Cel mai umilitor obicei din trecut. Cum erau obligate miresele sărace să-şi piardă virginitatea în compania nobililor, cu ştirea soţului. Boierii români făceau la fel

Cel mai umilitor obicei din trecut. Cum erau obligate miresele sărace să-şi piardă virginitatea în compania nobililor, cu ştirea soţului. Boierii români făceau la fel

Stăpânii feudali, regii antici sau chiar căpeteniile tribale au instituit de-a lungul istoriei un obicei prin care puteau să întreţină relaţii sexuale cu orice femeie care se căsătorea. Mai precis, mireasa, cu ştirea soţului, trebuia să treacă prin patul liderului sau seniorului în noaptea nunţii.

Secretele celei mai avansate civilizaţii străvechi de pe teritoriul României. Creatorii de oraşe care nu-şi îngropau morţii, consideraţi leagănul civilizaţiei

Secretele celei mai avansate civilizaţii străvechi de pe teritoriul României. Creatorii de oraşe care nu-şi îngropau morţii, consideraţi leagănul civilizaţiei

Pe teritoriul de astăzi al României apărea în urmă cu 7.000 de ani o misterioasă civilizaţie. A fost numită Cucuteni şi a fascinat generaţii întregi de cercetători din întreaga Europă. Este considerată un adevărat leagăn al civilizaţiei agrare de pe bătrânul continent, o cultură sofisticată şi deosebit de avansată pentru acele vremuri.

Nu sunt uşor impresionabil. M-a înduioşat însă nespus şi cumva nefiresc -pentru mine- articolul domnului Gelu Duminică, cel cu seminţele, publicat în Adevărul de marţi 26 iulie (poate mai puţin partea în care era fălos nevoie-mare de virilitatea mitico-erotică a bărbăţilor ţigani). M-am decis astfel să vă împărtăşesc o poveste adevărată despre ţigani, atât de rară şi de neverosimilă, încât poate părea un basm.

acum 3 zile · comentarii (35)

Ce poate fi mai frumos decît să stai întins pe iarbă pe malul lacului din Herăstrău, lîngă o persoană dragă, să vorbiţi mult, mîncaţi cireşe şi să aruncaţi sîmburii în apă – cu varianta ecologică, hrănit raţele din sandvişul ei nemîncat la serviciu – îmbrăţişat şi ascultat din poeziile ei, ferit cînd trece vaporaşul, lumea e rea şi indiscretă, îmbrăţişat din nou, afinţit, lună...

acum 3 zile · comentarii (0)

Ieri, de la ora 9.30, am fost la sediul Primariei Capitalei. Am fost invitat pentru a discuta despre probleme vechi, nerezolvate de precedentele 3 administratii: oprescu, Stefanut si Sava. Dupa aproape 5 ani de la primele sesizari, a fost prima data cand am vorbit cu cineva din Primaria Capitalei despre recuperarea pagubelor in cazul pistelor pentru biciclete receptionate ilegal in perioada 2008-2011.

acum 3 zile · comentarii (0)

Încep să am îndoieli în legătură cu eficacitatea referendumului. Sigur, e democratic: poporul se pronunţă direct asupra unei teme, nu prin „intermediari” (adică prin parlamentari).  E cinstit, e nobil, e frumos, e bine. Dar îi poţi cere poporului să se pronunţe asupra unor teme complicate, greu de înţeles pentru cei mai mulţi dintre cetăţeni? Poţi face referendum pe orice temă?

acum 3 zile · comentarii (59)

Vreo 70 milioane de cetăţeni ai planetei, din 30 de ţări, aleargă actualmente după pokemoni. Alte sute de milioane comentează pe reţelele sociale despre jocul de realitate augumentată. 35 de milioane de dolari câştigaţi de firma producătoare. Totul, în timp foarte scurt. De unde această creştere explozivă în statistici?

acum 3 zile · comentarii (50)

Povestea o ştiţi: Dănilă Prepelac pleacă la iarmaroc să vândă o pereche de boi frumoşi, dar în loc să se ducă aţă la târg şi să se întoarcă acasă cu banii, abordează pe drum tot felul de precupeţi cu care contractează bartere din ce în ce mai dezavantajoase: dă boii pe un car, carul pe o capră, capra pe un gânsac şi gânsacul pe o pungă goală. Exact aşa au făcut liberalii cu legile electorale.

acum 3 zile · comentarii (38)

