O istorie a României, prin fumul de ţigară. A doua carte despre viciul care a sedus regi, scriitori şi oameni de rând 0

”Când oamenii vor vedea cartea se vor gândi la o cutie de havane”, spune Ucu Bodiceanu despre volumul al doilea despre fumat, care va ieşi peste câteva săptămâni de la tipar. Cutia va avea magnet şi odată deschisă îl va purta pe cititor într-o lume plină de fumuri, aristocratice, elegante, dar şi cotidiene. Imaginile din volum îi înfăţişează atât pe regii României, cât şi pe scriitori ademeniţi de patima tutunului.

O
istorie a României, prin fumul de ţigară. A doua carte despre
viciul care a sedus regi, scriitori şi oameni de rând Vezi comentarii 0

Dincolo de „golani”, cum i-a numit Rus, şi criticile societăţii, tinerii au nevoie de susţinere. Mitropolitul Clujului: „Facem prea puţin pentru copiii noştri”

Dincolo de „golani”, cum i-a numit Rus, şi criticile societăţii, tinerii au nevoie de susţinere. Mitropolitul Clujului: „Facem prea puţin pentru copiii noştri”

„Facem prea puţin pentru tinerii noştri”, afirma mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, într-un interviu, pentru „Adevărul”. În opinia sa, ei nu ar trebui judecaţi nici de părinţi, nici de şcoală sau biserică, ci mai degrabă sprijiniţi. Fiecare ar trebui să-şi găsească propria cale pe care să meargă indiferent de ce ar spune ceilalţi.

Bacalaureat 2015 Cluj. Ţara unde examenul la Informatică se dă pe hârtie, nu pe PC: „Proba de azi a fost cea mai dificilă de la BAC”

Bacalaureat
2015 Cluj. Ţara unde examenul la Informatică se dă pe hârtie, nu
pe PC:  „Proba de azi a fost cea mai dificilă de la BAC”

Bacalaureat 2015. Ultima zi de examen şi multe materii. Sociologia şi Anatomia li s-a părut uşoară unor elevi de la Liceul Teoretic ”Gheorghe Şincai”. Au ieşit după o oră şi jumătate de examen, s-au dus lângă zidul de piatră ce-l înconjoară pe bătrânul Baba Novac şi s-au apucat să discute subiectele, după ce şi-au aprins mult-aşteptata ţigară.

Subiecte Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Cluj

Subiecte Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică Cluj

Examenul de Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică, are loc vineri, elevii urmând să primească dimineaţa la ora 9:00 variantele de subiecte la Bacalaureatul 2015 Geografie, Biologie, Chimie, Fizică. Aflaţi totul despre rezolvările subiectelor la Geografie, Biologie, Chimie, Fizică, pe site-ul adevarul.ro. De asemenea, pe adevarul.ro, veţi afla primii subiectele la Bacalaureat 2015 Geografie, Biologie, Chimie,  Fizică.

Afacerea Bacalaureat 2015. Firma care vinde fiţuici de 10 ani a deveni un brand. Îşi promovează marfa folosind poze sexy | bacalaureat 2015

Afacerea Bacalaureat 2015. Firma care vinde fiţuici de 10 ani a deveni un brand. Îşi promovează marfa folosind poze sexy

Bacalaureatul 2015 aduce nu numai emoţii pentru elevi ci şi mulţi bani pentru o firmă din Cluj care a văzut în examenul maturităţii o oportunitate de afacere. Cu o activitate de 10 ani pe „piaţă”, firma se laudă că a devenit un brad. Pagina de Facebook are 53.000 de likeuri. Comenzile se fac direct de pe site şi fiţuicile sunt livrate la domiciliu.

Mesajul medicilor din secolul XIX despre degenerarea „rasei române“: „Viitorul este incert. Bucureştiul furnică de streini. Iaşiul va deveni o Palestină“

Mesajul medicilor din secolul XIX despre degenerarea „rasei române“: „Viitorul este incert. Bucureştiul furnică de streini. Iaşiul va deveni o Palestină“

Obţinerea independenţei, proclamarea Regatului şi Unirea din 1918 fac din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea o perioadă de aur din Istoria României. În discursul public al vremii şi-a făcut loc viziunea apocaliptică ce prevestea degenerarea rasei, scădera populaţiei autohtone şi înlocuirea cu străini. Medicii vremii atrăgeau atenţia asupra pericolului evreilor într-un discurs antisemit surprinzător de violent.

Rectorul universităţii din Cluj unde un dascăl a fost prins că vindea licenţe: ”Profesional, este foarte bun. Studenţii l-au ales decan de an”

Rectorul universităţii din Cluj unde un dascăl a fost prins că vindea
licenţe:
”Profesional, este foarte bun. Studenţii l-au ales decan de an”

Rectorul Universităţii ”Bogdan-Vodă” din Cluj, Mohammad Jaradat, a declarat, pentru ”Adevărul”, că lectorul Florin Radu Pintea, prins săptămâna trecută că vindea licenţe studenţilor, a fost suspendat din activităţile sale, dar şi că studenţii îl apreciau şi l-au ales, des, să le fie decan de an.

