taman invers decât în realitate.

acum 11 luni · comentarii (0)

Văzută dinspre reprezentanţii societăţii civile româneşti, criza europeană a refugiaţilor nu seamănă de nicio culoare cu „filmul” trăit de o bună parte din migraţia românească. Şi nu vorbesc aici de migraţia aceea admirabilă, care a apucat calea străinătăţii pentru a munci pe brânci, pentru o plată pe măsură, ci de ceilalţi.

acum 1 an · comentarii (11)

Vrem, nu vrem, asistăm la o adevărată avalanşă de scandaluri în Sănătatea românească. Nimic nu pare să mai meargă, iar lucrurile nu ţin doar de mentalitate, oricât de mult s-ar căzni unii să ne facă să credem că ar fi de vină pentru balamuc doar năravurile proaste din sistem.

acum 1 an · comentarii (4)

Până la urmă, nimic nou sub soare. Acum vreo 30 de ani, democraţia americană a fost lovită de un val de indignare legat de declaraţiile unui candidat la Senat, care acuza sistemul de falsă religiozitate. Situaţia de peste Ocean seamănă perfect cu fenomenul românesc al falsei atitudini pro-monarhice,

acum 1 an · comentarii (82)
Postari Recente