FOTO Ce au văzut doi clujeni în 16 Capitale Culturale Europene: de la galionul din San Sebastian, la primarul închis din Maribor 0

Doi bloggeri clujeni, Gabriel Aldea şi Dan Ciulea au vizitat 16 oraşe foste, actuale şi viitoare Capitale Culturale Europene pentru a se informa cu privire la demersurile şi eforturile făcute pentru acest titlu, în ideea de a-şi împărtăşi know-how-ul lor cu Asociaţia Cluj-Napoca 2021.„Cea mai mare greşeală este implicarea politicului”, a fost concluzia celor doi clujeni.

Vezi comentarii 0

Traseu de bicicletă spre Laguna albastră, „litoralul“ ascuns al Clujului

Unul dintre cele mai exotice trasee de biciclete din judeţul Cluj are ca punct culminant Laguna albastră, un lac superb format pe locul unei foste mine de caolin şi înconjurat de dune de nisip. În drum puteţi vedea şi singurul muzeu din ţară dedicat bivolului, dar şi o superbă biserică reformată. Vă prezentăm un reportaj minunat, în cadrul campaniei „125 de locuri pentru care iubim România“.

Universitar care predă Integrare Europeană în Islanda: „Istoria romilor e şi istoria Europei. Scriindu-le istoria le dăm o voce“

Guðmundur Hálfdánarson, profesor de Istorie la Universitatea din Islanda, a venit, la Cluj,  la lansarea oficială a proiectului în care universitatea unde lucrează e parteneră împreună cu UBB. Cercetătorii islandezi împreună cu cei români de la Institutul de Istorie Orală din cadrul Facultăţii de Istorie a UBB vor pune pe hârtie povestea nespusă a romilor din România. Demersul lor este finanţat printr-un grant norvegian de 750.000 de euro.

Colours of Cluj 2014: participanţii vor scrie cu o pensulă imensă pe o hârtie întinsă pe Bulevardul Eroilor

Cea de a doua ediţie a festivalului Colours of Cluj, ce se va desfăşura între 8 şi 10 august, va aduce instalaţii inedite, menite să coloreze centrul istoric al oraşului. Participanţii la festival vor scrie caligrafic, cu o pensulă imensă, pe o coală de hârtie întinsă pe Bulevardul Eroilor şi vor readuce la viaţă o bicicletă veche, a cărei poveste o vor rescrie toţi cei care o vor lua la plimbare pe străzile oraşului.

Modernizarea unui drum judeţean din Cluj, cerută de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă

Vakar Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii delegate de preşedinte, a transmis, astăzi, Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Cluj dispoziţia de începere de urgenţă a lucrărilor de reabilitare şi modernizare a drumului judeţeanGherla-Fizeşu Gherlii-Ţaga. Decizia a fost luată la cererea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, după rezilierea contractului cu firma Kiat.

Reacţiile preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, după prăbuşirea aeronavei Malaysia Airlines în Ucraina, nu pot fi descrise altfel decât cinice sau ipocrite. Putin nu sfidează pentru prima dată regulile morale ale politicii internaţionale (sau atât cât a mai rămas din ele). De data aceasta el sfidează totdodată victimele acestui incident tragic, pe cei implicaţi direct în conflictul din estul Ucrainei, precum şi propriul popor.

acum 11 zile · comentarii (27)

În aprilie 2014, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a avut două sedinte „de îndată”. Adică, după sedinţa obişnuită, s-au convocat altele, în „condiţii de urgenţă”. Bucureştenii s-au întrebat „care a fost urgenţa?”. Ehhh... Pentru cine a uitat, pe 10 mai 2014, era anunţat „protestul bicicliştilor”.  Iar primarul Oprescu trebuia să anunţe că „facem piste”, la fel ca în fiecare an înainte de fiecare protest al bicicliştilor*.

acum 11 zile · comentarii (2)

Pentru antreprenorii care şi-au format o echipă şi au o idee pe care deja au testat-o în piaţă, următorul pas pentru a-şi dezvolta în continuare afacerea la nivel global poate fi participarea la un program de accelerare. Beneficiile celor care aleg un astfel de program sunt creşterea numărului de utilizatori, acces la reţelele de mentori şi profesionişti, sau testarea performanţei echipei.

