Cum arată conacul negociat de Cătălin Nechifor şi baronul Viorel Hrebenciuc, pe banii Consiliului Judeţean Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Viorel Hrebenciuc pentru a încercat să-l determine pe Cătălin Nechifor să cumpere, pe banii Consiliului Judeţean Suceava, un conac şi un teren de zece hectare din Salcea, aparţinând prinţului Paltin Sturdza, naşul de cununie al lui Viorel Hrebenciuc.

La sfârşitul săptămânii trecute, procurorii DNA au cerut aviz pentru arestarea preventivă a deputatului Viorel Hrebenciuc. În cererea de arestare preventivă apare şi numele preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor. Procurorii îl acuză de Hrebenciuc de instigare la abuz în serviciu prin faptul că ar fi încercat să-l convingă pe Cătălin Nechifor să cumpere, cu banii Consiliului Judeţean Suceava, un conac şi un teren de zece hectare din oraşul Salcea, care îi aparţin prinţului Paltin Sturdza.

„Prin ordonanţa din data de 25 august 2014 s-a dispus extinderea urmăririi penale şi sub aspectul comiterii unei noi infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, prev. de art. 47 C.pen. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. constând în aceea că Bengescu Dan Costin, Iacob Sorin Ion, Hrebenciuc Viorel, cu sprijinul lui Olari Aurel, efectuează demersuri pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Nechifor Cătălin Ioan, pentru a-l determina să achiziţioneze din bani publici moşia lui Paltin Gheorghe Sturdza din localitatea Salcea, jud. Suceava, compusă dintr-un teren de aproximativ 10 ha şi un conac. Este de menţionat că imobilele moştenite de către Paltin Gheorghe Sturdza în localitatea Salcea se află în imediata apropiere a Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava, ce este în subordinea Consiliului Judeţean Suceava", arată procurorii DNA în cererea de arestare a lui Viorel Hrebenciuc. Parlamentarul a fost chemat, luni, la sediul DNA Bucureşti, să dea explicaţii în acest dosar.

Conacul Sturdza, primul din Moldova cu apă curentă şi energie electrică

Conacul şi terenul prinţului Paltin Sturdza sunt situate în oraşul Salcea, la ieşire spre Vereşti. Construită în 1850 de boierul Alexandru Cantacuzino Paşcanu, clădirea a devenit la începutul secolului 20 primul conac din Moldova cu electricitate şi apă curentă. Acum, clădirea se află în stare avansată de degradare.

Familia Sturdza a scos la vânzare, în 2011, castelul şi domeniul din Salcea. La acea vreme erau vehiculate sume de la 800.000 la 1,4 milioane de euro.

Prinţul Paltin Gheorghe Sturdza este naşul de cununie al lui Viorel Hrebenciuc.

Nechifor neagă negocierile cu Hrebenciuc

„Nu avem în plan achiziţionarea de terenuri şi, oricum, în nici un caz nu ne-ar fi interesat să achiziţionam o proprietate în acea zonă”, a declarat şeful PSD Suceava, Cătălin Nechifor, pentru Mediafax.

Viorel Hrebenciuc, Dan Bengescu, Sorin Iacob, Aurel Olari şi Paltin Sturdza sunt puşi sub urmărire penală în dosarul retrocedărilor, instrumentat de DNA.

Procurorii susţin că începând cu anul 2013 şi până în prezent, folosindu-se de influenţa politică a lui Viorel Hrebenciuc, Dan Bengescu, Sorin Iacob şi Ioan Adam au acţionat în mod coordonat pentru a facilita dobândirea în mod injust de proprietăţi imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite persoane, printre care Paltin Gheorghe Sturdza şi Paul Lambrino, se arată în documentele citate.

Alte ştiri din Suceava:

Şeful CJ Suceava, implicat de Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor. Negocieri pe banii instituţiei pentru cumpărarea unui teren de zece hectare

La Suceava, PSD a aspirat 16 primari de la PNL şi PDL

Prinţul Paul, vizat de DNA pentru că ar fi dat mită pentru a primi 30.000 de hectare de pădure din Suceava

„Pârnaie”, stăpânul câinelui care a sfârtecat un copil, trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Cea mai mare locuinţă din pre-Cucuteni, veche de 7.000 de ani, a fost descoperită în Suceava

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite