Abandonul şcolar în rândul romilor brăileni devine îngrijorător

Abandonul şcolar în rândul romilor brăileni devine îngrijorător

Abandonul şcolar în rândul minorităţii rome din judeţul Brăila devine un fenomen tot mai accentuat. Chiar dacă au existat numeroase iniţiative locale şi naţionale menite să aducă la şcoală cât mai mulţi copii din categoriile defavorizate, atât romi cât şi români, rezultatele pozitive întârzie să apară, în timp ce situaţia se degradează de la un an la altul.

Mii de brăileni şi-au pus speranţele degeaba în „marea amnistie fiscală“

Mii de brăileni şi-au pus speranţele degeaba în „marea amnistie fiscală“

Dezamăgire totală pentru mii de brăileni care sperau să beneficieze de amnistierea fiscală şi să nu mai plătească sume foarte mari de câteva sute sau chiar mii de lei pentru nişte venituri infime, primite cu ani în urmă. Fiscul anunţă că ştergerea datoriilor se aplică doar pentru deciziile de impunere la Fondul de Sănătate emise după 1 ianuarie 2012, când Fiscul a preluat această atribuţie de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Disponibilizaţii de la CET Brăila aşteaptă de doi ani să îşi primească salariile restante

Disponibilizaţii de la CET Brăila aşteaptă de doi ani să îşi primească salariile restante

Cei 140 de salariaţi ai CET SA Brăila disponibilizaţi în toamna anului 2013, când fosta „fabrică de căldură” a intrat în lichidare, încă mai aşteaptă să primească salariile restante. Abia spre finalul acestui an aceştia ar putea să încaseze salariile afernte lunii martie 2013, deoarece lichidatorul CET are datoria de a dirija sumele recuperate cu prioritate către bugetul de stat şi furnizori, salariaţii fiind abia pe locul trei.

Numeroase drumuri comunale de pe raza judeţului Brăila intră în reabilitare

Numeroase drumuri comunale de pe raza judeţului Brăila intră în reabilitare

Un drum judeţean şi mai multe drumuri comunale de pe raza judeţului Brăila au şansa de a beneficia de reabilitare, după ce Consiliul Judeţean a aprobat repartizarea a circa 7 milioane de lei către mai multe Unităţi Administrativ Teritoriale. Banii provin din limita sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată şi a cotei de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale.

Mii de popriri pe pensii la Brăila. Tot mai mulţi pensionari se îndatorează la bănci sau rămân în urmă cu întreţinerea până când ajung să fie executaţi silit

Mii de popriri pe pensii la Brăila. Tot mai mulţi pensionari se 
îndatorează la bănci sau rămân în urmă cu întreţinerea până când ajung 
să fie executaţi silit

Rata de îndatorare a persoanelor vârstnice din Brăila este tot mai mare, iar în condiţiile în care mulţi bătrâni rămân în urmă cu plăţile ajung să li se pună popriri pe pensii. În ultimii doi ani şi jumătate, suma datorată de pensionarii brăileni se ridică la circa 12 milioane de euro. Creditorii s-au adresat Casei Judeţene de Pensii (CJP), care, numai de la începutul acestui an, a început executarea silită a peste 1.300 de pensionari.

Prima mare investiţie la Brăila, după 25 de ani. Japonezii de la Yazaki deschid o fabrică de cablaje auto cu 1.500 de angajaţi

Prima mare investiţie la Brăila, după 25 de ani. Japonezii de la Yazaki deschid o fabrică de cablaje auto cu 1.500 de angajaţi

După 25 de ani în care fostele întreprinderi comuniste s-au închis una după alta, un mare investitor deschide o fabrică la Brăila. Compania japoneză "Yazaki" va inaugura luna aceasta o fabrică de cablaje auto care va da de lucru unui număr de 1.500 de persoane, după cum au anunţat reprezentanţii săi. Deocamdată, firma are 330 de salariaţi, majoritatea din Brăila.

Legenda şoptită de secole în Brăila: aurul semilunei, comoara fabuloasă a turcilor ascunsă în sistemul de hrube al oraşului

Legenda şoptită de secole în Brăila: aurul semilunei, comoara fabuloasă a turcilor ascunsă în sistemul de hrube al oraşului

Cel mai mare sistem defensiv subteran construit vreodată lângă Dunăre se presupune că s-a aflat la Brăila. Este vorba despre legendarele hrube construite de turci, în timpul celor trei secole de ocupaţie otomană a oraşului. Păienjenişul de tunele de sub vechea cetate servea ca depozit de alimente şi mărfuri pe timp de pace şi pentru mişcarea trupelor pe timp de război.

