Aromă de bucurie prin ochii copiilor cu care viaţa nu a fost prea darnică. Prima lor tabără sau cum educaţia scapă de sărăcie 0

Vreo 20 de ştrengari urcau dealul ca să ajungă la ruinele Cetăţii Liteni. Un ciobănesc s-a gândit să nu-i lase singuri şi să le fie al treilea ghid. Copiii au de la 10 ani în sus. Unii provin din familii nevoiaşe pentru care o simplă tabără de vară e un lux, alţii învaţă bine la şcoală şi nu ştiu cum arată lumea din jurul comunei natale. Niciunul nu a trăit experienţa unei tabere.

Aromă de bucurie prin ochii copiilor cu care viaţa nu a fost prea darnică. Prima lor tabără sau cum educaţia scapă de sărăcie Vezi comentarii 0

Toate bucătăriile lumii pe o stradă din Cluj. Primul festival de mâncare stradală din România

Toate bucătăriile lumii pe o stradă din Cluj. Primul festival de mâncare stradală din România

Aleea Stadionului din Cluj-Napoca se va transforma din 7 şi până pe 10 iulie în locul de întâlnire al gurmanzilor. Timp de patru zile, arome din bucătăriile lumii - asiatică, mexicană, canadiană, nemţească, italiană, mediteraneană românească - îi vor îmbia şi pe cei mai morocănoşi să iasă din case. Toate acestea au loc în cadrul primului festival de street-food din România, Street Food Festival.

Marius Nicoară demisionează din funcţia de co-preşedinte al PNL Cluj | pnl

Marius Nicoară demisionează din funcţia de co-preşedinte al PNL Cluj

Copreşedintele PNL Cluj senatorul Marius Nicoară a anunţat că demisionează din funcţie, el susţinând că în mandatele sale partidul a avut ”şi performanţe, şi eşecuri, şi lumini, şi umbre aşa cum e normal în viaţa politică”. Celălalt copreşedinte al partidului, europarlamentarul Daniel Buda, a declarat că el şi Nicoară au avut rezultate bune la alegerile la care au lucrat împreună şi că nu cunoaşte motivele demisiei acestuia.

Drama unei musulmane în SUA lui 2001: „Vorbesc despre comunitatea mea de parcă ar fi o tumoare în corpul Americii“

Drama unei musulmane în SUA lui 2001: „Vorbesc despre comunitatea mea de parcă ar fi o tumoare în corpul Americii“

Îmbrăcată în portul tradiţional, Dalia Mogahed a povestit, în luna februarie a acestui an, de pe scena TEDx cum a devenit în ochii unor americani din cercetătoare a comunităţilor islamice în suspect de terorism. Sentimentele care au încercat-o şi evenimentele prin care a trecut sunt covârşitoare. Iar mesajul ei e simplu: fanatismul e mortal, nu doar imoral.

BREXIT Istoric român, cetăţean britanic: „E foarte posibil ca 24 iunie 2016 să intre în istorie ca ziua în care a început dezmembrarea UE şi a Regatului Unit“ | uniunea europeana

BREXIT Istoric român, cetăţean britanic: „E foarte posibil ca 24 iunie 2016 să intre în istorie ca ziua în care a început dezmembrarea UE şi a Regatului Unit“

Marius Turda, un istoric român ce predă la universităţile Oxford şi Oxford Brookes, a fost martorul pe viu al referendumului ce a scos Marea Britanie din Uniunea Europeană. Fiind şi cetăţean englez, a votat ca Anglia să rămână în Uniune. El povesteşte într-un interviu pentru „Adevărul“ care a fost atmosfera de dinaintea votului şi ce înseamnă aceasta pentru viitorul Regatului Unit.

