Fost director al Electrica, achitat pentru abuz în serviciu. Curtea de Apel Cluj: „Fapta nu e prevăzută de legea penală în cazul inculpaţilor din dosar”

Fost director al Electrica, achitat pentru abuz în serviciu. Curtea de Apel Cluj: „Fapta nu e prevăzută de legea penală în cazul inculpaţilor din dosar”

Curtea de Apel Cluj a achitat luni, 13 februarie, mai mulţi directori din cadrul Electrica Transilvania Nord şi un om de afaceri pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Este vorba despre o aplicare a deciziei Curţii Constituţionale privind abuzul în funcţie, care are efect doar în dosarul judecat, a precizat purtătorul de cuvânt al instanţei amintite.

Ce-i lipseşte „străzii“ pentru a schimba cu adevărat România. Analist: „Nu cred în principiul «Care strigă mai tare»“

Ce-i lipseşte „străzii“ pentru a schimba cu adevărat România. Analist: „Nu cred în principiul «Care strigă mai tare»“

„Demisia!” este una dintre cele mai auzite scandări la protestele de stradă din România ultimilor ani. Faptul că este nevoie prea des ca lucrurile să se mişte la presiunea „străzii” denotă o lipsă de eficienţă a acestor manifestaţii, susţin analiştii consultaţi de „Adevărul”. Aceştia explică ce lipseşte „străzii” pentru a „schimba jocul” pe termen lung.

A trecut pe roşu şi a ajuns la poliţie în cătuşe. Un clujean susţine că a fost agresat de poliţiştii de la Rutieră

A trecut pe roşu şi a ajuns la poliţie în cătuşe. Un clujean susţine că a fost agresat de poliţiştii de la Rutieră

Un clujean a depus plângere împotriva a trei poliţişti acuzându-i că l-au agresat. Bărbatul a fost surprins traversând pe culoarea roşie a semaforului. El susţine că în ciuda faptului că s-a legitimat, poliţiştii l-au încătuşat şi l-au dus la secţie. Poliţia susţine că datele furnizate de acesta nu au permis legitimarea lui, iar el a refuzat să meargă la secţie.

VIDEO Imnul străzii, creat la Cluj. „Oamenii de la manifestaţii sunt incredibili de respectuoşi, sunt cu sufletul în palmă cerând umanitate“

VIDEO Imnul
străzii, creat la Cluj. „Oamenii
de la manifestaţii sunt incredibili de respectuoşi, sunt cu
sufletul în palmă cerând umanitate“

Mai mulţi muzicieni din Cluj au pus pe versuri mesajele manifestanţilor din Cluj. Piesa se numeşte „#Rezist“, are deja circa 9.000 de vizualizări pe Youtube, iar primul vers sună aşa: „România, România-i ţara mea şi nu vreau să plec din ea! La TV mă minţi frumos, ţi se pare că-s cam prost, m-am trezit şi nu mai dorm“.

Cele 10 „porunci“ ale PSD. Pamfletul compus de un lector care predă Româna străinilor la o universitate din Armenia | psd

Cele
10 „porunci“
ale PSD. Pamfletul compus de un lector
care predă Româna străinilor la o universitate din Armenia

„Voi nu protestaţi în van/Vă susţin din Erevan“, scrie pe pancarta din mâinile lui Adrian Nicolae Henţ. Are 37 de ani şi e lector de Limba Română la o universitate din Armenia. A predat şi în India. Protestele din ţară l-au inspirat să scrie, într-o pauză dintre cursuri, un pamflet la adresa PSD: „M-am gândit cum ar arăta Decalogul dacă l-ar trece Dragnea prin ordonanţă“.

Dragostea nu moare niciodată. Eveniment la Cluj, dedicat faimoasei poveşti de iubire dintre Eliade şi Maitreyi, în prezenţa ambasadorului Indiei

Dragostea nu moare niciodată. Eveniment la Cluj, dedicat faimoasei poveşti de iubire dintre Eliade şi Maitreyi, în prezenţa ambasadorului Indiei

„Pentru cititorii români, Maitreyi este un personaj. Unul exotic, fermecător, cum nu mai este altul în literatura română. Dar oare câţi ştiu că Maitreyi Devi a fost, cu adevărat, reală şi a avut o viaţă fascinantă?“, explică Mihaela Gligor, directoarea Centrului pentru Studii Indiene de la Cluj. Ea organizează pe 15 februarie, la Cluj, un eveniment dedicat poveştii dintre Eliade şi Maitreyi, la care va participa ambasadorul Indiei în România.

