După 25 de ani, dacă dorim să ne revedem viaţa sugrumată din Epoca de Aur: primul muzeu al comunismului din România, proiectat de un irlandez 0

La începutul acestei săptămâni a fost ales proiectul de realizare al primului muzeu al vieţii cotidiene în comunism din România. Muzeul va fi amenajat cu fonduri europene într-o hală dintr-o fostă uzină a ”Epocii de Aur” din Botoşani. Un irlandez s-a ocupat de proiectarea muzeului şi se anunţă a fi cea mai grandioasă expoziţie despre viaţa în comunism din toată Europa.

După 25 de ani, dacă dorim să ne revedem viaţa sugrumată din Epoca de Aur: primul muzeu al comunismului din România, proiectat de un irlandez Vezi comentarii 0

Florin Ţurcanu, preşedintele condamnat la puşcărie al Consiliului Judeţean Botoşani, nu îşi dă demisia: „Mă mai sacrific o dată pentru binele tuturor“ | pnl

Florin Ţurcanu, preşedintele condamnat la puşcărie al Consiliului Judeţean Botoşani, nu îşi dă demisia: „Mă mai sacrific o dată pentru binele tuturor“

Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, nu îşi dă demisia după ce a fost condamnat definitiv la şase luni de închisoare cu suspendare. Şeful judeţului îşi păstrează şi funcţia de preşedinte al PNL Botoşani, fiindcă liderii de la centru l-ar fi sfătuit să o păstreze.

Istoria zbuciumată a primului conac urban în stil „Secession“ din Moldova. De la reşedinţa rebelului ispravnic Silion la ruină cu ştaif în centrul Botoşaniului

Istoria zbuciumată a primului conac urban în stil „Secession“ din Moldova. De la reşedinţa rebelului ispravnic Silion la ruină cu ştaif în centrul Botoşaniului

Unul dintre cele mai frumoase conace urbane de la începutul secolului al XX-lea este casa fostului ispravnic de Botoşani Ştefan Silion. Casa, o bijuterie arhitectonică, este singura locuinţă în stilul „rebel“ Seccesion din Moldova şi reprezintă crezul artistic al proprietarului. Astăzi conacul este doar o ruină.

Bătrân chinuit şi umilit într-un spital din România: a zăcut mai bine de patru ore într-un scaun cu rotile, uitat de medici la uşa spitalului

Bătrân chinuit şi umilit într-un spital din România: a zăcut mai bine de patru ore într-un scaun cu rotile, uitat de medici la uşa spitalului

Un bătrân de aproximativ 80 de ani adus cu ambulanţa la Spitalul Judeţean „Mavromati“ din Botoşani a fost pus într-un scaun cu rotile şi „uitat“ de personalul medical peste 4 ore la marginea unui salon. Bătrânul abandonat şi umilit la spital a stârnit mila pacienţilor şi vizitatorilor, care au făcut public acest caz.

Serialul de texte prin care ne-am angajat în susţinerea candidaturii lui Klaus Iohannis la Preşedenţia României, începe cu titlul „SE POATE”. Acesta este cuvântul, conceptul, sloganul sau brandul, care a orientat, dar a şi susţinut întreaga campanie electorală a dânsului..Celelalte imperative, cum ar fi „Schimbarea”, sau „Lucrul bine făcut”, sau „Împreună”, sau „Starea normală”, sunt însoţitoare, corelative.

acum 11 zile · comentarii (4)

În urmă cu aproape doi ani, atunci când scriam cronica spectacolului cu piesa Hedda Gabler, montat de Andrei Şerban la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, îmi începeam comentariul cu o observaţie a regretatului poet Marius Robescu. Un poet ce a practicat într-o vreme critica de teatru, relevant în acest sens fiind volumul Autori şi spectacole, publicat la editura Eminescu.

acum 11 zile · comentarii (0)

Natural, artificial sau decorativ, bradul este elementul definitoriu al amenajărilor de Crăciun. Simbol al naşterii Domnului, al bucuriei şi al descoperirii, el este prezent în memoria şi în amintirile noastre încă de copii. Tradiţia trebuie să meargă mai departe, aşa că n-ar strica să vedem câteva moduri în care ne putem împodobi bradul în acest an.

acum 11 zile · comentarii (7)

