Cum au devenit gabori ţiganii din Ardeal? Obiceiul medieval prin care romii au luat numele celui mai important principe al Transilvaniei 3

Cuvântul gabor este, în Ardeal, sinonim cu cel de rom. Povestea acestui termen ne duce în Evul Mediu în perioada în care Transilvania era condusă de Gabor Bethlen, principele  reformator care a modernizat ţara. Printre măsurile luate de acesta a fost şi acordarea de drepturi romilor, care în semn de recunoştinţă i-au luat numele.

Cum au devenit gabori ţiganii din Ardeal? Obiceiul medieval prin care romii au luat numele celui mai important principe al Transilvaniei Vezi comentarii 3

Vor dori părinţii să-şi lase copiii pe „mâinile roboţilor”? Dilemele unui proiect european derulat în România care va revoluţiona psihoterapia

Vor dori părinţii să-şi lase copiii pe „mâinile roboţilor”? Dilemele unui proiect european derulat în România care va revoluţiona psihoterapia

Proiectul european DREAM are ca scop realizarea unui nou tip de robot. Este vorba despre robotul autonom supervizat, căruia i se va stabili un obiectiv şi i se va da libertatea de a-l duce singur la îndeplinire. Aplicaţia va fi folosită în psihoterapie. Departamentul de Psihologie Clinică din Cluj a început, zilele trecute, să testeze roboţii pentru a concepe modele comportamentale care să le permită să funcţioneze autonom.

Neamţul care a văzut, acum un veac, în România „o ţară binecuvântată, care se apropie de norii grei ai Occidentului” - moştenirea unică lăsată de german

Neamţul care a văzut, acum un veac, în România „o ţară binecuvântată, care se apropie de norii grei ai Occidentului” - moştenirea unică lăsată de german

„De cultura acestei ţări binecuvântate de soare se apropie norii grei ai Occidentului”, scria în 1933, fotograful german Kurt Hielscher, care a realizat un spectaculos album de fotografii cu România. Iniţiativa a aparţinut Guvernului şi familiei regale având şi un scop turistic, ţara fiind atunci, la fel ca şi acum, foarte puţin cunoscută în Vest. Cum este percepută această iniţiativă de un specialist în 2015.

O boală gravă cauzează 62 de amputaţii pe zi în România. O asociaţie din Cluj militează pentru înfiinţarea unui nou tip de medic - podiatrul

O boală gravă cauzează 62 de amputaţii pe zi în România. O asociaţie din Cluj militează pentru înfiinţarea unui nou tip de medic - podiatrul

În România, se efectuează zilnic, în medie, 62 de amputaţii în rândul persoanelor cu diabet. Această statistică îngrijorătoare este punctul de plecare al iniţiativei Asociaţiei Naţionale de Podiatrie, care îşi propune dezvoltarea specialităţii de podiatrie în rândul asistenţilor medicali şi crearea meseriei de podiatru. Podiatrul se ocupă de îngrijirea picioarului.

Umorul e, fără îndoială, nedrept, nesolidar, impudic uneori, întristător de-a binelea alteori şi ştim asta chiar fără să fi citit vreodată despre sursele comicului sau despre originea umorului în literatură şi aiurea. Dar uneori umorul e pur şi simplu nedrept, discriminator, sexist, fără nicio noimă. Pedepsitor şi meschin. Inutil şi greţos. Pedepsitor şi meschin. Inutil şi greţos.  O mostră de astfel de umor este topul “Bunăciunilor din liceele din Cluj”, top întocmit şi  promovat în Gazeta de Cluj.

luna trecuta · comentarii (33)

Acum aproximativ un deceniu, secretarul Apărării al SUA, Donald Rumsfeld, se adresa publicului occidental cu următoarea declaraţie, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist danez despre reacţia unor state europene privind participarea la războiul din Irak: „Voi vă gândiţi la Europa ca fiind Franţa şi Germania. Eu nu. Eu cred că aceasta este vechea Europă. Dacă te uiţi la NATO, în Europa, ca la un întreg, centrul de gravitaţie se mută spre est.”

luna trecuta · comentarii (107)

Răspunsul, cu ale sale argumente istorice şi dezvoltări contemporane, este extrem de complex dar, în acelaşi timp, se centrează pe o evidenţă absolută: Gurile Dunării reprezintă o valoare strategică extrem de importantă, de controlul şi securizarea căreia sunt interesaţi ambii actori majori ai situţiei conflictuale grave din acest moment: NATO şi UE, pe de o parte, Federaţia Rusă, de cealaltă parte.

luna trecuta · comentarii (75)

Marţi, 3 martie 2015. În Monitorul Oficial al României apare Ordinul de ministru 387/2015, al cărui obiect este mutarea unui cuib de barză de pe un stâlp electric pe altul. Sâmbătă, 7 martie 2015, o bătrână în vârstă de 82 de ani, care supravieţuise unui stop cardiorespirator, moare degerată pe câmp, după ce medicii au lăsat-o să părăsească spitalul în papuci şi halat, la doar câteva ore după resuscitare.

luna trecuta · comentarii (44)

În fiecare an, la finalul lunii februarie, fanii House of Cards sunt răsfăţaţi cu noi episoade din serialul lor favorit. În acest an, acţiunea celui de-al treilea sezon se termină în seara alegerilor primare din Iowa, eveniment care marchează începutul procesului electoral pentru alegerea preşedintelui Statelor Unite ale Americii.

