Ministrul Educaţiei cere universităţilor să atragă mai mulţi studenţi. Costoiu: „Sistemul preuniversitar este în colaps din punctul de vedere al orientării”

Ministrul Educaţiei cere universităţilor să atragă mai mulţi studenţi. Costoiu: „Sistemul preuniversitar este în colaps din punctul de vedere al orientării”

Liviu Pop, ministrul Educaţiei, cere reprezentanţilor sistemului universitar să atragă mai mulţi studenţi, asta în contextul în care numărul tinerilor înscrişi la facultate s-a înjumătăţit în ultimii zece ani. Pe de altă parte, unii dintre rectori spun că fac tot posibilul să atragă candidaţi, însă aceştia se îndreaptă acum doar către anumite domenii.

Ad Astra acuză Ministerul Cercetării că alocă 360 de milioane de lei pentru o competiţie de proiecte care nu respectă  prevederile legale. Reacţia ministrului

Ad Astra acuză Ministerul Cercetării că alocă 360 de milioane de lei pentru o competiţie de proiecte care nu respectă  prevederile legale. Reacţia ministrului

Asociaţia de cercetători „Ad Astra“ acuză Ministerul Cercetării că alocă 360 de milioane de lei pentru o competiţie de proiecte care nu este legală. Printre nemulţumirile celor de la Ad Astra se numără neincluderea dreptului la contestaţie, dar şi faptul că nu sunt precizate criteriile în funcţie de care se acordă finanţarea. În replică, ministrul Cercetării Lucian Georgescu spune că este posibil să se fi strecurat greşeli în ordinul emis.

PROIECT Studiile de master şi de doctorat vor fi asimilate la pensie

PROIECT Studiile de master şi de doctorat vor fi asimilate la pensie

Studiile postuniversitare, de master şi de doctorat vor fi asimilate stagiului de cotizare în sistemul de pensii, nu doar cele universitare, indiferent de numărul de ani şi de instituţii absolvite. Iniţiatorii motivează formularea acestui proiect de lege susţinând că munca intelectuală este tratată „superficial” în România şi „dusă la derizoriu”. Proiectul a fost depus de trei parlamentari PNL.

Ministrul Educaţiei, despre „Fabricile de diplome“ repornite de Andronescu: „Semnalul de alarmă trebuie luat în calcul“

Ministrul Educaţiei, despre „Fabricile de diplome“ repornite de Andronescu: „Semnalul de alarmă trebuie luat în calcul“

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, marţi, că anumite elemente din legea privind cifra de şcolarizare, care prevede că „fiecare cadru didactic trebuie să aibă maximum 35 de studenţi la curs”, pot scădea calitatea actului de învăţământ superior. Declaraţia vine în contextul în care, ieri, dezvăluiam că parlamentarii au adoptat o iniţiativă legislativă care permite universităţilor să elibereze diplome pe bandă rulantă.

Aproximativ 14.500 de absolvenţi de liceu vor pleca la studii în afară în 2017. Numărul lor este în creştere cu 2,7% faţă de anul trecut

Aproximativ 14.500 de absolvenţi de liceu vor pleca la studii în afară în 2017. Numărul lor este în creştere cu 2,7% faţă de anul trecut

Aproximativ 14.500 de absolvenţi ai clasei a XII-a vor pleca în străinătate pentru a urma studiile universitare, cu 2,7% mai mulţi faţă de anul precedent, potrivit cifrelor transmise de Edmundo pentru Adevărul. Procentul celor care optează pentru o facultate în afară este în continuă creştere - din 2014 şi până în prezent a crescut cu 8%.

VIDEO Tot ce trebuie să ştii despre prezentarea unei lucrări de licenţă

VIDEO Tot ce trebuie să ştii despre prezentarea unei lucrări de licenţă

În zilele ce urmează, studenţii care au terminat facultatea vor trece prin emoţiile prezentării lucrării lor de licenţă. De multe ori, se întâmplă ca prezentarea acesteia să conteze mai mult decât lucrarea în sine, iar asta pentru că acela este momentul în care profesorii se conving de calitatea lucrării academice. Pentru a trece cu bine peste emoţiile acestor momente, Liliana Popescu, lector în cadrul Universităţii SNSPA a oferit câteva ponturi.

Cadre didactice de la Universitatea Politehnica Bucureşti fac meditaţii gratuite la Matematică şi Fizică, pentru admitere. Tinerii au şi cazare gratuită

Cadre didactice de la Universitatea Politehnica Bucureşti fac meditaţii gratuite la Matematică şi Fizică, pentru admitere. Tinerii au şi cazare gratuită

Mai multe cadre didactice de la Universitatea Politehnica din Bucureşti organizează, între 3 şi 15 iulie, un program intensiv de pregătire gratuit la matematică şi fizică, pentru candidaţii la examenul de studii de licenţă. Instituţia de învăţământ superior anunţă ca va oferi şi cazare în perioada acestei pregătiri.

Tot ce trebuie să ştii despre studiile în străinătate

Tot ce trebuie să ştii despre studiile în străinătate

Tinerii care vor să aplice la o facultate din străinătate trebuie să ştie în primul rând,  că fiecare facultate are propriile criterii în ceea ce priveşte selectarea candidaţilor. Toate cer, însă, diploma care să ateste promovarea examenului de Bacalaureat şi cea prin care sunt recunoscute competenţele lingvistice la limba în care se vor defăşura studiile, de obicei fiind una de circulaţie internaţională.

