Cine au fost carpii, temuţii daci care au băgat spaima în romani. Stăpâneau un teritoriu uriaş, iar împăraţii Romei le plăteau sume enorme ca să-i ştie liniştiţi 108

Printre cele mai războinice neamuri ale dacilor au fost carpii. Luptători de temut, aceştia nu au fost niciodată cuceriţi de romani. De multe ori, singuri sau alături de triburile germane au atacat şi jefuit cumplit provinciile Imperiului Roman. Împăraţii le plăteau sume uriaşe pentru a nu le ataca frontierele.

Cine au fost carpii, temuţii daci care au băgat spaima în romani. Stăpâneau un teritoriu uriaş, iar împăraţii Romei le plăteau sume enorme ca să-i ştie liniştiţi Vezi comentarii 108

Copil cu sindromul Down hărţuit de profesoara de geografie. Părinţii sunt revoltaţi: „Este dreptul lui să urmeze cursurile unei şcoli de masă“

Copil cu sindromul Down hărţuit de profesoara de geografie. Părinţii sunt revoltaţi: „Este dreptul lui să urmeze cursurile unei şcoli de masă“

Un botoşănean acuză profesorii unei şcoli că-i discriminează copilul care suferă de sindromul Down. Părintele spune că un cadru didactic, care este şi inspector şcolar, vrea să-i dea afară copilul de la cursuri doar pe baza unor prejudecăţi. Cazul a ajuns şi în atenţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Primul patriarh cu muzeu din istoria României. Casa natală a controversatului Teoctist a fost refăcută în satul copilăriei

Primul patriarh cu muzeu din istoria României. Casa natală a controversatului Teoctist a fost refăcută în satul copilăriei

În satul Tocileni din judeţul Botoşani, localnicii şi autorităţile locale păstrează memoria unuia dintre cei mai controversaţi patriarhi ai României: Teoctist Arăpaşu. I-au reconstruit din temelii casa copilăriei, au umplut-o cu obiecte care i-au aparţinut patriarhului şi au transformat-o în muzeu, dar şi în popas de închinăciune.

Una dintre cele mai mari vulnerabilităţi ale UE în acest moment o reprezintă degradarea progresivă a modului tradiţional de funcţionare al Uniunii, a valorilor şi ordinii sistemice care au constituit fundamentul civilizaţiei occidentale în ultimele decenii. Majoritatea ţărilor europene îşi urmăresc preponderent propriile agende politice, riscând  să compromită caracterul considerat ireversibil al procesului de construcţie europeană.

acum 14 zile · comentarii (1)

Europa instituţională se află în momentul extrem de delicat în care trebuie să recunoască că a greşit fundamental în toate estimările de risc de până acum în criza migranţilor. În plus, liderii europeni mai trebuie (sau, în principiu, ar trebui s-o facă) să anunţe public că au fost false bazele tuturor raţionamentelor care au stat la baza soluţiilor propuse şi legiferate în urgenţă în vara trecută.

acum 15 zile · comentarii (63)

Premierul Dacian Cioloş ar urma să aibă în cursul zilei de luni consultări cu partidele politice parlamentare în legătură cu oportunitatea modificării prin ordonanţă de urgenţă a Legii electorale, vizată fiind prevederea în conformitate cu care primarii ar trebui să fie aleşi dintr-un singur tur de scrutin.

acum 16 zile · comentarii (52)

Piaţa de leasing operaţional este în continuă creştere în România, pe măsură ce companiile realizează că vor să scape de cât mai multe dintre problemele pe care le aduc administrarea unei flote proprii. Unul dintre liderii pieţei a spus că potofoliul de maşini aflate în administrare a crescut.

acum 16 zile · comentarii (0)

În timp ce unii au ales haosul din Piaţa Unirii să se încarce cu festivismul conform, cu mâna la inimă, cocarda în piept şi, eventual, steguleţul tricolor în altă mână, pe un ger cumplit, în haosul organizatoric şi în lipsa preşedintelui sau a primului ministru care au ales Iaşiul, dar în prezenţa unor înlocuitori de ”zahăr”, am ales să-mi beau cafeaua aniversară alături de prieteni şi de doi dirijori, într-un cadru intim şi liniştit.

