Şantaj orchestrat de un procuror, un judecător, avocaţi, un executor judecătoresc şi un comisar. Un afacerist sucevean, terorizat pentru o clădire
0Procurorii DNA i-au reţinut pe judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Costel Babiuc într-un dosar de şantaj şi corupţie. Cei trei, împreună cu alte persoane, l-au terorizat pe omul de afaceri Arcadei Plămadă pentru a ceda o clădire din centrul Rădăuţiului.
UPDATE 22.29: Magistratul Costică Bărbuţă, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, potrivit deciziei luate luni seară de Curtea de Apel Bucureşti. Aceeaşi măsură este valabilă şi pentru celelalte două persoane acuzate în acelaşi dosar: Dumitru Dîmbu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava şi omul de afaceri Constantin Babiuc. Decizia Curţii de Apel nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea Supremă.
Procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au reţinut, pentru 24 de ore, un om de afaceri şi doi magistraţi suceveni, într-un dosar care vizează infracţiuni de corupţie şi şantaj.
Judecătorul Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă, de la Judecătoria Rădăuţi, este cercetat pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, trei infracţiuni de abuz în serviciu şi complicitate la şantaj.
Procurorul Dumitru Dîmbu, şef al Secţiei Urmăriri Penale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava este anchetat pentru trafic de influenţă, complicitate la şantaj, cinci infracţiuni de favorizare a făptuitorului şi instigare la compromiterea intereselor justiţiei.
Omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc a fost reţinut pentru complicitate la abuz în serviciu, şantaj, dare de mită, cumpărare de influenţă, influenţarea declaraţiilor şi instigare la mărturie mincinoasă.
Afaceri necurate cu terenurile de la Egger - Holzindustrie Schweighofer
Concret, procurorii DNA au probe cu privire la o inginerie funciară de proporţii orchestrată în 2005 de afaceristul rădăuţean Costel Babiuc. Ajutat de judecătorul Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă, Costel Babiuc a intrat în posesia unei suprafeţe de teren de 41,59 de hectare.
Babiuc cumpărase 79 de parcele de teren prin contracte de vânzare-cumpărare, dar dreptul de proprietate nu putea fi transmis pe cale notarială întrucât nu se dezbătuse succesiunea şi existau mai mulţi proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu îşi înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară. Terenul a ajuns totuşi în mâna lui Babiuc după ce judecătorul Bărbuţă a emis ilegal, în perioada 22 martie – 18 octombrie 2005, 69 de hotărâri judecătoreşti.
Foto
Procurorii DNA au constatat că, printre alte ilegalităţi, judecătorul a emis hotărâri chiar şi în baza a şase contracte care nu avea semnătura vânzătorului, iar într-un caz vânzătorul murise cu 11 ani înainte de încheierea contractului de vânzare-cumpărare. Unele dintre contractele de vânzare cumpărare erau chiar false în totalitate.
Profit de patru milioane de lei din terenuri obţinute ilegal
După ce a pus mâna pe cele 41,59 de hectare, afaceristul Costel Babiuc a vândut terenul către investitorii austrieci care au construit fabrici de prelucrare a lemnului în zona Dorneşti – Rădăuţi. Procurorii DNA susţin că Babiuc a obţinut un profit de aproximativ patru milioane de lei.
Afaceristul Arcadie Plămadă, terorizat pentru o clădire
Procurorii au început cercetările în acest caz după ce au fost sesizaţi cu privire la un caz de şantaş împotriva omului de afaceri rădăuţean Arcadie Plămadă.
În data de 20 iunie 2006, judecătorul Bogdan Bărbuţă, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat, în baza unei cereri de chemare în judecată nesemnată şi nedatată, a unei cereri de preschimbare a termenului nesemnată şi în lipsa unui extras de Carte funciară, a admis o acţiune civilă prin care l-a făcut proprietar pe un locotenent al lui Costel Babiuc pe o clădire din centrul municipiului Rădăuţi.
La momentul emiterii sentinţei, clădirea se afla în litigiu. În 17 iunie 2008, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au stabilit că imobilul aparţine unei firme deţinută de Arcadie Plămadă.
Locuinţa omului de afaceri Costel Babiuc a fost percheziţionată
Procurorii DNA susţin că în perioada 27 ianuarie 2011 – 3 aprilie 2014, „Babiuc Constantin Gavril, în mod direct, dar şi indirect, cu sprijinul lui Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuţi, Dumitru Dîmbu, procuror şef Secţia de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava şi a altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevăratul proprietar să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi din imobilul situat în municipiul Rădăuţi, în favoarea unei persoane aflate în anturajul lui Babiuc Constantin Gavril”.
