Înviere acasă, la muzeu. Povestea atelierului de tinichigerie din Cluj ajuns muzeu ţărănesc şi biserică 0

O mână de vreo 50 de oameni au luat lumină şi s-au rugat într-un muzeu aflat la vreo 6 kilometri lângă Cluj-Napoca, în colonia numită Sopor. Muzeul se numeşte „Poarta de su’ Feleac“ şi s-a deschis de vreo trei luni, la împlinirea a 164 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Clujenii din Sopor, zonă care ţine de Cluj-Napoca, nu au o încă o biserică unde să se roage.

Vezi comentarii 0

Comunitatea celor care citesc şi au book selfie pe Facebook | facebook

Clujeanul Victor Miron începea în urmă cu aproape două luni o campanie de promovare a lecturii, iar gestul său, prin activităţile din campanie, a adunat aproape 4.000 de like-uri şi peste 500 de susţinători care, din semn de solidaritate, şi-au schimbat poze de la proilul de Facebook şi au pus o poză cu ei citind o carte, un book selfie, concept creat de Victor Miron. Pasul următor: 10.000 de bookselfie-uri până la sfârşitul anului.

Firma Fany, al cărui patron este în arest, susţine că decizia ARR de retragere a licenţelor de transport în Cluj e „ilegală“

Reprezentanţii Fany au anunţat, într-un comunicat postat pe site-ul firmei de transport că retragerea licenţelor este „ilegală“ deoarece adresa trimsiă de ARR Cluj „nu cuprinde motivele de fapt şi de drept care să justifice legal adoptarea acestei măsuri“. Firma mai spune că va ataca în instanţă decizia şi că va continua să presteze serviciul pentru care a fost licenţiată.

Ce zice proprietarul unei maşini zgâriate de o clujeancă: „Femeia trebuie oprită, altfel zgârie şi altele“

Proprietarii maşinilor avariate de o clujeancă de vreo 40-50 de ani sunt decişi să facă plângere la poliţie pentru că vor să-şi recupereze banii cu care îşi repară automobilele şi vor ca femeia să nu îşi mai repete gestul. Întâmplarea era pe buzele tuturor celor care lucrează la magazinele de pe strada Gorunului, unii aveau facebook-ul deschis, alţii spuneau că doamna respectivă nu poate fi şofer şi că nu ar fi cu toate la cap.

„Un veac de singurătate“ face parte dintr-o categorie rară de cărţi, în imaginarul şi biblioteca mea. Cea a cărţilor pe care le îndrăgesc în tăcere, de la distanţă, despre care îmi spun adeseori că le voi citi... într-o zi. Spre ruşinea mea, această zi a venit: am citit cartea, dar Marquez a murit.

acum 2 zile · comentarii (5)

Dormi. Zorile n-au căzut în fereastră. Mi-e teamă... Mi-e teamă că n-am să te pot apăra de toate nenorocirile acestei lumi, de război, de foamete şi de boli. Mai ales de boli. Degeaba te bat la cap: spală-te pe mâini!, spală-te pe dinţi!, spală-te pe faţă!, am ajuns o moară stricată, care te bate la cap, spală-te pe mâini!, spală-te pe dinţi!...

acum 3 zile · comentarii (24)

Arătam anul trecut că în limba română cuvântul „Paşti” (sau „Paşte”) ne vine, cu acelaşi înţeles, din latinescul bisericesc „paschae” (pluralul lui „pascha”), care, la rândul său, provine din grecescul „pásha (Πάσχα)”, iar acesta din ebraicul: „pésah (פֶּסַח‎)”, doar că, ajunşi aici, dăm de necunoscut.

acum 2 zile · comentarii (24)

După o lungă perioadă aglomerată şi agitată, debutând încă din copilărie, când la zece-unsprezece ani suna gongul fixat de mine la cinci dimineaţa ca să mai repet o lecţie sau alta, cu un ritm intensificat în adolescentă, apoi în facultate şi chiar cu mai mare încrâncenare ulterior, am simţit la un moment dat nevoia urgentă a unui respiro, ca un muribund asfixiat care caută oxigen.

acum 2 zile · comentarii (4)

Ştiţi scena celebră din cinematografia americană în care încercările stângace ale eroului de a trece neobservat la supermarket  cu o cutie de prezervative sau cu vreun unguent stânjenitor sunt zădărnicite de goarna casieriţei, care tocmai acum, în spiritul lui Murphy, nu găseşte codul de bare şi îl cere impacientată la microfon?

acum 9 zile · comentarii (7)

Scriu această scrisoare în nume propriu şi în atenţia domnului Ministru de Externe Titus Corlăţean, pentru a-i atrage atenţia acestuia asupra lipsei de transparenţă a modului în care DPRP, departament aflat în subordinea sa, a încercat alocarea de fonduri pentru asociaţiile care ar trebui să promoveze consolidarea comunităţilor româneşti din afara graniţelor.

acum 13 zile · comentarii (8)

Aşa cum am promis, am demarat deja o nouă campanie de informare privind fondurile europene pe care România le poate accesa în perioada 2014-2020. Am primit sute întrebări şi solicitări de informaţii din toată ţara, de la români interesaţi să afle cum pot beneficia de bani de la Uniunea Europeană.

acum 13 zile · comentarii (0)

Deunăzi am avut ocazia să petrec câteva ore alături de forţele paramilitare loiale Moscovei, la graniţa Crimeei. Unul dintre cele mai interesante aspecte ale prezenţei acestor trupe speciale o constituie chiar componenţa lor. O legitimitate aparentă, susţinută şi încurajată de Mosocova, cu consecinţe dintre cele mai grave pentru stabilitatea regiunii.

acum 24 zile · comentarii (49)

Ieri a avut loc un protest al moldovenilor împotriva ocupaţiei ruse în Republica Moldova. Iată cum a fost acesta prezentat de către unul din cele mai citite ziare online din Rusia, în totală opoziţie faţă de realitatea de pe teren. Forţa Rusiei la Chişinău, în rândul societăţii civile, este practic inexistentă, situaţia fiind contrară celei din Ucraina.

acum 13 zile · comentarii (4)

Cercetătorii din Cluj lucrează la o invenţie care ar putea revoluţiona lumea medicinei: sângele artificial. Totuşi, din 2007, de când există acest proiect, clujenii spun că în fiecare an apare aceeaşi problemă: banii pentru cercetare vin foarte greu şi întârzie să apară în primele trei-patru luni ale anului, îngreunând, ba chiar blocând procesul.

acum 2 luni · comentarii (13)

Recent, o publicaţie culturală clujeană a lansat cititorilor săi un „sondaj”, ca modalitate pentru stabilirea unui top al cafenelelor ce sprijină cultura locală. În calitatea mea de cârciumar cu oarecare experienţă şi succes, îmi permit să mă aplec niţel asupra temei. Mai întâi, cred că orice dezbatere ar trebui începută cu precizarea termenilor, ce anume se înţelege prin „cultură de cafenea”.

acum 3 luni · comentarii (1)

Uitându-mă pe o hartă a zonelor de dezvoltare regională, România este asemenea unei flori. Zonele respective servesc la colectarea datelor statistice după sistemul NUTS (Nomenclature of Territorial Units for Statistics). Pe această bază se porneşte unul dintre cele mai mari proiecte de reformă din istoria administrativă a ţării: a pornit procesul de „decentralizare-regionalizare“ al României.

acum 1 an · comentarii (0)