Fostul rector USV desfiinţează autorităţile în cazul Zidului Morţii: „Dezinteres total faţă de respectarea normelor de securitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţii grele aduse autorităţilor de către fostul rector USV, Adrian Graur, în cazul accidentelor de la Zidul Morţii, pilonul construit în mijlocul DN17 (E576). „Nu poţi plasa un asemenea pilon pe un drum european”, a afirmat profesorul universitar, apreciind construirea piciorului de pod ca o soluţie tehnică „aberantă” şi acuzând constructorul şi autorităţile de o stare de „dezinteres total faţă de respectarea normelor de securitate”.

Fostul rector al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr.ing. Adrian Graur, a luat atitudine în cazul numeroaselor accidente produse la Zidul Morţii, pilonul construit în mjlocul drumului naţional 17 (E576), la ieşire din comuna Şcheia spre Gura Humorului, la intersecţia cu viitoarea şosea de centură a Sucevei.

Într-un comentariu postat pe reţeaua de socializare Facebook, Adrian Graur a apreciat construirea piciorului de pod ca o soluţie tehnică „aberantă” şi a acuzat constructorul şi autorităţile de o stare de „dezinteres total faţă de respectarea normelor de securitate”.

„Soluţia adoptată prin proiect nu răspunde nici unei norme elementare de securitate rutieră. Nu poţi plasa un asemenea pilon pe un drum european, cu bretele de ocolire la 90 grade. S-a instalat la constructor şi la beneficiar un dezinteres total faţă de respectarea normelor de securitate adecvate unei asemenea aberante soluţii tehnice”, a precizat Graur.

Profesorul universitar a mai precizat că semnalizarea rutieră luminoasă este funcţională în zona Zidului Morţii doar câteva zile după producerea unui accident rutier, după care zona deosebit de periculoasă este din nou neglijată de constructorul, dar şi de administratorul drumului şi beneficiarul lucrării.

„Balizele plasate în zona sunt operaţionale doar câteva zile dupa producerea unui accident mortal. Ulterior lămpile sunt fie furate, fie se ard, la care se adaugă viaţa scurta a acumulatorilor, starea acestora nefiind verificată zilnic. Am trecut în seara aceasta la ora 19.00 în zona respectivă, venind de la Dorna, şi erau în funcţiune doar trei sau patru lămpi şi acelea cu un flux luminos infim”, a scris Adrian Graur, fostul rector al Universităţii Ştefan cel Mare Suceava.

Zidul Morţii a luat patru suflete: doi adulţi, un tânăr şi un copil

Vineri, 3 ianuarie, un tânăr de 21 de ani a murit după ce maşina în care se afla s-a izbit frontal în pilonul construit în mijlocul DN17 (E576). Accidentul s-a produs pe fondul neadaptării vitezei la ceaţa densă şi carosabilul acoperit cu mâzgă. În noiembrie 2012, doi adulţi şi un copil au murit striviţi în cabina unui camion încărcat cu lemne care s-a izbit frontal în Zidul Morţii. Alte câteva zeci de accidente uşoare au avut loc de-a lungul timpului în acea zonă.

În 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a afirmat în mai multe rânduri că în zonă va fi asigurat iluminat public iar accesul în intersecţie va fi făcut de la o distanţă mai mare faţă de pilonul construit în mijlocul drumului, dar aceste declaraţii nu au fost încă respectate.

Alte ştiri din Suceava:

VIDEO „Zidul morţii” a mai luat un suflet. Un tânăr a murit strivit de pilonul construit în mijlocul drumului

VIDEO Picioarele de cal găsite în albia râului Siret au fost strânse şi incinerate. Poliţia a făcut dosar penal pentru poluare

FOTO Imagini şocante! Peste 200 de picioare de cal, aruncate pe malul râului Siret

Tânăra care la 19 ani cântărea 16 kilograme a luat în greutate patru kilograme

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite