Coautori români la un articol din revista Nature despre istoria genetică a Europei. Misterul omului de 41.000 de ani descoperit în Peştera cu Oase

Coautori români la un articol din revista Nature despre istoria genetică a Europei. Misterul omului de 41.000 de ani descoperit în Peştera cu Oase

Un grup de cercetători din mai multe ţări a analizat din punct de vedere genetic 51 de eşantioane umane europene din Paleoliticul superior şi până în prezent, dintre care 3 din România. Omul descoperit în Peştera cu Oase din judeţul Caraş-Severin, atestat ca fiind cel mai vechi găsit în Europa, are o particularitate interesantă.

De ce trebuie văzută febra ca „prietenă“ a omului. „Dacă este moderată, înseamnă că organismul luptă cu eficienţă“

De ce trebuie văzută febra ca „prietenă“ a omului. „Dacă este moderată, înseamnă că organismul luptă cu eficienţă“

Febra moderată, adică sub 39,5 grade Celsius, este dovada faptului că organismul se luptă cu microbii. “Nu ar trebui să mă îngrijorez, ci ar trebui să mă bucur, pentru că organismul este imunocompetent”, susţine Sebastian Armean, conferenţiar la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, la disciplina Farmacologie.

Cum se distrau clujenii de 1 Mai: defilări, mici şi bere la marginea Pădurii Hoia şi scăldat la un ştrand care azi nu mai există

Cum se distrau clujenii de 1 Mai: defilări, mici şi bere la marginea Pădurii Hoia şi scăldat la un ştrand care azi nu mai există

„Era frumos de 1 Mai. Ne plăcea totul. Bucuria de a avea o zi liberă, bucuria de a trăi, pur şi simplu, chiar dacă se mergea la defilare”, povesteşte Ucu Bodiceanu, un clujean ca a trăit în vremurile comuniste. Mărturisea într-o carte cum a trăit ultimul Paşte comunist, când tatăl său se chinuia să prindă Europa Liberă.

Să faci jurnalism de calitate astăzi este o provocare la care instituţiile media din toată lumea fac faţă din ce în ce mai greu. România va fi o ţară în care se trăieşte mai bine pe măsură ce tot mai mulţi dintre cetăţenii ei vor înţelege că suntem prea săraci ca să avem o presă de slabă calitate.

acum 3 zile · comentarii (10)

„Adică România e bolnavă? Vîndutule! Trădător de neam şi ţară ce eşti! Unealtă a străinilor şi masonilor! Elitist nenorocit!“ – asta e reacţia la care mă aştept din partea unei bune părţi a cititorilor, acei cititori care îmi aşteaptă textele ca pe un purgativ, ca pe o bună ocazie de defulare, ca pe un pretext să mă împacheteze în dejecţii, să-şi facă o „imagine“ băţoasă, dominînd, suveran, forumurile. Ei bine, da! Eu cred că România e bolnavă.

acum 10 zile · comentarii (315)

Toţi cetăţenii au dreptul de a alege şi de a fi aleşi. Intrarea intempestivă a lui Robert Turcescu în competiţia pentru fotoliul de primar ridică, însă, o serie de întrebări de factură deontologică. Poate fi un ziarist şi politician şi om de presă? Există o limită a amestecului dintre cele două „meserii”? Ziariştii se califică pentru orice funcţie sau ar trebui să existe o clauză specială, care să le limiteze accesul la funcţiile publice?

acum 12 zile · comentarii (32)

Delahoya, cel mai longeviv festival de muzică electronică din România, aniversează în 2016 douăzeci de ani de existenţă, festivalul fiind un deschizător de drumuri pentru artiştii noi. Primul eveniment de acest gen a fost organizat în 23 august 1997, în aer liber, în Cluj-Napoca -  RAVE FAMILY OPEN AIR, festivalul având ca model conceptul LOVE PARADE din Berlin.

acum 10 zile · comentarii (0)

Imaginaţi-vă că luaţi maşina şi ieşiţi din oraş şi opriţi într-un sat, luaţi oricare la întâmplare. Parcaţi în faţa unui birt. Intraţi. E seară, a fost o zi frumoasă. Trec puţine maşini, câte un sătean cu biţigla, vacile alene se întorc de la păscut. Înăuntrul birtului miros de închis, de podele umede, de băutură proastă. Pe la mese, sătenii ling o bere sau o tărie, după preferinţă. Un câine se plimbă printre mese. Nimeni nu îl bagă în seamă.

acum 10 zile · comentarii (48)

După sfârşitul zilei de duminică, 24 aprilie, se poate spune că temerile referitoare la degenerarea manifestaţiilor antiguvernamentale de la Chişinău în violenţe s-au adeverit cu prisosinţă. Ciocnirile protestatarilor cu forţele de ordine au avut loc în două puncte – pe strada Bulgară şi pe strada Dimitrie Cantemir.

acum 10 zile · comentarii (13)

