Cei mai mari băutori din istorie. Au proclamat un festival al beţivanilor şi au transformat alcoolismul în politică de stat 1

Consumul de alcool era o practică comună încă din perioada antichităţii. Anumite popoare au rămas însă renumite pentru consumul masiv de băuturi alcoolice sau pentru ciudăţenii în legătură cu abuzul de vin sau bere. Romanii, egiptenii, vikingii, ruşii sau românii sunt menţionaţi în diferite documente ca mari amatori de băuturi alcoolice.

Cei mai mari băutori din istorie. Au proclamat un festival al beţivanilor şi au transformat alcoolismul în politică de stat Vezi comentarii 1

Românii care trăiesc fără curent electric şi canalizare, ca-n Evul Mediu: „Noi, în Uniunea Europeană? Aşa, fără curent? Şi cu buda în curte?“

Românii care trăiesc fără curent electric şi canalizare, ca-n Evul Mediu: „Noi, în Uniunea Europeană? Aşa, fără curent? Şi cu buda în curte?“

Balta Roşie este un sat uitat de civilizaţie din judeţul Botoşani. Aflat la mai puţin de 30 de minute de reşedinţa de judeţ, nu a avut niciodată curent electric, apă sau canalizare. Oamenii trăiesc ca în Evul Mediu, luminându-şi casele cu opaiţe, fără televizoare, cu haine spălate la mână şi mâncarea ţinută în puţuri sau beciuri adânci.

Proteste la Botoşani. Angajaţii sanatoriului de boli psihice lăsat fără finanţare au ieşit în stradă. Se fac şi colecte publice pentru pacienţi

Proteste la Botoşani. Angajaţii sanatoriului de boli psihice lăsat fără finanţare au ieşit în stradă. Se fac şi colecte publice pentru pacienţi

Problema Sanatoriului de boli psihice de la Podriga este departe de a fi rezolvată. După ce responsabilitatea a fost pasată de autorităţi,iar sanatoriul continuă să funcţioneze fără niciun fel de finanţare, angajaţii unităţii spitaliceşti au ieşit în stradă. Totodată Prefectura face colectă publică pentru a hrănii pacienţii.

Bolnavi lăsaţi la mila Domnului. Un sanatoriu cu 73 de pacienţi cu boli psihice grave a rămas fără finanţare

Bolnavi lăsaţi la mila Domnului. Un sanatoriu cu 73 de pacienţi cu boli psihice grave a rămas fără finanţare

Situaţie deosebit de gravă la Botoşani. În sanatoriul de boli psihice cronice de la Podriga, cei 73 de pacienţi internaţi au rămas fără nicio sursă de finanţare de aproape o lună. Unitatea spitalicească îi hrăneşte şi îi tratează din rezerve şi pe datorii. Sanatoriul nu a mai primit autorizaţie de funcţionare din cauza apei contamintate, iar autorităţile îşi pasează răspunderea de la unii la alţii.

Ca est-european, Brexitul mi se pare un act de un egoism sfidător. Am trăit pe un continent divizat, într-un comunism mizer şi asupritor din care ieşeai doar cu visul la ţările occidentale. După 1990, am văzut şi simţit interdicţii după interdicţii. De călătorie, de studiu, de muncă. În cele din urmă, printr-un gest de solidaritate, am intrat în Uniunea Europeană doar ca să auzim din nou de Europa cu două viteze şi de excepţia britanică.

acum 19 ore · comentarii (114)

Avertismentele tuturor experţilor, somităţilor, instituţiilor mondiale – de la Preşedintele Americii la Banca Mondială, FMI etc. – n-au funcţionat. Dimpotrivă, au fost contraproductive. Dar înseamnă acest vot că britanicii sunt „proşti," „nebuni," „rasişti"? Este simplu şi convenabil să se apeleze imediat la genul acesta de explicaţii, mai ales în ţări cu o cultură foarte diferită de cea britanică.

acum 19 ore · comentarii (33)

E una din zilele acelea în care realitatea ne aminteşte adevărul simplu, elocvent surprins de Gogol: „Tot felul de tâmpenii se întâmplă pe lume“. Votul britanic e o nefăcută care deschide Cutia Pandorei – cu riscuri, dar şi cu oportunităţi pentru curajoşi. Cred că răspunsul cel mai potrivit în faţa acestei provocări istorice este relansarea proiectului integrării europene. Părăsită de britanici, UE27 are o şansă: să devină cu adevărat o uniune.

acum 20 ore · comentarii (13)

Abia ajuns la vârsta când se cuvnea să se bucure de locul meritat  în galeria nobilă a oamenilor cari mai sunt, regizorul de teatru, de film şi de televiziune şi scriitorul de teatru satiric şi gazetarul Nae Cosmescu a intrat în amintire într-o clipă, spre dureroasa surprindere a lumii artelor cărora li s-a consacrat cu atâta devotament şi cu masa de lucru plină de proiecte susţinute de o invidiabilă tinereţe spirituală.