acum 16 zile · comentarii (7)

În timp ce afaceriştii francezi aşteptau ca hienele să prindă o ciosvârtă din marele ciolhan iranian, în ţara mollahilor ultrapudibonzi minorii încă sunt condamnaţi la moarte, iar fetiţele măritate cu forţa de la 13 ani. Când ne cartonăm statuile antice, dar închidem ochii ca să nu vedem cruzimea copiilor spânzuraţi, atunci am ajuns pe marginea prăpastiei… prăpastia dezumanizării.

acum 16 zile · comentarii (25)

Mă întreb ce rol va mai avea Consiliului Naţional de Etică (CNE) şi dacă mai e cazul să fie reînfiinţat, cel de până mai ieri, vinovat de numeroase rateuri, fiind deja desfiinţat de noul ministru al Educaţiei. Cele două atribuţii, dreptul de a propune retragerea titlului de doctor şi retragerea titlului de conducător de doctorate, vor reveni, conform ordonanţei, universităţilor.

acum 16 zile · comentarii (14)

La 21 ianuarie, la Jeddah, în Arabia Saudită, Organizaţia pentru Cooperare Islamică, a  doua cea mai mare organizaţie de state după ONU, înfiinţată în 1969 şi care include 57 de state de pe 4 continente, a avut o întrunire extraordinară, la cererea Arabiei Saudite, pentru a condamna într-un cadru oficial atacul asupra ambasadei saudite din Teheran şi consulatului din Mashhad din 2 ianuarie.

acum 16 zile · comentarii (9)

VÂRSTĂ Noul titlu al reputatului regizor italian Paolo Sorrentino, „Youth“ / „Tinereţe“, în care are o apariţie meteorică şi românca Mădălina Ghenea, este genul de film pe care, de la bun început, ori îl iubeşti, ori îl deteşti. Un lucru este cert: Sorrentino nu a reuşit, cu „Youth“, un mare film al bătrâneţii.

acum 16 zile · comentarii (0)

Un rabin, un diplomat şi un doctorand specializat pe zona numită, de răsăriteni, Frontul de Sud, au purtat un schimb de păreri, deloc previzibil, cu multe informaţii şi dezvăluiri inedite, pe tema viitorului statelor din Orientul Mijlociu. Ce opţiuni reale are Israelul? Cum se va soluţiona Triunghiul Bermudelor Arabe, compus din Siria, Irak şi detestabilul Stat Islamic? Ce efecte va avea tensiunea actuală, complexă, dintre Arabia Saudită şi Iran?

acum 17 zile · comentarii (6)

Ce-i lipsea mai mult României în viitorul apropiat? Alegerile!... La nivel local şi pentru cele două camere ale Parlamentului. Bicicleta neamului. Uşor desumflate, înaintând, roţi adesea pătrate, cu nu puţine spiţe îndoite. Două arii de joc politic minor, dintre cele mai ambigue, ambiţioase şi falimentare, în primele decenii de iluzorie recuperare a democraţiei şi bunăstării pe meleagurile patriei. Oare alegem, la alegeri?!

acum 17 zile · comentarii (5)

E mult mai uşor, oricum mult mai puţin dătător de dureri de cap ca, atunci când scrii despre o carte, să începi prin a vorbi mai cu seamă despre ceea ce îţi oferă ea decât despre aşteptările nesatisfăcute. Mă abat acum de la această regulă nescrisă a recenziei din mai multe motive. Recunosc, toate de natură strict subiectivă.

acum 17 zile · comentarii (0)

Există puţine lucruri cu care te mândreşti zilele astea când vine vorba de satul, oraşul sau judeţul natal mai ales atunci când eşti moldovean. Acum câteva zile am avut însă o surpriză plăcută când, nevoit să merg acasă, cât o mai însemna acest ”acasă” când acolo ajung de cel mult două ori pe an, am descoperit acest panou simplu dar cu un puternic rol de simbol.

acum 3 ani · comentarii (27)
Postari Recente