Cum a ajuns un monument al Brăilei, reabilitat pe zeci de milioane de lei, să arate mai prost decât înainte de începerea investiţiei

Cum a ajuns un monument al Brăilei, reabilitat pe zeci de 
milioane de lei, să arate mai prost decât înainte de începerea 
investiţiei

Bazinul fântânii cinetice de pe Esplanada Brăilei arată atât de rău încât nimeni nu ar crede că tocmai a trecut printr-un proces de reabilitare în care s-au investit zeci de milioane de lei din fonduri europene. Problema e că, în ciuda sumei masive investite, bazinul respectiv nu a fost tencuit sau placat cu marmură ori granit, ci a fost acoperit cu un strat de vopsea care, după doar câteva luni de exploatare, s-a degradat foarte mult.

Cum a pus Brăila tunurile pe turci. „Teribilul” şi „Infatigabilul” au băgat groaza în duşmani, la Rahova

Cum a pus Brăila tunurile pe turci. „Teribilul” şi „Infatigabilul” au băgat groaza în duşmani, la Rahova

În urma războiului cu turcii din 1877 – 1878, România avea să îşi câştige independenţa cu preţul unor mari sacrificii umane şi materiale. Înzestrarea armatei a presupus un uriaş efort financiar, fiecare oraş aducându-şi contribuţia după posibilităţi. Ieşit recent de sub ocupaţie turcească, oraşul Brăila a dat armatei câteva tunuri, iar victoriile acestora pe câmpul de luptă erau aclamate de brăilenii care contribuiseră la cumpărarea lor.

Cum a făcut o avere colosală Dumitru Ionescu, filantropul care i-a lăsat moştenire Brăilei cea mai frumoasă clădire a sa, „teatrul comunal“

Cum a făcut o avere colosală Dumitru Ionescu, filantropul care i-a 
lăsat moştenire Brăilei cea mai frumoasă clădire a sa, „teatrul comunal“

Fost primar al Brăilei în perioada 1906 – 1910, Dumitru Ionescu şi-a iubit oraşul natal atât de mult încât i-a lăsat moştenire comunităţii locale uriaşa sa avere. Printre imobilele care au intrat în proprietatea Primăriei după trecerea sa în nefiinţă se numără şi clădirea actualului teatrul de stat "Maria Filotti", momument arhitectonic inclus în albumul UNESCO.

Pescarii din Marea Neagră nu lasă scrumbia să urce pe Dunăre. În Parlament se lucrează la o lege care să interzică setcile fixe de la gurile fluviului

Pescarii din Marea Neagră nu lasă scrumbia să urce pe Dunăre. În 
Parlament se lucrează la o lege care să interzică setcile fixe de 
la gurile fluviului

De câţiva ani, scrumbia pescuită în Dunăre este tot mai greu de găsit în pieţele brăilene. De vină sunt plasele fixe amplasate în Marea Neagră, la gurile de vărsare ale fluviului, care împiedică scrumbiile să intre în amonte, spre locurile naturale de reproducţie. Deputatul PSD de Brăila Marian Dragomir susţine un proiect de lege menit să rezolve această problemă.

Scandal cu islaz transformat în baltă şi primar care şi-a luat Duster, în satul Urleasca. Primarul Abăseacă spune că e acuzat pe nedrept

Scandal cu islaz transformat în baltă şi primar care şi-a luat Duster, 
în satul Urleasca. Primarul Abăseacă spune că e acuzat pe nedrept

Localnicii din satul Urleasca, comuna Traian, se plâng că nu vor mai avea unde să îşi ducă animalele la păscut, fiindcă islazul localităţii s-a transformat într-o mare baltă, iar autorităţile locale nu fac nimic pentru evacuarea apei. Inundaţia s-a produs în urmă cu circa două săptămâni, din cauza unei avarii apărute la conducta care alimentează municipiul Brăila cu apă din Dunăre.

Hoţii de fier vechi au furat kilometri întregi din fosta conductă de termoficare a Brăilei, aruncând la întâmplare izolaţia de fibră de sticlă, potenţial cancerigenă

Hoţii de fier vechi au furat kilometri întregi din fosta conductă de 
termoficare a Brăilei, aruncând la întâmplare izolaţia de fibră de 
sticlă, potenţial cancerigenă

Kilometri întregi din fosta conductă de termoficare a municipiului Brăila au fost furaţi de hoţii de fier vechi, din 2013, când fostul furnizor de căldură CET SA a intrat în faliment, şi până în prezent. Pe lângă faptul că sustrag conductele fără ca autorităţile să poată stăpâni în vreun fel fenomenul, hoţii pun în pericol sănătatea publică şi poluează mediul, deoarece lasă pur şi simplu la faţa locului vata minerală care izola ţevile.

