Cursă infernală pe străzile Botoşaniului. Un puşti de 19 ani, probabil sub influenţa drogurilor, a gonit ca la raliu urmărit de maşinile Poliţiei

Cursă infernală pe străzile Botoşaniului. Un puşti de 19 ani, probabil sub influenţa drogurilor, a gonit ca la raliu urmărit de maşinile Poliţiei

Un tânăr de 19 ani din Botoşani a fost protagonistul unor scene desprinse din filme.  Cu maşina lovită în mai multe locuri, botoşăneanul a refuzat să oprească la semnalele poliţiştilor. A urmat o cursă infernală pe străzile oraşului, trei echipaje urmărind autoturismul aproape un kilometru, până să-l blocheze. Tânărul şofer este bănuit că a consumat droguri înainte de a se urca la volan.

Unul dintre cei mai buni primari ai României, edilul care a transformat Botoşaniul dintr-un târg medieval în oraş modern : ”această fire de estet subtil”

Unul dintre cei mai buni primari ai României, edilul care a transformat Botoşaniul dintr-un târg medieval în oraş modern : ”această fire de estet subtil”

Din 1864 până în prezent municipiul Botoşani a fost condus de zeci de primari. Dintre aceştia cel mai important edil, este considerat de istorici, boierul Teodor Boyan, despre care şi Nicolae Iorga spunea că a transformat oraşul dintr-un târg medieval într-una dintre cele mai frumoase şi moderne urbe ale Moldovei din secolul al XIX lea.

Versurile care au durut-o cel mai mult pe Regina Maria, certată public pentru pomeni date săracilor. „Regina noastră făcea mai bine / Ţepeş Vodă să ia cu sine”

Versurile care au durut-o cel mai mult pe Regina Maria, certată public pentru pomeni date săracilor. „Regina noastră făcea mai bine / Ţepeş Vodă să ia cu sine”

Un umorist botoşănean Constantin Cucu, a făcut furori la începutul secolului al XX lea satirizând întreaga societate românească, dar mai ales autorităţile în faţa cărora nu se sfia să îşi arate dezacordul. Printre ”victimele” umoristului botoşănean s-a aflat şi Regina Maria a României, venită să ofere în oraşul lui Eminescu, pomană săracilor.

Secretul adevăratului ghiudem, reţeta dispărută a regelui mezelurilor din România, descoperită în 1932

Secretul adevăratului ghiudem, reţeta dispărută a regelui mezelurilor din România, descoperită în 1932

Un preparat tradiţional al armenilor a sucit minţile multor muşterii care poposeau la crâşmele Botoşaniului de la sfârşitul secolului al XIX lea şi în perioada interbelică. Mezelul, numit ghiudem, avea o reţetă specială şi secretă, descoperită abia în 1932 şi lăsată posterităţii într-o monografie a oraşului. De altfel, mezelurile din Botoşani erau renumite în toată România.

Decizia suspendării din funcţie a lui Florin Ţurcanu, şeful Consiliului Judeţean amânată de prefect: ”Este o decizie grea, consult şi MAI”

Decizia suspendării din funcţie a lui Florin Ţurcanu, şeful Consiliului Judeţean amânată de prefect: ”Este o decizie grea, consult şi MAI”

O comisie  condusă de prefectul Botoşaniului, Costică Macaleţi va decide în cursul aceste săptămâni dacă îl va lăsa pe Florin Ţurcanu, şeful Consiliului Judeţean fără mandat. Mai precis reprezentantul Guvernului susţine că pentru  a lua o decizie cât mai corectă a solicitat un punct de vedere şi de la Ministerul Afacerilor Interne.

Cum sărbătoreau botoşănenii ziua lui Ceaşescu: osanale ridicate de poeţi „conducătorului iubit” şi articole omagiale în presa locală

Cum sărbătoreau botoşănenii ziua lui Ceaşescu: osanale ridicate de poeţi „conducătorului iubit” şi articole omagiale în presa locală

Ziua de naştere a lui Nicolae Ceauşescu a fost una dintre sărbătorile naţionale ale poporului român pentru mai bine de 20 de ani. Din mărturiile celor care au trăit în ”Epoca de Aur” dar şi din paginile ziarelor din aceea vreme, reiese că ”mult iubitul conducător” era slăvit în principal de oamenii de cultură şi de politruci, care îi ridicau osanale în cadrul unor manifestări.

La un an după declanşarea războiului din Irak, disputele privind legitimitatea lui continuă cu aceeaşi intensitate, fără să aducă lămuriri sau puncte de vedere noi. Cele două fronturi aflate în conflict n-au făcut decît să-şi consolideze poziţiile: lumea „civilizată“ (euro-atlantică) a bătut în cuie echivalenţa dintre islam şi terorism, iar lumea islamică şi-a reafirmat statutul de victimă (neînţeleasă şi nedreptăţită) a unui agresor străin.

acum 10 zile · comentarii (15)

Un personaj din romanul lui Marin Preda, „Moromeţii”, ascultă atent şi cuminte ce spune celălalt. Dar, la un moment anume, numai de el ştiut, întreabă simplu şi fără nici un echivoc „Pe ce te bazezi?” Celălalt, adică respondentul, cum îi zicem azi, intră invariabil în încurcătură, adică nu ştie ce să răspundă, ceva care să corespundă întrebării.

acum 10 zile · comentarii (3)

