WC-uri de 50.000 de euro construite la un liceu aflat într-unul dintre cele mai sărace locuri din România. Primar: „M-am făcut de râs în toată ţara“

WC-uri de 50.000 de euro construite la un liceu aflat într-unul dintre cele mai sărace locuri din România. Primar: „M-am făcut de râs în toată ţara“

În satul botoşănean Coţuşca se află toalete mai scumpe decât apartamente cu trei camere de la oraş. Este vorba despre două toalete amenajate pentru Liceul Tehnologic din localitate, care au costat aproximativ 50.000 de euro. S-a făcut, însă, „economie“, pentru că, iniţial, WC-urile erau estimate la 90.000 de euro.

„Academia tractoriştilor“, şcoala ultramodernă din colţul uitat al României. Cei mai buni absolvenţi sunt angajaţi direct în străinătate

„Academia tractoriştilor“, şcoala ultramodernă din colţul uitat al României. Cei mai buni absolvenţi sunt angajaţi direct în străinătate

În comuna botoşăneană Vlăsineşti funcţionează o adevărată „academie” de tractorişti. Zeci de tineri din mediul rural sunt formaţi şi pregătiţi pe utilaje de ultimă generaţie, pentru a deveni mecanici agricoli şi tractorişi. Cei mai buni absolvenţi ai şcolii sunt angajaţi direct de mari firme agricole din ţară sau de peste hotare.

Viaţa neştiută a împăratului Traian, cuceritorul Daciei. Născut în Spania, a crescut în tabere militare, avea relaţii homosexuale şi iubea vinul

Viaţa neştiută a împăratului Traian, cuceritorul Daciei. Născut în Spania, a crescut în tabere militare, avea relaţii homosexuale şi iubea vinul

Împăratul Traian, cuceritorul Daciei, a fost considerat un model de lider al Imperiului Roman. A impresionat atât contemporanii, dar şi posteritatea cu succesele sale militare şi extinderea fără precedent a imperiului. Totodată, era pasionat de vin, de luptele cu gladiatorii şi de plăceri carnale cu bărbaţii.

În ultimele săptămâni, nord-coreenii au tot lansat rachete din submarine şi, în urmă cu puţin timp, au testat încă un dispozitiv nuclear, aparent cel mai mare pe care l-au testat până acum. După aceste evenimente, două întrebări au nevoie de răspunsuri. În primul rând, cât de semnificative sunt aceste teste din punct de vedere militar? În al doilea rând, care sunt intenţiile politice ale Coreei de Nord cu privire la aceste teste?

acum 9 zile · comentarii (4)

Cred că unul dintre cele mai interesante momente ale acestui final de an politic 2016 îl reprezintă prezentarea, la Summitul de la Bratislava, a documentului oficial care sintetizează viziunea Grupului Vişegrad asupra reformelor necesare Europei. Interesant din mai multe puncte de vedere.

acum 9 zile · comentarii (30)

Evoluţiile curente la nivel global şi european arată tot mai mult că se apropie un moment dificil, pe care nu ni l-am fi dorit niciodată ca români: alegerea strategică între SUA şi UE. În toate strategiile româneşti, programele electorale, declaraţiile de politică externă (multe dintre ele pe care le-am scris personal pentru diferiţi beneficiari) peste tot apare triada SUA, NATO, UE.

acum 9 zile · comentarii (105)

Un an de civilizaţie. Atât vom fi avut în iarnă, când se va învesti un nou guvern, cel mai probabil unul roşu. Până atunci, camarila Dragnea&Co. va arunca cu pietre în Guvernul Cioloş până când DNA (sau alegerile) îi va despărţi. Gestul lui Dragnea de a-l chema pe prim-ministru să dea explicaţii în plen a fost un fel de „hai s-o dăm parte-n parte” - cam aşa ar suna invitaţia în „limbajul Dragnea”, nu în „limba străină a tehnocraţilor”.

acum 9 zile · comentarii (6)

Am să vă povestesc în textul ăsta, pe care am simţit că trebuie să-l scriu exact astăzi, când un om extrem de curajos ne-a vorbit deschis despre mizeria din sistem, despre cum am ajuns aici. Şi despre cum, cu VOI alături, putem merge mult, mult mai departe.

acum 9 zile · comentarii (10)

Dalai Lama este zilele acestea la Paris. În profunda sa înţelepciune nu s-a întâlnit, însă, nici cu Hollande, nici cu vreun alt politician. „Nu am ce să le spun. Eu am venit aici ca să vorbesc oamenilor despre fericire”, a spus acesta zâmbind. Superb! Atitudinea domniei sale m-a uns pe suflet şi mi-a întărit certitudinea că între oamenii spirituali şi aşa-zisele elite politice prăpastia s-a adâncit iremediabil.

acum 10 zile · comentarii (16)

Pentru că disputa se prelungeşte, vreau să intervin în apărarea profesorului Lucian Boia. Nu a ideilor sale legate de (non)apartenenţa Basarabiei la spaţiul românesc: ele sunt, din păcate, demne de gândirea istoriografică a lui Mihai Roller. Ci a dreptului său democratic de a le profesa liber, fără a fi expus la procese de intenţie şi presiuni.

acum 10 zile · comentarii (104)

S-a încheiat o săptămână în care, după ce, anterior, ambasadorul american la Chişinău a făcut o afirmaţie mai degrabă favorabilă federalizării Republicii Moldova, celălalt stat românesc, taman diplomatul nr.1 al SUA, la Bucureşti s-a trezit, politicos, dar confuz, cu mâna pusă, delicat, pe un steag informal, în spaţiul intracarpatin.

acum 10 zile · comentarii (15)

Pentru reportajul satiric din Belgia, în pregătire la  revista „Historia“, Cea mai rentabilă Înfrîngere din Istorie: Waterloo, citesc, printre altele, cumpărată de pe Internet, prin descărcare, cartea lui Jacques Olivier Boudon, „Napoléon et le dernière campagne. Les Cent-Jours. 1815“, tipărită de Armand Colin în 2015, editură care a produs şi varianta electronică.

acum 11 zile · comentarii (10)

Am ales sa mă implic în asociaţia OPTAR în urmă cu aproape 6 ani. Am învăţat multe în acest timp. De exemplu, ştiu că atunci când încep să apară articole „defăimătoare” prin diverse fiţuici, înseamnă că cineva influent a considerat oportun să pună la treabă salahorii care se ocupă cu astfel de lucruri.

acum 11 zile · comentarii (5)

Există puţine lucruri cu care te mândreşti zilele astea când vine vorba de satul, oraşul sau judeţul natal mai ales atunci când eşti moldovean. Acum câteva zile am avut însă o surpriză plăcută când, nevoit să merg acasă, cât o mai însemna acest ”acasă” când acolo ajung de cel mult două ori pe an, am descoperit acest panou simplu dar cu un puternic rol de simbol.

acum 4 ani · comentarii (27)
Postari Recente