Inspectorii sanitari brăileni stau cu ochii pe produsele specifice sărbătorilor pascale. Se dau asigurări că cei depistaţi cu nereguli vor fi aspru sancţionaţi

Inspectorii sanitari brăileni stau cu ochii pe produsele specifice 
sărbătorilor pascale. Se dau asigurări că cei depistaţi cu nereguli
 vor fi aspru sancţionaţi

În perioada premergătoare sărbătorilor pascale, inspectorii sanitari ai Compartimentului de Inspecţie şi Control al Factorilor de Risc din Mediul de Viaţă şi de Muncă din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila vor fi la datorie şi vor ţine sub observaţie unităţile care produc sau comercializează produse alimentare specifice acestei sărbători creştine.

Porţiunea din Şoseaua de Centură a Brăilei administrată de Primărie e făcută praf. Deşi se fac plombări periodice, cratere adânci apar mereu pe carosabil

Porţiunea din Şoseaua de Centură a Brăilei administrată de Primărie e
 făcută praf. Deşi se fac plombări periodice, cratere adânci apar mereu pe carosabil

O porţiune din Şoseaua de Centură a Brăilei, aflată în administrarea autorităţilor municipale, se umple tot timpul de gropi adânci, în ciuda reparaţiilor prin plombări efectuate periodic. Şoferii acuză firma care execută lucrările de mentenanţă că îşi face treaba prost, însă reprezentanţii Primăriei explică faptul că de vină pentru această problemă este fundaţia îmbătrânită a şoselei, care are nevoie de reparaţii capitale.

FOTO Rex, mândria Poliţiei Române. Cu două cazuri de crimă rezolvate la activ, ia urma atât de eficient, încât a ajuns spaima infractorilor din Brăila

FOTO Rex, mândria Poliţiei Române. Cu două cazuri de crimă rezolvate 
la activ, ia urma atât de eficient, încât a ajuns spaima infractorilor 
din Brăila

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila se poate mândri cu unul dintre cei mai buni câini de urmă din ţară. Ciobănescul german Rex are aproape 6 ani şi ia atât de bine urma încât a ajuns să fie spaima infractorilor din judeţul Brăila. Are până acum la activ două cazuri de crimă rezolvate în timp record, precum şi nenumărate cazuri de furt.

FOTO Cum a salvat o firmă românească Brăila de inundaţii. Primul canal colector din ţară făcut cu ajutorul aerului comprimat

FOTO Cum a salvat o firmă românească Brăila de inundaţii. Primul canal colector din ţară făcut cu ajutorul aerului comprimat

Brăila este la ora actuală unul dintre puţinele oraşe din România care nu mai are probleme cu inundarea străzilor în timpul ploilor torenţiale. Asta datorită unui nou canal colector pus în funcţiune în urmă cu câţiva ani. Realizarea acestui colector a durat 20 de ani şi s-a făcut cu mari sacrificii.N-ar fi fost gata, probabil, nici astăzi, dacă nu se apela la o soluţie aplicată în premieră în România: asecarea terenului cu aer comprimat.

De ce copilotul care a prăbuşit intenţionat aeronava Germanwings în Alpii francezi nu este numit terorist, ci îl cunoaştem după numele întreg plus funcţia de copilot, ofiţer etc. ? Uciderea a 149 de persoane nu este un act de teroare? Germanii nu pot fi terorişti? Europenii fără vreo legătură cu organizaţii musulmane sunt scutiţi de o asemenea catalogare doar pentru că aşa au hotărât guvernele, presa şi procurorul de caz?

acum 3 zile · comentarii (46)

Luând-o de jos în sus, Dicţionarul general al limbii române, al lui Vasile Breban, distinge trei niveluri ale imunităţii. Este mai întâi nivelul biologic, la care, un corp viu, dotat cu anticorpi, este imun la acţiunea nocivă a unor agenţi patogeni externi.Vine, apoi, nivelul diplomatic, la care, membrii unei misiuni diplomatice nu pot fi trimişi în judecată de către tribunalele ţării în care ei sunt acreditaţi oficial.

acum 3 zile · comentarii (2)

Suntem conştienţi de dorinţa naturală a firmelor de a deţine monopolul pentru a şi securiza profitul, de aceea reglementarea monopolurilor naturale ar trebui să determine firmele care acţionează în acest domeniu, să-şi limiteze câştigurile. Dar, când reglementările întârzie cu ANI, monopolul exaltă.

