Stiri despre limba romana

  750 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Dificultăţi
de limbă (VIII): „dintre“ şi „între“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dificultăţi de limbă (VIII): „dintre“ şi „între“

  Voi prezenta astăzi un alt caz de substituţie: folosirea prepoziţiei „între“ în locul lui „dintre“ şi invers. Regula folosirii corecte a celor două prepoziţii a apărut cu câteva decenii în urmă şi părea uşor de aplicat. Cu toate acestea, dificultatea persistă întrucât, în limbă, reglementările sunt greu de impus…

 • Dificultăţi
de limbă (VII): „din“ şi „dintre“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dificultăţi de limbă (VII): „din“ şi „dintre“

  Multe persoane instruite şi pasionate de exprimarea corectă invocă o „regulă“ privind folosirea „corectă“ a prepoziţiilor „din“ şi „dintre“, atunci când avem în vedere exprimarea unei părţi dintr-o mulţime. Este vorba de sensul partitiv care ar impune, în limba română, folosirea diferenţiată a prepoziţiilor „din“ şi „dintre“.

 • Dificultăţi
de limbă (VI): „Zoei”, „Zoe-i”, „Zoii” sau „lui Zoe”?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dificultăţi de limbă (VI): „Zoei”, „Zoe-i”, „Zoii” sau „lui Zoe”?

  În limba română, numele de persoană feminine fac genitiv-dativul adăugând „-ei” sau „-ăi” la radical. Uneori, când regula nu funcţionează, apelăm la articolul masculin antepus „lui”, deşi scriitori mai îngrijiţi s-au străduit, pe cât au putut, să-l evite. Povestea acestei situaţii paradoxale, în cele ce urmează…

 • Dificultăţi
de limbă (V): „că“ şi „căci“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dificultăţi de limbă (V): „că“ şi „căci“

  Nu mă îndoiesc că aţi auzit multe persoane care folosesc conjuncţia „căci“, în mod greşit, în locul celei fireşti „că“. Eroarea este veche, au fost vremuri când se credea că a fost eliminată, dar democraţia ne-a readus-o sau, mai degrabă, s-a adeverit principiul că în limbă „nimic nu se pierde“.

 • Dificultăţi
de limbă (IV): „ca” şi „ca şi”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dificultăţi de limbă (IV): „ca” şi „ca şi”

  Un număr apreciabil de lingvişti au atras atenţia, în repetate rânduri, asupra unei greşeli persistente: folosirea lui „ca şi” în locul lui „ca” în contexte în care nu se fac comparaţii. Am scris şi eu despre acest fenomen, precum şi oroarea românilor faţă de cacofonie, dar socotesc că revenirea este oricând binevenită.

 • Scandalurile numirilor politice ating şi Institutul Limbii
Române
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scandalurile numirilor politice ating şi Institutul Limbii Române

  Directorul Institutului Limbii Române (ILR) George Doca vrea să îi demită pe membrii Consiliului de Coordonare ai instituţiei pentru că s-au opus numirii lui în funcţie, după cum susţin cei din urmă. Concret, în decembrie profesorii din cadrul Consiliului l-au contestat pe noul director, numit de Liviu Pop, pe motiv că nu ar avea competenţele profesionale necesare.

 • O şcoală românească, inaugurată într-un sat din
Ucraina, unde se încearcă limitarea predării în limba română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O şcoală românească, inaugurată într-un sat din Ucraina, unde se încearcă limitarea predării în limba română

  În satul Iordăneşti, din regiunea ucraineană Cernăuţi, a fost inaugurată o şcoală românească începută în anul 2011. Lucrările s-au efectuat cu mari întreruperi, din cauza lipsei fondurilor necesare. Părinţii au trebuit chiar să recurgă la acţiuni de protest, nu lăsau copiii să meargă la şcoala veche, care este foarte avariată. În total, costurile de construcţie a noii şcoli au fost estimate la circa 1,15 milioane de euro.

 • Un an nou mai bun pentru moravurile publice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un an nou mai bun pentru moravurile publice

  Mai toată lumea ştie ce ne lipseşte, ce nu merge cum ar trebui, ce-ar fi de sperat ca să ne reaşezăm măcar în condiţia normalităţii, dacă nu în aceea a funcţionalităţii optime. Stăm prost cu spitalele, cu şcolile, cu autostrăzile, cu prestaţia politică a guvernanţilor, cu prestaţia politică a Opoziţiei, cu legile şi cu respectarea lor, cu rigoarea profesională a gazetarilor etc.

 • Dificultăţi de limbă (III):
„numai“, „doar“ şi „decât“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dificultăţi de limbă (III): „numai“, „doar“ şi „decât“

  Oare cum a apărut tendinţa de folosire curentă a lui „decât“, în propoziţii afirmative, cu sensul adverbelor restrictive „doar“ sau „numai“? Se ştie că abaterea a fost observată de mai multă vreme în limba vorbită în sudul ţării. Cum de s-a extins această greşeală la un număr atât de mare de persoane cu şcolaritate completă?

 • Vladimir Voronin: În pofida propagandei proromâneşti, moldovenii continuă să-şi numească limba moldovenească
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vladimir Voronin: În pofida propagandei proromâneşti, moldovenii continuă să-şi numească limba moldovenească

  Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, este indignat pe hotărârea Curţii Constituţionale ce permite Parlamentului să modifice articolul 13 din Constituţie, şi anume înlocuirea limbii moldoveneşti cu limba română ca limbă de stat. Fostul preşedinte de ţară susţine că e inadmisibil ca poporul să fie lipsit de limba pe care consideră că o vorbeşte, limba moldovenească.

 • Andrian Candu: Doar cei care au nostalgia pentru alte vremuri mai cred că vorbesc limba moldovenească. Tânăra generaţie înţelege că e limba română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Andrian Candu: Doar cei care au nostalgia pentru alte vremuri mai cred că vorbesc limba moldovenească. Tânăra generaţie înţelege că e limba română

  Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, consideră că limba vorbită în Republica Moldova este limba română. Şeful Legislativului a declarat că şi-ar dori ca să fie modificat articolul 13 din Constituţie, fapt ce ar însemna înlocuirea limbii moldoveneşti cu limba română ca limbă de stat.

 • Dodon anunţă că va organiza proteste pentru a apăra limba moldovenească, dacă limba română devine limbă de stat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dodon anunţă că va organiza proteste pentru a apăra limba moldovenească, dacă limba română devine limbă de stat

  Igor Dodon a declarat miercuri, 13 decembrie, că avizul pozitiv al Guvernului pe proiectul de lege ce prevede redenumirea limbii de stat în Constituţie din limba moldovenească în cea română „este încă o dovadă că regimul de la putere face tot posibilul pentru a dezbina societatea moldovenească pe criterii false”. Şeful statului afirmă că, în cazul în care limba de stat va fi modificată, poporul va ieşi în stradă alături de preşedinte.