Cum a nimerit orbul tocmai Brăila? Explicaţia specialiştilor pentru provenienţa acestei expresii 0

„A nimerit orbul Brăila” este o expresie uzuală a limbii române, folosită adesea ca o încurajare adresată unei persoane care trebuie să plece la drum dar se teme că nu găseşte calea. Dar de ce tocmai Brăila? Există mai multe explicaţii, dintre care se disting două. E un oraş atât de bine sistematizat încât străinii nu se pot rătăci pe străzile sale, dar şi apropierea fonetică între denumirea alfabetului Braille şi numele oraşului.

Cum a nimerit orbul tocmai Brăila? Explicaţia specialiştilor pentru provenienţa acestei expresii Vezi comentarii 0

Rochia din petale de trandafir. Cum a transformat o tânără din Brăila buchetul primit cadou într-o piesă vestimentară

Rochia din petale de trandafir. Cum a transformat o tânără din Brăila buchetul primit cadou într-o piesă vestimentară

Încântată de surpriza făcută de soţul său plecat la muncă în Statele Unite, care de Sf. Valentin i-a trimis un buchet cu 27 de trandafiri, Raluca Constantin, din Brăila, s-a hotărât să facă din petalele florilor ceva unicat. Tânăra este designer vestimentar, aşa că şi-a folosit imaginaţia dar şi priceperea pentru a realiza o rochie cu totul specială.

Viespar de corupţie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila. Mai mulţi inspectori şi profesori, în frunte cu şeful instituţiei, trimişi în judecată de DNA

Viespar de corupţie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila. Mai mulţi 
inspectori şi profesori, în frunte cu şeful instituţiei, trimişi în judecată de DNA

Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila este zguduit de un megadosar de corupţie, în care este implicat inclusiv inspectorul şef Iulan Danielescu. Cazul este instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi, care a trimis în judecată opt cadre didactice, un jurist şi un elev, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la abuz, luare de mită şi uz de fals.

Fostul şef al Poliţiei Brăila, Cătălin Chivu, a câştigat procesul cu MAI şi ar trebui repus în funcţie. Îşi pierduse postul în 2011 ca urmare a unui control tematic

Fostul şef al Poliţiei Brăila, Cătălin Chivu, a câştigat procesul cu MAI şi ar trebui repus în funcţie. Îşi pierduse postul în 2011 ca urmare a unui control tematic

Comisarul şef Cătălin Chivu şi-a recâştigat dreptul de a se întoarce în fruntea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, după ce a câştigat procesul cu Ministerul Afacerilor Interne. Chivu se judecă cu MAI de patru ani, încă de pe vremea ministrului Traian Igaş, care a semnat un ordin de trecere a ofiţerului brăilean într-o funcţie inferioară, ca urmare a unui control tematic derulat în 2010.

Poliţist brăilean mort după ce a jucat un meci de fotbal

Poliţist brăilean mort după ce a jucat un meci de fotbal

Tragedie la un meci de fotbal jucat de poliţiştii brăileni, pe terenul Liceului cu Program Sportiv. Miercuri, în jurul orei 16.00, agentul Vasilică Fătu, 41 de ani, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, care-şi desfăşura activitatea la un post de poliţie din judeţ, a început să se simtă rău, s-a aşezat pe o bancă şi în scurt timp a murit.

Faţa neştiută a lui Codin, cuţitarul din mahalalele Brăilei transformat în legendă datorită scriitorului Panait Istrati

Faţa neştiută a lui Codin, cuţitarul din mahalalele Brăilei transformat în legendă datorită scriitorului Panait Istrati

Mahalalele Brăilei antebelice au fost locul de baştină al hamalilor care se speteau încărcând şi descărcând grâne în sutele de corăbii şi vapoare din portul de la Dunăre, dar şi loc de ascunzătoare al tâlharilor din bălţi şi al cuţitarilor ce băgau groaza până şi în caralii. Panait Istrati a surprins magistral atmosfera acestei Brăile periferice, în nuvela „Codin”, construită în jurul unui personaj care a existat în realitate.

Gradiştea, comuna natală a lui Fănuş Neagu, zguduită de o crimă înfiorătoare. O femeie de 40 de ani, mamă a doi copii, omorâtă cu parul pe stradă

Gradiştea, comuna natală a lui Fănuş Neagu, zguduită de o crimă 
înfiorătoare. O femeie de 40 de ani, mamă a doi copii, omorâtă cu parul 
pe stradă

O crimă de un sadism incredibil a îngrozit Gradiştea, judeţul Brăila, comuna natală a scriitorului Fănuş Neagu. O femeie în vârstă de 40 de ani, patroana unui mic magazin din localitate şi mamă a doi copii, a fost omorâtă pe o uliţă a comunei, luni seară. Criminalul a lovit-o cu un par rupt dintr-un gard până i-a zdrobit capul.

Povestea singurei biserici ortodoxe din România zidite peste o fostă geamie musulmană, în centrul istoric al Brăilei

Povestea singurei biserici ortodoxe din România zidite peste o fostă geamie musulmană, în centrul istoric al Brăilei

La Brăila există singura biserică ortodoxă din România realizată prin transformarea unei geamii turceşti. Micul lăcaş se găseşte în centrul istoric al oraşului, în Piaţa Traian, şi are o vechime de aproape cinci secole, încărcată de legende. A fost construită pe locul sfinţit al unui vechi cimitir creştin, iar la sfârşitul anilor '40 trupele de ocupaţie sovietice au încercat să o dărâme cu tancurile, dar nu au reuşit.