acum 3 zile · comentarii (0)

Nu ştiu ce ar putea fi mai copleşitor, chiar şi pentru un anchetator cu experienţă, decât participarea la o cercetare la faţa locului în cazul prăbuşirii unei aeronave. Poate doar imaginea unei maternităţi în flăcări, cu bebeluşi plângând, să depăşească oroarea produsă de amalgamul fumegând de fiare, pământ, măşti de aer şi bucăţi de om.

acum 3 zile · comentarii (7)

La o sută de ani de la naşterea lui Tadeusz Kantor celebrat în toată lumea (revista Scena.ro tocmai a publicat un consistent Dosar-Kantor) un alt polonez vestit vine să marcheze istoria contemporană a teatrului cu un mesaj la fel de neliniştitor. El este Krisztof Warlikowski, până mai ieri regizorul rebel al scenei poloneze şi nu numai, azi director la Nowy Teatr din Varşovia.

acum 3 zile · comentarii (0)

Faptul că locuiţi într-o casă mică nu vă împiedică să aveţi un trai cât se poate de confortabil, fără a resimţi acut lipsa spaţiilor vaste. Sigur că este mult mai uşor să depozitezi şi să organizezi o locuinţă care are camere mari şi tot felul de anexe. Dar, din păcate, nu sunt mulţi cei care dispun de aceste facilităţi.

acum 3 zile · comentarii (0)

Fără îndoială aţi auzit despre acţiunile în forţă ale ANAF. Despre excesele de zel ale unor tineri robotizaţi, setaţi să execute la comandă nişte ordine şi să respecte „ad literam” nişte legi! Cu siguranţă, respectarea legilor trebuie să fie un „must do” scris cu litere de aur în agendă şi cu Constituţia României în poşetă, aşa cum „am prins” eu o idee din zbor şi am respectat-o pentru că mi-a plăcut! Caută-mă în poşetă! Vei găsi Constituţia!

acum 3 zile · comentarii (175)

Rusia nu înţelege că nu ne mai aflăm sub protectorat ţarist, nici sub ocupaţie sovietică şi vrea să impună la Bucureşti linia editorială diferitelor redacţii. Ce nici politicienii români nu îndrăznesc a face, îşi permite Federaţia Rusă prin vocea ambasadorului său la Bucureşti, solicitând impunea cenzurii asupra articolelor negative scrise la adresa liderului suprem de la Moscova.

acum 3 zile · comentarii (11)

Nu mi-a plăcut deloc ceea ce s-a întâmplat la mijlocul săptămânii care se încheie în Senatul României.Nu mi-a plăcut nici circul cu mir şi aghiazmă şi cu preotese groteşti, deghizate în doctoriţe în Drept, expirate şi supraponderale, cărora puţin le pasă de Constituţie, ba chiar declară asta cu voce tare în auzul presei şi în dispreţul electoratului.

acum 4 zile · comentarii (52)

Televiziunea a devenit validarea supremă. Nu mesajul, nu ideea. Prezenţa pur şi simplu te face deţinătorul controlului. Eşti acolo, ai succes. Ai succes, faci bani. Faci bani, te pricepi la orice. Te pricepi la orice, poţi pretinde că eşti oricine vrei tu să fii. Puterea transmisiei e aproape nelimitată, pentru că ”aşa ceva nu se face” nu mai înseamnă nimic.

acum 4 zile · comentarii (0)

Se discută despre excluderea sau includerea religiei ca obiect de studiu în şcoli. Ca de obicei, părerile sunt paroxistice într-o direcţie sau alta. Pe reţelele sociale, rugăciunile postate public se luptă cu demonstraţiile că Dumnezeu nu există, într-o pornografie pe cât de înverşunată, pe atât de lipsită de soluţii.

acum 4 zile · comentarii (6)

Informaţiile despre fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, pe care DNA le lasă să se scurgă în presă, oficial sau neoficial, au acaparat întreaga ţară de mai bine de o săptămână. După ce, zilele trecute, a apărut ştirea potrivit căreia demnitarul ar fi ascuns la prieteni aproape o sută de tablouri semnate de pictori renumiţi, românul de rând a rămas perplex. Aşa ceva nici în filme nu a văzut.

acum 5 zile · comentarii (6)

Orice formă de protest civic şi/sau politic trebuie să vizeze principiul, nu persoana. Or, în aceste două situaţii punctuale, la nivel principial, cazul domnului Vosganian este chiar mai grav decât cel al senatorului Şova. Pentru că ancheta este blocată total la senatorul PNL.

acum 5 zile · comentarii (6)
Postari Recente