Paradox tipic românesc. O firmă vrea 8,2 milioane de lei de la stat, după ce drumul pe care l-a refăcut nu a rezistat nici 2 ani 0

Un drum plin de gropi a ajuns mărul discordiei între Consiliul Judeţean Botoşani şi o firmă specializată în asfaltări. Pe de o parte, firma cere bani autorităţilor pentru un drum care nu a rezistat nici doi ani, în timp ce şefii judeţului vor să le fie reparată gratuit şoseaua. Dincolo de paradoxurile administraţiei româneşti, şoferii sunt cei care au de suferit, circulând printre adevărate cratere.

Paradox tipic românesc. O firmă vrea 8,2 milioane de lei de la stat, după ce drumul pe care l-a refăcut nu a rezistat nici 2 ani Vezi comentarii 0

Viaţa secretă a fiicei lui Ştefan cel Mare. Drama Olenei, prinţesa moldoveancă implicată în lupte dinastice la Moscova şi în secte religioase interzise

Viaţa secretă a fiicei lui Ştefan cel Mare. Drama Olenei, prinţesa moldoveancă implicată în lupte dinastice la Moscova şi în secte religioase interzise

Despre fiicele marelui voievod Ştefan Cel Mare se ştie mai puţin. Cu toate acestea, destinul uneia dintre fetele marelui muşatin este demn de roman sau poate deveni oricând subiect de film. Tânăra domniţă a ajuns în vâltoarea luptelor pentru tronul Moscovei, a fost adulată şi prigonită, bănuită de comploturi şi practici religioase interzise.

Rareori anchetatorii au şansa audierii unui martor ocular, a unui om care pur şi simplu a văzut cine şi cum a comis o infracţiune de viol. De cele mai multe ori, singura persoană care descrie modul în care a fost săvîrşită fapta este victima. Asta pentru că, de regulă, autorul sau autorii duc victima într-un loc cît mai îndepărtat de eventuali martori.

acum 16 zile · comentarii (38)

Dragi prieteni, vă invit la o dezbatere. Plecând de la faptul că istoria tinde să se repete, dar şi de conjunctura internă şi internaţională favorabilă, există premize serioase ca proiectul de ţară lansat de către preşedintele Traian Băsescu să fie dus la îndeplinire chiar de el.

acum 16 zile · comentarii (14)

Cât de actuală este balada populară Mioriţa şi cum îi adună pe români în jurul ei?! De Sfânta Maria Mare, în comuna băcăuană Caşin a avut loc un eveniment cultural, cu adânc impact spiritual. Meritul îi aparţine lui Constantin Tudose, autorul unei lucrări, care deja a făcut înconjorul ţării şi a unei părţi a lumii: „Porţile de lemn ale satului. Porţile sufletului“.

acum 16 zile · comentarii (6)

Jignitoarea salarizare a medicilor în România trebuie imputată nu doar tuturor guvernanţilor post-decembrişti (dar lor chiar trebuie să li se impute), ci şi nouă, celor care de 25 de ani ne tot trimitem reprezentanţi în Parlament - şi chiar medicilor înşişi, care se puteau organiza mai bine. Oricum, să le susţinem cauza măcar acum, în al 13-lea ceas.

acum 16 zile · comentarii (26)

M-am tot întrebat, în ultimele luni, dacă i se va putea face vreodată, cu adevărat, dreptate fetei violate de cei şapte masculi din Văleni (imposibil de considerat bărbaţi, de orice minte sănătoasă). Şi n-am crezut nici pentru o clipă că ar putea fi pe lume ceva, vreo pedeapsă dată violatorilor, un leac sau orice altceva, care să îi ofere tinerei viaţa de dinaintea tragediei.

acum 16 zile · comentarii (113)

Reacţiile publice stârnite de aşa numita lege antilegionară s-au referit la cenzurarea marilor autori interbelici, pe care legea ar introduce-o. Discuţia a fost, de la început, orientată spre trecut. Aproape nimeni nu a vorbit despre cenzurarea autorilor de texte de astăzi, deşi legea are mai ales un caracter „preventiv”.

acum 16 zile · comentarii (3)

