Povestea lui Claudiu Ionescu, poliţistul înfrânt de sistem: „Mi-am dat seama că n-am cum să răzbat în jungla asta de mafioţi. Nu mai cred în dreptate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 21 de ani, Claudiu Ionescu a intrat în Poliţia Română visând că va face dreptate şi va schimba lumea. Acum, a plecat din sistem şi recunoaşte că acesta l-a învins.

Pe Claudiu Ionescu l-am ”citit” prima dată în 2013, la fel cum l-au citit foarte mulţi români. Scrisese pe Facebook o postare emoţionantă şi curajoasă prin care îşi afirma susţinerea pentru comisarul Traian Berbeceanu, abia ridicat cu mascaţii şi apoi arestat preventiv. Aproape 3 ani mai târziu, în iunie 2016, Berbeceanu este achitat în primă instanţă şi doi foşti procurori şi un ofiţer sunt condamnaţi la închisoare cu executare pentru că i-ar fi fabricat dosarul. Decizia nu este definitivă.

Claudiu Ionescu iese în stradă la manifestaţiile de susţinere ale lui Berbeceanu, şi continuă să scrie pe Facebook. Despre asta, despre problemele din Ministerul de Interne, scrie emoţionant când moare Gheorghe Ionescu, zis ”Dulăul”, poliţistul omorât de un om de afaceri turc pe care a încercat să-l oprească în trafic. 

Se alege cu un şir lung de cercetări disciplinare. Toate se clasează într-un final, dar anii, presiunile, explicaţiile, rapoartele, sancţiunile, toate sapă şi lasă urme adânci. Pe 1 noiembrie, Claudiu Ionescu se pensionează anticipat şi părăseşte Sistemul. Recunoaşte, cu o durere cum nu ţi-e dat să întâlneşti în fiecare zi, că l-a învins.

Despre marea dragoste. Dragostea pentru munca de poliţie

E un octombrie cald când stăm de vorbă pentru prima dată, undeva pe malul unui lac din vecinătatea Hunedoarei. Îmi arată o casă frumoasă, şi-a doua, ale cuiva, şi-mi explică ce-a făcut omul, cu ce s-a ocupat, fapte, oameni, legături, cum a ajuns acolo, cum se face că nu-l întreabă nimeni nimic. Apoi povestim, prima dată, despre munca pe care o s-o iubească până la sfârşitul vieţii.  

Altădată, avea să-şi amintească începuturile, cum a făcut şcoala de agenţi la Câmpina, cum a mers apoi la Academia de Poliţie, cum s-a întors apoi acasă, în Hunedoara natală, ofiţer pe Investigaţii Criminale, convins fiind că va muta munţii, cu dorinţa lui de muncă şi credinţa în dreptate. Ştie tot, fiecare pas, râde când îşi aminteşte de primul dosar, cei patru hoţi cu ciorapi traşi pe cap care au intrat peste doi bătrâni, într-o casă din periferia Hunedoarei, i-au bătut, i-au legat şi au luat de prin casă alimente şi ce-au mai apucat. Şi cum, după ce o bătrână le-a spus că vorbeau rău româneşte şi că a auzit un cuvânt în ungureşte, a avut pur şi simplu ”un feeling”, ştiind că pe malul râului, ceva mai jos, erau nişte ţigani unguri veniţi din Mureş, şi s-au dus acolo. Au găsit o parte din bunuri, hoţii, iar el a primit un răspuns: ”Atunci mi-am dat seama că sunt poliţist”. 

image

Despre munca lui ţi-ar povesti zile întregi, despre cum a început vestitul dosar Hidra, despre dosarul ”Termitele”, una din mândriile lui profesionale, alături de colegi, muncă în echipă, luni de documentare, 7 volume, furt de fier şi cupru din combinatul siderurgic, hoţii, condamnaţi astăzi definitiv. Sau despre hoţii prinşi în 2008, în jur de 30 de furturi, condamnaţi cu executare. Sau despre furtul, prin metoda Accidentul, din casa unor bătrâni care vânduseră un teren la Roşia Montană, zeci de mii de lei dispăruţi, autorul prins şi condamnat definitiv. Şi multe, multe altele. 

Cercetările

După ele, după zâmbete, povesteşte calm, pas cu pas, despre cercetările lui. 6 la număr, toate după prima postare în sprijinul lui Traian Berbeceanu. Într-un final, toate clasate, ultima în octombrie 2016. 

Prima cercetare, după postarea din octombrie 2013, se lasă cu o discuţie halucinantă în biroul şefului IPJ Hunedoara. O înregistrare a acesteia, alături de un raportul ofiţerului, prin care semnalează presupuse nereguli la nivelul instituţiei, ajung la Inspectoratul General al Poliţiei Române. Cei care ar trebui să verifice trimit însă înregistrarea la IPJ Hunedoara, proba tocmai la cei acuzaţi, să verifice cum s-au făcut înregistrările. După cercetare, ofiţerul rămâne fără avizul de acces la informaţii clasificate, este pus la dispoziţie şi îi este retras armamentul din dotare. Ironic, suspendarea avizului se decide ”cu onoare” de către membrii comisiei, trei comisari şefi şi un inspector principal de poliţie, în raportul de verificare, nr. 700.082 din 15.12.2014, fiind menţionat că ”Având în vedere cele menţionate mai sus, avem onoarea să propunem următoarele: În conformitate cu (…) privind protecţia informaţiilor clasificate secret de serviciu, retragerea autorizaţiei de acces la informaţii clasificate deţinută de inspectorul principal de poliţie Ionescu Claudiu Ştefan”. 

Continuă să facă rapoarte la Bucureşti, însă nimeni din cei veniţi în control nu găseşte nereguli. Pus la dispoziţie, este trimis la o poliţie mică de oraş, 6 luni, apoi încă 6. 

Ultima cercetare, altă ironie, e tot pentru o postare pe Facebook, cea în care, după moartea lui Gheorghe Ionescu zis ”Dulăul”, a vorbit iarăşi despre problemele din MAI. Evident, şefii i-au spus că nu are dreptate, deşi poliţiştii trăgeau la momentul respectiv cu pistoale model 1974. ”Armamentul uşor din dotarea poliţiştilor din cadrul IPJ Hunedoara este constituit în proporţie de peste 90 la sută din pistoale Carpaţi model 1974, procent care se menţine şi la nivelul celorlalte structuri din cadrul MAI iar alinierea armamentului la standardele NATO se face etapizat, prin achiziţii centralizate, în funcţie de programele multianuale de înzestrare, de priorităţile imediate şi de fondurile avute la dispoziţie”, scrie printre altele într-unul din rapoartele lungi din dosarele de cercetare internă. 

În august 2016, inspectorul principal Claudiu Ionescu îşi recuperează avizul de acces la informaţii clasificate. În septembrie 2016 este avansat, la termen, subcomisar de poliţie, iar la 1 noiembrie, se pensionează anticipat, la cerere.

”Plec pentru că mi-am dat seama că nu am cum să răzbat în jungla asta de mafioţi”

Dacă-l doare decizia? În fiecare cuvânt pe care-l spune, şi-n fiecare gest, şi-n fiecare privire care devine dintr-o dată lumină când vorbeşte despre dosarele lui, despre munca operativă, despre pasiunea pe care n-o s-o găseşti niciunde mai vie şi mai frumoasă în Poliţie decât la un poliţist de la Judiciar.  

”Plec pentru că mi-am dat seama că nu am cum să răzbat în jungla asta de mafioţi. Consider că dacă mai stau voi avea probleme iarăşi, voi fi cercetat, se va încerca înlăturarea mea din Sistem. Plec, deşi îl părăsesc cu inima frântă. Nu mai cred în dreptate. Întâi trebuie să-i arestăm pe mafioţii de aici, de aici trebuie să plecăm, de aici se curăţă Sistemul. Eu mă declar învins de Sistem”. 

Speranţe? Au fost până la un punct, şi-au fost degeaba. ”Am crezut foarte mult că se vor schimba lucrurile în momentul în care am auzit că vine control de la Bucureşti”, mai spune ofiţerul. 

Şi-acum? Doar înainte, deşi greu, deşi doare. Ofiţer al IPJ Hunedoara timp de 21 de ani, poliţist toată viaţa, Claudiu Ionescu trage linie şi rezumă scurt de ce suntem unde suntem: ”Din cauza sistemului politic din ţara asta, se vrea ca Poliţia să fie slabă pentru a se putea fura, în momentul în care avem o Poliţie bine pregătită se va reduce furtul ăsta, care e la nivel instituţional. Nu se schimbă nimic şi pentru că există un blocaj la nivel de conducere, în momentul în care sunt puşi în funcţii oamenii se schimbă radical, pe o funcţie din asta trebuie să asculţi de şeful ierarhic. Schimbarea mentalităţilor trebuie să vină de undeva de sus, trebuie date examene pentru funcţiile de comandă, nu interviu, cum e acum, care e aranjament clar”, încheie ofiţerul. 

