Oraşul modificat pentru nevăzători. Instituţiile sunt semnalizate în Braille, iar trecerile de pietoni au benzi speciale

Oraşul modificat pentru nevăzători. Instituţiile sunt semnalizate în Braille, iar trecerile de pietoni au benzi speciale

La Botoşani au fost amplasate la cele mai importante instituţii publice plăcuţe de informare scrise inclusiv în alfabetul Braille, folosit de nevăzători. Totodată, în oraş, la cele mai mari intersecţii, sunt amplasate amenajări urbane pentru nevăzători, inclusiv semafoare acustice. Acesta se doreşte a fi un proiect pilot la nivel naţional.

Iniţiativa inedită a unui preot botoşănean şi a soţiei sale. Au cerut Primăriei să facă o trecere de pietoni tradiţională. „Pentru a nu uita cine suntem“

Iniţiativa inedită a unui preot botoşănean şi a soţiei sale. Au cerut Primăriei să facă o trecere de pietoni tradiţională. „Pentru a nu uita cine suntem“

Un preot din Botoşani şi soţia acestuia sunt iniţiatorii unui proiect inedit. Aceştia au cerut Primăriei să amenajeze o trecere de pietoni decorată cu motive folclorice. Schiţa modelelor este realizată de preot. Administraţia locală a fost de acord cu această idee, iar trecerea de pietoni folclorică urmează să devină realitate.

Semnificaţia nebănuită şi neaşteptată a lesbianismului. Conceptul ar face referire la dragostea fizică dintre bărbat şi femeie

Semnificaţia nebănuită şi neaşteptată a lesbianismului. Conceptul ar face referire la dragostea fizică dintre bărbat şi femeie

Lesbianismul sau erotismul între femei se presupune că-şi are originile acum 2000 de ani într-o insulă din Marea Egee. De altfel, se presupune că practica sexuală a fost promovată de una dintre cele mai importante femei-poet ale umanităţii. Realitatea istorică este însă cu mult mai surprinzătoare, iar lesbianismul, are de fapt legătură cu bărbaţii.

Fermierul care răscumpără pământ de la străini şi-l cultivă cu soiuri româneşti. „Promovez hibrizii româneşti pentru că m-am născut şi hrănit din acest pământ“

Fermierul care răscumpără pământ de la străini şi-l cultivă cu soiuri româneşti. „Promovez hibrizii româneşti pentru că m-am născut şi hrănit din acest pământ“

Dumitru Avădănei, un fermier din judeţul Botoşani, cultivă şi promovează din anii '70 hibrizii româneşti la porumb. Acesta vinde seminţe în străinătate şi susţine financiar, din profitul obţinut, cercetarea agricolă românească. Totodată, a reuşit să răscumpere de la un cetăţean danez peste 1.000 de hectare de teren în judeţul Botoşani.

Construcţia sistemelor de transport naţionale unifilare nu mai este o opţiune de dezvoltare a sistemelor de transport naţionale al unui secol XXI extrem de dinamic, cu poziţionări şi repoziţionări continue de natură politică, strategică, economică etc. Construcţia unor sisteme în Stea, cu multiple intrări şi ieşiri, pe direcţii diferite, este soluţia care creează posibilitatea unui răspuns rapid la volatilitatea de pe această piaţă.

acum 26 zile · comentarii (8)

„Când intri în biserică să o calci pe picior, să ştie cine e şeful! Că femeia trebuie să ştie că în casa voastră cântă cocoşul“. Sfatul ăsta mi-a fost dat de babele de la mine din cartier în ziua nunţii mele. După nuntă, când au văzut că nu am făcut ceea ce ele mă-nvăţaseră, s-au dus la mama să-i spună că a crescut un fraier. Mama a zâmbit şi mi-a şoptit că „modul în care bărbatul îşi respectă femeia arată cât de mult îşi iubeşte mama“...

acum 26 zile · comentarii (29)