Vă simţiţi liniştiţi când auziţi că vor veni să apere ţara două sute de bulgari şi patru sute de polonezi? Sau că, dacă mai avem cazuri grave la accidente, le vom trimite în străinătate la tratament (unul singur ar costa cât vreo sută de intervenţii SMURD în rural), indiferent dacă respectivul este sau nu contributor la sistemul de asigurări de sănătate?

acum 3 zile · comentarii (0)

Asa s-a întâmplat mereu. Cu două excepţii notabile: Mircea Miclea şi Daniel Funeriu. Cel puţin actualul ministru, Mircea Dumitru, are scuza că nu-şi poate propune să schimbe în 4 luni ce au stricat alţii în 20 de ani. De-ar reuşi în privinţa plagiatelor şi tot ar fi ceva.

acum 3 zile · comentarii (10)

Nu are rost să ne amăgim. Principala misiune a lui Vlad Voiculescu, probabil singura, este aceea de a se ocupa, din scurt, de anumite investiţii în spitale. Nu mă refer la cele 3 spitale regionale, Iaşi, Cluj, Craiova. Pentru acestea există o preocupare legitimă, unde principala noastră problemă este incapacitatea de a ne conforma cerinţelor stricte ale Uniunii Europene. De aia merg şi atât de greu astfel de proiecte la noi în ţară!

acum 3 zile · comentarii (16)

...A fost o inimă neostoită, în parte zburdalnică, în ograda muzicii! O notez cu toată admiraţia. Relativ recent se împliniseră peste o sută zece ani de la naşterea domniei sale. Era un suflet mare. O inimă de aur. Făcea parte din marea familie Cocea; de la pictorul Ştefan Luchian, omul de litere N.D. Cocea, al căror nepot era, la actriţele Tanţi şi Dina Cocea.

acum 3 zile · comentarii (0)

Cu câteva luni în urmă, pe baza unui set de informaţii care parveneau pe linie diplomatică la Bruxelles, vă anunţam că se prefigura cu certitudine finalizarea procesului de normalizare a relaţiilor dintre Turcia şi Israel, acum confirmându-se procesul similar dintre Turcia şi Rusia, marcat prin vizita pe care Preşedintele Erdogan o va face pe 9 august la Sankt Petersburg.

acum 3 zile · comentarii (31)

Se teme Băsescu de Justiţie? Îşi pregăteşte imunitatea parlamentară în faţa judecătorilor? Acum este trimis în judecată într-un dosar cusut cu aţă albă, în proces cu Gabriela Firea. Se teme de instrumentarea altor dosare pe numele său? Va ajunge, mai devreme sau mai târziu, la puşcărie? Ceva se întâmplă cu Traian Băsescu, iar ieşirile lui la rampă demonstrează acest lucru.

acum 3 zile · comentarii (4)

Când eram copil, visam să fiu Tarzan. Nu e de mirare, pentru că generaţii întregi de tineri din toată lumea cresc cu acest mit. De fapt, acest idol infantil al Occidentului este unul dintre cele mai rezistente în timp - din 1912, când a apărut prima oară foiletonul, şi până la cea mai recentă versiune cinematografică, Tarzan exprimă ceea crede „omul alb” cu privire la propriul său rol în lume.

acum 4 zile · comentarii (74)

Trebuia să ajung la Bogota acum trei luni, dar avionul cu care ar fi urmat să plec din Buenos Aires n-a putut să decoleze, aşa că vizita a fost amânată. Am ajuns în Columbia abia săptămâna trecută, la invitaţia autorităţilor, ca membru al comisiei de afaceri externe a Parlamentului European. Într-un fel, a fost mai bine că n-am mers în aprilie. De atunci încoace, singura ţară sud-americană care n-a cunoscut dictatura a trăit un moment istoric.

acum 4 zile · comentarii (15)

Marţi, 26 iulie, anul de graţie 2016, părintele Jacques Hamel, preot la Biserica Saint-Étienne-du-Rouvray, a fost decapitat în timp ce oficia Sfânta Liturghie. Monstruosul asasinat a fost revendicat de Statul Islamic, acest cancer care ne otrăveşte zilnic vieţile şi liniştea vechiului continent. Unul dintre atacatori purta brăţară electronică, fiind din anul 2015 în vizorul serviciilor antiteroriste.

acum 4 zile · comentarii (100)

Există puţine lucruri cu care te mândreşti zilele astea când vine vorba de satul, oraşul sau judeţul natal mai ales atunci când eşti moldovean. Acum câteva zile am avut însă o surpriză plăcută când, nevoit să merg acasă, cât o mai însemna acest ”acasă” când acolo ajung de cel mult două ori pe an, am descoperit acest panou simplu dar cu un puternic rol de simbol.

acum 4 ani · comentarii (27)