Basmele româneşti sunt o inepuizabilă sursă de inspiraţie, mai ales când se inoculează ideea că Voronin ar fi un Michiduţă al politicii moldoveneşti. Adică suntem tentaţi să credem că nu este „dracul” chiar atât de negru încât să nu poată fi păcălit (alias cooptat la guvernare), mai ales că nu ajung voturi pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova. Dar această opţiune e una prin omisiune.

acum 11 zile · comentarii (3)

Vă recomand din nou să vedeţi Paddington, dacă vă plac fanteziile amuzante care sunt la modă în vremea noastră. Este lipsit de lucruri urâte şi dă speranţe oamenilor care vor să creadă că amuzamentul şi plăcerea sunt calea către fericire. Este, pe scurt, un film pentru familiile care dau un centru clasei de mijloc în orice democraţie liberală.

acum 11 zile · comentarii (0)

Acum două săptămîni, am scris aici despre umilirea Bisericii de către şefii locali din PSD. Înregistrările apărute în campania electorală cu baronul roşu de Satu-Mare, care trimitea literalmente la dracu’ pe preoţii şi preotesele care nu-i aduceau voturi pentru Ponta, m-au durut, m-au ofensat, m-au revoltat. Pare-se că pe mine mai mult decît pe înalţii ierarhi BOR.

acum 11 zile · comentarii (29)

Uneori, mi-e ruşine de hărniciile mele săptămînale. Mă las absorbit prea uşor de „urgenţe” gazetăreşti, de imediatul politic, de isprăvile unor inşi de mîna a doua şi a treia, despre care mîine nu se va mai vorbi şi de a căror „românitate” nu sunt deloc mîndru. E o boală generală de altfel. Suntem asfixiaţi cu toţii de contingenţe, de pasiuni provinciale, de dezbateri meschine.

acum 11 zile · comentarii (125)

Criza economică şi socială nu a avantajat deloc social-democraţia europeană. Dimpotrivă, i-a accentuat vulnerabilităţile, aruncând stânga moderată într-o gravă criză de identitate. Rezultatele confirmă impresia de confuzie ideologică şi de acţiune inadecvată. Derapajele populist-autoritariste din România şi Bulgaria şi arestarea ex-premierului portughez Jose Socrates sunt cele mai recente tuşe ale tabloului acestei fundături dezolante.

acum 12 zile · comentarii (4)

Anul acesta, plin de cele mai spectaculoase şi surprinzătoare evoluţii, încă nu s-a încheiat. DNA a preluat ancheta privind votul din afara ţării. Asta ar putea însemna că investigaţia va fi mai incisivă şi că ar putea avea şi consecinţe politice. Deocamdată e vorba de o anchetă in rem, adică privitoare la fapte şi nu la persoane.

acum 12 zile · comentarii (32)

Se continuă schimbarea de paradigmă în discuţiile cu experţii creditorilor internaţionali. România are câştiguri de reputaţie şi credibilitate ce îi permit negocierea unei consolidări fiscale calitative, stimuli pentru creştere economică şi consolidarea plasei de siguranţă socială refacută cu greu în ultimii ani.

acum 12 zile · comentarii (10)

În ultimii ani petrecuţi pe Sfânta Elena, Napoleon ar fi spus celor apropiaţi că nici Iisus nu ar fi devenit Mântuitorul dacă nu ar fi murit pe cruce. Deşi era evident că Napoleon nu dorea decât să alăture destinul său de cel al lui Hristos, putem să înţelegem că se întâmplă ceva care determină apariţia unui curent politic, literar, unei ideologii etc.

acum 12 zile · comentarii (9)

Lawrence Devlin a fost şeful Staţiei CIA din Congo între 1960 şi 1967. Autorizat de Centru să desfăşoare în Congo o Operaţiune clandestină, vizând eliminarea politică şi fizică a lui Patrice Lumumba, premierul ales la primul scrutin parlamentar de după dobândirea Independenţei, Larry Devlin îşi va publica memoriile în 2007, la PublicAffair sub titlul „Chief of Station, a MEMOIR of 1960-1967 (Şef de Staţie, un MEMORIU al anilor 1960-1967)“.

acum 12 zile · comentarii (17)

Există puţine lucruri cu care te mândreşti zilele astea când vine vorba de satul, oraşul sau judeţul natal mai ales atunci când eşti moldovean. Acum câteva zile am avut însă o surpriză plăcută când, nevoit să merg acasă, cât o mai însemna acest ”acasă” când acolo ajung de cel mult două ori pe an, am descoperit acest panou simplu dar cu un puternic rol de simbol.

acum 2 ani · comentarii (27)
Postari Recente