Cum alegi facultatea potrivită

Cum alegi
facultatea potrivită

Expertul în consiliere şi orientare profesională, Marian Crăciun, explică tot ce trebuie să ştie tinerii pentru a alege facultatea potrivită. „Odată ce devin studenţi, au o mulţime de oportunităţi, trebuie doar să întindă mână şi să le acceseze”

Săptămâna trecută, marţi, exact în ziua în care iresponsabilii şi analfabeţii politic lideri ai PSD erau gata-gata să joace ceardaş pe trecutul României doar spre a le face pe plac liderilor UDMR cu scopul de a-i convinge să le dea votul care să le permită perpetuarea la guvernare, din Germania, ţara care reprezintă motorul Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat ferm împotriva autonomiei pe criterii etnice.

acum 26 zile · comentarii (41)

Atunci când eşti mic, toată lumea te întreabă ce îţi doreşti să devii când o să fii mare, iar tu răspunzi inocent ce îţi trece prin minte în momentul respectiv. Poate chiar crezi, pentru o secundă, că exact asta o să se întâmple. Apoi, când creşti, ai alte idealuri, dezvolţi pasiuni şi descoperi lucruri care te atrag şi îţi plac cu adevărat. Începi să-ţi conturezi personalitatea şi te gândeşti serios la ce ai vrea să faci în viitor.

acum 2 luni · comentarii (0)

Ţi-ai dorit vreodată să părăseşti zona de confort şi să te laşi purtat pe aripile unui drum nou, atipic, care să te provoace spiritual şi intelectual? Dacă da, atunci e momentul să te pui pe căutat, să aduni informaţii şi să găseşti calea prin care să aduni într-un bagaj de cală o mulţime de experienţe noi.

acum 2 luni · comentarii (6)

Mi-am scris lucrarea de licenţă în 1999, de mână. O am şi acum. Deşi nu aş fi crezut, am ajuns să o lucrez pe literatura română veche, cu domnul profesor Dan Horia Mazilu, Decanul Facultăţii de Litere Bucureşti pe vremea aceea. Avea un mod blând şi cald de a preda acea bucată, nu tocmai digerabilă a literaturii noastre, care te fermeca.

acum 3 luni · comentarii (10)

Ministrul Muncii, doctorul în sociologie, deci intelectualul Olguţa Vasilescu, a făcut următoarea observaţie profundă: închisorile din România sunt pline de intelectuali. De fapt România geme de falşi universitari şi de pseudo-specialişti. Pretutindeni avem cercetători în apă de ploaie şi analişti ai găurilor din covrigi. Catastrofa intelectuală a României nu se vede în puşcării, ci în universităţi.

acum 4 luni · comentarii (71)

Pe vremuri, în epoca democraţiei populare, se folosea frecvent sintagma „ştiinţa pentru toţi”. Existau şi o revistă şi o colecţie de carte cu acest titlu, ales anume ca să sugereze nu numai buna intenţie a „popularizării”, ci şi ideologia dreptului fiecărui cetăţean de a avea acces la un domeniu rezervat - pe vremea exploatatorilor - numai unor privilegiaţi ai soartei.

acum 7 luni · comentarii (149)

Experţii desemnaţi de CNATDCU spre a stabili cum stau cu adevărat lucrurile în cazul tezei de doctorat elaborată de doamna Laura Codruţa Kövesi au stabilit că şefa DNA este în procent de 4-5% mai puţin virgină din punct de vedere ştiinţific decât ar trebui să fie orice cetăţean care a obţinut pe căi absolut cinstite respectivul titlu ştiinţific.

acum 8 luni · comentarii (19)

Carevasăzică aşa. În imensa lui generozitate cu iz electoral, Parlamentul, adică aripa PSD-ALDE-UDMR din componenţa lui, vrea să îmi mărească leafa de bugetar cu aproximativ 15% . El vor, dar  eu nu vreau şi pace. Unde mai pui că mai şi scriu şi vituperez  împotriva acestei magnanimităţi, socotind-o iresponsabilă, ruşinoasă şi suspectă.

acum 9 luni · comentarii (47)

Multe discuţii, multe vorbe, multe analize, dar cu ce rezultate? Mulţi oameni de bună credinţă asistă la spectacolul mediatic şi înţeleg ce pot, din declaraţiile celor interesaţi de problema plagiatelor. Guvernul şi PNL au iniţiat deja procedura de contestare la CCR a Legii plagiatelor, este posibil ca preşedintele Iohannis să conteste şi dânsul această lege.

acum 9 luni · comentarii (89)

Săptămâna a debutat cu o afirmaţie halucinantă făcută de d-na prof.univ. dr Ecaterina Andronescu. Potrivit site-ului cotidianul.ro, doamna preşedintă a Comisiei de învăţământ din Senatul României, în repetate rânduri ministru al Educaţiei, ar fi declarat că povestea plagiatului fostului ei şef de guvern şi de partid, numitul Ponta Victor Viorel, e departe de a fi încheiată.

acum 10 luni · comentarii (25)

S-a dar liber la remuşcări, scuze şi pus cenuşă în cap. Eu asta înţeleg din recenta decizie a Camerei Deputaţilor de a le permite „doctorilor” plagiatori să renunţe de bună voie la titlu. Adică, de acum înainte, plagiatorii vor putea spune, precum Tudor Postelnicu în 1990, „am fost un dobitoc”. Şi gata, vor fi scutiţi de orice răspundere.

acum 10 luni · comentarii (42)

QS World University Rankings a făcut publice ierarhiile universitare pentru anul 2016, iar România este situată în ruşinoasa categorie 701+. Simplu spus, toate cele patru mari instituţii de învăţământ superior de la noi (Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara) sunt catalogate drept universităţi de rangul şapte! Ca să nu mai vorbim de alte „instituţii de învăţământ superior”, din diverse municipii reşedinţă de judeţ, care nici măcar nu există!

acum 11 luni · comentarii (74)
Postari Recente