Suceava în 2014: accidentul de la Zidul Morţii, incendiul de la Rozita şi numeroase dosare DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul 2014 a început în judeţul Suceava cu groaznicul accident de la „Zidul Morţii”
Anul 2014 a început în judeţul Suceava cu groaznicul accident de la „Zidul Morţii”

Anul 2014 a fost presărat în judeţul Suceava de accidente teribile, incendii devastatoare şi numeroase dosare prin care persoane publice au fost cercetat de procurorii DNA pentru fapte de corupţie.

Anul 2014 a început în judeţul Suceava cu tragedia de la „Zidul Morţii”. Un tânăr de 21 de ani a murit după ce s-a izbit cu maşina într-un pilon construit în mijlocul DN17, loc în care şi-au pierdut viaţa în accidente rutier alte trei persoane. Numeroşi suceveni, printre care şi fostul rector al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, au criticat dur soluţia aleasă pentru amenajarea intersecţiei dintre DN17 şi viitoarea şosea de centură a Sucevei.

Autorităţile şi proiectantul intersecţiei au dat vina pe şoferi pentru producerea accidentelor. Asta i-a înfuriat pe suceveni care s-au organizat pe reţele de socializare şi peste 500 de persoane au participat la un marş în care au cerut demolarea Zidului Morţii.

Aeroportul a fost închis, termenele de modernizare ale pistei au fost depăşite

Tot la începutul lunii ianuarie 2014, Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, situat în oraşul Salcea, a fost închis pentru începerea lucrărilor de modernizare printr-un program finanţat din fonduri europene. Proiectul vizează extinderea pistei, construirea unui nou turn de control şi instalarea unui nou sistem de balizaj şi navigaţie.

Deşi preşedinte CJ Suceava, Cătălin Nechifor, anunţa că aeroportul va fi redeschis în noiembrie 2014, termenul a fost deja depăşit. Cel mai probabil aeroportul va ma rămâne închis încă cel puţin jumătate de an.

Tot în ianuarie, preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PNL, Marius Zmău, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, prejudiciul provocat statului fiind estimat la 2,27 milioane de lei.

Între timp, la Cernăuţi a izbucnit revoluţia, iar sediul Administraţiei Regionale de Stat a fost ocupat de contestatarii regimului Ianukovici.

image

La începutul lunii februarie, primarul Aurel Olărean a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu după ce a refuzat validarea unui consilier local, iar şeful IPJ Suceava, Ioan Nicuşor Todiruţ, a fost trimis în judecată în dosarul care vizează achiziţionarea unei clădiri din Câmpulung Moldovenesc.

Tot în februarie a murit deputatul minorităţii italiene, Mircea Grosaru.

La jumătatea lunii februarie, călugării de la Schitul Sihăstria Rarăului au ascuns-o pentru două nopţi pe eleva Iulia Ionescu, care fugise de acasă pentru a se călugări.

În mai, judeţul Suceava a fost vizitat de fostul preşedinte al FC Barcelona, Joan Laporta.

Joan Laporta sucevita. FOTO

Alegerile europarlamentare din 25 mai, au fost câştigate în judeţul Suceava de alianţa PSD-UNPR-PC cu 40,12%.

DNA Suceava a dat drumul la dosarele prăfuite din fişete

În iunie, după ce la şefia DNA Suceava a ajuns Mihaela Mihai, procurorii anticorupţie suceveni au început să dea drumul dosarelor care până acum stăteau prăfuite în fişetele instituţiei. Primul dosar sonor a fost cel în care şeful structurii centrale APIA, şefii APIA Suceava, preoţi, consilieri judeţeni şi un fost primar au fost acuzaţi că au pus la punct o adevărată reţea pentru fraudarea subvenţiilor agricole din fonduri europene.

După doar câteva zile, procurorii DNA i-au ridicat pe procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorii Daniela Prandea şi Bogdan Bărbuţă, omul de afaceri Costel Babiuc şi primarul Aurel Olărean, acuzaţi de corupţie, şantaj şi abuz în serviciu.

procuror dumitru dambu suceava. FOTO

În iulie, şeful Poliţiei Fălticeni, Ioan Nichitoi, a fost trimis în judecată pentru că şi-a obligat un subordonat să-l scape de dosar penal pe un om de afaceri, iar comisarul Răzvan Andreica a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu după ce i-a confiscat ilegal actele unui taximetrist.

Tot în iulie fostul şef al Poliţiei de Frontieră Siret, Nelu Fediuc, şi şeful SPP Suceava, Lucian Solcan, au fost reţinuţi de DNA pentru că ar fi încasat taxe de protecţie de la contrabandiştii de ţigări.

În august judeţul Suceava a găzduit Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică. România a obţinut şase medalii de aur şi patru de argint.

Numele lui Cătălin Nechifor, în dosarul „Hrebenciuc”

În octombrie sucevenii au aflat că numele preşedintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, apare într-un dosar de trafic de influenţă. Mai exact, Nechifor şi Viorel Hrebenciuc ar fi negociat cumpărarea unui conac care îi aparţine prinţului Paltin Sturdza.

În noiembrie, Klaus Iohannis a câştigat turul al doilea al alegerilor prezidenţiale în judeţul Suceava cu 51,5% dintre voturi. Tot în noiembrie, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a pierdut definitiv procesul prin care revendica 160.000 de hectare de pădure.

Primarul comunei Udeşti, Săvel Botezatu, a fost arestat preventiv într-un dosar vizând fraudarea subvenţiilor agricole din fonduri europene, iar şeful SIPI Suceava, Cristian Macsim, a fost reţinut de DNA pentru că ar fi sprijinit poliţişti implicaţi în contrabanda cu ţigări.

Înainte de sărbători, complexul comercial Rozita din comuna Şcheia a fost distrus de un incendiu de proporţii.

image

Alte ştiri din Suceava:

Odyssey, Desperado şi Sofia Vicoveanca, la Revelionul în aer liber din Suceava

Revelion tradiţional la hotelurile şi pensiunile din Suceava

La Vatra Dornei se schiază pe o singură pârtie, la Gura Humorului şi Mălini pârtiile sunt deschise doar pentru sănii

VIDEO ÎPS Pimen: „Scoaterea religiei din şcoli, atentat la fiinţa naţională, la credinţă neamului, ofensă adusă maiestăţii divine”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite