Trecerea de pietoni care se opreşte într-un zid şi „blestemul lui Calinic” de pe drumul Athosului românesc FOTO
0
Pe un drum modernizat cu aproximativ zece milioane de euro, inaugurat de Consiliul Judeţean Vâlcea anul trecut, există o trecere de pietoni care se opreşte într-un canal colector şi, respectiv, un zid de sprijin.
Bizarul amplasament se află pe drumul „Athosului românesc” - singura mănăstire în care accesul femeilor nu este permis de mai bine de un secol şi jumătate - Frăsinei, din Muereasca – Vâlcea.
Autorităţile susţin că ar fi fost vorba despre un efect vizual, dar o comparaţie între imaginile mai vechi şi cele noi demonstrează că marcajul pe lung pentru pietoni, precum o „limbă”, s-a trasat ulterior şi oricum este extrem de îngust, plus că trecerea este extrem de aproape de o curbă fără vizibilitate.
GALERIE FOTO CU TRECEREA DE PIETONI DE PE DRUMUL ATHOSULUI ROMÂNESC - MĂNĂSTIREA FRĂSINEI
Amplasamentul reprezintă un soi de refugiu, de nici 50 de centimetri lăţime, pe mai mulţi metri lungime, chiar lângă rigolă, unde pietonii sunt nevoiţi să stea în şir indian, ca să meargă spre parcarea aflată imediat după curba din vecinătate (se vede în foto – n.red.), sau să traverseze. Pe partea cealaltă a străzii, o potecă îi duce pe turişti la biserica destinată femeilor.
Autorităţile susţin că au fost nevoite să facă trecerea de pietoni în acel loc şi refugiul straniu pentru pietoni, pentru că nu ar fi avut unde altundeva să le facă. După parcare, care nu se vede în imagini, fiind imediat după curbă, începe drumul cu restricţie pentru femei.

Refugiul pietonal al unei treceri de pietoni care se opreşte într-un canal colector şi un zid de sprijin, de drumul Athosului românesc” - Mănăstirea Frăsinei - Vâlcea, Foto Adrian Mihăilă
„Acea trecere nu este făcută din prostie”
Administratorul public al judeţului Vâlcea, Adrian Mihăilă susţine că cei care au atras atenţia asupra bizarei treceri de pietoni ar fi rău intenţionaţi şi că marcajul pe lung a fost sugerat chiar de Poliţia Rutieră: „Este o rea-voinţă, acea trecere nu este făcută din prostie, ci cu un scop, pentru că acolo îi lasă maşinile pe oameni. Dacă cel care a realizat fotografia nu ar fi vrut să aducă în atenţie o chestie de amuzament şi ar fi făcut poza de sus (dinspre parcare spre trecere – n.red.) s-ar fi văzut că este marcat şi în jos. Este o ”limbă” făcută cu obştea, pentru pietonii pe care-i lasă maşinile acolo, în parcare”, a declarat administratorul, pentru „Adevărul”.
„Trecere pentru iniţiaţii care ştiu parola deschiderii tunelurilor dacice ortodoxe”
Vechile imagini în care se observă că marcajul pe lung pentru pietoni nu a existat de la bun început au făcut înconjurul internetului şi i-au determinat pe români să facă o serie de glume pe această temă: „România lucrului bine făcut” sau „Trecere de pietoni făcută pentru Omul Păianjen” ori „Trecere de pietoni numai pentru iniţiaţii care ştiu parola deschiderii tunelurilor dacice ortodoxe - olteneşti. Pentru restul s-a tras dungă galben-neagră să nu dea cu capul în parapet şi să ricoşeze înapoi”, sună doar o parte din comentariile pe acest subiect.
„Blestemul lui Calinic”, reînnoit de ÎPS Varsanufie al Râmnicului
Marcajul pietonal este la baza dealului care duce spre Mănăstirea Frăsinei. Pe acest drum femeilor le este interzis accesul mai departe, întrucât există un blestem care a fost inscripţionat în 1867 pe o piatră, un avaton (graniţă naturală precum cea de la Sfântul Munte Athos - n.red.) cu litere chirilice, de către primul ierarh canonizat de Biserica Ortodoxă Română, sub numele de Sfântul Calinic de la Cernica, fost episcop la Frăsinei. Însemnul a fost schimbat ulterior cu mai multe indicatoare de atenţionare şi traducerea legământului în limba română.

Indicator cu „blestemul Sfântului Calinic” - care interzice accesul femeilor la Mănăstirea Frăsinei - Vâlcea Foto Daciana Stoica
Administratorul public al judeţului Vâlcea a mai menţionat că „blestemul lui Calinic” a fost reînnoit de către actualul arhiepiscop al Râmnicului, ÎPS Varsanufie, odată cu modernizarea drumului. „Inclusiv preoţii ne-au cerut să reînnoim acel marcaj”, a mai precizat Adrian Mihăilă.
Drumul modernizat cu 10 milioane de euro, prădat înainte de inaugurare
Drumul „Athosului românesc” a fost inaugurat la finele anului trecut. Lucrările, pentru care s-au investit peste 40 de milioane de lei - fonduri obţinute de la bugetul de stat, prin PNDL 2 şi din bugetul judeţului, au durat aproximativ trei ani, fiind demarate după 16 ani de la ultima intervenţie pe acest tronson care duce la Mănăstirea Frăsinei.
Structura arterei rutiere era distrusă din cauza alunecărilor de teren care au avut loc în zonă de-a lungul timpului. Chiar înainte de a fi inaugurat, hoţii au sustras mai multe elemente de siguranţă rutieră de pe acest drum, fapt ce l-a determinat pe şeful Consiliului Judeţean Vâlcea - instituţie care gestionează drumurile judeţene -, Constantin Rădulescu, să menţioneze că intenţionează să pună camere de luat vederi pe acest tronson.
Până la publicarea acestui articol, Poliţia Rutieră Vâlcea nu a venit cu nicio precizare legată de această trecere de pietoni.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Cum arată TransPerişani - drumul de munte alternativă la „infernul” de pe Valea Oltului VIDEO




















