Cărtărescu, în apărarea „generaţiei Facebook”: „Puştiul meu umblă pe Skype de zici că pluteşte. Nici el, nici colegii lui nu mi s-au părut vreodată imbecili” 129

Pe fondul dezbaterilor aprinse provocate de declaraţia rectorului UBB Cluj, care a afirmat că generaţia „Facebook” ar fi formată din „oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate”, scriitorul Mircea Cărtărescu a postat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj prin care susţine că a vedea în tineri doar „o umanitate decăzută de la valorile noastre e un lucru urât şi trist”.

Cărtărescu, în apărarea „generaţiei Facebook”: „Puştiul meu umblă pe Skype de zici că pluteşte. Nici el, nici colegii lui nu mi s-au părut vreodată imbecili” Vezi comentarii 129
Facebook

De ce nu a existat Inchiziţie în România. Explicaţiile istoricilor şi rolul Bisericii Ortodoxe în procesele vrăjitoarelor

De ce nu a existat Inchiziţie în România. Explicaţiile istoricilor şi rolul Bisericii Ortodoxe în procesele vrăjitoarelor

Una dintre temele abordate la cea mai mare manifestare ştiinţifică din domeniul istoriei din România în ultimii 36 de ani a fost  „Gândire magică şi societate în România (secolele XVII-XX)”. Dacă în Ţara Românească şi Moldova, Biserica otrodoxă nu a „prigonit” vrăjitoarele, în Transilvania au existat procese, dar acestea erau diferite de cele ale Inchiziţiei.

Explicaţiile rectorului UBB după „atacul“ la adresa generaţiei Facebook: „I-am întrebat ce este Bucovina şi mi-au spus că este o marcă de apă minerală”

Explicaţiile rectorului UBB după „atacul“ la adresa generaţiei Facebook: „I-am întrebat ce este Bucovina şi mi-au spus că este o marcă de apă minerală”

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj (UBB), Ioan-Aurel Pop, a explicat, pentru „Adevărul”, ce a vrut să spună când a afirmat că generaţiile „Google”, „Facebook” şi „SMS” ar fi formate din „oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare şi să ia decizii în cunoştinţă”.

Spărgătorul care-ţi goleşte casa în două minute. Cine este infractorul pasionat de Poker care a evadat din arest folosind ace de păr şi staniol

Spărgătorul care-ţi goleşte casa în două minute. Cine este infractorul pasionat de Poker care a evadat din arest folosind ace de păr şi staniol

Czika Laszlo a devenit cunoscut recent pentru opinia publică, după ce a scăpat din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, fiind al şaselea evadat în ultimii doi ani şi aruncând o umbră asupra pensionării şefului IPJ, Tudor Grindean. Poliţiştii îl cunosc bine, pentru că este unul din cei mai căutaţi spărgători de locuinţe din ţară.

Doctorii care au denunţat „crimele” din spitale sunt hărţuiţi. Gestul unei clujence îi va pune pe gânduri pe medicii adevăraţi

Doctorii care au denunţat „crimele” din spitale sunt hărţuiţi. Gestul unei clujence îi va pune pe gânduri pe medicii adevăraţi

Biologul clujean Loredana Peca a demarat o campanie de sprijinire a medicului Elena Voicu, doctoriţa de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Bucureşti care a denunţat faptul că şefa de secţie a decis să dea medicamente doar „la ăia cu şanse”. Conform clujencei, medicii din toată ţara trebuie să ştie că au două atuuri importante în lupta împotriva sistemului.

Histrioniada Liceenilor, festivalul care încurajează pasionaţii de teatru din toată ţara să-şi urmeze vocaţia

Histrioniada Liceenilor, festivalul care încurajează pasionaţii de teatru din toată ţara să-şi urmeze vocaţia

Tineri pasionaţi de actorie de pe băncile liceului din toată ţara vor susţine reprezentaţii la Histrioniada Liceenilor, festival care va avea loc la Cluj între 5 şi 9 septembrie. Ineditul acestui eveniment îl constituie faptul că e organizat de adolescenţi din Consiliul Judeţean al Elevilor Cluj pentru colegi de vârsta lor. 60 de tineri vor fi afla ce înseamnă să faci voluntariat la un festival de teatru.

Şase ore în care afli cum trăiau dacii. Evenimentul de lângă Cluj, din viitorul sat antic

Şase ore în care afli cum trăiau dacii. Evenimentul de lângă Cluj, din viitorul sat antic

La câţiva kilometri de Cluj, înainte de satul Sălicea, o mână de pasionaţi de istorie organizează sâmbătă, 20 august, un eveniment inedit: chef dacic. Istoricii şi studenţii din Asociaţia Virtus Antiqua le-au pregătit curioşilor o mulţime de evenimente de la tras cu arcul şi praştia antică până la degustat terci dacic. Petrecerea începe la ora 12.00, intrarea este liberă şi animalele de companie sunt binevenite.