Vă mai recomandăm: 

Ionel Ispir, şeful Poliţiei Argeş: „Am primit scrisori din penitenciar că o să-mi omoare copiii în scara blocului“

Şeful IPJ Bihor, despre problemele cu poliţiştii corupţi: „Încercăm să facem curăţenie în poliţie, dar nu e uşor“

Şeful Poliţiei Române, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut şi despre cazul Gigină. „Nu am vorbit niciodată cu părinţii lui Bogdan“

Profilerul care a găsit ucigaşi pe bandă rulantă, despre moartea ziaristului prins în legături homosexuale: „Ei au gelozii puternice, sunt violenţi, răzbunători“

Ionel Ispir, şeful Poliţiei Argeş: „Am primit scrisori din penitenciar că o să-mi omoare copiii în scara blocului“

Şeful IPJ Teleorman, despre problemele Poliţiei Române şi cele 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut: „Eu consider că nu avem motive să ne plângem“

Cazul teribil al tinerei din Argeş găsite moartă într-o râpă, legată şi cu chiloţii îndesaţi în gură. De 17 ani, ucigaşul e de negăsit

Şeful IPJ Mureş, despre cele 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut: „Este foarte important că nu au fost ascunse”

Crimele în serie nerezolvate de 16 ani: patru femei ucise la autostop. „Nu există crimă perfectă, ci poliţişti neputincioşi“

Paradoxul unui omor cu autor necunoscut: criminalul a mărturisit, dar nu e condamnat, iar cazul a rămas nerezolvat

Şeful de poliţie în judeţul cu sub 1.000 de dosare cu autor necunoscut: „Eu cred că măsurile privative de libertate educă“

Cât de primitivă era cercetarea penală în România anilor '90. „Se lucra cu film alb-negru cu bliţ şi cu gentuţa la brâu“

Şeful Poliţiei Braşov despre dezastrul de pe DN 1 către Bucureşti: „Ne înjură, dar nu înţeleg că nu se poate altfel“

Aurelian Ciocîrlan, seful inspectoratului de poliţie cu 14.000 de dosare la sertar: „Este o cifră extraordinar de mare“

Fostul şef al IPJ Gorj: „Scandalurile politice au influenţat tot mai puţin activitatea Poliţiei, pentru că DNA şi-a intrat în rol”

Durerea unei familii care şi-a pierdut fiul într-un atac mafiot: „De 13 ani aşteptăm ca ucigaşii lui Cosmin să fie găsiţi”

Ioan Scripniciuc, şeful Poliţiei Iaşi, despre politicieni versus poliţişti: „Dacă văd că-i ţii la distanţă, nu mai încearcă“

Şeful Poliţiei Române, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut şi despre cazul Gigină. „Nu am vorbit niciodată cu părinţii lui Bogdan“


Detaliile care îi trădează pe aproape toţi infractorii. Un fost ofiţer explică şi care este categoria care „te lichidează pe loc”

Mărturii exclusive despre crima de la muzeu care a zguduit România acum 16 ani. Ucigaşul nu a fost descoperit: „Pe poliţişti nu i-a ajutat capul”

Bine aţi venit la Constanţa, campioană la dosare cu autor necunoscut! Şeful Poliţiei: „S-au încadrat oameni fără şcolarizare. Cei cu experienţă pleacă“

Clujul, campion la dosare cu autor necunoscut. Şeful IPJ: „Nu ştiu exact cât câştigă un agent de circulaţie începător. Dacă oamenii vin la serviciu, cred că-i ok“

Şeful Poliţiei Capitalei, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut, ce s-a schimbat după moartea lui Gigină şi care este vina Sistemului în relaţia cu ţara

Metoda „3 lovituri şi 25 de ani” aplicată în Canada pentru reducerea numărului de infractori care recidivau. Ce se poate face în România

Drama victimei dintr-un dosar cu autor necunoscut: „Este doliul vieţii ei“. Cum pot ajunge victimele să-şi facă singure dreptate dacă autorităţile nu acţionează

Inspectorii care vor să întoarcă Poliţia Română în vremea Miliţiei. Topul şefilor înverşunaţi împotriva comunicării

Şeful Serviciului Criminalistic Timiş, Remus Scrob: „Visul meu este să se poată ridica particule din aerul expirat“

„Crima perfectă este o balivernă! Nu întotdeauna s-a făcut cercetarea corect“. Vicepreşedintele Societăţii Române de Criminalistică şi autorii necunoscuţi

Cazuri înfiorătoare rămase foarte mulţi ani cu „autor necunoscut“ şi apoi rezolvate. Cum au fost prinşi criminalii

România celor 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut. „În Poliţie, încă se mai lucrează cu maşina de scris. Agenţii îşi aduc şi hârtie de acasă”

