Un ceteraş din Maramu’ vrea să intre în Cartea Recordurilor: a cântat la vioară în aer, la 3.000 de metri înălţime

Un ceteraş din Maramu’ vrea să intre în Cartea Recordurilor: a cântat la vioară în aer, la 3.000 de metri înălţime

Vasilică Gojda, pe numele său de scenă Vasilică Ceteraşul, şi vioara sa au sărit ieri, 19 octombrie, dintr-un avion undeva lângă Câmpia Turzii. Totul a făcut parte dintr-o coregrafie prin care ceteraşul din Maramureş vrea să intre în Cartea Recordurilor. După ce i s-a desfăcut paraşuta, el a cântat în aer, la 3.000 de metri altitudine.

Ce brand de ţară am avea dacă ar fi făcut de un specialist străin. Peter Sealey: „România, ţara unde s-au născut legendele“

Ce brand de ţară am avea dacă ar fi făcut de un specialist
străin. Peter Sealey: „România, ţara unde s-au născut legendele“

Peter Sealey, un renumit specialist în marketing şi branding, căruia i se atribuie succesul renumitei campanii „Always Coca-Cola“, a făcut o scurtă vizită la Cluj, unde le-a vorbit liceeniilor de la o şcoală internaţională despre ce înseamnă un brand. Întrebat de reporterul „Adevărul“ cum ar arăta brandul de ţară al României dacă i s-ar cere să-l facă, Sealey a spus că s-ar folosi de imaginea lui Dracula şi de frumuseţea pitorească a Sighişoarei.

Când visele devin realitate. Depozitul de Filme, un proiect TIFF, îşi deschide porţile cu spectacole de magie, teatru şi muzică

Când visele devin realitate. Depozitul de
Filme, un proiect TIFF, îşi deschide porţile cu spectacole de magie, teatru şi muzică

În urma campaniei „Salvaţi Marele Ecran“, Depozitul de Filme din Cluj-Napoca găzduieşte duminică, 19 octombrie, primul eveniment public după reabilitarea susţinută financiar de donatori individuali, alături de UniCredit Ţiriac Bank. Inaugurarea oficială are loc duminică, la ora 18.00, însă până atunci vor avea loc concerte, un târg vintage, spectacole de magie, teatru. Intrarea este liberă.

Mâncarea bolnavilor de la Spitalul Clinic Judeţean lângă sacii cu deşeuri toxice. DSP a dat amenzi de circa 3.000 de lei

Mâncarea bolnavilor de la Spitalul Clinic Judeţean lângă sacii cu deşeuri toxice. DSP a dat amenzi de circa 3.000 de lei

Cinci amenzi în sumă totată de circa 3.000 de lei au fost date de către Direcţia de Sănătate Publică Cluj, în urma dezvăluirilor făcute în presa locală în legătură cu condiţiile insalubre de transport a mâncării. Într-o înregistrare se vedeau recipientele de mâncare lângă saci pe care era înscrisă pictograma:”deşeu toxic”.

Studenţii africani de la UMF Cluj sunt monitorizaţi pentru Ebola. Din cei 13 tineri, doi au fost testaţi şi rezultatele au ieşit negative

Studenţii africani de la UMF Cluj sunt monitorizaţi pentru Ebola. Din cei 13 tineri, doi au fost testaţi şi rezultatele au ieşit negative

Treisprezece studenţi şi masteranzi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj (UMF), care provin din ţări din Africa cu risc de Ebola, vor fi monitorizaţi de medici de la Spitalul de Boli Infecţioase, înainte de a li se permite să se prezinte la cursuri. Doi dintre ei au fost testaţi, rezultatele ieşind negative, iar în cazul altor doi se fac analize. Restul, fie nu au fost în Africa, fie nu s-au întors încă.

Cum se fac banii în Cultură: 1,5 milioane de euro a plătit Muzeul de Istorie din Cluj pentru un "album de fotografii". 14.000 de euro a costat o pagină

Cum se fac banii în Cultură: 1,5 milioane de euro a plătit Muzeul de Istorie din Cluj pentru un

Cea mai valoroasă colecţie istorică din Ardeal se distruge de cinci ani într-un depozit al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj. În spatele acestui dezastru se află o „afacere” girată de doi miniştri de cultură, în care contribuabilii au plătit 1,5 milioane de euro pentru un raport de 105 pagini.

Amendată pentru spirit civic: o studentă din Cluj e considerată pericol social pentru că a manifestat împotriva RMGC

Amendată pentru spirit civic: o studentă din Cluj e considerată pericol social pentru că a manifestat împotriva RMGC

Andreea Petruţ, unul dintre liderii studenţilor care au ieşit în stradă în toamna anului trecut pentru a manifesta împotriva exploatării de la Roşia Montana, a pierdut procesul cu Jandarmeria Cluj, care a amendat-o cu 2.000 de lei pentru organizarea protestelor neautorizate din Cluj şi pentru blocarea traficului. Tribunalul Cluj a dat câştig de cauză Jandarmeriei.

