Cum va alege România refugiaţii pe care vrea să-i „adopte“. Cât de mult contează calificarea, limbile vorbite şi legăturile culturale | uniunea europeana

Cum va alege România refugiaţii pe care vrea să-i „adopte“. Cât de mult contează calificarea, limbile vorbite şi legăturile culturale

România va trebui să găzduiască în următorii doi ani circa 6.000 de refugiaţi din Siria, Eritrea şi Irak, conform deciziilor adoptate la nivelul UE. Criteriile de selecţie sunt similare până la un punct cu cele ale unui interviu de angajare, însă un accent important se pune pe familie şi legăturile sociale şi culturale.

Solicitarea ciudată a unei mari companii aeriene pentru stewardese. Care este politica privind tatuajele şi piercingul

Solicitarea ciudată a unei mari companii aeriene pentru stewardese. Care este politica privind tatuajele şi piercingul

Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală şi de Est, caută însoţitori de bord la Cluj şi la Bucureşti. Printre cerinţe precum diplomă de bacalaureat, cunoaşterea limbii engleze, experienţă în relaţia cu clienţii, s-a strecurat o solicitare mai puţin obişnuită: să poată ajunge la aeroport în maximum o oră. Compania are reguli stricte ce privesc tatuajele şi piercingurile.

Verdictul unui duhovnic român după studierea a trei pasaje celebre din Biblie: „Lui Hristos îi plac spiritele inovative“

Verdictul unui duhovnic român după studierea a trei pasaje celebre din Biblie: „Lui Hristos îi plac spiritele inovative“

Fiecare dintre noi avem libertatea de a spune ce gândim şi curajul de a cere răspunsuri la nelămuririle noastre, deşi unele întrebări pot fi ridicole sau naive. Împreună cu un preot din Cluj, vom analiza trei exemple din Biblie unde ridicolul şi curajul, până şi atitudinea de Gică-contra, ne conduc la rezultate neaşteptate, dar benefice.

Şase lucruri care te pot scăpa de cancer, dezvăluite de un medic oncolog din Cluj. Cât de periculoase sunt carnea şi alcoolul

Şase lucruri care te pot scăpa de cancer, dezvăluite de un medic oncolog din Cluj. Cât de periculoase sunt carnea şi alcoolul

Doi români din zece îşi pierd viaţa din cauza tumorilor maligne, arată un studiu al Ministerului Sănătăţii, citat la o dezbatere organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului. Medicul clujean, Dan Eniu, a enumerat o serie de obiceiuri care reduc foarte mult riscul apariţiei bolii. Ce prevede Codul European  împotrva Cancerului.

Când un simplu „da”, de Sfântul Valentin, îţi poate aduce un iPhone 6s. Căsătorii de o zi într-un mall din Cluj

Când un simplu „da”, de Sfântul Valentin, îţi poate aduce un iPhone 6s. Căsătorii de o zi într-un mall din Cluj

Cei care se vor căsători pe 12, 13 şi 14 februarie într-un decor romantic din Polus Center Cluj, decor ce reconstituie, la nivel mininal, capela lui Elvis Presley din Las Vegas pot câştiga unul dintre cele două iPhone 6s. În plus, de Ziua Îndrăgostiţilor, pe 14 februarie, se vor distra la concertul susţinut de Alina Eremia şi trupa Maxim.

E frică mare printre baronii neocomunişti din PSD. Firesc. E greu pentru nişte politruci să priceapă că nu mai pot controla chiar toată ţara. E greu să vadă că există o lume, pe Facebook, de exemplu, pe care n-o pot manevra în niciun fel. O lume care le-a dat peste cap, în ultimii ani, planurile de jefuit ţărişoara.

acum 3 zile · comentarii (125)

Ce se va schimba mai exact? ADEVĂRUL v-a dat răspunsul cu mult înainte, într-o corespondenţă în care am publicat documentele care sintetizau negocierile privind situaţia Marii Britanii, marele „compromis-aranjament“ care, scriam atunci, în cazul în care va fi aprobat, va schimba faţa Europei.

acum 3 zile · comentarii (18)

În ultimele două zile, reacţiile din online faţă de legea privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup („legea defăimării) arată profesionalismul propagandei PNL în a distruge o lege utilă dar şi lipsa de informare a celor pentru care este mai comod să dea cu piatra decât să se informeze.

acum 3 zile · comentarii (2)

Am auzit persoane care au spus: „ce folos că îl mai arestează pe Vişinescu acum, la vârsta asta? Apoi, asta îi mai întoarce pe morţi?” Nu, nicio condamnare a unui criminal nu învie victima acestuia. Condamnarea este pentru buna funcţionare a societăţii, pentru ca oricine să conştientizeze faptul că nu poate încălca legea fără să i se întâmple nimic. Chiar dacă acest lucru i se întâmplă înainte de a muri.

acum 3 zile · comentarii (12)

Cîteva notiţe. Propaganda împotriva sistemului de educaţie publică dusă cu atîta virulenţă în ultima perioadă, care nu e neapărat una construită programatic, are un efect pervers. Ea duce la distrugerea unui principiu fundamental: dreptul universal şi gratuit la educaţie. Cazul Liceului Vianu e ca o hîrtie de turnesol.

