EXCLUSIV Lacrimi ruseşti în urma catastrofei aviatice din Ucraina. Olga, iubita clujeanului aflat în „avionul morţii”, era rusoaică 12

În lista cu cele 298 de victime ale separatiştilor din Ucraina nu apare niciun cetăţean rus. Cu toate acestea lacrimi ruseşti curg în familia Olgăi Ioppa, tânăra de 23 de ani care a murit împreună cu iubitul ei, Andrei Anghel, în cursa MH17. Familia fetei a emigrat în Germania din oraşul siberian Omsk pentru o viaţă mai bună.

Vezi comentarii 12

Singură împotriva tuturor: cum a reuşit o absolventă a unui liceu tehnologic, care făcea zilnic naveta, să fie singura din ţară cu 10 la Bacalureat

Doriana Şandru a făcut timp de patru ani naveta de la Ciucea la Huedin şi a absolvit cu media 10 toţi cei patru ani de liceu. De când probele de la Bac sunt supravegheate video, este prima absolventă de liceu tehnologic notată cu 10 la acest examen. Ea critică dur sistemul de învăţământ spunând că puţini dascăli îşi fac meseria din plăcere.

Povestea clujeanului aflat în avionul morţii din Ucraina. De ce l-a rugat mama lui să amâne călătoria cu câteva zile

Mamai lui Andrei Anghel, clujeanul care a murit alături de iubita sa, Olga, în avionul prăbuşit în Ucraina, l-a rugat să amâne câteva zile călătoria. Tânărul de 24 de ani iubea viaţa şi voia să devină medic, pentru a schimba lumea. Călătoria spre Bali, pe care o planificase de mult timp cu iubita sa, trebuia să fie o sărbătorire a absolvirii anului II de Medicină.

VIDEO Tragedia aviatică din Ucraina: un student clujean şi prietena sa, nemţoaică, se numără printre victime. Colegii spun că ar fi ajuns un medic bun

Un student român şi prietena sa, nemţoaică, se află pe lista victimelor tragediei aviatice din Ucraina. Cei doi, colegi de facultate la UMF Cluj, călătoreau în „cursa morţii“ spre Australia, unde urmau să participe la o conferinţă pe tema SIDA. O colegă de facultate spune că era un student cu iniţiative demne de urmat, un om bun care ar fi ajuns un medic bun.

FOTO „Agenda cu şpăgi“ a preşedintelui Consiliului Judeţan Cluj: cine cotiza şi pe ce se cheltuiau banii

Agenda cu evidenţa mitei luate de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj conţine nume de oameni de afaceri importanţi din oraş, contribuţiile acestora, dar şi cheltuielile făcute – de la pişcoturi şi şampanie pentru campania electorală şi până la facturile de bloc, cauciucurile de iarnă, pernele de la cabană sau bilete de avion ale lui Uioreanu.

Ministrul Cotovelea: contractul dintre Guvern şi Microsoft pentru suportul tehnic a milioane de calculatoare se va încheia la un „preţ corect”

În condiţiile în care unul din trei calculatoare din România funcţionează cu Windows XP, Microsoft a întrerupt, în aprilie, suportul tehnic şi de securitate pentru sistemul de operare vechi de 12 ani. Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societatea Informaţională, prezent la Cluj, a susţinut că negocierile cu americanii pentru continuarea suportului tehnic  sunt ”pe ultima sută de metri” şi se va obţine "un preţ corect".

De la lăcaş de cult la loc de dezbatere. Biserica lui Horea de la Muzeul Satului din Cluj va găzdui slujbe religioase şi evenimente culturale

Biserica din Cizer sau biserica lui Horea, cum i se mai spune, va găzdui, din 20 iulie, slujbe religioase în fiecare zi de duminică şi în sărbători. Liturghiile vor fi oficiate de preotul ortodox Dinu Criste, realizator TV la mai multe televiziuni. Biserica lui Horea se află în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.

TIFF a salvat Depozitul de Filme din Cluj. Datorită banilor strânşi din campanie şi donaţiei unei bănci, spaţiul va fi deschis publicului

Campania de strângere de fonduri pentru salvarea Depozitului de Filme din Cluj s-a terminat, iniţiatorii reuşind să strângă suma de 2.328 de euro. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru pregătirea spaţiului pentru găzduirea unor evenimente precum proiecţii, concerte, expoziţii sau spectacole de teatru. Organizatorii avea nevoie de 7.000 de euro, bani care au venit, printr-o donaţie, din partea unei bănci româneşti.

Contraatacul rectorilor din Cluj, Iaşi şi Bucureşti. Legea Educaţiei, schimbată pe furiş de Minister: se încurajează mediocritatea

Conducerea Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, una dintre cele mai mari din ţară, a atacat public ordonanţa de urgenţă prin care se modifică Legea Educaţiei. Profesorii din Ardeal, susţinuţi şi de cei din Bucureşti şi Iaşi, arată că noile reglementări încurajează mediocritatea şi scăderea standardelor profesionale, iar schimbarea s-a făcut „în mare grabă şi fără consultarea conducerilor universităţilor“.