Un personaj până ieri mai curând demi-monden, marcat de vane aspiraţii de a fi peste decenii o palidă replică a lui Leonard Bernstein explicându-ne cum să înţelegem muzica, un om în a cărui carte de identitate scrie că se numeşte Soare şi care ne era mai tuturor cunoscut  printr-o condiţie profesională comună, cu apariţii preponderent la concertele din aer liber, puternic parfumate politic s-a metamorfozat de câteva zile încoace în Luceafăr.

acum 10 zile · comentarii (30)

Tradiţia nu moare niciodată. Cum nu dispar nici reflexele puterii, ale unui anume fel de putere, într-un anume fel de lume. Proba cea mai interesantă este decizia de vineri a Parlamentului Federaţiei Ruse privind numirea unui fost înalt responsabil din Ministerul de Interne din perioada sovietică, acum pensionară, în funcţia de Ombudsman prezidenţial pentru drepturile omului.

acum 11 zile · comentarii (69)

Ştirea conform căreia somonul este cel mai toxic aliment din lume a circulat cu înverşunare pe site-urile de ştiri şi pe reţelele de socializare din România. Am luat la bani mărunţi articolul preluat dintr-o publicaţie „glossy” din Republica Moldova şi am ajuns la o concluzie surprinzătoare.

luna trecuta · comentarii (21)

Simona Bernat, o profesoară de 41 de ani din Cluj-Napoca, a fost găsită moartă în apartamentul ei, la cinci zile după ce sunase la 112 pentru a anunţa că se simte rău şi că are nevoie de asistenţă medicală. Reprezentanţii Ambulanţei spun că medicii trimişi la faţa locului au sunat la uşă timp de 15 minute, după care au plecat. Femeia locuia singură. Ştirea asta e tot ce poate fi mai rău pentru cineva anxios (ca mine).

acum 9 luni · comentarii (30)

Ziua de luni a TIFF-ului a început cu un iaurt şi o grămadă de soare, cel puţin pentru mine. Clujul are şi filme bune, dar şi multe străzi sparte („în lucru“). Ce bine că totuşi există în Cluj-Napoca o oră perfectă în care lumina e atât de galbenă şi cade într-un aşa fel încât salvează totul, absolut totul.

acum 11 luni · comentarii (0)

Un bărbat de vreo 50 de ani, un subsol, un pămătuf de praf. Bărbatul şterge cu duioşie un tablou care-l înfăţişează pe Hitler din profil. „Am primit tabloul ăsta cadou de nuntă de la colegii de la lucru. A fost cel mai frumos cadou. Când l-am deschis şi l-am văzut mi-a venit să plâng de bucurie. Mă gândeam doar la cum o să merg acasă şi o să-l atârn pe perete în pivniţă“.

acum 11 luni · comentarii (4)

„Dacă până la 30 de ani ai fost la Gărâne, Szigeturi şi alte festivaluri cool, dar ai ratat Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ar fi bine să faci ceva în sensul ăsta“, mi-a zis o voce în cap, voce pe care am ascultat-o fără să mă gândesc că de la Bucureşti la Cluj-Napoca va trebui să ajung cu ajutorul unui tren CFR. Dar asta este o altă poveste de groază.

acum 11 luni · comentarii (2)

Să afirmi zilele acestea „cei 10 jurnalişti de la Charlie Ebdo nu trebuiau omorâţi, dar libertatea presei trebuie limitată” este ca şi cum ai accepta că ziariştii francezi au avut vreo vină pentru atentatul de la Paris. A spune acum, după masacrul din capitala Franţei, că presa are o problemă este ca şi cum ai afirma că săptămânalul de caricaturi a provocat atacul barbar al teroriştilor.

acum 1 an · comentarii (36)

Constat un interes real pentru a înţelege ce s-a întâmplat fenomenul de la Cluj, din primele săptămâni ale lui noiembrie 2014, fenomen care a generat mobilizare şi valul care au contribuit major la răsturnarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale în turul al doilea.

acum 1 an · comentarii (3)

Cercetătorii din Cluj lucrează la o invenţie care ar putea revoluţiona lumea medicinei: sângele artificial. Totuşi, din 2007, de când există acest proiect, clujenii spun că în fiecare an apare aceeaşi problemă: banii pentru cercetare vin foarte greu şi întârzie să apară în primele trei-patru luni ale anului, îngreunând, ba chiar blocând procesul.

acum 2 ani · comentarii (13)

Recent, o publicaţie culturală clujeană a lansat cititorilor săi un „sondaj”, ca modalitate pentru stabilirea unui top al cafenelelor ce sprijină cultura locală. În calitatea mea de cârciumar cu oarecare experienţă şi succes, îmi permit să mă aplec niţel asupra temei. Mai întâi, cred că orice dezbatere ar trebui începută cu precizarea termenilor, ce anume se înţelege prin „cultură de cafenea”.

acum 2 ani · comentarii (1)

Uitându-mă pe o hartă a zonelor de dezvoltare regională, România este asemenea unei flori. Zonele respective servesc la colectarea datelor statistice după sistemul NUTS (Nomenclature of Territorial Units for Statistics). Pe această bază se porneşte unul dintre cele mai mari proiecte de reformă din istoria administrativă a ţării: a pornit procesul de „decentralizare-regionalizare“ al României.

acum 3 ani · comentarii (0)
Postari Recente