În urmă cu 700 de ani, în 19 august 1316, Clujul era ridicat, de către regele Carol Robert de Anjou, la rangul oraş (civitas), moment culminant al unei lupte pentru libertate purtate timp de patru decenii. O luptă care a avut însă mai multe momente importante. O luptă pe care clujenii nu au abandonat-o niciodată, nici chiar când au fost singuri împotriva tuturor.

acum 13 zile · comentarii (11)

De ce e civilizaţia Occidentală un model? Simplu. Pentru setul de principii corecte, chiar dacă perfectibile, pe care le clamează. De exemplu, pentru că Tăricenii trebuie să stea la coadă ca toţi ceilalţi cetăţeni când vine vorba de probleme personale. Sau pentru că musulmanii, catolicii, evreii sau ortodocşii sunt liberi să-şi urmeze credinţa şi obiceiurile. Atât timp cât nu contravin legilor laice ale statului unde fac ce fac.

acum 10 zile · comentarii (89)

A început Transilvania International Film Festival (TIFF). N-o să vă mint: nu am mers la deschiderea oficială, pentru că nu-mi plac discursurile, nici aglomeraţia. Pe de altă parte, e cam greu să eviţi aglomeraţia la TIFF, pentru că străzile sunt pline de oameni care au un singur lucru în cap: să vadă filme, cât mai multe filme.

acum 3 luni · comentarii (3)

Să faci jurnalism de calitate astăzi este o provocare la care instituţiile media din toată lumea fac faţă din ce în ce mai greu. România va fi o ţară în care se trăieşte mai bine pe măsură ce tot mai mulţi dintre cetăţenii ei vor înţelege că suntem prea săraci ca să avem o presă de slabă calitate.

acum 4 luni · comentarii (11)

Ştirea conform căreia somonul este cel mai toxic aliment din lume a circulat cu înverşunare pe site-urile de ştiri şi pe reţelele de socializare din România. Am luat la bani mărunţi articolul preluat dintr-o publicaţie „glossy” din Republica Moldova şi am ajuns la o concluzie surprinzătoare.

acum 5 luni · comentarii (21)

Simona Bernat, o profesoară de 41 de ani din Cluj-Napoca, a fost găsită moartă în apartamentul ei, la cinci zile după ce sunase la 112 pentru a anunţa că se simte rău şi că are nevoie de asistenţă medicală. Reprezentanţii Ambulanţei spun că medicii trimişi la faţa locului au sunat la uşă timp de 15 minute, după care au plecat. Femeia locuia singură. Ştirea asta e tot ce poate fi mai rău pentru cineva anxios (ca mine).

acum 1 an · comentarii (30)

Ziua de luni a TIFF-ului a început cu un iaurt şi o grămadă de soare, cel puţin pentru mine. Clujul are şi filme bune, dar şi multe străzi sparte („în lucru“). Ce bine că totuşi există în Cluj-Napoca o oră perfectă în care lumina e atât de galbenă şi cade într-un aşa fel încât salvează totul, absolut totul.

acum 1 an · comentarii (0)

Un bărbat de vreo 50 de ani, un subsol, un pămătuf de praf. Bărbatul şterge cu duioşie un tablou care-l înfăţişează pe Hitler din profil. „Am primit tabloul ăsta cadou de nuntă de la colegii de la lucru. A fost cel mai frumos cadou. Când l-am deschis şi l-am văzut mi-a venit să plâng de bucurie. Mă gândeam doar la cum o să merg acasă şi o să-l atârn pe perete în pivniţă“.

acum 1 an · comentarii (4)

„Dacă până la 30 de ani ai fost la Gărâne, Szigeturi şi alte festivaluri cool, dar ai ratat Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ar fi bine să faci ceva în sensul ăsta“, mi-a zis o voce în cap, voce pe care am ascultat-o fără să mă gândesc că de la Bucureşti la Cluj-Napoca va trebui să ajung cu ajutorul unui tren CFR. Dar asta este o altă poveste de groază.

acum 1 an · comentarii (2)

Să afirmi zilele acestea „cei 10 jurnalişti de la Charlie Ebdo nu trebuiau omorâţi, dar libertatea presei trebuie limitată” este ca şi cum ai accepta că ziariştii francezi au avut vreo vină pentru atentatul de la Paris. A spune acum, după masacrul din capitala Franţei, că presa are o problemă este ca şi cum ai afirma că săptămânalul de caricaturi a provocat atacul barbar al teroriştilor.

acum 2 ani · comentarii (36)

Constat un interes real pentru a înţelege ce s-a întâmplat fenomenul de la Cluj, din primele săptămâni ale lui noiembrie 2014, fenomen care a generat mobilizare şi valul care au contribuit major la răsturnarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale în turul al doilea.

acum 2 ani · comentarii (3)

Cercetătorii din Cluj lucrează la o invenţie care ar putea revoluţiona lumea medicinei: sângele artificial. Totuşi, din 2007, de când există acest proiect, clujenii spun că în fiecare an apare aceeaşi problemă: banii pentru cercetare vin foarte greu şi întârzie să apară în primele trei-patru luni ale anului, îngreunând, ba chiar blocând procesul.

acum 3 ani · comentarii (13)

Recent, o publicaţie culturală clujeană a lansat cititorilor săi un „sondaj”, ca modalitate pentru stabilirea unui top al cafenelelor ce sprijină cultura locală. În calitatea mea de cârciumar cu oarecare experienţă şi succes, îmi permit să mă aplec niţel asupra temei. Mai întâi, cred că orice dezbatere ar trebui începută cu precizarea termenilor, ce anume se înţelege prin „cultură de cafenea”.

acum 3 ani · comentarii (1)

Uitându-mă pe o hartă a zonelor de dezvoltare regională, România este asemenea unei flori. Zonele respective servesc la colectarea datelor statistice după sistemul NUTS (Nomenclature of Territorial Units for Statistics). Pe această bază se porneşte unul dintre cele mai mari proiecte de reformă din istoria administrativă a ţării: a pornit procesul de „decentralizare-regionalizare“ al României.

acum 4 ani · comentarii (0)
Postari Recente