În prezent, pe lista persoanelor urmărite de Poliţia Română, pe lângă diverşi indivizi, găsim şi infractori celebri căutaţi în toată lumea, de ani de zile, care însă, n-au fost prinşi nici în ziua de azi. Sau, cum este cazul unora dintre ei, aceştia au fost în anumite perioade de timp, în custodia Poliţiei şi sub lupa Justiţiei, dar nu se ştie din ce cauze au scăpat de mâna lungă a legii.

acum 16 zile · comentarii (1)

A tălmăci înseamnă  a traduce. Se ştie, însă, că oricare traducere este şi o trădare. Aceasta, pentru că oricare limbă are şi un „rest” specific, greu traductibil, dacă nu chiar intraductibil în alte limbi, numite „străine”. În acest sens Constantin Noica afirmă despre cuvântul românesc „întru”, că este imposibil de tradus în oricare altă limbă străină.

acum 16 zile · comentarii (4)

Implementarea noului Cod Fiscal stimuleaza atat cererea agregata cat si oferta agregata, proces de natura sa stimuleze cresterea economica fara a crea dezechilibre macroeconomice consistente. Cresterea PIB potential prin masuri de stimulare a ofertei aggregate este de natura a reduce carcaterul prociclic al relaxarii fiscal.

acum 16 zile · comentarii (0)

Între atâtea ştiri din această „lungă vară fierbinte“, riscă să treacă neobservate cele despre cum a fost vacanţa turiştilor britanici pe această insulă din arhipelagul grecesc, poartă de intrare în Europa (ca şi insula italiană Lampedusa) a migranţilor non-occidentali, situaţie care mi se pare paradigmatică pentru acest moment de teribilă criză (în primul rând ideologică) în care se află societatea occidentală.

acum 16 zile · comentarii (16)

Devenită în urmă cu foarte puţin timp, să fie patru sau cinci luni, manager al Teatrului „Bacovia” din Bacău, binecunoscuta actriţă Anca Sigartău pare a avea planuri mari. Pe cele legate de viitorul, de strategia artistică, de repoziţionarea Teatrului pe harta teatrală a ţării le vom afla, probabil, la începutul şi în cursul stagiunii 2015-2016, sigur pentru moment fiind doar faptul că noua directoare va avea mult de lucru.

acum 17 zile · comentarii (3)

An de an, în luna august, la Chişinău se reactualizează polemicile identitare. Oameni în toată firea se avântă în această horă a opiniilor contrare, unii operând cu ipoteze de-a dreptul bizare, iar alţii încercând să anuleze două secole de rusificare. Şi astfel toţi se urcă pe metereze şi nimeni nu e dispus să cedeze.

acum 17 zile · comentarii (7)

În ultimul timp este readus cu timiditate proiectul Unirii Republicii Moldova cu România în agenda presei româneşti. Principala vină o au politicienii. Dacă fostul preşedinte, Traian Băsescu, face valuri prea mici prin declaraţiile sale despre Unire, actualul preşedinte, Klaus Johannis evită acest subiect. Dar vinovată este şi presa, care, cel puţin parţial, pare a fi sub controlul Moscovei şi astfel, dezinteresată intenţionat de subiect.

acum 17 zile · comentarii (29)

Am depus astăzi la Parlament proiectul de lege prin care să abrogăm OUG 31/2002, cu modificările suferite prin Legea 217, prin care s-a instituit un Index Librorum Prohibitorum de inspiraţie stalinistă prin care o întreagă pleiadă de intelectuali români a devenit interzisă după ce mai fusese condamnată o dată în perioada comunistă sub acelaşi pretext. Această lege care interzice cultura română modernă trebuie abrogată de urgenţă!

acum 17 zile · comentarii (6)

Există puţine lucruri cu care te mândreşti zilele astea când vine vorba de satul, oraşul sau judeţul natal mai ales atunci când eşti moldovean. Acum câteva zile am avut însă o surpriză plăcută când, nevoit să merg acasă, cât o mai însemna acest ”acasă” când acolo ajung de cel mult două ori pe an, am descoperit acest panou simplu dar cu un puternic rol de simbol.

acum 3 ani · comentarii (27)
Postari Recente