Pe vremea cînd ne străduiam să obţinem integrarea în Uniunea Europeană, în toate celelalte ţări candidate aveau loc intense dezbateri publice despre benficiile şi riscurile integrării, despre „europenitate” în genere, despre balansul complicat dintre suveranitate naţională şi destin comunitar. Încă de pe atunci, existau pro-europeni radicali, eurosceptici şi anti-europeni.

acum 8 zile · comentarii (163)

1.      Absolvenţi de Harvard, Yale, Oxford şi alte şcoli din Vestul pe care, cel puţin până acum, ni-l doream cu ardoare şi aici, nu mai veniţi acasă, nu vă implicaţi în politică, staţi naibii în banca voastră! La ce vă trebuie să vă asumaţi un rol în ţara asta, câtă vreme sunteţi în felul ăsta trataţi şi comentaţi?

acum 7 zile · comentarii (77)

Consultarile de ieri au adus în discuţie MTO (Medium Term Objectives), pe înţelesul tuturor ţintele de deficit pe care România s-a angajat în faţa Comisiei Europene să le atingă pe termen mediu. Aici preşedintele României a adus în discuţie necesitatea  acoperirii a 6 miliarde RON pentru scăderea deficitului bugetar ESA de la 2,2% din PIB anul acesta la 1,4% din PIB anul viitor. Să vedem ce a omis, totuşi, să spună.

acum 7 zile · comentarii (5)

Am văzut şi revăzut de câteva ori ieri seară mediu-metrajul produs şi difuzat de Casa de filme Cotroceni. Un film ridicat la rangul de blockbuster de criticii de film politic(i) de la B1tv şi Realitatea tv şi vigilent pus sub obroc, mai prompt decât s-a întâmplat odinioară cu Reconstituirea lui Pintilie.

acum 7 zile · comentarii (59)

Pentru un străin normal la cap, faptul că Victor Viorel Ponta mai e premier şi Ioana Petrescu ministru de Finanţe, după ce s-au comportat la Cotroceni ca doi Gâgă la Bac, e o aporie. Pentru un român mediu, această dificultate de ordin raţional poate fi un prilej de mândrie: sunt de-ai noştri. Deoarece, se făleşte prim-ministrul, „Domnule preşedinte, o să ne descurcăm, nu vă faceţi griji!“.

acum 7 zile · comentarii (19)

Anunţul Ministerului Educaţiei privind acordarea de adeverinţe în locul diplomelor de Bacalaureat tinerilor care au promovat examenul anul acesta ridică o serie de probleme pentru cei care s-au înscris la studii în străinătate, iar soluţia este una simplă, de secol XXI: o bază de date securizată, cu rezultatele elevilor români, la care să aibă acces operatorii autorizaţi, inclusiv universităţile străine.

acum 7 zile · comentarii (1)

Însă, înainte de a-mi răspunde, şi aici uimirea mea, domnul Pricopie (care mă avea deja pe lista neagră a domniei sale) şi-a început expunerea nu cu argumente şi amănunte la care eu mă aşteptam, ci cu referiri la propria mea persoană. Cei care au urmărit emisiunea mi-au scris că au fost la fel de îndignaţi de limbajul şi de atitudinea ministrului.

acum 7 zile · comentarii (9)

În episodul anterior, prezentam iniţiativa Comisiei Europene “A New Narrative for Europe”. Între timp, Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Dilema veche au organizat, la Librăria Humanitas Cişmigiu, o dezbatere pornind de la această iniţiativă. Au participat Angela Filote,  Ioana Pârvulescu, Ada Solomon  şi Corina Şuteu. S-ar putea să fi rezultat mai multe întrebări decît răspunsuri, dar, la urma urmei, nu acesta e rostul dezbaterii?

acum 7 zile · comentarii (0)

Se înfruntă, din nou, două teorii, fiecare cu argumentele şi chiar realităţile lor adiacente. Prima este cea a viziunii imperiale în care valoarea construcţiei este dată, chiar condiţionată, de valoarea şi stabilitatea metropolei. A doua vorbeşte despre valoarea spaţiilor de margine într-un timp al reaşezărilor globale, atunci când marginile imperiului, fie el simbolic sau nu, devin, brusc, esenţiale.

acum 7 zile · comentarii (18)

Cercetătorii din Cluj lucrează la o invenţie care ar putea revoluţiona lumea medicinei: sângele artificial. Totuşi, din 2007, de când există acest proiect, clujenii spun că în fiecare an apare aceeaşi problemă: banii pentru cercetare vin foarte greu şi întârzie să apară în primele trei-patru luni ale anului, îngreunând, ba chiar blocând procesul.

acum 5 luni · comentarii (13)

Recent, o publicaţie culturală clujeană a lansat cititorilor săi un „sondaj”, ca modalitate pentru stabilirea unui top al cafenelelor ce sprijină cultura locală. În calitatea mea de cârciumar cu oarecare experienţă şi succes, îmi permit să mă aplec niţel asupra temei. Mai întâi, cred că orice dezbatere ar trebui începută cu precizarea termenilor, ce anume se înţelege prin „cultură de cafenea”.

acum 6 luni · comentarii (1)

Uitându-mă pe o hartă a zonelor de dezvoltare regională, România este asemenea unei flori. Zonele respective servesc la colectarea datelor statistice după sistemul NUTS (Nomenclature of Territorial Units for Statistics). Pe această bază se porneşte unul dintre cele mai mari proiecte de reformă din istoria administrativă a ţării: a pornit procesul de „decentralizare-regionalizare“ al României.

acum 1 an · comentarii (0)
Postari Recente