Scena politică de la Chişinău nu prezintă un interes deosebit, inclusiv pentru că avem „alte măşti, aceeaşi piesă”, în schimb intriga şi suspansul din culisele sale eclipsează orice operă literară de valoare. Asistăm deja de peste 7 săptămâni la un spectacol grotesc, tragicomic, ai căror protagonişti nu par a fi nişte lideri responsabili, ci capii unor clanuri mafiote, care îşi împart sferele de influenţă.

acum 10 zile · comentarii (11)

O prea lungă perioadă de pace, fără precedent în istorie, şi persistenţa în utopia eşuată a multiculturalismului îi fac pe cetăţenii narcotizaţi ai Europei să nu conştientizeze că se află de facto în stare de război, cel puţin de la 11 septembrie 2001 încoace. Dacă vrea să evite dezastrul total, Occidentul ar trebui să reînveţe să trăiască în logica războiului, diferenţă care este principalul avantaj, în prezent, al adversarilor săi declaraţi.

acum 10 zile · comentarii (17)

După alegeri, am constatat o preocupare constantă în zona PNL şi a dreptei de a contesta legitimitatea lui Victor Ponta, pentru că a pierdut alegerile prezidenţiale. Care este argumentul? Pentru că a pierdut alegerile, Ponta ar trebui să se retragă, să nu mai conducă nici Guvernul, nici PSD, şi nici să nu mai apară în public.

acum 10 zile · comentarii (13)

Discursul preşedintelui Barack Obama, despre starea naţiunii americane, este şi o invitaţie, indirectă, la reflecţie, pentru omologii săi, de pe Planeta Albastră, cu privire la modul în care un conducător induce optimism, bazat pe argumente concrete, verificabile, unui stat pe care trebuie să îl conducă spre prosperitate, nu spre demobilizarea  celor ce susţin promovarea intereselor naţionale.

acum 10 zile · comentarii (10)

Guvernul Ponta nu mai are probleme cu faptul că membrii săi iau singuri şpaga, dar ne propun la toţi să împărţim riscul, sub forma unor pacte de guvernare. Nici cu faptul că a aruncat ţara în aer cu încercarea de a cumpăra aleşii locali de pe piaţă, făcându-i pe mulţi să-şi piardă mandatele şi punând sub semnul îndoielii toate deciziile luate la care au participat traseiştii.

acum 10 zile · comentarii (0)

Iată o întrebare care frământă pe mulţi: de ce permite Dumnezeu răul? Pus în faţa ei, însuşi Papa Francisc n-a răspuns. Nu pentru că n-a ştiut, ci pentru că n-a vrut sau n-a fost cazul. A fost o tăcere pedagogică sau o întrebare retorică. Răspunsul ar fi oare greu de înţeles şi de acceptat în lumea de azi? Asta e adevărata întrebare.

acum 10 zile · comentarii (224)

Cum e viaţa fără Facebook? Pentru persoanele de vârsta mea poate părea utopic, iar cei în etate pot găsi o sursă mai mare de mirare în faptul că întreb un astfel de lucru, comparativ cu ideea în sine. La care se poate reflecta puţin totuşi, având în vedere că mulţi dintre noi lucrăm la calculator cu Facebook-ul deschis sau petrecem cel puţin o oră pe zi scroll-ând în vieţile altora.

acum 10 zile · comentarii (2)

Preşedintelui Iohannis i se cere implicarea activă în cea mai lungă criză politică din istoria Republicii Moldova. Expertul pe spaţiul estic, Petrişor Peiu, i-a adresat Preşedintelui o scrisoare prin care îi cere fermitate în respingerea revenirii comuniştilor la putere. Nu ne mai expuneţi încă o dată ruşinii de a ne vedea preşedintele în cramele moldoveneşti cu bătrânul miliţian Voronin, enunţă scrisoarea...

acum 11 zile · comentarii (3)

Victor Ponta are să se teamă mai mult de baronii PSD care-i vor pielea în băţ după trei ani de suferinţe decât de Klaus Iohannis, preşedintele ales. Ultimului nu-i greu să-i ghiceşti slăbiciunile. Cei care i-au stat în preajmă spun că dacă vrei să-l ai ca aliat e suficient să-l confirmi şi să spui da atunci când el foloseşte cuvântul lui favorit ''vreau''.

acum 11 zile · comentarii (29)

Michel Houllebecq lansează în provocatoarea sa carte „Harta şi teritoriul” ideea că harta este mai importantă decât teritoriul în sine. O teorie care, odată aplicată celor trei dimensiuni ce caracterizează azi clasele sociale – economică, socială şi culturală – poate deveni cheia de maximizare a beneficiilor şi satisfacţiilor, scrie profesorul universitar Ion Anghel, blogger Adevărul Financiar.

acum 11 zile · comentarii (2)

Încă de la apariţia lucrării Spiritul Legilor a lui Montesquieu, în 1746, care a consacrat teoria separaţiei puterilor în stat, baza constituţiilor moderne, parlamentele au jucat un rol decisiv în viaţa statelor naţionale. Fiind, în multe locuri (statele democratice, mai ales), cea mai importantă dintre cele trei puteri, parlamentul este principalul organ de reprezentare al cetăţenilor la conducerea statului.

acum 11 zile · comentarii (0)

Există puţine lucruri cu care te mândreşti zilele astea când vine vorba de satul, oraşul sau judeţul natal mai ales atunci când eşti moldovean. Acum câteva zile am avut însă o surpriză plăcută când, nevoit să merg acasă, cât o mai însemna acest ”acasă” când acolo ajung de cel mult două ori pe an, am descoperit acest panou simplu dar cu un puternic rol de simbol.

acum 2 ani · comentarii (27)
Postari Recente