Bacalaureat Matematică 2015 Cluj. Ce cred elevii de la mai multe licee tehnice: ”Prea uşoare. Şi un elev de clasa a X-a le putea face” | bacalaureat 2015

Bacalaureat Matematică 2015 Cluj. Ce cred elevii de la mai multe licee tehnice: ”Prea uşoare. Şi un elev de
clasa a X-a le putea face”

”Dacă vrei să ai un loc de muncă asigurat, înscrie-te la Colegiului Tehnic ”Anghel Saligny” din Cluj-Napoca”, e mesajul unei pancarte întinsă pe gardul de lângă intrarea în colegiu. Deşi mesajul se adresa celor de clasa a VIII-a, zecile de liceeni ce şi-au dat azi Bacalaureatul la Istorie sau Matematică, întrebaţi ce vreau să facă mai departe, au răspuns la fel: ”nu ştiu”.

Scapi de o probă a BAC-ului dacă mergi la olimpiadă? Ideea inspectorului şcolar general din Cluj: ”Premiile şi menţiunile ar putea fi echivalate cu 10 la BAC” | bacalaureat 2015

Scapi de o probă a BAC-ului dacă mergi la olimpiadă? Ideea inspectorului şcolar general din Cluj: ”Premiile şi menţiunile ar putea fi echivalate cu 10 la BAC”

La întâlnirea inspectorilor şcolari generali din Regiunea de Nord-Vest, care a avut loc zilele trecute la Cluj, s-au discutat mai multe lucruri legate de îmbunătăţirea organizării examenelor naţionale. Una dintre ideile avansate a fost ca elevilor care iau premii sau o menţiuni la olimpiadele naţionale să li se recunoască efortul şi să li se dea 10 la respectiva probă de la Evaluarea Naţională sau Bacalaureat, fără ca ei să mai susţină proba.

Rezumatul unei zile de percheziţii la Cluj şi Bistriţa: 500 de obiecte de patrimoniu antice, arme, monede, vase ceramice şi bijuterii. Prejudiciu: circa 33.000 de euro

Rezumatul unei zile de percheziţii la Cluj şi Bistriţa: 500 de obiecte de patrimoniu antice, arme, monede, vase ceramice şi bijuterii. Prejudiciu: circa 33.000 de euro

După percheziţiile de marţi, 30 iunie, la Complexul Muzeal din Bistriţa şi la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj, dar şi la domiciliile a 4 persoane fizice din cele două judeţe, poliţiştii anunţă, printr-un comunicat, miercuri, 1 iulie, că au ridicat circa 500 de unelte şi arme antice din fier, monede, vase ceramice şi din aur, brăţări, inele cu valoare arheologică. Ei mai susţin că nu poate fi justificată provenienţa acestor vestigii.

Subiecte Bacalaureat 2015 Matematică M1, M2, M3, M4 Cluj

Subiecte Bacalaureat 2015 Matematică M1, M2, M3, M4 Cluj

Bacalaureat 2015 Matematică Cluj. Circa 5.000 de liceeni din judeţul Cluj susţin miercuri, 1 iulie, proba de Matematică Bacalaureat 2015. Adevarul.ro vă prezintă, de la 12.00, rezolvările subiectelor la Bacalaureat 2015 Matematică. Intrând pe adevarul.ro puteţi afla printre primii care sunt subiectele la Matematică Bacalaureat 2015 şi rezolvările subiectelor la Matematică Bacalaureat 2015.

La începuturile timpurilor moderne, Transilvania a început să fie considerată unul dintre spaţiile europene importante din punctul de vedere al transmiterii tradiţiei hermetice. În 1612, marele hermetist Michael Maier, medicul personal al împăratului Rudolf al II-lea, îl înscrie pe alchimistul Melchior Cibinensis (Sibianul) în lista celor mai mari filosofi ai tuturor timpurilor.

acum 2 luni · comentarii (0)

Să ne imaginăm o nuntă la Ateneul Român, monument de arhitectură de clasa A („valoare universală şi naţională") şi simbol al Bucureştilor. Într-o sâmbată, de la ora 7pm. Concertul Filarmonicii a fost reprogramat, iar sala a fost îmbodobită în haine de nuntă. Deasupra intrării, scrie mare: Athene Ballroom. Scările din marmură au fost îmbrăcate şi împodobite cu lumânări în care au fost prinşi trandafiri şi ferigi. Miroase a parfum.

acum 2 luni · comentarii (1)

Răscoala lui Horea, încheiată prin îndelung discutata execuţie de la care se împlinesc, în această lună, 230 de ani, este unul dintre episoadele cele mai controversate ale istoriei Transilvaniei premoderne. Misterul care o învăluie îşi are originea, într-o foarte mare măsură, în suspiciunile şi interpretările legate de obscurele sale conexiuni cu cercurile francmasonice şi cu societăţile secrete.

acum 5 luni · comentarii (41)

