Practici malefice în satul românesc. Cum acţionau ielele, frumoasele zburătoare care-i nenoroceau pe flăcăii candizi

Practici malefice în satul românesc. Cum acţionau ielele, frumoasele zburătoare care-i nenoroceau pe flăcăii candizi

Lumea magică a spaţiului rural tradiţional din Transilvania era dominată de iele, entităţi feminine de cele mai multe ori malefice foarte similare sirenelor din mitologia antică. Persoane iniţiate foloseau în practici magice fie obiecte cu forme ciudate găsite în natură, cum ar fi secera ielelor, fie obiecte de uz casnic care primeau o funcţie magică – cămaşa de ciumă, ciubărul sau turta de Sfântul Andrei.

Un prieten foarte bun, de suflet, solidar cu zbaterea mea în faţa maşinii de scris, învăţat, implicat profesionist şi cu autoritate în ipostazele diferite ale actualei geografii media, neliniştit, ca noi toţi de altfel, de alunecarea în derizoriu a instituţiilor statului democratic rezultat al unei clase politice compromisă de corupţie şi pierzătoare dramatic a încrederii electoratului,

acum 9 zile · comentarii (1)

Mă tot gândesc la neamul ăsta al nostru, ce-o fi cu el de e atât de greşit. Unde ni s-o fi rupt, în sutele de ani, firul acela de logică, fărâma aceea de suflet, dramul de credinţă care ne ridică de la bucata de carne la om. Şi parcă niciun argument drept nu mai funcţionează în minţile noastre, umblăm cu inimi de împrumut, ca şi cum nu ne-am fi născut niciodată întregi, cu sufletele noastre.

acum 15 zile · comentarii (175)

Se spune că sarcina unui psihoterapeut este să gândească ceea ce e de negândit şi să rostească ceea ce e de nerostit. Ca un boxer apărându-şi capul sub o ploaie de pumni, oamenii copleşiţi de emoţii puternice sunt incapabili să îşi imagineze variante de existenţă care merg dincolo de starea lor prezentă. Aşadar, cum ar fi dacă am primi nu o mie, nu şase mii, ci pe toţi cei o sută douăzeci de mii de migranţi care bat acum la porţile Europei?

acum 10 zile · comentarii (79)

Urmăriţi câteva momente din dezbaterea candidaţilor republicani pentru alegerile prezidenţiale din SUA! Pe alocuri, confruntarea are tuşele groase ale unei parodii: te aştepţi să apară Jim Carrey în frac, cu breton şi cu un dinte lipsă şi să spună „What the heck. Vote the Dumber!“ . Însă, totul e real. Aşa arată democraţia în zilele noastre: un talent show care-ţi stoarce o lacrimă, te distrează şi te cucereşte.

acum 10 zile · comentarii (12)

Europa este blocată fără soluţie în ciocnirea civilizaţiilor. SUA a ezitat să intervină în Siria, în schimb Rusia a devenit vioara întâi în geopolitica internaţională şi îşi clamează dreptul de mare putere globală acţionând militar în vecinătatea estică şi sudică UE. Siria a devenit terenul unei confrutări ruso-americane pentru preluarea controlului asupra Orientului Mijlociu. Fiecare are de partea sa propria coaliţie.

acum 10 zile · comentarii (63)

Războiul dintre Traian Băsescu şi Antena 3 a ajuns în faza în care începi să te gândeşti dacă nu cumva între beligeranţi există o înţelegere, şi anume să se atace între ei, indiferent de mijloace şi de reguli, cu scopul de a se ţine reciproc în viaţă. Din chestia asta cel mai prost iese, cât încă o mai putem numi aşa, presa.

acum 11 zile · comentarii (142)

Publicată de Editura Operei Naţionale Bucureşti, cartea Festivalul „George Enescu” în era Holender a fost lansată pe 4 Septembrie 2015, la Ateneul Român, a doua zi după concertul lui Sir Simon Rattle cu Berliner Philharmoniker, la începutul festivalului, dar într-un moment de apogeu al tensiunilor din cadrul managementului bienalei Enescu.

acum 10 zile · comentarii (0)

Simona Bernat, o profesoară de 41 de ani din Cluj-Napoca, a fost găsită moartă în apartamentul ei, la cinci zile după ce sunase la 112 pentru a anunţa că se simte rău şi că are nevoie de asistenţă medicală. Reprezentanţii Ambulanţei spun că medicii trimişi la faţa locului au sunat la uşă timp de 15 minute, după care au plecat. Femeia locuia singură. Ştirea asta e tot ce poate fi mai rău pentru cineva anxios (ca mine).

acum 2 luni · comentarii (30)

Ziua de luni a TIFF-ului a început cu un iaurt şi o grămadă de soare, cel puţin pentru mine. Clujul are şi filme bune, dar şi multe străzi sparte („în lucru“). Ce bine că totuşi există în Cluj-Napoca o oră perfectă în care lumina e atât de galbenă şi cade într-un aşa fel încât salvează totul, absolut totul.

acum 4 luni · comentarii (0)

Un bărbat de vreo 50 de ani, un subsol, un pămătuf de praf. Bărbatul şterge cu duioşie un tablou care-l înfăţişează pe Hitler din profil. „Am primit tabloul ăsta cadou de nuntă de la colegii de la lucru. A fost cel mai frumos cadou. Când l-am deschis şi l-am văzut mi-a venit să plâng de bucurie. Mă gândeam doar la cum o să merg acasă şi o să-l atârn pe perete în pivniţă“.

acum 4 luni · comentarii (4)

„Dacă până la 30 de ani ai fost la Gărâne, Szigeturi şi alte festivaluri cool, dar ai ratat Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ar fi bine să faci ceva în sensul ăsta“, mi-a zis o voce în cap, voce pe care am ascultat-o fără să mă gândesc că de la Bucureşti la Cluj-Napoca va trebui să ajung cu ajutorul unui tren CFR. Dar asta este o altă poveste de groază.

acum 4 luni · comentarii (2)

Să afirmi zilele acestea „cei 10 jurnalişti de la Charlie Ebdo nu trebuiau omorâţi, dar libertatea presei trebuie limitată” este ca şi cum ai accepta că ziariştii francezi au avut vreo vină pentru atentatul de la Paris. A spune acum, după masacrul din capitala Franţei, că presa are o problemă este ca şi cum ai afirma că săptămânalul de caricaturi a provocat atacul barbar al teroriştilor.

acum 9 luni · comentarii (36)

Constat un interes real pentru a înţelege ce s-a întâmplat fenomenul de la Cluj, din primele săptămâni ale lui noiembrie 2014, fenomen care a generat mobilizare şi valul care au contribuit major la răsturnarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale în turul al doilea.

acum 10 luni · comentarii (3)

Cercetătorii din Cluj lucrează la o invenţie care ar putea revoluţiona lumea medicinei: sângele artificial. Totuşi, din 2007, de când există acest proiect, clujenii spun că în fiecare an apare aceeaşi problemă: banii pentru cercetare vin foarte greu şi întârzie să apară în primele trei-patru luni ale anului, îngreunând, ba chiar blocând procesul.

acum 2 ani · comentarii (13)
Postari Recente