Misiune în infernul din Haiti. Un poliţist brăilean a văzut iadul pe pământ: „Se împuşcă pe străzi ca în Vestul Sălbatic! Sunt şi 100 de crime pe lună“

Misiune în infernul din Haiti. Un poliţist brăilean a văzut iadul pe pământ: „Se împuşcă pe străzi ca în Vestul Sălbatic! Sunt şi 100 de crime pe lună“

Comisarul Constantin Adrian Glugă, 41 de ani, a participat timp de doi ani la o misiune a ONU în ţara din America Centrală. Violenţa şi sărăcia în care trăiesc locuitorii acestei ţări l-au îngrozit pe poliţist, care ne-a povestit că bandele de infractori „se împuşcau pe străzi ca în Vestul Sălbatic“.

Tanti Maria se pregăteşte să moară. E abandonată de mult pe patul unui spital botezat pe nedrept de nebuni. Şi tot de mult şi-a rătăcit şi minţile prin viaţa asta urâtă, maică, mai urâtă ca moartea. E lăsată acolo cu dreptul să respire, trântită pe-o saltea mâncată de toţi viermii, acoperită cu un cearşaf croit din pungi, că nu se poate, doamnă!, să o schimbăm de zece ori pe zi! Aici nu-i la hotel, aici e la spital!

acum 6 zile · comentarii (65)

Intre şarja suculentă şi melancolia bonomă, ultima producţie a primei scene lirice a ţării se situează din punct de vedere scenic-regizoral la nivelul spectacolelor caselor de operă cu bun renume; este aspectul cu care ne-a obişnuit în bună parte, în ultima vreme, managementul instituţiei.

acum 6 zile · comentarii (0)

Rătăcit în dulceaţa poftelor pântecului, îmbătat de narcisismul izvorât din contemplarea propriei false înţelepciuni, prin care speră să cucerească universul, nebun amant al libertăţii fără limite, omul „modern” îşi refuză orice efort care ar aduce chiar şi o biată umbră de semerenie asupra idolului în care, orgolios, şi-a transformat fiinţa.

acum 6 zile · comentarii (45)

Astăzi cu siguranţă nu mai există om de teatru sau spectator român care să nu fi auzit de numele „dulce -acrişor” al Yasminei Reza. Cum îl definea cândva, prin anul 2000, Marina Constantinescu. Unora dintre ei poate că deja li s-a şi acrit de el, piesa Zeul măcelului fiind destul de des, chiar prea des prezentă în repertorii, tratată cel mai adesea sumar, ca o comedie burlescă şi nimic mai mult.

acum 6 zile · comentarii (0)

Am văzut numeroşi scriitori săraci lipiţi, sfârşind în sărăcie lucie, în schimb nu am văzut nici un editor trăind pe sub poduri. Aceste cuvinte spuse de Céline în anii 50 sunt valabile pentru România începutului de mileniu. Diferenţa uriaşă dintre editori (a se citi: şefii sau patronii editurilor) şi cei pe seama cărora ei îşi datorează averile ar trebui să fie unul din subiectele puse în discuţie în aceste zile.

acum 6 zile · comentarii (1)

Este evident că nevoia de date sociologice despre societatea noastră a depăşit cu mult rapiditatea cu care acestea sunt oferite publicului. După avântul aproape copleşitor de anul trecut, din perioada alegerilor, parcă tot mai puţine sondaje îşi fac loc în spaţiul public, exact într-un moment în care discuţiile despre schimbări fundamentale în societatea noastră prind viteză.

acum 6 zile · comentarii (3)

Citesc cu uimire un val de articole fioros redactate împotriva diasporei. Cam repede după votul din toamnă. Sunt poveşti vechi, reîncălzite de filmul documentar The Romanians are coming al unei televiziuni englezeşti şi faţă de care o parte dintre românii din Anglia au protestat. Cum s-au priceput. Alţi români, din ţara natală, au pus mana pe furci împotriva lor. A românilor care au protestat.

acum 7 zile · comentarii (8)

Un eminent politolog francez, Dominick Moisi, reliefa contrastul între perceptia multor non-europeni privind o Uniune Europeană prosperă şi democratică şi problemele cu care aceasta se confruntă, mai ales în ultimul deceniu [1]; tot el observa că, fără forţa internă de a găsi rezolvări la aceste probleme, scenarii dintre cele mai cenuşii pot deveni aievea.

acum 7 zile · comentarii (2)

De multă vreme, aproape orice nouă producţie oferită publicului la Opera Naţională Bucureşti generează reacţii extrem de amalgamate, întrebări fără răspuns şi comentarii aprinse, în special dacă este vorba despre creaţii ale genului liric, aşa cum s-a petrecut, spre exemplu, în urmă cu ani, la „Trubadurul” regizat de Hausvater, la „Flautul fermecat” în regia pe atunci debutantului-tânără speranţă Ioan-Răzvan Dincă

acum 7 zile · comentarii (3)
Postari Recente