luna trecuta · comentarii (2)

De când e preşedinte, Klaus Iohannis s-a enervat doar de două ori: o dată pe aeroportul din Paris, când gărzile de corp nu i-au luat la timp paltonul, şi a doua oară pe aeroportul Otopeni, când i l-au luat prea devreme. Faţă de ce se întâmplă prin politica în care ne-a promis o altă rânduială, mie mi se pare că e cam puţin: se enervează rar şi din motive derizorii. Invers poate că ar fi mai bine.

luna trecuta · comentarii (122)

Răscoala lui Horea, încheiată prin îndelung discutata execuţie de la care se împlinesc, în această lună, 230 de ani, este unul dintre episoadele cele mai controversate ale istoriei Transilvaniei premoderne. Misterul care o învăluie îşi are originea, într-o foarte mare măsură, în suspiciunile şi interpretările legate de obscurele sale conexiuni cu cercurile francmasonice şi cu societăţile secrete.

acum 2 luni · comentarii (38)

Să afirmi zilele acestea „cei 10 jurnalişti de la Charlie Ebdo nu trebuiau omorâţi, dar libertatea presei trebuie limitată” este ca şi cum ai accepta că ziariştii francezi au avut vreo vină pentru atentatul de la Paris. A spune acum, după masacrul din capitala Franţei, că presa are o problemă este ca şi cum ai spune că săptămnalul de caricaturi a provocat atacul barbar al teroriştilor.

acum 3 luni · comentarii (36)

25 de ani după ce centrul Bucureştiului a fost violent ocupat de mineri, Universitatea, partidele şi presa de opoziţie închise şi nenumăraţi oameni, cei mai mulţi fără vreo legătură cu opoziţia, maltrataţi, Înalta Curte a trebuit să redeschidă dosarul evenimentelor, închis anterior de procuratură şi apoi redeschis după o decizie CEDO. Văd din reacţiile pe forumuri că o nouă generaţie are nevoie de explicaţii.

luna trecuta · comentarii (0)

Autorităţile, societatea civilă, reprezentanţii cultelor religioase au de rezolvat o gravă problemă actuală, ce tinde să se accentueze odată cu păstrarea notării orei de religie în şcoli - discriminarea în educaţie. Putem spune că este o discriminare pe motiv de religie, din moment ce nota la această materie şcolară, dacă pot spune aşa, este cauza.

luna trecuta · comentarii (4)

În cuprinsul a aproape 500 de pagini, format mare, istoricul Ştefan Bosomitu realizează ceea ce el însuşi numeşte o biografie a unuia dintre cele mai fascinante personaje ale istoriei comunismului românesc. Un personaj ale cărui evoluţii, ale cărui suişuri şi coborâşuri ilustrează una dintre cele mai importante caracteristici ale nomenclaturii comuniste nu doar din România, ci din întregul Bloc sovietic.

luna trecuta · comentarii (0)

În contextul redeschiderii dosarului privind evenimentele din 13 – 15 iunie 1990, una dintre cele mai negre perioade din istoria postdecembristă a României, cu efecte devastatoare asupra acelui prezent şi al viitorului României, numeroşi analişti politici, istorici, publicişti, formatori de opinie fac referire la aceste evenimente ca fiind născute dintr-o posibilă confruntare a noilor structuri de informaţii româneşti,

luna trecuta · comentarii (11)

Apple a prezentat aseară preţurile finale pentru Apple Watch, iar acestea variază de la 350 de dolari la 17.000 de dolari. Noul MacBook are un singur port, de tip USB-C, şi va avea nevoie de cel puţin două adaptoare pentru o conectivitate ridicată. Cele două produse au provocat reacţii aşteptate legate de preţul şi funcţionalitatea lor.

luna trecuta · comentarii (0)

Constat un interes real pentru a înţelege ce s-a întâmplat fenomenul de la Cluj, din primele săptămâni ale lui noiembrie 2014, fenomen care a generat mobilizare şi valul care au contribuit major la răsturnarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale în turul al doilea.

acum 4 luni · comentarii (3)

Cercetătorii din Cluj lucrează la o invenţie care ar putea revoluţiona lumea medicinei: sângele artificial. Totuşi, din 2007, de când există acest proiect, clujenii spun că în fiecare an apare aceeaşi problemă: banii pentru cercetare vin foarte greu şi întârzie să apară în primele trei-patru luni ale anului, îngreunând, ba chiar blocând procesul.

acum 1 an · comentarii (13)

Recent, o publicaţie culturală clujeană a lansat cititorilor săi un „sondaj”, ca modalitate pentru stabilirea unui top al cafenelelor ce sprijină cultura locală. În calitatea mea de cârciumar cu oarecare experienţă şi succes, îmi permit să mă aplec niţel asupra temei. Mai întâi, cred că orice dezbatere ar trebui începută cu precizarea termenilor, ce anume se înţelege prin „cultură de cafenea”.

acum 1 an · comentarii (1)

Uitându-mă pe o hartă a zonelor de dezvoltare regională, România este asemenea unei flori. Zonele respective servesc la colectarea datelor statistice după sistemul NUTS (Nomenclature of Territorial Units for Statistics). Pe această bază se porneşte unul dintre cele mai mari proiecte de reformă din istoria administrativă a ţării: a pornit procesul de „decentralizare-regionalizare“ al României.

acum 2 ani · comentarii (0)
Postari Recente