acum 3 zile · comentarii (23)

Cîteva notiţe. Propaganda împotriva sistemului de educaţie publică dusă cu atîta virulenţă în ultima perioadă, care nu e neapărat una construită programatic, are un efect pervers. Ea duce la distrugerea unui principiu fundamental: dreptul universal şi gratuit la educaţie. Cazul Liceului Vianu e ca o hîrtie de turnesol.

acum 3 zile · comentarii (23)

De când scriu în mediul online şi am ieşit din turnul de fildeş al „Academiei” am fost etichetat în fel şi chip. De la filosemit vândut lui Soros la antisemit, de la marxist nostalgic după Ceauşescu la neoliberal. Injuriile şi atacurile la persoană nici nu le contabilizez. Cu toate acestea, consider că legislaţia privind „defăimarea socială” este excesivă.

acum 4 zile · comentarii (19)

Simona Bernat, o profesoară de 41 de ani din Cluj-Napoca, a fost găsită moartă în apartamentul ei, la cinci zile după ce sunase la 112 pentru a anunţa că se simte rău şi că are nevoie de asistenţă medicală. Reprezentanţii Ambulanţei spun că medicii trimişi la faţa locului au sunat la uşă timp de 15 minute, după care au plecat. Femeia locuia singură. Ştirea asta e tot ce poate fi mai rău pentru cineva anxios (ca mine).

acum 6 luni · comentarii (30)

Ziua de luni a TIFF-ului a început cu un iaurt şi o grămadă de soare, cel puţin pentru mine. Clujul are şi filme bune, dar şi multe străzi sparte („în lucru“). Ce bine că totuşi există în Cluj-Napoca o oră perfectă în care lumina e atât de galbenă şi cade într-un aşa fel încât salvează totul, absolut totul.

acum 9 luni · comentarii (0)

Un bărbat de vreo 50 de ani, un subsol, un pămătuf de praf. Bărbatul şterge cu duioşie un tablou care-l înfăţişează pe Hitler din profil. „Am primit tabloul ăsta cadou de nuntă de la colegii de la lucru. A fost cel mai frumos cadou. Când l-am deschis şi l-am văzut mi-a venit să plâng de bucurie. Mă gândeam doar la cum o să merg acasă şi o să-l atârn pe perete în pivniţă“.

acum 9 luni · comentarii (4)

„Dacă până la 30 de ani ai fost la Gărâne, Szigeturi şi alte festivaluri cool, dar ai ratat Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ar fi bine să faci ceva în sensul ăsta“, mi-a zis o voce în cap, voce pe care am ascultat-o fără să mă gândesc că de la Bucureşti la Cluj-Napoca va trebui să ajung cu ajutorul unui tren CFR. Dar asta este o altă poveste de groază.

acum 9 luni · comentarii (2)

Să afirmi zilele acestea „cei 10 jurnalişti de la Charlie Ebdo nu trebuiau omorâţi, dar libertatea presei trebuie limitată” este ca şi cum ai accepta că ziariştii francezi au avut vreo vină pentru atentatul de la Paris. A spune acum, după masacrul din capitala Franţei, că presa are o problemă este ca şi cum ai afirma că săptămânalul de caricaturi a provocat atacul barbar al teroriştilor.

acum 1 an · comentarii (36)

Constat un interes real pentru a înţelege ce s-a întâmplat fenomenul de la Cluj, din primele săptămâni ale lui noiembrie 2014, fenomen care a generat mobilizare şi valul care au contribuit major la răsturnarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale în turul al doilea.

acum 1 an · comentarii (3)

Cercetătorii din Cluj lucrează la o invenţie care ar putea revoluţiona lumea medicinei: sângele artificial. Totuşi, din 2007, de când există acest proiect, clujenii spun că în fiecare an apare aceeaşi problemă: banii pentru cercetare vin foarte greu şi întârzie să apară în primele trei-patru luni ale anului, îngreunând, ba chiar blocând procesul.

acum 2 ani · comentarii (13)

Recent, o publicaţie culturală clujeană a lansat cititorilor săi un „sondaj”, ca modalitate pentru stabilirea unui top al cafenelelor ce sprijină cultura locală. În calitatea mea de cârciumar cu oarecare experienţă şi succes, îmi permit să mă aplec niţel asupra temei. Mai întâi, cred că orice dezbatere ar trebui începută cu precizarea termenilor, ce anume se înţelege prin „cultură de cafenea”.

acum 2 ani · comentarii (1)

Uitându-mă pe o hartă a zonelor de dezvoltare regională, România este asemenea unei flori. Zonele respective servesc la colectarea datelor statistice după sistemul NUTS (Nomenclature of Territorial Units for Statistics). Pe această bază se porneşte unul dintre cele mai mari proiecte de reformă din istoria administrativă a ţării: a pornit procesul de „decentralizare-regionalizare“ al României.

acum 3 ani · comentarii (0)