Pentru că azi s-a încheiat cea de-a opta ediţie a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (care-a ajuns, în timp, cam cel mai important eveniment cinematografic bucureştean, depăşit, în ţară, doar de TIFF Cluj şi de ASTRA Sibiu), transcriu aici jurnalul sui-generis pe care l-am ţinut, „la cald“, pe măsură ce vizionam câte un film la Eforie, Elvira Popescu sau alte săli.

acum 26 zile · comentarii (0)

La fel de rapid şi surprinzător cum, în urmă cu câteva decenii, a apărut bătălia - acum devenită globală - pentru recunoaşterea homosexualităţii apoi a cadrului juridic care să permită recunoaşterea statutului „căsătoriilor civile“ între parteneri de acelaşi sex - acum este în plină desfăşurare o altă dezbatere.

acum 27 zile · comentarii (40)

Deschiderea sistemului de educaţie către „externi“ bine pregătiţi, care au experimentat succesul, care au învăţat din propriile greşeli, poate fi oportunitatea de a avea cadre didactice care să susţină abordările inter şi transdisciplinare, inclusiv să contribuie, prin flexibilitate, la dezvoltarea reală de Curriculum la Decizia Elevului.

acum 27 zile · comentarii (7)

Îmi fac datoria de a vă transmite informaţia de la sursă, aşa cum cer regulile ziaristicii. Este vorba despre tone de documente, unele mai spectaculoase decât altele, grupând informaţii, rapoarte şi consemnări de mărturii directe care au meritul de a fi culese de agenţii de teren ai FBI şi transmise ca atare către biroul central.

acum 28 zile · comentarii (16)

T. Szabó Csaba: Recent a apărut noul meu volum intitulat Erdélyi Régészet – irások régészetről és kulturális örökségvédelemről (Arheologia transilvăneană – scrieri despre arheologie şi patrimoniul cultural), publicat de Editura Exit din Cluj-Napoca. Volumul conţine 43 de scrieri scurte, publicistică de popularizare, eseuri, majoritatea dintre acestea fiind publicate deja între 2009 şi 2017 în revista Szabadság sau pe alte foruri maghiare.

acum 28 zile · comentarii (5)

Comunităţile şi cetăţenii noştri trăiesc, începând de joi, mai periculos. În urma unei legi susţinute de Tudorel Toader, mii de deţinuţi, între care tâlhari, violatori sau criminali, sunt liberi să se amestece pe străzi printre femei, copii şi bătrâni. Pornită (poate!) dintr-o intenţie bună, incompetenţa cu care ministrul Toader a gestionat aplicarea ei, a transformat legea într-o ameninţare certă la siguranţa publică.

acum 28 zile · comentarii (16)

Într-o Uniune Europeană cu două viteze, România circulă pe banda de urgenţă atunci când vine vorba să atragă bani europeni. Am putea învăţa, însă, lecţii importante de la statele din centrul şi estul Europei despre cum să obţinem bani prin Planul de Investiţii pentru Europa, aşa numitul Plan Juncker.

acum 29 zile · comentarii (8)

„După Zapad, Alianţa trebuie să-şi consolideze capacităţile de descurajare militară, fără ca răspunsul său să fie unul exagerat astfel încât încercările Rusiei de intimidare să-şi atingă scopul. NATO este cu certitudine mult mai puternică decât Rusia“, a declarat recent fostul Secretar General Adjunct al NATO, Alexander Vershbow.

acum 29 zile · comentarii (10)

Există puţine lucruri cu care te mândreşti zilele astea când vine vorba de satul, oraşul sau judeţul natal mai ales atunci când eşti moldovean. Acum câteva zile am avut însă o surpriză plăcută când, nevoit să merg acasă, cât o mai însemna acest ”acasă” când acolo ajung de cel mult două ori pe an, am descoperit acest panou simplu dar cu un puternic rol de simbol.

acum 5 ani · comentarii (27)