acum 11 zile · comentarii (0)

Desfăşurate simultan, renovările sălilor Olimpia şi Dunărea au scos în evidenţă incapacittea actualelor administraţii de a conserva edificiile construite de comunişti, în vremuri în care ne-am aştepta la construirea unora noi. Cu proiectanţii originali alături, la Ploieşti s-a renovat în sărăcie. Fără aceştia, la Galaţi s-a ajuns la un dezastru.

acum 12 zile · comentarii (0)

Zilele acestea lumea stă pe numeroase butoaie cu pulbere. Personal, e prima oară când asist (neputincioasă… ohhh! Ce sentiment frustrant!) la baia de sânge şi la ploaia de cadavre care cade din cer pe pământ şi de pe pământ în pământ. Copii, tineri, bătrâni, albi sau negri, creştini, musulmani, evrei, malaxorul morţii s-a pus în mişcare şi înghite tot ce-i iese în cale. Undeva din pustie, se aude glasul Botezătorului…

acum 12 zile · comentarii (10)

John Kerry ne-a spus adevărul când spera că nu îl aude nimeni, confesându-se unui consilier cu privire la invazia israeliană în Gaza: „E pe dracu` o operaţiune precisă!” De fapt, toţi liderii lumii par să ne considere, pe toţi, o populaţie de nevertebrate, de vreme ce primim poveşti nemuritoare zi de zi, ipocrizia globală ajungând la proporţii neverosimile.

acum 12 zile · comentarii (23)

Am fost trimis de Biserică să slujesc în Spitalul Judeţean din Craiova în anul 2009. Lăsam în urma mea aproximativ opt ani de slujire în administraţia bisericească, ani încărcaţi de frumoase realizări, dar şi de mari dezamăgiri. Cunoşteam mecanismele administrative bisericeşti, dar nu eram defel pregătit să mă confrunt cu suferinţa manifestată în cele mai cumplite, umilitoare şi dureroase forme, aşa cum am aflat în spital.

acum 11 zile · comentarii (5)

În opinia locotenent-colonelului Ralph Peters, fost ofiţer american de informaţii, care a lucrat în Germania, actuala geografie politică a Orientului Mijlociu nu permite pacea. Peters susţinea, în 2006, că la originea mişcărilor insurgente din zonă se afla harta nedreaptă, trasată în secolul trecut de Imperiul britanic şi Franţa colonială.

acum 12 zile · comentarii (12)

Vă ofer un portret al românului la volan. Nu am să folosesc metafore despre cum condusul maşinii sugerează şi independenţa individului, şi societatea ea însăşi, în imaginea individului. Vreau numai să vă arăt trei trăsături evidente într-un accident: Neruşinarea, urâţenia gratuită şi corupţia aşa cum există ele în mediul banal, cotidian, fără mize şi fără interes mediatic naţional.

acum 12 zile · comentarii (31)

Cercetătorii din Cluj lucrează la o invenţie care ar putea revoluţiona lumea medicinei: sângele artificial. Totuşi, din 2007, de când există acest proiect, clujenii spun că în fiecare an apare aceeaşi problemă: banii pentru cercetare vin foarte greu şi întârzie să apară în primele trei-patru luni ale anului, îngreunând, ba chiar blocând procesul.

acum 5 luni · comentarii (13)

Recent, o publicaţie culturală clujeană a lansat cititorilor săi un „sondaj”, ca modalitate pentru stabilirea unui top al cafenelelor ce sprijină cultura locală. În calitatea mea de cârciumar cu oarecare experienţă şi succes, îmi permit să mă aplec niţel asupra temei. Mai întâi, cred că orice dezbatere ar trebui începută cu precizarea termenilor, ce anume se înţelege prin „cultură de cafenea”.

acum 7 luni · comentarii (1)

Uitându-mă pe o hartă a zonelor de dezvoltare regională, România este asemenea unei flori. Zonele respective servesc la colectarea datelor statistice după sistemul NUTS (Nomenclature of Territorial Units for Statistics). Pe această bază se porneşte unul dintre cele mai mari proiecte de reformă din istoria administrativă a ţării: a pornit procesul de „decentralizare-regionalizare“ al României.

acum 1 an · comentarii (0)