Cum ne învăţăm copiii, de mici, să gândească pozitiv. Primul joc video terapeutic din ţară care-i ajută să nu cadă pradă depresiei 0

Planeta este în pericol din cauza forţelor răului care preiau controlul asupra minţilor oamenilor. Cineva trebuie să salveze Pământul de Irationalius şi gândurile negative. Acesta este rezumatul scenariului primului joc terapeutic online din România, gândit de o echipă de psihologi din Cluj. Jocul, o alternativă la cele violente din online, le arată celor mici cum să-şi controleze stările negative, depresia, anxietatea sau furia.

Cum ne învăţăm copiii,
de mici, să gândească pozitiv. Primul joc video terapeutic din ţară care-i ajută să nu cadă pradă depresiei Vezi comentarii 0

Şeful CJ Cluj, diplomă falsă de licenţă de la „Spiru Haret”. Rectorul îl acuză pe Mihai Seplecan că şi-a fabricat actul. „Dacă e falsă, înseamnă că ei au greşit”

Şeful CJ Cluj, diplomă falsă de licenţă de la „Spiru Haret”. Rectorul îl acuză pe Mihai Seplecan că şi-a fabricat actul. „Dacă e falsă, înseamnă că ei au greşit”

Diploma de licenţă a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, este falsă, afirmă, pentru ”Adevărul”, rectorul Universităţii „Spiru Haret”, Aurelian A. Bondrea. În schimb, preşedintele CJ Cluj susţine că totul este o înscenare şi că ”dacă diploma este falsă, înseamnă că ei au greşit când mi-au eliberat-o”.

Ce puteţi face de 1 Decembrie la Cluj. Programul evenimentelor

Ce puteţi face de 1 Decembrie la Cluj. Programul evenimentelor

Programul manifestărilor organizate de Ziua Naţională la Cluj va începe la ora 16.00 cu un concert de muzică populară. Treo ore mai târziu se vor aprinde luminile de sărbători în tot oraşul, iar apoi vor urma concerte Zdob şi Zdup, respectiv Cargo. Faţă de alţi ani, administraţia locală a renunţat la focurile de artificii şi la retragerea cu torţe.

Reprezentat al societăţii civile din Cluj: „E naiv să ne imaginăm că ăia din politică sunt răi şi ăia din societatea civilă, buni. Jocuri de putere există şi în civilime“

Reprezentat al societăţii civile din Cluj: „E naiv să ne imaginăm că ăia din politică sunt răi şi ăia din societatea civilă, buni. Jocuri de putere există şi în civilime“

Iniţiativa preşedintelui Iohannis de a consulta reprezentanţii societăţii civile a fost „un act de impostură politică“, iar Guvernul Cioloş este „o brigadă de Dorei care aşteaptă din prima zi să plece şi ei acasă“, este de părere Szakáts István, unul dintre cei mai activi membri ai societăţii civile din Cluj-Napoca. Activistul a mai vorbit  despre transformarea străzii în partid şi rolul societăţii civile.

Tenorul José Carreras, doctor honoris causa al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca

Tenorul José Carreras, doctor honoris causa al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca

Tenorul José Carreras va concerta în premieră la Cluj-Napoca, la Sala Polivalentă, pe 29 noiembrie, show-ul său urmând să cuprindă celebre melodii ale perioadei "Belle Époque", dar şi cunoscute arii de operă, operetă şi musicaluri, informează organizatorii, Project Events. Cu o zi înainte, tenorul va primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

Istoria funcţiilor de conducere „la judeţ“. Cum am început cu pârcălabi, ispravnici, cârmuitori şi am ajuns până la prefecţi

Istoria funcţiilor de conducere „la judeţ“. Cum am început cu pârcălabi, ispravnici, cârmuitori şi am ajuns până la prefecţi

”Spre a mă rezuma, domnule Prefect, puneţi-vă bine în gând că noi suntem pentru naţie, iar nu naţia pentru noi”, astfel se încheie ordinul dat pe 3 mai 1860 de premierul Principatelor Unite, omul politic Mihail Kogălniceanu. Citatul exprimă cum era înţeles rolul, în acele vremuri, ale şefilor administraţiei locale.

De ce este considerat românul Carol Pop de Szathmári unul dintre cei mai importanţi fotografi din istoria omenirii

De ce este considerat românul Carol Pop de Szathmári unul dintre cei mai importanţi fotografi din istoria omenirii

Carol Pop de Szathmári, românul premiat de împăratul Austriei, regina Angliei, Napoleon al III-lea al Franţei şi regele Spaniei pentru albumul cu 200 de fotografii din Războiul Crimeii, e considerat de cercetătorii români şi francezi primul fotoreporter de război din lume. Istoricii englezi susţin că întâietatea aparţine lui Robert Fenton. Un cercetător clujean a descoperit adevărul surprinzător din spatele controversei.

