Eveniment la castelul Banffy din Bonţida: după Electric Castle urmează festivalul Barock 0

Fundaţia Transylvania Trust organizează, în perioada 30-31 august, „BAROCK. Zilele Castelului Bánffy de la Bonţida”. Pe lângă clasicele proiecţii de filme, expoziţii, concerte de muzică, demonstraţii hipice sau ateliere de meşteşuguri tradiţionale, ediţia din acest an aduce un târg de carte, un târg de adopţii de animale şi spectacole de teatru.

Eveniment la castelul Banffy din Bonţida: după Electric Castle urmează festivalul Barock Vezi comentarii 0

Clujenii vor putea completa poveştile şi poeziile unor autori români celebri la "Ziua limbii române"

Clujenii vor putea completa poveştile şi poeziile unor autori români celebri la

Festivalul „Ziua limbii române” se desfăşoară în weekend, în Parcul Central Simion Bărnuţiu din Cluj-Napoca. Pe lângă o dezbatere la care vor participa scriitorii clujeni, un concert al corului bărbătesc din Finteuşul Mare, se va organiza un stand « Continuă povestea - Continuă poezia », unde trecătorii vor putea completa poveştile şi poeziile unor celebri autori români.

Acuzaţii de fraudă la un proiect european de 4 milioane de euro: o vicepreşedintă UDMR „a arestat” cardurile de salarii | udmr

Acuzaţii de fraudă la un proiect european de 4 milioane de euro: o vicepreşedintă UDMR „a arestat” cardurile de salarii

Koreck Maria, vicepreşedinta UDMR Târgu-Mureş şi preşedinta Asociaţiei „Divers“, este acuzată de mai mulţi oameni că şi-ar fi însuşit bani din fondurile unui proiect european derulat în parteneriat cu ONG-uri din Cluj, Alba Iulia, Bucureşti şi Atena. Plângerea zace într-un sertar al Organismului Intermediar Regional Centru de trei luni.

Cum să înveţi despre UE de pe Facebook, una dintre temele unei conferinţe internaţionale de la Cluj

Cum să înveţi despre UE de pe Facebook, una dintre temele unei conferinţe internaţionale de la Cluj

Utilizarea reţelelor sociale în procesul de predare/ învăţare, utilizarea platformelor online de învăţare în sistemul preuniversitar,  rolul universităţilor în promovarea studiilor europene în învăţământul preuniversitar sunt câteva dintre temele conferinţei internaţionale „EU 2.0 - Să învăţăm despre UE la Şcoală”, care se va desfăşura  sâmbătă,  la  Cluj-Napoca.

Clujul sărbătoreşte Anul Nou 7523 „de la zidirea lumii”

Clujul sărbătoreşte Anul Nou 7523 „de la zidirea lumii”

Ajunul Anului Nou 7523, conform  vechiului calendar folosit în spaţiul românesc până  în secolul al XVIII-lea, va fi sărbătorit în seara zilei de 31 august, la Biserica lui Horea din Parcul Etnografic „Romulus Vuia”. În programul manifesării sunt incluşi horitori, un serviciu religios, un recital de muzică veche bizantină şi un concert de muzică populară.

Povestea oraşului Cluj, devenit, la 19 august 1316, primul „oraş liber” de pe teritoriul României de astăzi, este povestea luptei pentru libertate a unui oraş medieval european. Eliberându-se, în urmă cu 698 de ani, de sub stăpânirea episcopiei Transilvaniei, cetăţenii de atunci ai Clujului au reuşit să înscrie evoluţia acestui oraş pe o traiectorie istorică de excepţie.

acum 12 zile · comentarii (13)

Am o bună prietenă care a intrat în 2012 în magistratură, după câţiva ani de avocatură. Nu era deci o jună primă, proaspăt ieşită de pe băncile Dreptului, necunoscătoare de viaţă, oameni şi justiţie lumească. După un an de practicare a meseriei de judecător (pe civil), undeva în sudul Moldovei, am întrebat-o cum e, având convingerea că este — în continuare — genul de om care nu minte.

acum 21 zile · comentarii (63)

Sentinţa din dosarul ICA va menţine trustul Intact în prima linie a campaniei electorale chiar cu Voiculescu în puşcărie, pentru că propagandiştii de acolo au reuşit să transforme conflictul dintre justiţie şi patronul lor într-o luptă pentru libertatea de exprimare, pe care o vor impune ca temă la alegerile din toamnă.

acum 20 zile · comentarii (25)