Reabilitare de 15 milioane de lei a teatrului “Maria Filotti”, “faultată” de montarea inestetică a unor cabluri pe faţada clădirii

Reabilitare de 15 milioane de lei a teatrului “Maria Filotti”, 
“faultată” de montarea inestetică a unor cabluri pe faţada clădirii

Reabilitată recent, printr-un program european în valoare de 15,6 milioane de lei, monumentala clădire a teatrului „Maria Filotti” din Brăila şi-a îmbunătăţit vizibil aspectul, atât în interior cât şi în exterior, pe faţada care suferise de-a lungul timpului o serie de degradări. Un detaliu vine, însă, să saboteze aspectul estetic al clădirii: pe faţada exterioară câteva cabluri electrice au fost „pozate” la vedere.

Angajările la Consiliul Judeţean Brăila, blocate de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici

Angajările la Consiliul Judeţean Brăila, blocate de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici

Posturile din organigrama Consiliului Judeţean Brăila, indisponibilizate după arestarea fostului preşedinte Gheorghe Bunea Stancu, care a „tras” după el o serie de funcţionari de la departamente cheie, cum ar fi Achiziţiile Publice, nu vor putea fi ocupate prea curând. Instituţia a scos la concurs aceste posturi, însă procedura a fost blocată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP).

Sculpturile artiştilor participanţi la Simpozionul Internaţional „Nicăpetre” bagă zâzanie între şefii de la municipiu şi de la judeţ

Sculpturile artiştilor participanţi la Simpozionul Internaţional 
„Nicăpetre” bagă zâzanie între şefii de la municipiu şi de la judeţ

Vreme de trei săptămâni, la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie, Brăila a găzduit Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală „Nicăpetre”. Şapte artişti au trecut de preselecţia organizată de Consiliul Judeţean şi fiecare a realizat o sculptură în piatră pe tematica „Mitul originar al pescarului”. Operele de artă sunt gata, însă acum autorităţile locale se întreabă ce să facă cu ele...

Fosta conductă de termoficare a Brăilei, în valoare de milioane de lei, furată de sub nasul rudelor regelui Cioabă. Autorităţile brăilene, fără reacţie

Fosta conductă de termoficare a Brăilei, în valoare de milioane de lei, 
furată de sub nasul rudelor regelui Cioabă. Autorităţile brăilene, fără 
reacţie

Fosta conductă de termoficare a Brăilei dispare bucată cu bucată, însă banii din valorificarea ei la fier vechi nu se duc la bugetul local, aşa cum ar fi fost normal, ci în buzunarele unor hoţi pe care autorităţile locale nu reuşesc sub niciun chip să îi identifice, deşi piesele sustrase cântăresc tone întregi şi trebuie manevrate cu utilaje de mare putere.

În perspectiva timpului imediat este interesant de observat poziţionarea creaţiei enesciene în cadrul marelui Festival. Cum era firesc, creaţia compozitorului şi-a găsit locul potrivit în suita concertelor festivaliere. A fost o prezenţă semnificativă; …datorată în primul rând muzicienilor, formaţiilor invitate cu prilejul recentei ediţii. Se poate vorbi de veritabile evenimente.

acum 7 ore · comentarii (0)

Nu fac prognoze, nici interpretări savante – trec doar în revistă cum arată cifrele de încredere, aşa cum sunt regăsite în principalele sondaje făcute în ultimele luni. Care sunt, aşadar, constantele după aproape un an de Iohannis şi ​fara​Traian ​Basescu ​(a​m folosit aceste repere, uşor de urmărit, deşi la fel de bine puteam folosi repere temporale simple​)?​

acum 9 ore · comentarii (3)

Bucureşti este pe primul loc în Europa la congestii urbane. În cazul de faţă, primul loc înseamnă că e rău. Anual, bucureştenii pierd sute de ore aşteptând în trafic. Dacă-i întrebi de ce parchează (ilegal) pe trotuare, în staţii, pe treceri de pietoni, pe spaţii verzi etc, şoferii au acelaşi răspuns: ”nu avem locuri de parcare”. Poate fi acesta un motiv care să justifice ocuparea abuzivă a spaţiului public ?