Cum îi încurajează românii pe infractori. „Dacă ar fi o temă relevantă pentru societate, ea ar fi exploatată şi politic”

Ce şanse sunt să fie prins acum un criminal din anii 90. Cum s-au schimbat tehnicile de investigare în dosare cu autor necunoscut

Miniştrii de ruşine ai Afacerilor Interne. Lista guvernanţilor care au condus Poliţia Română spre haosul a 600.000 de dosare nerezolvate

Născuţi asasini: ce se ascunde în mintea celor care comit crime şi jafuri în serie. Explicaţiile psihologilor pentru infractorii „din plăcere“


Marile erori judiciare din România. Cazuri teribile cu oameni arestaţi, condamnaţi şi torturaţi ca să recunoască crime şi jafuri pe care nu le-au făcut

Vladimir Beliş, preşedintele Societăţii de Medicină Legală, explică rolul testelor ADN în Criminalistică. Cazuri celebre de omor rezolvate în România

Şefii care au necinstit Poliţia Română. Lista interminabilă a ofiţerilor cu grad înalt prinşi cu legături păcătoase

VIDEO „Asistăm la o acaparare a conducerii Poliţiei de către corupţi şi incompetenţi“. Mărturii exclusive din sistemul MAI

CAMPANIE „Adevărul” - România infractorilor necunoscuţi: 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului

Poliţia Iaşi, ruşinea României la dosare cu autor necunoscut: locul I la violuri, furturi, tâlhării şi înşelăciuni. Cazuri terifiante: „Mi-au rupt mandibula în două locuri”

Ce spun cititorii „Adevărul“ despre ţara infractorilor invizibili. „Nepăsarea, complicitatea, lipsa de profesionalism fac din România un rai al infractorilor“

Cum a ajuns Ardealul „să bată“ Moldova la crime nesoluţionate. CAMPANIE „Adevărul“ - România infractorilor necunoscuţi

Paradoxul de pe harta infracţionalităţii româneşti. Vrancea este judeţul în care nicio crimă nu rămâne nepedepsită

Inconştienţii din Poliţie care nu ţin nici măcar evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi. Cazul Vâlcea: nimeni nu mai notează nimic informatizat din 2009

Ionel Ispir, şeful Poliţiei Argeş: „Am primit scrisori din penitenciar că o să-mi omoare copiii în scara blocului“

Şeful IPJ Bihor, despre problemele cu poliţiştii corupţi: „Încercăm să facem curăţenie în poliţie, dar nu e uşor“

Şeful Poliţiei Române, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut şi despre cazul Gigină. „Nu am vorbit niciodată cu părinţii lui Bogdan“

Profilerul care a găsit ucigaşi pe bandă rulantă, despre moartea ziaristului prins în legături homosexuale: „Ei au gelozii puternice, sunt violenţi, răzbunători“

Ionel Ispir, şeful Poliţiei Argeş: „Am primit scrisori din penitenciar că o să-mi omoare copiii în scara blocului“

Şeful IPJ Teleorman, despre problemele Poliţiei Române şi cele 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut: „Eu consider că nu avem motive să ne plângem“

Cazul teribil al tinerei din Argeş găsite moartă într-o râpă, legată şi cu chiloţii îndesaţi în gură. De 17 ani, ucigaşul e de negăsit

Şeful IPJ Mureş, despre cele 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut: „Este foarte important că nu au fost ascunse”

Crimele în serie nerezolvate de 16 ani: patru femei ucise la autostop. „Nu există crimă perfectă, ci poliţişti neputincioşi“

Paradoxul unui omor cu autor necunoscut: criminalul a mărturisit, dar nu e condamnat, iar cazul a rămas nerezolvat

Şeful de poliţie în judeţul cu sub 1.000 de dosare cu autor necunoscut: „Eu cred că măsurile privative de libertate educă“

Cât de primitivă era cercetarea penală în România anilor '90. „Se lucra cu film alb-negru cu bliţ şi cu gentuţa la brâu“

Şeful Poliţiei Braşov despre dezastrul de pe DN 1 către Bucureşti: „Ne înjură, dar nu înţeleg că nu se poate altfel“

Aurelian Ciocîrlan, seful inspectoratului de poliţie cu 14.000 de dosare la sertar: „Este o cifră extraordinar de mare“

Fostul şef al IPJ Gorj: „Scandalurile politice au influenţat tot mai puţin activitatea Poliţiei, pentru că DNA şi-a intrat în rol”

Durerea unei familii care şi-a pierdut fiul într-un atac mafiot: „De 13 ani aşteptăm ca ucigaşii lui Cosmin să fie găsiţi”