Tema principală de dezbatere a „Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj” din acest an a fost „Căile libertăţii”. Discuţiile au fost susţinute şi dublate în plan teatral de producţii ale Naţionalului clujean precum „Spectatorul condamnat la moarte” în regia lui Răzvan Mureşan sau „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintali”, spectacol regizat de regretata Mona Marian, ambele pe texte de Matei Vişniec.

acum 8 zile · comentarii (0)

Am scris de mai multe ori: trăim cu identităţi foarte rigide, şi nu lăsăm lumea să ne influenţeze. Avem idei puţine, dar fixe, şi luptăm să rămînem aşa. La finalul unei discuţii organizate nu de mult despre multiplele identăţi (au participat un scriitor cu rădăcini armeneşti şi unul cu rude maghiare) s-a ridicat un domn şi a pus o întrebare lungă.

acum 11 zile · comentarii (27)

Un punct de maximă atracţie în programul festivalului FESTin pe bulevard ce se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti în organizarea Teatrului „Nottara” a fost, indiscutabil, spectacolul cu piesa Titanic vals de la Teatrul „Odeon”. Pregătită în ultimele luni ale anului 2013, având avanpremiera în ultimele zile ale acestuia şi premiera cu presa la începutul lui 2014, montarea e, fără doar şi poate, una ce se va juca mult şi cu sălile pline.

acum 5 zile · comentarii (0)

Războiului româno-ungar din anul 1919 nu i-au fost acordate nici măcar câteva rânduri în manualele şcolare alternative de istorie a românilor, pentru clasa a VIII-a sau a a XII-a, cum de altfel, un alt succes militar al României din secolul XX- participarea la al II-lea război balcanic, este tratat în mod superficial, în cadrul unui studiu de caz pe tema „România în relaţiile internaţionale (1878-1914)”.

acum 2 luni · comentarii (140)

Aflu că, atunci când consimte să vorbească angajaṭilor Televiziunii Române, Stelian Tănase, ca să fie penetrant, repetă destul de des întrebarea: „Ṣtii cine sunt eu?” Astfel încât cel ales, să înṭeleagă importanṭa momentului, dar îndeosebi pe cea a interlocutorului. Selecṭia sintagmei pleacă poate de la prezumṭia că „vinovatul” nu ṣtie cine îi face onoarea să i se adreseze.

acum 2 luni · comentarii (5)

Privatizarea este doar una dintr-o multitudine de mijloace prin care oameni obişnuiţi au ajuns milionari sau miliardari în euro, în două decenii şi jumătate. Nu vă aşteptaţi ca aceste metode să semene prea mult cu cele care i-au propulsat pe miliardarii americani în acelaşi interval de timp.

acum 2 luni · comentarii (11)

Vă ofer un portret al românului la volan. Nu am să folosesc metafore despre cum condusul maşinii sugerează şi independenţa individului, şi societatea ea însăşi, în imaginea individului. Vreau numai să vă arăt trei trăsături evidente într-un accident: Neruşinarea, urâţenia gratuită şi corupţia aşa cum există ele în mediul banal, cotidian, fără mize şi fără interes mediatic naţional.

acum 3 luni · comentarii (32)

Cercetătorii din Cluj lucrează la o invenţie care ar putea revoluţiona lumea medicinei: sângele artificial. Totuşi, din 2007, de când există acest proiect, clujenii spun că în fiecare an apare aceeaşi problemă: banii pentru cercetare vin foarte greu şi întârzie să apară în primele trei-patru luni ale anului, îngreunând, ba chiar blocând procesul.

acum 8 luni · comentarii (13)

Recent, o publicaţie culturală clujeană a lansat cititorilor săi un „sondaj”, ca modalitate pentru stabilirea unui top al cafenelelor ce sprijină cultura locală. În calitatea mea de cârciumar cu oarecare experienţă şi succes, îmi permit să mă aplec niţel asupra temei. Mai întâi, cred că orice dezbatere ar trebui începută cu precizarea termenilor, ce anume se înţelege prin „cultură de cafenea”.

acum 9 luni · comentarii (1)

Uitându-mă pe o hartă a zonelor de dezvoltare regională, România este asemenea unei flori. Zonele respective servesc la colectarea datelor statistice după sistemul NUTS (Nomenclature of Territorial Units for Statistics). Pe această bază se porneşte unul dintre cele mai mari proiecte de reformă din istoria administrativă a ţării: a pornit procesul de „decentralizare-regionalizare“ al României.

acum 2 ani · comentarii (0)