Avarul după Molière, cum stă scris pe afişul spectacolului la care ne vom referi, poate să însemne nu numai o raportare/distanţare la/de opera clasică a marelui comediograf indiferent în ce termeni, ci şi referirea la o posteritate critică a acesteia. Cu alte cuvinte, ce-a rămas astăzi după/din piesa Avarul de Moliere, capodoperă a genului care a trimis în lume o tipologie valabilă până-n zilele noastre.

acum 2 zile · comentarii (0)

Povestea Paulei Rad, absolventa de Conservator-femeie de serviciu care a impresionat vineri seara la „Românii au talent”, a fost cu grijă pusă în scenă pentru a stoarce maximul de emoţie pe modelul Costel Busuioc – tenorul-zidar. Eu cred că dincolo de emoţia primară pe care a provocat-o, povestea ei este despre altceva.

acum 5 zile · comentarii (99)

A început Transilvania International Film Festival (TIFF). N-o să vă mint: nu am mers la deschiderea oficială, pentru că nu-mi plac discursurile, nici aglomeraţia. Pe de altă parte, e cam greu să eviţi aglomeraţia la TIFF, pentru că străzile sunt pline de oameni care au un singur lucru în cap: să vadă filme, cât mai multe filme.

acum 9 luni · comentarii (3)

Să faci jurnalism de calitate astăzi este o provocare la care instituţiile media din toată lumea fac faţă din ce în ce mai greu. România va fi o ţară în care se trăieşte mai bine pe măsură ce tot mai mulţi dintre cetăţenii ei vor înţelege că suntem prea săraci ca să avem o presă de slabă calitate.

acum 10 luni · comentarii (12)

Ştirea conform căreia somonul este cel mai toxic aliment din lume a circulat cu înverşunare pe site-urile de ştiri şi pe reţelele de socializare din România. Am luat la bani mărunţi articolul preluat dintr-o publicaţie „glossy” din Republica Moldova şi am ajuns la o concluzie surprinzătoare.

acum 11 luni · comentarii (21)

Simona Bernat, o profesoară de 41 de ani din Cluj-Napoca, a fost găsită moartă în apartamentul ei, la cinci zile după ce sunase la 112 pentru a anunţa că se simte rău şi că are nevoie de asistenţă medicală. Reprezentanţii Ambulanţei spun că medicii trimişi la faţa locului au sunat la uşă timp de 15 minute, după care au plecat. Femeia locuia singură. Ştirea asta e tot ce poate fi mai rău pentru cineva anxios (ca mine).

acum 2 ani · comentarii (30)

Ziua de luni a TIFF-ului a început cu un iaurt şi o grămadă de soare, cel puţin pentru mine. Clujul are şi filme bune, dar şi multe străzi sparte („în lucru“). Ce bine că totuşi există în Cluj-Napoca o oră perfectă în care lumina e atât de galbenă şi cade într-un aşa fel încât salvează totul, absolut totul.

acum 2 ani · comentarii (0)

Un bărbat de vreo 50 de ani, un subsol, un pămătuf de praf. Bărbatul şterge cu duioşie un tablou care-l înfăţişează pe Hitler din profil. „Am primit tabloul ăsta cadou de nuntă de la colegii de la lucru. A fost cel mai frumos cadou. Când l-am deschis şi l-am văzut mi-a venit să plâng de bucurie. Mă gândeam doar la cum o să merg acasă şi o să-l atârn pe perete în pivniţă“.

acum 2 ani · comentarii (4)

„Dacă până la 30 de ani ai fost la Gărâne, Szigeturi şi alte festivaluri cool, dar ai ratat Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ar fi bine să faci ceva în sensul ăsta“, mi-a zis o voce în cap, voce pe care am ascultat-o fără să mă gândesc că de la Bucureşti la Cluj-Napoca va trebui să ajung cu ajutorul unui tren CFR. Dar asta este o altă poveste de groază.

acum 2 ani · comentarii (2)

Să afirmi zilele acestea „cei 10 jurnalişti de la Charlie Ebdo nu trebuiau omorâţi, dar libertatea presei trebuie limitată” este ca şi cum ai accepta că ziariştii francezi au avut vreo vină pentru atentatul de la Paris. A spune acum, după masacrul din capitala Franţei, că presa are o problemă este ca şi cum ai afirma că săptămânalul de caricaturi a provocat atacul barbar al teroriştilor.

acum 2 ani · comentarii (36)

Constat un interes real pentru a înţelege ce s-a întâmplat fenomenul de la Cluj, din primele săptămâni ale lui noiembrie 2014, fenomen care a generat mobilizare şi valul care au contribuit major la răsturnarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale în turul al doilea.

acum 2 ani · comentarii (3)

Cercetătorii din Cluj lucrează la o invenţie care ar putea revoluţiona lumea medicinei: sângele artificial. Totuşi, din 2007, de când există acest proiect, clujenii spun că în fiecare an apare aceeaşi problemă: banii pentru cercetare vin foarte greu şi întârzie să apară în primele trei-patru luni ale anului, îngreunând, ba chiar blocând procesul.

acum 3 ani · comentarii (14)

Recent, o publicaţie culturală clujeană a lansat cititorilor săi un „sondaj”, ca modalitate pentru stabilirea unui top al cafenelelor ce sprijină cultura locală. În calitatea mea de cârciumar cu oarecare experienţă şi succes, îmi permit să mă aplec niţel asupra temei. Mai întâi, cred că orice dezbatere ar trebui începută cu precizarea termenilor, ce anume se înţelege prin „cultură de cafenea”.

acum 3 ani · comentarii (1)

Uitându-mă pe o hartă a zonelor de dezvoltare regională, România este asemenea unei flori. Zonele respective servesc la colectarea datelor statistice după sistemul NUTS (Nomenclature of Territorial Units for Statistics). Pe această bază se porneşte unul dintre cele mai mari proiecte de reformă din istoria administrativă a ţării: a pornit procesul de „decentralizare-regionalizare“ al României.

acum 4 ani · comentarii (0)
Postari Recente