În 24 Iunie, de Ziua Universală a Iei, povestea iei româneşti a intrat într-o nouă etapă. În expoziţia deschisă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, 23 de doamne care cos ie după modele tradiţionale şi-au expus creaţiile alături de cele mai frumoase ii şi cămăşi din patrimoniul muzeal din România.

acum 3 zile · comentarii (6)

În copilărie eram convinsă că nu voi ajunge vreodată să beau cafea. Priveam curioasă ciudatul obicei al adulţilor din familia mea: sâmbătă dimineaţa, uneori chiar şi duminică, atunci când toată familia era împreună, scoteau ceştile alb-albastre din dulap şi le umpleau cu lichidul cel mai amar din lume, pe care mai apoi îl sorbeau cu înghiţituri mici jumătate de zi.

acum 5 zile · comentarii (25)

Situaţia romilor reprezintă probabil cel mai mare eşec în materie de politici publice al statului român. Iar modul în care se desfăşoară alegerile într-un cartier de romi este emblematic pentru felul în care trăiesc cel puţin o zecime dintre cetăţenii români şi pentru felul în care se raportează ceilalţi la ei.

acum 6 zile · comentarii (5)

Nu am plecat de la Europene. Sîntem tot acolo, parcaţi într-un centru corecţional şi trecem, aproape zilnic, prin şedinţe de umilire. Ieri, ne-au vizitat Ungaria şi Islanda. Mesajul a fost clar şi sever: munciţi, alergaţi, faceţi ore suplimentare, strîngeţi din dinţi, treceţi la credinţa fanatică în şansa înecată de sudoare şi veţi cîştiga!

acum 5 zile · comentarii (5)

Mă bucur că am putut contribui la proaspăt lansatul volumul „100 de feţe ale inovaţiei” cu un material despre Coaliţia pentru Educaţie, la capitolul dedicat societăţii civile. Articolul a fost scris în urmă cu un an (în iunie 2015), imediat după lansarea Coaliţiei, aşa că acum vă prezint o variantă mai scurtă şi actualizată a acestuia.

acum 6 zile · comentarii (0)

„E un abuz nemaipomenit, o mare porcărie să dai afară din Partidul Liberal un Paleologu, este o enormă impietate faţă de istoria Partidului Naţional Liberal” – a spus Theodor Paleologu după ce a fost exclus din PNL. E şi un semn de prostie – aş adăuga. Dar face parte din „stilul” în care se practică darea afară la români. Şi spune ceva despre noi.

acum 6 zile · comentarii (11)

Statul nostru poate fi două lucruri pe legislaţia actuală: un mecanism de represiune contra cetăţenilor, dacă legile actuale s-ar aplica, şi un mecanism de extorsiune (transferul puterii discreţionare în venit material), dacă legea nu se aplică. Nu poate fi un mecanism de construit autostrăzi, de organizat spitale sau şcoli, sau măcar de cheltuit fonduri europene.

acum 6 zile · comentarii (0)

A început Transilvania International Film Festival (TIFF). N-o să vă mint: nu am mers la deschiderea oficială, pentru că nu-mi plac discursurile, nici aglomeraţia. Pe de altă parte, e cam greu să eviţi aglomeraţia la TIFF, pentru că străzile sunt pline de oameni care au un singur lucru în cap: să vadă filme, cât mai multe filme.

luna trecuta · comentarii (3)

Să faci jurnalism de calitate astăzi este o provocare la care instituţiile media din toată lumea fac faţă din ce în ce mai greu. România va fi o ţară în care se trăieşte mai bine pe măsură ce tot mai mulţi dintre cetăţenii ei vor înţelege că suntem prea săraci ca să avem o presă de slabă calitate.

acum 2 luni · comentarii (11)

Ştirea conform căreia somonul este cel mai toxic aliment din lume a circulat cu înverşunare pe site-urile de ştiri şi pe reţelele de socializare din România. Am luat la bani mărunţi articolul preluat dintr-o publicaţie „glossy” din Republica Moldova şi am ajuns la o concluzie surprinzătoare.

acum 3 luni · comentarii (21)

