Povestea impresionantă a eroului de război uitat pe nedrept. Ostaşul dorohoian, erou la 1848 şi 1877, decorat personal de Carol I pentru vitejie

Povestea impresionantă a eroului de război uitat pe nedrept. Ostaşul dorohoian, erou la 1848 şi 1877, decorat personal de Carol I pentru vitejie

Ofiţerul Stroe Buican, originar din oraşul botoşănean Dorohoi, a participat la toate evenimentele constituirii statului român modern din secolul al XIX-lea: Revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor Române şi Războiul de Independenţă. Povestea lui Buican, erou rămas în anonimat, a fost scoasă la lumină din arhive de istorici. În urma lui au rămas o pereche de epoleţi şi mormântul din Cimitirul Eroilor de la Dorohoi.

„Scorpia“, o premieră teatrală dincolo de barierele tradiţionalului. Personajele lui Shakespeare reinterpretate într-un peisaj industrial, cu motociclete şi muzică rock

„Scorpia“, o premieră teatrală dincolo de barierele tradiţionalului. Personajele lui Shakespeare reinterpretate într-un peisaj industrial, cu motociclete şi muzică rock

Regizorul gălăţean Cristi Gheorghe vine cu o nouă abordare a piesei lui Shakespeare ”Îmblânzirea Scorpiei”, înt-un spectacol ce îşi va avea premiera, sâmbătă 4 iulie la Botoşani. Pe lângă costumele avant-garde şi o coregrafie impresionantă, spectacolul vrea să ofere o nouă viziune asupra personajelor shakesperiene, dincolo de matriţa tradiţionalului.

Bacalaureat 2015 Matematică Botoşani. Elevii de la mate-info sunt fericiţi. ”Subiectele au fost extrem de simple, banale aş spune” | bacalaureat 2015

Bacalaureat 2015 Matematică Botoşani. Elevii de la mate-info sunt fericiţi. ”Subiectele au fost extrem de simple, banale aş spune”

Bac 2015 Matematică. Elevii de la profilul de matematică-informatică au ieşit fericiţi din sălile de examen. Aceştia spun că au primit subiecte foarte uşoare şi că subiectele la BAC 2015 au fost mai uşoare decât în ceilalţi ani. Rezolvările la subiectele la Matematică Bacalaureat le puteţi găsi pe adevărul.ro.

Bacalaureat 2015 Matematică Botoşani. Singura maşină dedicată Bacalaureatului din ţară. Povestea ”BAC-mobilului” talismanul norocos a lui Sebi | bacalaureat 2015

Bacalaureat 2015 Matematică Botoşani. Singura maşină dedicată Bacalaureatului din ţară. Povestea ”BAC-mobilului” talismanul norocos a lui Sebi

Un absolvent de liceu din Botoşani, înscris la BAC a decis să-şi transforme maşina în talisman norocos. A inscripţionat-o cu deviza ”Spre Bac” şi o parchează mereu în acelaşi loc la fiecare probă. Tânărul spune că-i poartă noroc, se concentrează la învăţat şi îl ajută şi în trafic. Şoferii îi dau mereu prioritate şi îi iartă micile neatenţii.

Subiecte Bacalaureat 2015 Istorie Botoşani

Subiecte Bacalaureat 2015 Istorie Botoşani

Bacalaureat 2015 Istorie Botoşani. Astăzi are loc susţinerea probei de Balacaureat 2015 la Istorie. Este a doua probă scrisă a examenului de bacalaureat. Subiectele la Bac 2015 Istorie vor fi discutate alături de rezolvările subiectelor la Istorie Bacalaureat pe adevarul.ro.

Pentru că, de zece ani, România pare că trece printr-o situaţie de urgenţă la fiecare trei zile, i-am cerut Avocatului Poporului să atace ordonanţele de urgenţă ale Guvernului. Răspunsurile au fost tot atâtea pretexte, de la „nu facem politică” până la „sesizăm Curtea Constituţională când vrem noi, nu când vreţi voi”.

acum 5 zile · comentarii (8)

Un scriitor perseverent cu propria ambiţie, de a rămâne sesizabil cu volumele sale, pe rafturile unor biblioteci naţionale îşi tipăreşte fiecare nouă carte măcar în o sută de exemplare, dintre care primele zece le trimite la instituţii culturale de prim rang, iar restul le oferă la prieteni. Impact posibil? Circa patru sute de conaţionali vor răsfoi volumul în următoarele săptămâni, ulterior totul depinde de valoarea cărţii.

acum 5 zile · comentarii (18)

Albania este statul european despre care românii au puţine reprezentări. Motivele sunt mai multe, majoritatea fiind greşite, şi trist este faptul că tinerii nu vor să cunoască mai multe despre o ţară cu care avem multe afinităţi. Trebuie să cunoaştem mult mai multe aspecte despre statul şi poporul cu care avem legături mai strânse pe plan istoric şi lingvistic, pentru că aşa ne putem înţelege unele caracteristici naţionale.

acum 5 zile · comentarii (26)

Victoria la limită a candidatului PL, Dorin Chirtoacă, la primăria capitalei moldave în faţa candidatului socialiştilor, Zenaida Greaceanâi reprezintă un semnal pe care electoratul din Republica Moldova îl dă încă odată formaţiunilor politice pro-europene că procesul de apropiere de UE şi de valorile sale trebuie să continue în ciuda opoziţiei constante a forţelor politice proputiniste.