acum 22 ore · comentarii (0)

Cel mai rău dintre scenariile posibile s-a produs. Să fim totuşi calmi, reci (stiu ca este dificil pe caldura aceasta) şi raţionali. Văd deja o efervescenţă de opinii apocaliptice, exagerări ale contagiunii, cuvinte mari precum panică, sfîrşit, dezastru, criză... Analiza obiectivă a economiei romanesti ne arata un tablou cu mecanisme de imunizare consolidate împotriva socurilor de natura financiară şi economică.

acum 22 ore · comentarii (0)

Continentul se va micşora şi se va regionaliza, va fi o Germanie mai mare cu teritorii de vacanţă prin Sud, din care vor mai pleca cei care nu suportă pactul fiscal. Europa va deveni Europa lui Wolfgang Schäuble, Europa cu mai multe viteze, dar numai cei din viteza superioară vor fi de fapt Europa, restul vor fi şi mai clar decât acum marginea Europei.

acum 22 ore · comentarii (0)

Potrivit unui proiect de lege redactat de guvern, Casa Regală a României va deveni persoană juridică, dar nu una oarecare, ci „de utilitate publică”. Sintagma „persoană juridică de utilitate publică” se întâlneşte, însă, în legislaţia oengistă si cu acest statut se mândresc oengeurile fruntaşe, de exemplu Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi

acum 24 ore · comentarii (6)

Aproape toţi comentatorii dădeau ca sigură rămânerea Marii Britanii în UE. Avantajele erau evidente pentru antreprenori, bănci, companii mari, etc. Nu şi pentru oamenii simpli, care au ascultat cântecul de sirenă al unora precum Nigel Paul Farage, care explicau că Marea Britanie şi-a pierdut independenţa şi libertatea de acţiune, prin apartenenţa la UE. Dar nu explicau şi avantajele, multiple şi de loc neglijabile.

Pentru prima şi – sper – ultima dată, o să-l citez pe Nigel Farage, liderul populist şi xenofob al UKIP şi o să insist să luăm spusele lui cu cea mai mare seriozitate, pentru că o dată are deplină şi teribilă dreptate: “tema cea mai importantă aici nu este ce s-a întâmplat cu Marea Britanie, ci ce s-a întâmplat cu restul UE. Duhul eurosceptic a scăpat din lampă şi nu mai poate fi băgat la loc".

Dincolo de argumentele pragmatice pro şi contra ieşirii Marii Britanii din UE se iţeşte dispreţul bine fardat al multor britanici (rămâne de văzut dacă o majoritate) faţă de principiile generoase ale democraţiei şi civilizaţiei occidentale pe care le-au clamat insularii atât timp cât au avut numai de câştigat.

acum 2 zile · comentarii (46)

„Ori de câte ori am întors spatele Europei, mai devreme sau mai târziu am ajuns să regretăm. Întotdeauna a trebuit să ne întoarcem plătind mereu un preţ mult mai mare“, spunea recent premierul David Cameron. Aşadar, cum ar putea afecta un potenţial Brexit rolul Marii Britanii în securitatea europeană? Iată ce ne-au spus experţii.

acum 2 zile · comentarii (1)

În copilărie eram convinsă că nu voi ajunge vreodată să beau cafea. Priveam curioasă ciudatul obicei al adulţilor din familia mea: sâmbătă dimineaţa, uneori chiar şi duminică, atunci când toată familia era împreună, scoteau ceştile alb-albastre din dulap şi le umpleau cu lichidul cel mai amar din lume, pe care mai apoi îl sorbeau cu înghiţituri mici jumătate de zi.

acum 2 zile · comentarii (22)

Nu am plecat de la Europene. Sîntem tot acolo, parcaţi într-un centru corecţional şi trecem, aproape zilnic, prin şedinţe de umilire. Ieri, ne-au vizitat Ungaria şi Islanda. Mesajul a fost clar şi sever: munciţi, alergaţi, faceţi ore suplimentare, strîngeţi din dinţi, treceţi la credinţa fanatică în şansa înecată de sudoare şi veţi cîştiga!

acum 2 zile · comentarii (5)

Asociaţia MozaiQ, organizaţie comunitară LGBT (lesbiene, gay, persoane bisexuale şi transgender), cere în numele membrilor săi şi al altor persoane LGBT recunoaşterea legală cât mai urgentă de către stat şi de către societatea românească a relaţiilor de cuplu dintre persoane de acelaşi sex, sub forma căsătoriilor gay şi a parteneriatelor civile.

acum 2 zile · comentarii (228)

Există puţine lucruri cu care te mândreşti zilele astea când vine vorba de satul, oraşul sau judeţul natal mai ales atunci când eşti moldovean. Acum câteva zile am avut însă o surpriză plăcută când, nevoit să merg acasă, cât o mai însemna acest ”acasă” când acolo ajung de cel mult două ori pe an, am descoperit acest panou simplu dar cu un puternic rol de simbol.

acum 3 ani · comentarii (27)
Postari Recente