Destinul boierului care şi-a donat averea pentru educaţia copiilor săraci. A fondat prima şcoală şi primul institut academic pentru copiii de la ţară

Destinul boierului care şi-a donat averea pentru educaţia copiilor săraci. A fondat prima şcoală şi primul institut academic pentru copiii de la ţară

Boierul Anastasie Başotă, cel care a stăpânit acum 200 de ani întinse domenii în judeţul Botoşani şi Basarabia, a fost unul dintre cei mai renumiţi filantropi ai vremurilor sale. S-a ocupat de orfani, de săraci şi mai ales de iluminarea maselor, prin şcoli şi prin singurul Institut Academic de la ţară din secolul al XIX-lea.

Povestea compozitorului român care a creat una dintre capodoperele muzicale ale secolului al XX-lea. „Am ajuns la Chişinău cu picioarele goale şi fără bani“

Povestea compozitorului român care a creat una dintre capodoperele muzicale ale secolului al XX-lea. „Am ajuns la Chişinău cu picioarele goale şi fără bani“

Compozitorul Eugen Doga, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni ai secolului al XX-lea, a povestit pentru „Weekend Adevărul“ cum a ajuns să compună, cum vine muzica spre el şi cum o oferă celorlalţi. Şi, nu în ultimul rând, cum, pentru el, Mihai Eminescu şi Veronica Micle sunt un tot inseparabil.

Incurabila problemă majoră care a perpetuat legendara „ciumă roşie” în România.Călcâiul lui Ahile pentru actuala putere din România? Vulnerabilitate a marilor câştigători ai alegerilor? Cel mai mare şi puternic partid din ţara noastră, care domină scena politică de la Revoluţie încoace, are o repetabilă problemă. O piatră de gât, accesorizată cu numeroasele schelete istorice în dulap, de care nu poate să scape.

acum 19 zile · comentarii (2)

Miercuri, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, reunit în urgenţă după cumplitul atac cu arme chimice din care a făcut cel puţin 86 de morţi şi 160 de răniţi în localitatea Khan Sheikhoun din provincia siriană Idlib, a demonstrat din nou că, practic, şi-a atins limitele tragicei sale tradiţii de blocaj politic în cazul deciziilor esenţiale.

acum 19 zile · comentarii (28)

Mă gândesc de vreo 5 zile la cartea lui Vlad Zografi, „Efectele secundare ale vieţii“ (Editura Humanitas). Am citit-o ca pe un roman şi m-am prins un pic cam târziu că grila mea e incorectă. De fapt ar fi trebuit să iau aminte la modul serios la sfatul Ioanei Pârvulescu de pe copertă: „Nu citiţi această carte, ci ascultaţi-o aşa cum se ascultă muzica: este o simfonie contemporană“.

acum 19 zile · comentarii (24)

Primele imagini ale unor maşini de luptă le găsim încă din zorii istoriei, în timpul civilizaţiei sumeriene. Stindardul din Ur – găsit pe un artefact datat în perioada 2600-2400 î. Hr – reprezintă un prim „prototip” al unei maşinării de război folosită pe un câmp de luptă. Alcătuit din trei registre succesive, cu posibilele scene ale unei bătălii, stindardul redă imaginea clasică a formei carului de luptă.

acum 19 zile · comentarii (4)

Spectacolul începe cu o defilare, ca la marile show-uri, cinematografice sau de modă, ale performerilor. Preţ de câteva minute se perindă pe un imens covor roşu, fără să spună un cuvânt, Emöke Boldiszár, Daniel Bucher, Ofelia Popii, Valentin Späth, Marius Turdeanu. Actori ai celor două Secţii - Română şi Germană - ale Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu.

acum 19 zile · comentarii (1)

Termenul de obţinere a „Autorizaţiei de Securitate la Incendiu” se amână din nou. Astfel, obligativitatea obţinerii s-a mutat din iunie în septembrie şi cel mai probabil se va tot amâna, aşa cum de astfel se întâmplă de mai bine de doi ani.

acum 20 zile · comentarii (1)

Nu există om în România să nu ştie că atunci când vrei să îngropi o problemă înfiinţezi o comisie. Săptămâni la rând, legea salarizării unitare a fost negociată de Ministerul Muncii cu partenerii sociali. Când lucrurile păreau că se îndreaptă spre adoptarea proiectului de lege în guvern urmată de trimiterea la parlament pentru dezbatere, lucrurile s-au schimbat în mod radical.

acum 20 zile · comentarii (24)

Citiţi cu atenţie cele două texte de mai jos. Unul a fost imaginat de Caragiale acum 137 de ani, celălalt s-a petrecut aievea, luni seara, la Antena 3. Primul are drept protagonişti duetul Conu’ Leonida – Coana Efimiţa, cel de-al doilea are drept protagonişti duetul Conu’ Liviu Dragnea – Coana Radu Tudor. Descoperiţi deosebirile dintre cele două texte, că asemănările sunt mult prea evidente.

acum 20 zile · comentarii (51)

Solistul Remus Azoiţei, singurul român angajat vreodată de Academia Regală de Muzică din Londra, revine în fiecare an, în luna aprilie, să cânte pe scena Ateneului Român. Joi şi vineri, de la ora 19.00, artistul va interpreta alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Camil Marinescu, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski.

acum 20 zile · comentarii (0)

Reiau aici şi acum acest text care nu a fost publicat niciodată, exact aşa cum l-am scris în vara lui 2007, la despărţirea de „România liberă“. Este un portret al uneia dintre fiinţele pe care le-am iubit cel mai mult, intelectual vorbind: artista plastică Simona Nistor-Vianu, născută Weissmann (nu am insistat în text prea mult asupra evreităţii sale, dar era esenţială).

acum 20 zile · comentarii (1)

Ministrul Muncii, doctorul în sociologie, deci intelectualul Olguţa Vasilescu, a făcut următoarea observaţie profundă: închisorile din România sunt pline de intelectuali. De fapt România geme de falşi universitari şi de pseudo-specialişti. Pretutindeni avem cercetători în apă de ploaie şi analişti ai găurilor din covrigi. Catastrofa intelectuală a României nu se vede în puşcării, ci în universităţi.

acum 20 zile · comentarii (70)

Războiul informaţional continuu este un atribut esenţial al lumii globalizate, pentru că statele au obligaţia esenţială faţă de ele însele să îşi creeze şi apoi exploateze o imagine proprie, care să corespundă nevoilor proprii de poziţionare în lumea contemporană în care informaţia nu mai are efectiv niciun fel de graniţe fizice.

acum 20 zile · comentarii (79)

Există puţine lucruri cu care te mândreşti zilele astea când vine vorba de satul, oraşul sau judeţul natal mai ales atunci când eşti moldovean. Acum câteva zile am avut însă o surpriză plăcută când, nevoit să merg acasă, cât o mai însemna acest ”acasă” când acolo ajung de cel mult două ori pe an, am descoperit acest panou simplu dar cu un puternic rol de simbol.

acum 4 ani · comentarii (27)
Postari Recente