Tocmai când reflectam  la ideea unui articol legat de apropierea centenarului, sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, de la săvârşirea idealului naţional, despre lupta acestui neam greu încercat de istorie, poziţionat la graniţă de Imperii, văd că aleşii noştri vor să adauge încă o zi în calendarul cu zile libere, şi anume 10 mai.

acum 2 luni · comentarii (4)

Se pregăteşte o mare schimbare. Nu una de etapă, aşa cum au fost multe până acum. Mai mult sau mai puţin reuşit, departe sau foarte departe de România care, în continuarea, pare să rămână ancorată doar în scandalurile, urile, intoleranţele şi comportamentul cretinoid al unei clase politice auto-suficiente şi abulice.

acum 2 luni · comentarii (29)

Autorităţile, societatea civilă, reprezentanţii cultelor religioase au de rezolvat o gravă problemă actuală, ce tinde să se accentueze odată cu păstrarea notării orei de religie în şcoli - discriminarea în educaţie. Putem spune că este o discriminare pe motiv de religie, din moment ce nota la această materie şcolară, dacă pot spune aşa, este cauza.

acum 4 luni · comentarii (4)

În contextul redeschiderii dosarului privind evenimentele din 13 – 15 iunie 1990, una dintre cele mai negre perioade din istoria postdecembristă a României, cu efecte devastatoare asupra acelui prezent şi al viitorului României, numeroşi analişti politici, istorici, publicişti, formatori de opinie fac referire la aceste evenimente ca fiind născute dintr-o posibilă confruntare a noilor structuri de informaţii româneşti,

acum 4 luni · comentarii (11)

Apple a prezentat aseară preţurile finale pentru Apple Watch, iar acestea variază de la 350 de dolari la 17.000 de dolari. Noul MacBook are un singur port, de tip USB-C, şi va avea nevoie de cel puţin două adaptoare pentru o conectivitate ridicată. Cele două produse au provocat reacţii aşteptate legate de preţul şi funcţionalitatea lor.

acum 4 luni · comentarii (1)

Ziua de luni a TIFF-ului a început cu un iaurt şi o grămadă de soare, cel puţin pentru mine. Clujul are şi filme bune, dar şi multe străzi sparte („în lucru“). Ce bine că totuşi există în Cluj-Napoca o oră perfectă în care lumina e atât de galbenă şi cade într-un aşa fel încât salvează totul, absolut totul.

luna trecuta · comentarii (0)

Un bărbat de vreo 50 de ani, un subsol, un pămătuf de praf. Bărbatul şterge cu duioşie un tablou care-l înfăţişează pe Hitler din profil. „Am primit tabloul ăsta cadou de nuntă de la colegii de la lucru. A fost cel mai frumos cadou. Când l-am deschis şi l-am văzut mi-a venit să plâng de bucurie. Mă gândeam doar la cum o să merg acasă şi o să-l atârn pe perete în pivniţă“.

luna trecuta · comentarii (4)

„Dacă până la 30 de ani ai fost la Gărâne, Szigeturi şi alte festivaluri cool, dar ai ratat Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ar fi bine să faci ceva în sensul ăsta“, mi-a zis o voce în cap, voce pe care am ascultat-o fără să mă gândesc că de la Bucureşti la Cluj-Napoca va trebui să ajung cu ajutorul unui tren CFR. Dar asta este o altă poveste de groază.

luna trecuta · comentarii (2)

Să afirmi zilele acestea „cei 10 jurnalişti de la Charlie Ebdo nu trebuiau omorâţi, dar libertatea presei trebuie limitată” este ca şi cum ai accepta că ziariştii francezi au avut vreo vină pentru atentatul de la Paris. A spune acum, după masacrul din capitala Franţei, că presa are o problemă este ca şi cum ai afirma că săptămânalul de caricaturi a provocat atacul barbar al teroriştilor.

acum 6 luni · comentarii (36)

Constat un interes real pentru a înţelege ce s-a întâmplat fenomenul de la Cluj, din primele săptămâni ale lui noiembrie 2014, fenomen care a generat mobilizare şi valul care au contribuit major la răsturnarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale în turul al doilea.

acum 7 luni · comentarii (3)

Cercetătorii din Cluj lucrează la o invenţie care ar putea revoluţiona lumea medicinei: sângele artificial. Totuşi, din 2007, de când există acest proiect, clujenii spun că în fiecare an apare aceeaşi problemă: banii pentru cercetare vin foarte greu şi întârzie să apară în primele trei-patru luni ale anului, îngreunând, ba chiar blocând procesul.

acum 1 an · comentarii (13)

Recent, o publicaţie culturală clujeană a lansat cititorilor săi un „sondaj”, ca modalitate pentru stabilirea unui top al cafenelelor ce sprijină cultura locală. În calitatea mea de cârciumar cu oarecare experienţă şi succes, îmi permit să mă aplec niţel asupra temei. Mai întâi, cred că orice dezbatere ar trebui începută cu precizarea termenilor, ce anume se înţelege prin „cultură de cafenea”.

acum 2 ani · comentarii (1)
Postari Recente