Simona Bernat, o profesoară de 41 de ani din Cluj-Napoca, a fost găsită moartă în apartamentul ei, la cinci zile după ce sunase la 112 pentru a anunţa că se simte rău şi că are nevoie de asistenţă medicală. Reprezentanţii Ambulanţei spun că medicii trimişi la faţa locului au sunat la uşă timp de 15 minute, după care au plecat. Femeia locuia singură. Ştirea asta e tot ce poate fi mai rău pentru cineva anxios (ca mine).

acum 10 luni · comentarii (30)

Ziua de luni a TIFF-ului a început cu un iaurt şi o grămadă de soare, cel puţin pentru mine. Clujul are şi filme bune, dar şi multe străzi sparte („în lucru“). Ce bine că totuşi există în Cluj-Napoca o oră perfectă în care lumina e atât de galbenă şi cade într-un aşa fel încât salvează totul, absolut totul.

acum 1 an · comentarii (0)

Un bărbat de vreo 50 de ani, un subsol, un pămătuf de praf. Bărbatul şterge cu duioşie un tablou care-l înfăţişează pe Hitler din profil. „Am primit tabloul ăsta cadou de nuntă de la colegii de la lucru. A fost cel mai frumos cadou. Când l-am deschis şi l-am văzut mi-a venit să plâng de bucurie. Mă gândeam doar la cum o să merg acasă şi o să-l atârn pe perete în pivniţă“.

acum 1 an · comentarii (4)

„Dacă până la 30 de ani ai fost la Gărâne, Szigeturi şi alte festivaluri cool, dar ai ratat Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ar fi bine să faci ceva în sensul ăsta“, mi-a zis o voce în cap, voce pe care am ascultat-o fără să mă gândesc că de la Bucureşti la Cluj-Napoca va trebui să ajung cu ajutorul unui tren CFR. Dar asta este o altă poveste de groază.

acum 1 an · comentarii (2)

Să afirmi zilele acestea „cei 10 jurnalişti de la Charlie Ebdo nu trebuiau omorâţi, dar libertatea presei trebuie limitată” este ca şi cum ai accepta că ziariştii francezi au avut vreo vină pentru atentatul de la Paris. A spune acum, după masacrul din capitala Franţei, că presa are o problemă este ca şi cum ai afirma că săptămânalul de caricaturi a provocat atacul barbar al teroriştilor.

acum 1 an · comentarii (36)

Constat un interes real pentru a înţelege ce s-a întâmplat fenomenul de la Cluj, din primele săptămâni ale lui noiembrie 2014, fenomen care a generat mobilizare şi valul care au contribuit major la răsturnarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale în turul al doilea.

acum 2 ani · comentarii (3)

Cercetătorii din Cluj lucrează la o invenţie care ar putea revoluţiona lumea medicinei: sângele artificial. Totuşi, din 2007, de când există acest proiect, clujenii spun că în fiecare an apare aceeaşi problemă: banii pentru cercetare vin foarte greu şi întârzie să apară în primele trei-patru luni ale anului, îngreunând, ba chiar blocând procesul.

acum 2 ani · comentarii (13)

Recent, o publicaţie culturală clujeană a lansat cititorilor săi un „sondaj”, ca modalitate pentru stabilirea unui top al cafenelelor ce sprijină cultura locală. În calitatea mea de cârciumar cu oarecare experienţă şi succes, îmi permit să mă aplec niţel asupra temei. Mai întâi, cred că orice dezbatere ar trebui începută cu precizarea termenilor, ce anume se înţelege prin „cultură de cafenea”.

acum 2 ani · comentarii (1)

Uitându-mă pe o hartă a zonelor de dezvoltare regională, România este asemenea unei flori. Zonele respective servesc la colectarea datelor statistice după sistemul NUTS (Nomenclature of Territorial Units for Statistics). Pe această bază se porneşte unul dintre cele mai mari proiecte de reformă din istoria administrativă a ţării: a pornit procesul de „decentralizare-regionalizare“ al României.

acum 3 ani · comentarii (0)
Postari Recente