Evaluări ale evoluţiilor economice, sociale, politice şi militare din Rusia, în raport cu efectele implicării complexe a Moscovei, pe teritoriul statului ucrainean, ajung, indiferent de iniţiatorii unor analize, toţi cu pretenţii de obiectivitate, la pragul de netrecut al previziunilor lor pe termen scurt şi mediu - imprevizibilitatea deciziilor lui Vladimir Putin.

acum 20 zile · comentarii (14)

Noii Illuminati, cei despre care am vorbit atât de mult în ultimele articole, au pus, mai demult, o întrebare fundamentală: dincolo de teoria jocului, fascinantă şi deschizătoare de drumuri şi realităţi pentru generaţiile ce urmează, pentru acum, în imediat, la ce se pot aplica modelele complexe de analiză?

acum 20 zile · comentarii (4)

O figură intens nocivă pentru spaţiul mediatic, al mediului politic şi al celui de afaceri este condamnată acum şi omul intră la închisoare. Justiţia îl extrage din lume pentru a-l izola de aceasta. Mie, însă, mi-a atras atenţia un alt eveniment. Duminică a fost hirotonit părintele Valerian după ani de călugărie, de pustnicie într-un schit de lângă Râmnicu Vâlcea.

acum 20 zile · comentarii (2)

Ok, ne-am mutat la casă, ce e de făcut? Păi în primul rând grădina! Altfel am fi rămas la bloc, unde am fi îngrijit vreo două-trei muşcate pe balcon şi cam atât. O variantă mult mai simplă de altfel, dar care nu ne poate da acelaşi sentiment de libertate şi relaxare precum minutele petrecute la umbra unui nuc ori satisfacţia recoltei proprii din grădina de legume.

acum 20 zile · comentarii (1)

Războiului româno-ungar din anul 1919 nu i-au fost acordate nici măcar câteva rânduri în manualele şcolare alternative de istorie a românilor, pentru clasa a VIII-a sau a a XII-a, cum de altfel, un alt succes militar al României din secolul XX- participarea la al II-lea război balcanic, este tratat în mod superficial, în cadrul unui studiu de caz pe tema „România în relaţiile internaţionale (1878-1914)”.

acum 20 zile · comentarii (140)

Aflu că, atunci când consimte să vorbească angajaṭilor Televiziunii Române, Stelian Tănase, ca să fie penetrant, repetă destul de des întrebarea: „Ṣtii cine sunt eu?” Astfel încât cel ales, să înṭeleagă importanṭa momentului, dar îndeosebi pe cea a interlocutorului. Selecṭia sintagmei pleacă poate de la prezumṭia că „vinovatul” nu ṣtie cine îi face onoarea să i se adreseze.

acum 21 zile · comentarii (5)

Privatizarea este doar una dintr-o multitudine de mijloace prin care oameni obişnuiţi au ajuns milionari sau miliardari în euro, în două decenii şi jumătate. Nu vă aşteptaţi ca aceste metode să semene prea mult cu cele care i-au propulsat pe miliardarii americani în acelaşi interval de timp.

acum 21 zile · comentarii (10)

Vă ofer un portret al românului la volan. Nu am să folosesc metafore despre cum condusul maşinii sugerează şi independenţa individului, şi societatea ea însăşi, în imaginea individului. Vreau numai să vă arăt trei trăsături evidente într-un accident: Neruşinarea, urâţenia gratuită şi corupţia aşa cum există ele în mediul banal, cotidian, fără mize şi fără interes mediatic naţional.

luna trecuta · comentarii (32)

Cercetătorii din Cluj lucrează la o invenţie care ar putea revoluţiona lumea medicinei: sângele artificial. Totuşi, din 2007, de când există acest proiect, clujenii spun că în fiecare an apare aceeaşi problemă: banii pentru cercetare vin foarte greu şi întârzie să apară în primele trei-patru luni ale anului, îngreunând, ba chiar blocând procesul.

acum 6 luni · comentarii (13)

Recent, o publicaţie culturală clujeană a lansat cititorilor săi un „sondaj”, ca modalitate pentru stabilirea unui top al cafenelelor ce sprijină cultura locală. În calitatea mea de cârciumar cu oarecare experienţă şi succes, îmi permit să mă aplec niţel asupra temei. Mai întâi, cred că orice dezbatere ar trebui începută cu precizarea termenilor, ce anume se înţelege prin „cultură de cafenea”.

acum 8 luni · comentarii (1)

Uitându-mă pe o hartă a zonelor de dezvoltare regională, România este asemenea unei flori. Zonele respective servesc la colectarea datelor statistice după sistemul NUTS (Nomenclature of Territorial Units for Statistics). Pe această bază se porneşte unul dintre cele mai mari proiecte de reformă din istoria administrativă a ţării: a pornit procesul de „decentralizare-regionalizare“ al României.

acum 2 ani · comentarii (0)