acum 10 ore · comentarii (1)

Într-un studiu recent publicat sub auspiciile Carnegie Endowment, Thomas Carothers şi Richard Youngs analizează natura şi cauzele protestelor care au avut loc în ultimii ani la nivel global. Concluziile lor sunt că astăzi avem de-a face cu un număr mai mare de proteste decât în trecut: după valul de democratizare din anii 1980 şi 1990, a început o perioadă de relativă acalmie, pentru ca după 2011 să existe din ce în ce mai multe proteste.

acum 12 ore · comentarii (2)

Daniil Trifonov, Yundi, Yuja Wang – tineri pianişti care scriu istorie în prezent, legaţi şi de România prin prezenţa lor, trecută sau viitoare, în cadrul Festivalului Enescu. Din păcate, nu putem să-i ascultăm pe scene româneşti decât în cadrul Festivalului Enescu; o şansă de a-i cunoaşte mai bine sunt şi discurile pe care ei le semnează, posibil de audiat la Radio România Muzical, existente şi în magazinele de specialitate din România.

acum 12 ore · comentarii (0)

Trei liceeni fumează într-un bar etnobotanice şi li se face rău. Ajung la Urgenţe. Medicii cheamă Poliţia. Poliţia activează serviciul pentru crimă organizată. Li se recoltează probe de sânge. Directorul şcolii unde cei trei învaţă promite sancţiuni. Cazul lor ajunge într-un cotidian naţional. De ce au chemat medicii poliţia? Va mai suna la 112 un tânăr aflat în pericol de supradoză?

acum 21 ore · comentarii (0)

Miniştrii apărării din NATO au evaluat, pe 8 octombrie 2015, posibilitatea, teoretică doar, de a face mai puternică apărarea colectivă a Alianţei Nord-Atlantice. Dacă este să îl cităm pe purtătorul de cuvânt real al aliaţilor, varianta occidentală a lui Dmitri Rogozin, cel care este doar un simplu enunţător de mesaje pentru opinia publică din comunitatea euroatlantică, nimeni altul decât Excelenţa Sa Jens Stoltenberg, atunci ne facem cruce.

Războiul dintre protecţionismul comercial şi liberalismul care lasă pieţele la dispoziţia jocului cerere-ofertă a fost întotdeauna câştigat de „mâna invizibilă“. De acea mână care echilibrează pieţele şi le îndreaptă către progres chiar dacă oamenii - vânzători şi cumpărători - îşi urmăresc exclusiv propriile interese şi avantaje.

Am desfăşurat timp de aproape 3 luni un proiect de evaluare a sistemului de Securitate Naţională al Republicii Moldova, percepţia despre securitate la nivelul populaţiei şi cetăţenilor şi evaluarea la nivelul elitei societăţii civile, lumii academice şi a experţilor din interiorul sistemului instituţiilor de securitate din Republica Moldova.

Ce mai e, totuşi, Nobelul? E o listă a celor mai buni scriitori ai lumii, a celor mai talentaţi şi mai prolifici scriitori ai lumii, a scriitorilor de-a dreptul extraordinari? Sau e un slalom printre scriitori de toate mâinile, unii profesionişti, alţii part-time, prin care promovăm, de fapt, o viziune despre lume?

După perfecţiunea barocă din „Catone in Utica” de Leonardo Vinci şi monumentala „Elektra” de Richard Strauss, a venit rândul operei „Wozzeck” de Alban Berg, ca primă audiţie românească. În concert, la Sala Palatului, cu concursul Corului şi Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, dirijor Leo Hussain, dirijorul corului Iosif Ion Prunner. Corul de copii a fost pregătit de Voicu Popescu.

Pentru a doua oară în acest an au loc alegeri parlamentare în Turcia. Aflat în plină campanie, preşedintele Erdoğan pare mai hotărât ca niciodată să-şi strângă majoritatea mult dorită. Ca la alegerile trecute, din funcţia de preşedinte participă la mitinguri, este persoană activă, implică funcţia de preşedinte în campania electorală şi se transformă în locomotiva AKP în speranţa obţinerii a 50% din sufragii.

Postari Recente