Primarul Aurel Olărean şi secretarul Haralambie Hirghiligiu, complici la şantaj
Procurorii DNA mai susţin că pentru că exista riscul ca falsul judecătorului Bărbuţă să fie descoperit, Primăria municipiului Rădăuţi, „la solicitarea lui Constantin Gavril Babiuc, a fost introdusă o acţiune în rectificare, direcţionată spre judecare unui magistrat aflat în relaţii apropiate cu Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă. Judecătorul care a primit spre soluţionare cauza a acordat un număr de 32 de termene pentru a tergiversa soluţionarea cererii Primăriei Municipiului Rădăuţi”.
Prin tergiversarea soluţionării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului real, pentru ca acesta să renunţe la dreptul de proprietate şi să semneze un contract de vânzare-cumpărare, redactat chiar de judecătorul Bărbuţă.
Omul de afaceri Costel Babiuc a fost ajutat de procurori şi judecători ca să-l şantajeze pe Arcadie Plămadă
„Mai mult, Babiuc Constantin Gavril a apelat şi la procurorul şef Dîmbu Dumitru, care în intervalul martie – aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, în sensul celor dorite de către Babiuc Constantin Gavril şi invocând autoritatea şi voinţa expresă a lui Dîmbu Dumitru”, mai arată procurorii DNA.
Ouă, miere şi carne, şpăgi pentru judecători
În timpul cercetărilor, procurorii DNA au descoperit diverse şpăgi încasate de judecătorii rădăuţeni. Astfel, la 22 februarie 2014 Costel babiuc i-a promis judecătoarei Daniela Prandea, prin intemediul judecătorului Bărbuţă, un sejur de şapte zile la un hotel din Mamaia în perioada iulie-august 2014, în schimbul tergiversării judecării dosarului.
La 15 martie 2014, judecătorul Bogdan Bărbuţă a primit o cutie de ciocolată Milka şi o sticlă Cinzano de la o persoană care i-a mai promis şi 1.000 euro pentru a interveni la un coleg de instanţă pentru o soluţie favorabilă într-un dosar.
Judecătorul Bogdan Bărbuţă primea şpagă ouă, ciocolată, carne şi miere
Judecătorul Bărbuţă a mai primit 500 euro, ouă, carne de porc şi găini pentru a soluţiona un dosar. Acelaşi judecător a primit, în perioada martie – aprilie 2014, 35 de ouă, miere şi 1.000 de euro pentru a interveni la un alt judecător.
„În cursul lunii martie 2014, Bărbuţă Bogdan-Ilarion-Costică a promis unui medic stomatolog, în schimbul unor lucrări dentare neachitate, că va interveni pe lângă un judecător de la Judecătoria Rădăuţi pentru a obţine o soluţie favorabilă într-un dosar în care medicul avea calitatea de pârât”, se arată într-un comunicat DNA.
Şpagă de 92.000 de euro pentru procurorul Dumitru Dîmbu
„În data de 27 ianuarie 2014, Dîmbu Dumitru, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, i-a solicitat lui Babiuc Constantin Gavril suma de 92.000 euro, pentru un apropiat al său, sumă pe care Babiuc Constantin Gavril a remis-o, în aceeaşi zi, persoanei indicate de procuror”, susţin procurorii DNA.
În schimbul şpăgii, procurorul Dîmbu l-a asigurat pe Babiuc că va face toate intervenţiile necesare pentru a-l exonera de orice răspundere penală în cazul ingineriilor financiare cu terenurile vândute firmelor austriece. Dîmbu i-a furnizat lui Babiuc şi informaţii din dosarul penal care îl viza.
Procurorul Dumitru Dîmbu a cerut o şpagă de 92.000 de euro
Procurorii au mai stabilit că în data de 13 mai, Costel Babiuc a convins martori din dosarul penal să facă declaraţii false.
Printre persoanele implicate se mai numără şi comisarul Mihai Prelipceanu, şef al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava.
În dosar, procurorii au fost formulate acuzaţii penale faţă de alte 10 persoane.
Alte ştiri din Suceava:
EXAMEN CAPACITATE 2014 SUCEAVA Subiectele la Limba Română la testul de Evaluare Naţională
VIDEO Bătaie sângeroasă între două clanuri de ţigani. 13 bărbaţi, în arestul IPJ Suceava