Nu cred în corectitudinea politică a suferinţei sau a lacrimilor. Moartea se simte diferit de la om la om şi, de multe ori, reţeaua socială Facebook ajunge să dicteze emoţiile oamenilor. Lovim cu ciocanul judecătoresc să ne fabricăm propria dreptate, care este automat şi cea absolută. Între vii, nu mai există cale de mijloc, trebuie să plângi morţii din Paris, ba nu, morţii din Beirut, ba nu, morţii din Nigeria, ba nu, morţii din Colectiv.

acum 6 zile · comentarii (15)

Sângele vicitimelor de la Bataclan strigă din pământ precum cel vărsat de Cain în illo tempore. El reclamă o luare-aminte autentică. Asaltul asupra Parisului şi reacţia optimă se cer bine înţelese şi bine cumpănite.„La arme cetăţeni”, au intonat pe Wembley, în melodia marseillezei, englezii şi francezii veniţi să asiste la un meci de fotbal amical.

acum 6 zile · comentarii (5)

Sigur că, cel puţin în această etapă, au învins. Au arătat eficienţa unei metode foarte demult anunţate, încă din manualul de gherilă urbană al lui Carlos Marighella din 1969: cum se poate, cu un consum minimal de resurse umane şi materiale, organizând un număr extrem de restrâns de lovituri, se poate obţine un rezultat extraordinar de important în sensul îndeplinirii obiectivului esenţial: provocarea terorii.

acum 7 zile · comentarii (41)

Simona Bernat, o profesoară de 41 de ani din Cluj-Napoca, a fost găsită moartă în apartamentul ei, la cinci zile după ce sunase la 112 pentru a anunţa că se simte rău şi că are nevoie de asistenţă medicală. Reprezentanţii Ambulanţei spun că medicii trimişi la faţa locului au sunat la uşă timp de 15 minute, după care au plecat. Femeia locuia singură. Ştirea asta e tot ce poate fi mai rău pentru cineva anxios (ca mine).

acum 3 luni · comentarii (30)

Ziua de luni a TIFF-ului a început cu un iaurt şi o grămadă de soare, cel puţin pentru mine. Clujul are şi filme bune, dar şi multe străzi sparte („în lucru“). Ce bine că totuşi există în Cluj-Napoca o oră perfectă în care lumina e atât de galbenă şi cade într-un aşa fel încât salvează totul, absolut totul.

acum 6 luni · comentarii (0)

Un bărbat de vreo 50 de ani, un subsol, un pămătuf de praf. Bărbatul şterge cu duioşie un tablou care-l înfăţişează pe Hitler din profil. „Am primit tabloul ăsta cadou de nuntă de la colegii de la lucru. A fost cel mai frumos cadou. Când l-am deschis şi l-am văzut mi-a venit să plâng de bucurie. Mă gândeam doar la cum o să merg acasă şi o să-l atârn pe perete în pivniţă“.

acum 6 luni · comentarii (4)

„Dacă până la 30 de ani ai fost la Gărâne, Szigeturi şi alte festivaluri cool, dar ai ratat Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ar fi bine să faci ceva în sensul ăsta“, mi-a zis o voce în cap, voce pe care am ascultat-o fără să mă gândesc că de la Bucureşti la Cluj-Napoca va trebui să ajung cu ajutorul unui tren CFR. Dar asta este o altă poveste de groază.

acum 6 luni · comentarii (2)

Să afirmi zilele acestea „cei 10 jurnalişti de la Charlie Ebdo nu trebuiau omorâţi, dar libertatea presei trebuie limitată” este ca şi cum ai accepta că ziariştii francezi au avut vreo vină pentru atentatul de la Paris. A spune acum, după masacrul din capitala Franţei, că presa are o problemă este ca şi cum ai afirma că săptămânalul de caricaturi a provocat atacul barbar al teroriştilor.

acum 11 luni · comentarii (36)

Constat un interes real pentru a înţelege ce s-a întâmplat fenomenul de la Cluj, din primele săptămâni ale lui noiembrie 2014, fenomen care a generat mobilizare şi valul care au contribuit major la răsturnarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale în turul al doilea.

acum 12 luni · comentarii (3)

Cercetătorii din Cluj lucrează la o invenţie care ar putea revoluţiona lumea medicinei: sângele artificial. Totuşi, din 2007, de când există acest proiect, clujenii spun că în fiecare an apare aceeaşi problemă: banii pentru cercetare vin foarte greu şi întârzie să apară în primele trei-patru luni ale anului, îngreunând, ba chiar blocând procesul.

acum 2 ani · comentarii (13)

Recent, o publicaţie culturală clujeană a lansat cititorilor săi un „sondaj”, ca modalitate pentru stabilirea unui top al cafenelelor ce sprijină cultura locală. În calitatea mea de cârciumar cu oarecare experienţă şi succes, îmi permit să mă aplec niţel asupra temei. Mai întâi, cred că orice dezbatere ar trebui începută cu precizarea termenilor, ce anume se înţelege prin „cultură de cafenea”.

acum 2 ani · comentarii (1)

Uitându-mă pe o hartă a zonelor de dezvoltare regională, România este asemenea unei flori. Zonele respective servesc la colectarea datelor statistice după sistemul NUTS (Nomenclature of Territorial Units for Statistics). Pe această bază se porneşte unul dintre cele mai mari proiecte de reformă din istoria administrativă a ţării: a pornit procesul de „decentralizare-regionalizare“ al României.

acum 3 ani · comentarii (0)