acum 5 zile · comentarii (2)

Terminator a apărut în 1984 şi a adus lumii un fel neobişnuit de teroare, sfârşitul lumii ca coşmar privat. Povestea foloseşte elemente introduse de literatura SF--roboţi, călătoria în timp, un viitor apocaliptic--pentru a descrie posibilitatea eroismului şi necesitatea unei revizuiri a felului în care ne uităm la societatea noastră.

acum 5 zile · comentarii (0)

Eu am crescut într-o vreme în care părinţii nu prea vorbeau cu copiii despre sex. Cel puţin nu ai mei. De pe la ţară am văzut diferite modele zoologice ale sexului: cocoşii care călcau găinile, câinii care se înciotau, curcani prea idioţi să se descurce singuri în ale reproducerii. Am auzit că de un anumit Sfânt se dădeau berbecii-n oi, şi o mătusă mai impudică a spus odată cuvântul montă.

acum 5 zile · comentarii (12)

Prin anul 2009, în urma presiunii opiniei publice datorată unor gafe la tezele unice, se anunţau demisii de la Ministerul Educaţiei – conducerea şi cei responsabili de tezele unice de la Centrul National de Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar.

acum 5 zile · comentarii (0)

Profesoara Florina Rogalski a vorbit: subiectele la Română sunt de-a V-a – a VI-a. La matematică, subiectele sunt de calibrul celor din 2013 – adică, ruşinos de uşoare. În 2013, numele jocului să fi fost… juniorul Zgonea? În 2015, numele jocului să fi fost… juniorul Cîmpeanu, cum a declarant însuşi ministrul Educaţiei în direct, la o oră de vârf? Nu fac proces de intenţie, ferit-a sfântul! Zic, doar: fraţilor, ne furăm din nou, la greu, căciula!…

acum 6 zile · comentarii (18)

Ziua de 28 iunie 1940 rămâne în memoria românilor prin începutul destrămării teritoriale a României întregite în 1918 în frontierele ei fireşti. Ocuparea Basarabiei, a nordului Bucovinei şi a ţinutului Herţei (parte a judeţului Dorohoi) de armata sovietică, în condiţiile în care statul român a fost forţat să se retragă din aceste teritorii fără a opune nicio rezistenţă, a influenţat destinul întregii naţiuni române în secolele XX şi XXI.

acum 6 zile · comentarii (20)

În aceste zile sângeroase de vară, când îmi bubuie capul de la şocul, stupoarea şi indignarea provocate de atentatele (câte la număr?!) comise cu atâta cruzime de Statul Islamic, îmi vine să mă ascund pe o insulă în mijlocul oceanului şi să scriu despre cele mai frumoase ocazii pe care am avut şansa să le trăiesc în ultima vreme. Cu gândul la Shakespeare, aş da oricând regatul meu de furie pe o Madonă renascentistă…

acum 6 zile · comentarii (3)

Am  luat de la Paris, astă iarnă, de la Gilbert Joseph, volumul „500 de spioni celebri, acoperiri laşe, bâlbâieli improbabile, momente calde din Războiul rece şi alte bizarerii...“, varianta franceză din 2010 a cărţii semnate de Tom E. Mahl, în 2003, la Potomac Books sub titlul Espionage's Most Wanted: The Top 10 Book of Malicious Moles, Blown covers, and Inteligence Oddities“.

acum 6 zile · comentarii (8)

La începutul lunii iunie, Institutul Cultural Român de la Lisabona (ICRL) a organizat o săptămînă dedicată, la Lisabona şi Coimbra, lui Matei Vişniec şi pieselor sale, „Frumoasa călătorie a urşilor panda“ povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt şi „Despre senzaţia de elasticitate cînd păşim peste cadavre“.

acum 6 zile · comentarii (0)

La ora la care scriu acest text, procesul de votare este în toi. Nu am de unde să cunosc nici măcar rezultatele preliminare, darămite pe cele finale. Turul doi al alegerilor locale va fi deja încheiat, când acest articol urmează a fi publicat. De aceea pot doar să anticipez nişte lucruri, clarificând poziţia nevotanţilor militanţi, destul de activi în a-i îndemna pe alţii să fie pasivi.

acum 6 zile · comentarii (2)

Îmi aduc aminte cu câtă naivitate se vorbea în urmă cu câţiva ani despre sfârşitul paradigmei terorismului internaţional, atunci când mulţi analişti luau în calcul apusul Al Qaeda. Dar, între timp a apărut Statul Islamic (S.I.), iar nici gruparea fondată cândva de Ossama bin Laden nu este destrămată în ciuda numeroaselor transformări suferite.

acum 7 zile · comentarii (3)

Există puţine lucruri cu care te mândreşti zilele astea când vine vorba de satul, oraşul sau judeţul natal mai ales atunci când eşti moldovean. Acum câteva zile am avut însă o surpriză plăcută când, nevoit să merg acasă, cât o mai însemna acest ”acasă” când acolo ajung de cel mult două ori pe an, am descoperit acest panou simplu dar cu un puternic rol de simbol.

acum 2 ani · comentarii (27)
Postari Recente