Ioan Scripniciuc, şeful Poliţiei Iaşi, despre politicieni versus poliţişti: „Dacă văd că-i ţii la distanţă, nu mai încearcă“

Şeful Poliţiei Române, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut şi despre cazul Gigină. „Nu am vorbit niciodată cu părinţii lui Bogdan“


Detaliile care îi trădează pe aproape toţi infractorii. Un fost ofiţer explică şi care este categoria care „te lichidează pe loc”

Mărturii exclusive despre crima de la muzeu care a zguduit România acum 16 ani. Ucigaşul nu a fost descoperit: „Pe poliţişti nu i-a ajutat capul”

Bine aţi venit la Constanţa, campioană la dosare cu autor necunoscut! Şeful Poliţiei: „S-au încadrat oameni fără şcolarizare. Cei cu experienţă pleacă“

Clujul, campion la dosare cu autor necunoscut. Şeful IPJ: „Nu ştiu exact cât câştigă un agent de circulaţie începător. Dacă oamenii vin la serviciu, cred că-i ok“

Şeful Poliţiei Capitalei, despre sutele de mii de dosare cu autor necunoscut, ce s-a schimbat după moartea lui Gigină şi care este vina Sistemului în relaţia cu ţara

Metoda „3 lovituri şi 25 de ani” aplicată în Canada pentru reducerea numărului de infractori care recidivau. Ce se poate face în România

Drama victimei dintr-un dosar cu autor necunoscut: „Este doliul vieţii ei“. Cum pot ajunge victimele să-şi facă singure dreptate dacă autorităţile nu acţionează

Inspectorii care vor să întoarcă Poliţia Română în vremea Miliţiei. Topul şefilor înverşunaţi împotriva comunicării

Şeful Serviciului Criminalistic Timiş, Remus Scrob: „Visul meu este să se poată ridica particule din aerul expirat“

„Crima perfectă este o balivernă! Nu întotdeauna s-a făcut cercetarea corect“. Vicepreşedintele Societăţii Române de Criminalistică şi autorii necunoscuţi

Cazuri înfiorătoare rămase foarte mulţi ani cu „autor necunoscut“ şi apoi rezolvate. Cum au fost prinşi criminalii

România celor 600.000 de dosare penale cu autor necunoscut. „În Poliţie, încă se mai lucrează cu maşina de scris. Agenţii îşi aduc şi hârtie de acasă”

Cum îi încurajează românii pe infractori. „Dacă ar fi o temă relevantă pentru societate, ea ar fi exploatată şi politic”

Ce şanse sunt să fie prins acum un criminal din anii 90. Cum s-au schimbat tehnicile de investigare în dosare cu autor necunoscut

Miniştrii de ruşine ai Afacerilor Interne. Lista guvernanţilor care au condus Poliţia Română spre haosul a 600.000 de dosare nerezolvate

Născuţi asasini: ce se ascunde în mintea celor care comit crime şi jafuri în serie. Explicaţiile psihologilor pentru infractorii „din plăcere“


Marile erori judiciare din România. Cazuri teribile cu oameni arestaţi, condamnaţi şi torturaţi ca să recunoască crime şi jafuri pe care nu le-au făcut

Vladimir Beliş, preşedintele Societăţii de Medicină Legală, explică rolul testelor ADN în Criminalistică. Cazuri celebre de omor rezolvate în România

Şefii care au necinstit Poliţia Română. Lista interminabilă a ofiţerilor cu grad înalt prinşi cu legături păcătoase

VIDEO „Asistăm la o acaparare a conducerii Poliţiei de către corupţi şi incompetenţi“. Mărturii exclusive din sistemul MAI

CAMPANIE „Adevărul” - România infractorilor necunoscuţi: 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului

Poliţia Iaşi, ruşinea României la dosare cu autor necunoscut: locul I la violuri, furturi, tâlhării şi înşelăciuni. Cazuri terifiante: „Mi-au rupt mandibula în două locuri”

Ce spun cititorii „Adevărul“ despre ţara infractorilor invizibili. „Nepăsarea, complicitatea, lipsa de profesionalism fac din România un rai al infractorilor“

Cum a ajuns Ardealul „să bată“ Moldova la crime nesoluţionate. CAMPANIE „Adevărul“ - România infractorilor necunoscuţi

Paradoxul de pe harta infracţionalităţii româneşti. Vrancea este judeţul în care nicio crimă nu rămâne nepedepsită

Inconştienţii din Poliţie care nu ţin nici măcar evidenţa dosarelor cu autori necunoscuţi. Cazul Vâlcea: nimeni nu mai notează nimic informatizat din 2009

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite